Шоколадово парфе
Блат:
Ползвам бишкоти.Може да се направи и пандишпанов блат.
Парфе:
250мл прясно мляко
250мл сметана
2 яйца
4-5с.л захар
1 шоколад
1 есенция ром
1 желатин
На дъното на тортена форма нареждам бишкотите,потопени в прясно мляко.
Разбивам яйцата,добавям прясното мляко,захарта,шоколада(70%) и есенцията ром.Слага се на котлона да заври и да се разтопи шоколада.Оставя се тази смес да се охлади.Сметаната се разбива с миксер.Желатина се разтваря в малко вода,като набъбне се разтапя на водна баня.Шоколадовата смес се добавя към сметаната,разбърква се с дървена лъжица,като се охлади желатина и той се добавя към сместа.Изсипва се във формата и се оставя в хладилник да стегне желатина.Украсява се по желание.
Върху блата могат да се наредят и плодове и тогава да се залее със сметановата смес.