Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 фев. 2007, 10:01 ч.

От къде идват дрехите II-ра употреба?

 • 4 497
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 943
Днес се запитах кой и как дава тези дрехи, които ние ровим и купуваме в магазините за втора употреба?
Питам се, нима в чужбина хората си продават старите дрехи? И ако е така на каква цена ги дават /приемам, че е на килограм/, че да може след изкупуването, пакетирането, транспорта, прането, гладенето, наема за магазина, заплатите на персонала и т.н. и т.н. да ми ги продават за 3 лв. килото /примерно де/? Защо когато купувам дрехи от такъв магазин за парцали за производството ми ги дават по лев килото и ми казват, че дори и така са на печалба? Дали това не са дрехи дадени за дарение, а някой да се облагодетелства?  newsm78 Хайде кажете вие какво знаете?

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Даряват ги, не ги продават - в повечето случай. Има и такива, които се продават, но те надали стигат до нас - и там има втора ръка магазини, макар и не така популярни, както са у нас.
От дарените дрехи - с тировете - насам Simple Smile

# 2
 • Мнения: 924
От разпродажби.
Ако е от дарения, то си е нашенска далавера. Получавала съм дрехи от църква - дарения, изпрани, изгладени. Тук също са такива изискванията да дадеш дрехи.

# 3
 • Мнения: 1 943
Добре де някой ги дарява значи, но тогава кой се облагодетелства? Кой е този, който прави дарението стока за продаване?

А относно прането и гладенето... мисля, че има закон за дрехите втора употреба да се перат /при определени условия/ след вноса. И предполагам, че минават някаква обща обработка, защото всичките миришат еднакво - на "втора употреба"  Laughing

# 4
 • Мнения: 805
Или от едни големи кутии турнати покрай суперите или обществените перални.

# 5
 • Мнения: 1 532
Кой е този, който прави дарението стока за продаване?


Aз си мисля, че когато хората дарят дрехите в благотворителни магазини (charity shops), оттам някой трябва да ги купи, за да дойдат едни пари, които да отидат по направление за нуждаещи се. А този, който ги е купил е нормално да ги продава все пак, така че не виждам нищо лошо.

# 6
Дрехите втора употреба който ние купуваме по света се събират от определени фирми За да стигнат до нашия пазар или до който и да било друг те минават на специална обработка в страната в която са събрани.Хората който дават дрехи си за повторна продажба ги оставят в определени дни от месеца пред домовете си те не получават нищо за това.Има и дрехи втора употреба които се купуват от магазините както знаем на запад можеш да си върнеш купената дпеха до 7- 10 дена след това при наличие на касов бон и понеже тази върната дреха неможе да се продава поваче като нова минава в графата втора употреба и така вече се изкупува от  фирмите които се занимават с този вид стоки.Дрехите за дарения отиват към църкви детски организации червен кръст домове за деца за съжаление има хора които спекулерат и продават тези дрехи.

# 7
 • Мнения: 1 943
Благодаря на всичко отзовали се  Hug Вече придобих някаква представа. Исках да зна как стоят аджеба нещата.  Crossing Arms
Сега обаче ме мъчи друга мисъл, защо няма такива "кутии" в България? Нуждаещи се има много, факт е, че хората оставят до контейнерите дрехи които им се струва че някой би могъл да носи. Откакто съм почнала да събирам дрехи за децата от домовете яко се заглеждам по оставените по контейнерите обувки и играчки  Mr. Green Е, да все още не вземам от там, но ми се струва че ще има кой да пуска в такива кутии. Вие как мислите? 

# 8
 • Мнения: 4 966
Кой е този, който прави дарението стока за продаване?


Aз си мисля, че когато хората дарят дрехите в благотворителни магазини (charity shops), оттам някой трябва да ги купи, за да дойдат едни пари, които да отидат по направление за нуждаещи се. А този, който ги е купил е нормално да ги продава все пак, така че не виждам нищо лошо.


Това са т.нар. социални магазини (у нас има такива към БЧК). Идеята е, че това са дрехи от дарения, които се дават от различни благотворителни организации. Внасят се и у нас им се определя символична цена. Положителното е, че - от една страна, хора с по-ниски доходи могат да си купят въпросните дрехи; а, от друга, парите от продажбата се влагат в поддържането на т.нар. Хранителна банка или в други социални дейности.

В други страни подобни социални магазини действат на същия принцип, а наши "търговци" ги изкупуват и после ги препродават тук, но вече печалбата остава за тях.

# 9
 • Мнения: 1 070
Или от едни големи кутии турнати покрай суперите или обществените перални.
или пускат торби в пощенските кутии и указание кой ден ще събират дрехите. В точния ден оставям торбата пред къщи и те минават и ги събират.Аз така си разчиствам гардероба от дрехи които не нося.

# 10
 • Мнения: 6 167
от дарения.
слухът говори, че една известна организация ги вкарва безмитно, като дарение след което отиват по магазините.
куитии няма, защото ще бъдат празни за отрицателно време.
в бг оставям неща до кофата за боклук и след 1 минута вече ги няма.

# 11
 • Мнения: 4 966
Даренията - по закон - се внасят, без да се заплаща мито. Независимо коя организация ги вкарва - достатъчно е да е НПО и да има подобна насоченост.
Лени, коя организация имаш предвид (питам от любопитство, защото често слуховете са малко подвеждащи)?
Ако визираш тази в примера, даден от мен, там съм описала механизма, който действа - всичко е законово регламентирано (и вносът, и даренията, и конкретните магазини, и разходът на постъпилите средства - от тях не се разпределя печалба).

# 12
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 186
Намъкнах се случайно в един магазин тип бутик, където (странно) дрехите бяха само по една. И едни пуловерчета, като ги погледнеш отблизо - на топчета, изтъркани.
Цената им беше около 40 лева, на тез чудни пуловерчета.
Накрая стоплих, че това са дрехи втора ръка (никъде не пишеше).
Та, ако продават тези дрешки на тази цена (а те и като нови едва ли са стрували повече, да не говорим по време на разпродажби и пр.), колко ли печелят от това?  ooooh!

# 13
 • Мнения: 924
Сега обаче ме мъчи друга мисъл, защо няма такива "кутии" в България? Нуждаещи се има много, факт е, че хората оставят до контейнерите дрехи които им се струва че някой би могъл да носи. Откакто съм почнала да събирам дрехи за децата от домовете яко се заглеждам по оставените по контейнерите обувки и играчки  Mr. Green Е, да все още не вземам от там, но ми се струва че ще има кой да пуска в такива кутии. Вие как мислите? 

Не знам какво да ти отговоря. Гледам - цигани преглеждат дрехите или даже не ги поглеждат. Или ги разхвърлят наоколо. Видях как се израдваха на матрак - за нула време го обезкостиха и взеха само пружината - за вторични  суровини.Да си купят нещо си., не казвам пиене.
А в домовете - материално май са по-задоволени от собствените ни деца. На мен ми направиха забележка, че дрешката има леке.

Цената им беше около 40 лева, на тез чудни пуловерчета.

При нас цената е ок. 6 лв. без топчета. Може би с топчета е по-скъпо.

# 14
 • Мнения: 420
Да кажа как съм виждала да го правят в Люксембург.

Там всеки си има определен размер кофа за боклук /в зависимост от големината на семейството/, която се изнася на тротоара пред къщата в определен ден, до вечерта колата минава и ти си длъжен да си прибереш кофата обратно вкъщи. Нямаш право да изхвърляш повече боклук, отколкото кофата може да поеме, т.е. никакви допълнително торбички не можеш да оставяш до нея. Ако искаш по-голяма кофа, отколкото ти се полага, плащаш доста солиден данък смет за нея. Затова рядко някой ползва повече от определената му кофа.

И поради тази причина никой не си позволява да изхвърля обемни неща в кофата за смет. Всяка опаковка се намачква до неузнаваемост, за да заема по-малко място. Когато купуват хранителни стоки гледат да са в опаковка, която да не е обемна. И в реда на тези мисли в кофата за смет не се изхвърлят дрехи, защото са обемни и няма да има къде да си изхвърлят останалия боклук.
На нкой не му хрумва да изхвърли излишните си неща където му падне.

Ако имаш за изхвърляне обемни непотребни вещи - дрехи, мебели и т.н. се обаждаш на фирмата за чистота, те ти казват точно в кой ден ще дойдат, ти изнасяш ненужното пред дома си, те го прибират и ти си плащаш за услугата.
По този начин фирмата печели допълнително, а ти си щастлив, че си се отървал от непотребните неща.

Фирмата сортира изхвърленото и което е годно /а повечето неща са почти нови/ се пакетира по подходящ начин и се продава на символична цена. С очите си видях как изхвърлиха по този начин гардероб, ползван само година, защото нещо не им харесвал.

Понеже се плаща, за да те отърват от ненужните вещи, хората там са щастливи, ако има на кого да ги подарят. Разбира се, желаещи няма - страната е с най-високия стандарт в Европа в момента и бедни, нуждаещи се от помощи не съществуват. Социалните служби се занимават само с комфорта на инвалидите.

Моите познати, при които гостувах, когато тръгват за България, натоварват колата с дрехи, които не им трябват, дават ги на мен да си избера, ако нещо ми харесва, а каквото реша раздавам на социално слаби семейства или го подарявам на един детски дом. Носят ми дребна домакинска техника и дори мебели. Те смятат, че е по-добре да ги докарат до България и да ги подарят, вместо да плащат достатъчно скъпо на фирмата за чистота там. Имат си достатъчно пари хората, но и си павят добре сметката.

В самия Люксембург няма магазини за втора употреба, но съм виждала такива във Австрия например.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт