Пилешки гърди с ароматна заливка
2 броя пилешки гърди
2 с л кимион
2 с л олио
1 с л смлян кориандър
1 с л сух копър
1/2 ч л лют червен пипер
100 мл вода
. В малка тенджера се наливат 100 мл вода.
. Прибавя се 1 с. л кимион, 1 с л смлян кориандър, 1 с л копър, и 1/2 ч л лют червен пипер.
. Кипва се и се вари, докато сместа не намали 1/2 от обема си.
. Маха се от огъня и се прибавя олиото и 1 с л смлян кимион.
. Пилешките гърди се почиства от кожата и се надрязват с остър нож.
. Заливат се с марината и се оставя за 30 минути.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С заедно със заливката още 30 минути.
Мариновани пилешки бутчета
12 пилешки долни бутчета
МАРИНАТА
1 с л настъргана лимонена кора
125 мл лимонов сок
125 мл зехтин
125 мл бял оцет
4 скилидки пресован чесън
1/2 ч л смлян джинджифил
1 с л куркума
1 ч л смлян кимион
1 ч л сол
• В голяма купа се смесват всички продукти за маринатата.
• Прибавят се пилешките долни бутчета.
• Купата се покрива и се оставя в хладилник за няколко часа (може да бъде приготвено от предната вечер).
• Изваждат се пилешките бутчета и се подсушават с кухненското руло.
• Маринатата се изхвърля, а бутчетата се подреждат в тава със скара.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути или до готовност.
Китайски пилешки крилца
12 пилешки крилца
3 склидки чесън
3-4 см джиджифил
сок от 1 лимон
3 с л соев сос
1/2 ч л люспи червен пипер
лимон
. Отрязват се краищата на крилцата и се изхвърлят (могат да бъдат използвани за пилешки бульон).
. Чесънът се пресова, джинджифилът се бели и се настъргва.
. Всички продуките за марината се размесват в купа.
. Крилцата се поливат с маринатата.
. Мариноват се за една нощ в хладилника.
. На другия ден фурната се загрява до 220 С.
. Крилцата се нарежват в тава за печене в един ред.
. Поливат се с няколко лъжици марината.
. Пекат се 25-30 минути, като отвреме на време се поливат с маринатата.
. Сервират се с няколко резена лимон
Пилешки бутчета с домати
4 пилешки бутчета
морска сол
смлян черен пипер
200 г коктейлни домати
или 4 средни домата
1 глава чесън
1 люта чушка по желание
босилек
зехтин
• Фурната се нагрява до 180С.
• Пилешките бутчета се посоляват и се подправят с черният пипер.
• Поставят се в намаслена огнеупорна тава
• Прибавят се коктейлните домати (ако използвате по големи домати ги нарежете на 4).
• Главата чесън се разделя на скилидки, но без да се белят.
• Скилидките се разпределят в тавата заедно с босилека, ситно нарязана люта чушка.
• Пече се около 1 1/2 часа.
** Ако обичате печен чесън - изстискайте го от обелката преди сервирането.
Пиле по холандски
(Пълнена пилешка кожа)
1 Пиле
бекон ,кисели краставички, масло
подправки по желание
Кожата на пилето се одира/с остър нож,като се внимава да не се разкъса/.Месото се сварява.В купа се нарязва малко бекон,кис.краставички и свареното пилешко месо,подправя се с чубрица,черен пипер,сол/или други,по желание/.С тази смес се пълни пилешката кожа,като 2-3 пъти се слага и по едно резенче масло.Зашива се отвора на кожата с конец,поставя се в намаслена тава,отгоре се намазва обилно с масло и се пече до зачервяване.