Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора


Мнения: 146
Имате ли някакви рецепти за домашен пастет?
Тъй или иначе нашенските купешки пастети са /предполагам/ правени от какви ли не боклуци /почти винаги намирам разни кокалчета, кости, косми и всякакви такива гадории/, та си мисля че може би има и рецепти за домашен пастет. Може и да пробвам, при условие, че разполагам с всички продукти да направя това чудо в домашни условия.
Благодаря  Very Happy предварително....
Цитирай

София

Мнения: 1 541
Ха, за това не се бях сещала....изровичках книгите вкъщи, но не намерих нищо  Sad  Това, което мога да ти кажа е, че аз си правя вкъщи пастети от риба тон и става божествено, ако си любител на рибката като мен- слагам в блендера една консерва риба тон със зехтин, добавям нахут от консерва, малко сол, копър и сусамче(ама много малко) и го смилам на хомогенна маса. После може със сухарчета или със солени пръчици да си гризкате пред ТВ вечер. Надали съм ти била много от полза, но си мисля че поне можеш да си изипровизираш нещичко такова и сама, но с месце и дроб и тн.
« Последна редакция: пт, 14 окт 2005, 01:01 от me4eto »
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 158
Преписвам ти една рецепта от книгата Българска традиционна кухня на Димитър Мантов. Не съм я правила, но тази книга ми е много ценна за други рецепти.

Пастет от свински черен дроб:
Използваме равни количества свински черен дроб и тлъсто свинско месо от гърдите. Измиваме дроба с горека вода, нарязваме го и смиламе с месомелачката. Свинското месо нарязваме на парчета от по 50тина грама, които сваряваме, отцеждаме, охлаждаме и смиламе. Смесваме дроба и месото и ги прекарваме през месомелачката поне три пъти/може и повече/.
Подправяме на вкус със сол, смлян черен пипер, смлян карамфил и настъргано индийско орехче. Може да добавим лук, нарязан ситно и задушен с малко мазнина, и жълтъци от твърдо сварени яйца.
Добре размесения пастет насипваме плътно в буркани/от 400 мл/, които пълним до 3 см под горния ръб, затваряме с капачки и стерилизираме при 100 градуса в продължение на два часа.
после ги оставяме да се охладят, като през час ги обръщаме няколко пъти с капачките надолу/така мазнината в пастета ще се разпредели равномерно/.
Цитирай


Мнения: 146
Благодаря ви, момичета; ще пробвам, надявам се скоро, рецептите ви!!!
Цитирай


Мнения: 3 992
Рибен пастет в микровълнова фурна

700 гр филе от бяла риба
2 с.л. галета
100 мл сметана, неподсладена
2 яйца
2 с.л. царевично нишесте
100 г сварени моркови, нарязани на тънки пръчици
100 гр. кръгъл зелен боб, от консерва
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
1-2 с.л. лимонов сок
ситно нарязан магданоз и девесил
сол, черен пипер на вкус
В кухненски комбайн смелете нарязаната на парчета риба, лук и чесън. Добавете сметаната, яйцата и нишестето и продължете да разбивате. Подправете със сол, лимонов сок, пипер на вкус и ситно нарязаните магданоз и девесил.
Намажете с масло форма (подходяща за микровълнова фурна. Изсипете 1/3 от сместа във формата, изравнете с обратната страна на лъжицат, отгоре наредете слой моркови, отгоре разстелете 1/3 от сместа. Наредете слой зелен боб и отгоре последната част от рибната смес. Изравнете повърхността и покрийте формата с прозрачно фолио(подходящо за микровълнова фурна), прободете на наяколко места и гответе в микровълнова фурна за 12 минути при 800W.

Пастет от риба
 
220 гр  риба
75 гр  масло
15 мл  доматено пюре
15 мл  мляко краве кисело
5 гр  захар
10 мл  лимонов сок
1.Разбийте маслото до пухкавост
2.Сварената, пушена или мариновна риба също разбийте с миксер или претрийте през сито
3.Към нея, без да преустановявате разбиването прибавете маслото
4.Добавете доматеното пюре, киселото мляко, захарта, лимоновия сок и черен пипер на вкус
Така приготвения пастет шприцовайте в плато или в чинийка.

Пастет от пушена риба

1 кафена чаша кисело мляко, 1 непълна чаена чаша меко масло, 155 г пушена скумрия, 155 г пушена пъстърва, 155 г пушена сьомга (и трите почистени и обезкостени), 3 супени лъжици ситно нарязан зелен лук, 3 супени лъжици лимонов сок, черен пипер
Всички продукти се разбиват добре с миксер до получаване на еднородна смес. Пастетът се изсипва в съд за сервиране и се оставя в хладилника да се изстуди преди да се поднесе.

Пастет със сирене и босилек
 
200 гр  извара пълномаслена
30 гр  сметана квасена
2 ск.  чесън стар
1 ч.л.  босилек
1 ч.л.  магданоз сушен
1/2 ч.л.  червен пипер лют
1.Нарежете наситно магданоза и стрийте чесъна
2.Поставете всички продукти в подходящ съд и разбийте с миксер на крем
3.Напълнете сместа в бурканче или съдинка с капак
4.Оставете така да престои няколко часа, да отлежи
5.Използвайте за мезе или за мазане на сндвичи.
 
Чеснов пастет  
Около 250-300г сирене /може и да е старо/
3-4 с.л майонеза
3-4 с.л. кисело мляко
1-2 скилидки чесън
лимон или ябълков оцет
сол
Сиренето се натрошава възможно най-ситно и към него се прибавя майонезата, киселото мляко и чесъна, който предварително е пресован или счукан. Всичко се разбъква добре /може и да се пасира/. Добавят се няколко капки лимон и сол на вкус. Ако пастета е малко гъст добавете още по една с. л. майонеза и кисело мляко.

Пастет от броколи
 
500гр броколи
250гр извара
3 суп. лъжици майонеза
няколко скилидки чесън
няколко орехови ядки
сол и черен пипер  
Сварявате броколите, изваждате ги и ги оцеждате добре. Прибавяте ореховите ядки, изварата, чесъна и разбивате с пасатор. Прибавяте майонезата, посолявате, поръсвате с черен пипер на вкус, разбърквате и пастетът е готов.
Много е лесно, но затова пък е много вкусно, особено с препечени филийки:)

Трицветен вегетариански пастет

 моркови, спанак, карфиол – по 400 грама от всеки
 трябват още 120 гр. настърган грюйер-или кашкавал, или чедар (твърд кашкавал)
 3 малки яйца и
 3 малки белтъка. Т.е - 6 МАЛКИ яйца .
Приготовлението
 400 гр. моркови сe нарезват на парченца и сваряват 15 минути, без сол, в малко вода. Пасират се и се оставят да се изцедят много добре. Сока от морковите, както и от следващите зеленчуци, може да се запази за зеленчукова крем-супа.

 В лъжица масло се запържва леко глава лук, прибавя се 400 грама спанакови листа, наръсва се с чер пипер и се оставя на огъня за 5 минути. Ако се използва замразен спанак, добре е да се размрази предварително.

 Отделно 400 гр. цветно зеле (карфиол) се сварява и изцежда. Подправя се с настъргано индийско орехче.

Приготвя се дълга 15 см. формичка за пастет или за кейкс, като се облицова с хартия за печене

В миксера се смесват морковите с 1/3 от настъргания кашкавал, 1 яйце и един белтък. Може да се прибави ималко червен пипер за подсилване на цвета . Изсипва се сместта във формичката. Изравнява се
Процедира се по същия начин със спанака – с кашкавала и яйцето. Изсипва се върху морковите.
След това в миксера се изсипва карфиола с 1/3 от кашкавала, яйцето, белтъка и сместта се изсипва върху спанака.

Добре се потупва формичката за да няма въздух
Слага се във водна баня и се пече на 180° 40-60 минути.
Оставя се да поизстине и се сервира на филийки, с тост.

Млечен пастет с гъби

1 чаена чаша ситно настъргано сирене, 150 г заквасена сметана, 100 г гъби, 50 г масло, копър, черен пипер, сол на вкус
Гъбите се почистват, нарязват се на ситно и се задушават в маслото. Прибавя се сиренето и се разбърква докато се разтопи. Охлажда се и след това към сместа се добавя сметаната, дребно нарязания копър, сол и черен пипер.

Пастет от сирене с доматено пюре

150 г краве сирене, 125 г сирене “Крема”, 1 кафена чаша кисело мляко, 1 кафена чаша зехтин, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 малка глава кромид лук, сол на вкус
Сиренето се изкисва добре във вода, за да се обезсоли. Настъргва се на ситно ренде и се смесва със сиренето “Крема”, дребно нарязания лук, киселото мляко и доматеното пюре. Към сместа на тънка струя и при непрекъснато бъркане се прибавя зехтинът. Намазва се на филийки препечен хляб или се шприцова в чинии за сервиране.

Пастет от коприва

Копривата се измива и нарязва. Залива се в съд с подсолена вода и се задушава, до омекване. Водата не трябва да е много, за да не се налага да се изхвърля отварата от копривата, нищо да не се губи. Като поизстине се пасира и се добавят смлени орехи, колкото да се сгъсти като пастет. Прибавя се счукан чесън, според вкуса, сок от лимон, зехтин и нарязан на ситно пресен магданоз.
Цитирай


Мнения: 3 349
Предполагам имаш предвид месен пастет......
Преди време Звездев прави подобно нещо от сварени пилешки дробчета. Пасира ги и добави разни подправки, но не помня какво точно още......
Потърсих я рецептата му, но я няма на сайта на бтв.
Цитирай


Мнения: 141
Имам две рецепти за печен пастет/датски/, обаче са на латиница, а не ми се занимава да ги преписвам. Ако не ви бърка, мога да ги пусна в този вид.
Цитирай


Мнения: 146
Цитат на: Ana_D
Имам две рецепти за печен пастет/датски/, обаче са на латиница, а не ми се занимава да ги преписвам. Ако не ви бърка, мога да ги пусна в този вид.

Davai, puskai gi taka, na men ne mi prechi...
Цитирай


Мнения: 141
Receptite sa ot sestra mi, koqto jivee v Daniq.

PURVA:
Neobhodimi produkti :
250 grama teleshki cheren drob
250 grama pushena svinska ribica
4 malki lukcheta, kato arpajik
3.5 decilitra obezmasleno priasno mliako
1 chaena lujichka nisheste
1 iaice
shtipka edra sol
prisno smilan cheren piper
indiisko orehche
gubi
kiseli krastavichki
Nachin na prigotviane:
Cherniat drob, ribicata i sitno nakulcania luk se oburkvat dobre.
3-te decilitra ot priasnoto mliako se zatopliat. Otdelno se razbiva nishesteto i se pribavia kum priasnoto mliako. Kogato se sgusti do neobhodimoto, kum nego se pribaviat iaiceto i gornata smes ot mesoto. oburkva se mnogo dobre, dokato se poluchi ednorodna smes. Pasteta se postavia v aluminieva tava i se peche polovin chas vuv furna na 190 gradusa.
Servira se s kiseli krastavichki i zapecheni gubi.

VTORA:
Neobhodimi produkti:
300 grana teleshki drob
300 grama shunkovo meso
300 grama obezsolena slanina, bez koja
2 malki lukcheta, kato arpajik
1 skilidka chesun
3 iaica
2-3 chaeni lujichki koniak ili uiski
1 chaena lujichka sol
indiisko orehche, priasno nasturgano
smes ot podpravki: 120 gr. cheren piper, 10 gr.omainiche, 35 gr.indiisko orehche, 30 gr.ingefear, 5 gr. bial cheren piper
2 tunki parcheta bekon
2 klonceta, pruchici timian
1 klonche, pruchica rozmarin
Nachin na prigotviane:
Izriazva se cipata na teleshkia drob. Nakulcvat se vsichki vidove meso na malkiparcheta i se smilat - ili s mashina za meso na nai-edrite dupki ili se nariazvat s noj.
Nariazva se luka i chesuna mnogo na sitno.
Vsichko se oburkva i se pribaviat i iacata, koniaka i podpravkite.
sled tova se ostavia da prestoi polovin chas.
Izsipva se vuv podhodiashta forma, tava i nai-otgore se postavia bekona.
Pokriva se s kapak ili folio.
Peche se na vodna bania, na 175 gradusa za okolo  .
Kapaka se maha prez poslednia polovin chas.
Servira se goresht ili topul.
Moje da se iade i studen, no tribava da prestoi i da se ohladi sam, bez da se slaga v hladilnik, samo na hladno miasto.
Цитирай

София

Мнения: 2 923
Аз ще предложа рецепта за вегетариански пастет, който правим у дома от време на време, а задължително - през време на пост.
Сварява се грис в съотношение 1:3 /1 част грис : 3 части вода/. Свареният грис се разбива с миксер, като при разбиването се добавят сол на вкус, настърган на ситно ренде лук /една средна по големина глава/ и олио на тънка струйка /около 1/3 ч. ч., но може и да се променя количеството - зависи какво обичате - по-мазно или обратното/. При поднасяне може да се гарнира с нарязани на ивички маслини.
Цитирай

Варна

Мнения: 159
Цитат на: тити
Преписвам ти една рецепта от книгата Българска традиционна кухня на Димитър Мантов. Не съм я правила, но тази книга ми е много ценна за други рецепти.

Пастет от свински черен дроб:
Използваме равни количества свински черен дроб и тлъсто свинско месо от гърдите. Измиваме дроба с горека вода, нарязваме го и смиламе с месомелачката. Свинското месо нарязваме на парчета от по 50тина грама, които сваряваме, отцеждаме, охлаждаме и смиламе. Смесваме дроба и месото и ги прекарваме през месомелачката поне три пъти/може и повече/.
Подправяме на вкус със сол, смлян черен пипер, смлян карамфил и настъргано индийско орехче. Може да добавим лук, нарязан ситно и задушен с малко мазнина, и жълтъци от твърдо сварени яйца.
Добре размесения пастет насипваме плътно в буркани/от 400 мл/, които пълним до 3 см под горния ръб, затваряме с капачки и стерилизираме при 100 градуса в продължение на два часа.
после ги оставяме да се охладят, като през час ги обръщаме няколко пъти с капачките надолу/така мазнината в пастета ще се разпредели равномерно/.

И аз правя така пастет, от доста време. Става страхотен въпреки че ми отнема доста време, поне знам с какво точно мажа филийките на детето. Пада яко стелиризиране, ама аз си имам двор и дръвца, та половинката го отнася с варенето на бурканчетата. Наистина е важно да не се пълнят много бурканите, щото аз първата година се направих на "разбирко" и оставих малко място...целия квартал разбра че варим пастет, миришеше та ум да ти зайде
Цитирай

The new Earth

Мнения: 1 931
Ето рецептите на Ana_D на кирилица Razz

Рецептите са от сестра ми, която живее в Дания.

ПЪРВА:
Необходими продукти :
250 грама телешки черен дроб
250 грама пушена свинска рибица
4 малки лукчета, като арпажик
3.5 децилитра обезмаслено прясно мляко
1 чаена лъжичка нишесте
1 яйце
щипка едра сол
прясно смлян черен пипер
индийско орехче
гъби
кисели краставички
Начин на приготвяне:
Черният дроб, рибицата и ситно накълцаня лук се объркват добре.
3-те децилитра от прясното мляко се затоплят. Отделно се разбива нишестето и се прибавя към прясното мляко. Когато се сгъсти до необходимото, към него се прибавят яйцето и горната смес от месото. Обърква се много добре, докато се получи еднородна смес. Пастета се поставя в алуминиева тава и се пече половин час във фурна на 190 градуса.
Сервира се с кисели краставички и запечени гъби.

ВТОРА:
Необходими продукти:
300 грама телешки дроб
300 грама шунково месо
300 грама обезсолена сланина, без кожа
2 малки лукчета, като арпажик
1 скилидка чесън
3 яйца
2-3 чаени лъжички коняк или уиски
1 чаена лъжичка сол
индийско орехче, прясно настъргана
смес от подправки: 120 гр. черен пипер, 10 гр.омайниче, 35 гр.индийско орехче, 30 гр.джинджифил, 5 гр. бял черен пипер
2 тънки парчета бекон
2 клонцета, пръчици тимян
1 клонче, пръчица розмарин
Начин на приготвяне:
Изрязва се ципата на телешкия дроб. Накълцват се всички видове месо на малки парчета и се смилат - или с машина за месо на най-едрите дупки или се нарязват с нож.
Нарязва се лука и чесъна много на ситно.
Всичко се обърква и се прибавят и яцата, коняка и подправките.
след това се оставя да престой половин час.
Изсипва се във подходяща форма, тава и най-отгоре се поставя бекона.
Покрива се с капак или фолио.
Пече се на водна баня, на 175 градуса за около час и половина- два.
Капака се маха през последния половин час.
Сервира се горещ или топъл.
Може да се яде и студен, но трябва да престой и да се охлади сам, без да се слага в хладилник, само на хладно място.
Цитирай


Мнения: 1 464
Аз правя един пастет с риба тон:
500гр риба тон консерва в зехтин
100гр извара
3 твърдо сварени яйца
1 равна лъжица горчица
1 равна чаена лъжица къри на прах
кората на 1 лимон настъргана+1с.л сок
3с.л зехтин

Яйцата ги обелвам и нарязвам на ситно.Слагат се в купа заедно
с рибата,прибавя се изварта,горчицата,кората и сока на лимона и зехтина.Всичко се пасира фино.Може да се сервира и кто салата-с пресен лук и маслини.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-12 от 12 отговора