ГРЪЦКА КУХНЯ

  • 15 171
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Пловдив
  • Мнения: 686
                 Гръцката КУХНЯ е част от балканската кухня с примес от средиземноморската. Кой не е опитвал страхотните гръцки сладки и  курабии, които се продават в магазините, или гръцката мусака от патладжани?! Гърците са страхотни майстори на най-различни млечни салати, баници, изумителни сладка от мандарини, портокали и от най-невероятни "неща", от които дори не си предполагал, че може да стане сладко. Много от нашите близки и роднини работят или са били на почивка в тази част на Южна Европа.

         Гръцката кухня се радва на много почитатели по света, както и у нас. Сред почитателите и е и нашата звезда Стефка Костадинова.

         Еее!... Не е ли време да уважим балканските комшии, като отдадем дължимото на кухнята им?! Хайде да съберем рецепти от тази страна с кухня толкова близка до нашата, и в същото време толкова уникална.

          


  bouquet    bouquet    bouquet    bouquet    bouquet

 


Последна редакция: пт, 08 юни 2007, 16:02 от sylya

# 1
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
В Готварската книга има доста рецепти. Аз също съм пускала някои рецепти с октопод, скариди и калмари.
Ще се радвам да сподели някои нови рецепти.

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 686


МОРКОВИ  по  ГРЪЦКИ


750 гр. моркови               50 гр. черни маслини
2 глави кромид                2 с.л. зехтин
2 глави праз                    сол
1 скил.чесън                    червен пипер
1/2 ч.ч бяло вино


Нарежи измитите праз, чесън и кромид. Измий и нарежи морковите. Запържи зеленчуците леко, добави бялото вино и когато се изпари добави 1/2 ч.ч. вода. Овкуси със сол и пипер и готви захлупено на тих огън. Малко преди да махнеш от огъня добави маслините и сервирай топло.



# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
В една от сериите "Вкусът на Европа и Средиземноморието" имаше рецепти от Гърция. Запомних една, която вече няколко пъти приготвях - Маринована риба. Там готвачът я приготвяше от едни малки риби, не помня какви бяха, но аз използвах скумрия. Рибата се обезкостява и се нарязва на парчета. В един буркан нареждам ред рибни парчета, посолявам ги с обикновена ситна сол, втори ред риба, пак сол и т.н. докато свърши рибата. Накрая се залива с лимонов сок, но от истински лимони. С една вилица малко поразмествам парченцата риба, за да може лимоновия сок да влезе навсякъде. Накрая рибата се притиска много добре и се оставя в хладилник за 2-3 дни - става страхотно мезе.

Последна редакция: пт, 08 юни 2007, 19:30 от Валя

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Пак от същото предаване една салата:
Малко изсъхнал хляб се накисва в студена вода за няколко минути. През това време няколко домата се обелват и се нарязват на много ситни парченца. Хлябът се изстисква много хубаво с ръце и се натрошава в чиния на тънък пласт. Отгоре се поръсва със ситно нарязан лук, отгоре се настъргва сирене и най-отгоре се поръсват ситно нарязаните домати. Полива се със зехтин и се украсява с клончета магданоз.

# 5
  • Мнения: 72
От това предаване си записах рецептата за мармалад от мандарини.  За съжаление точни пропорции няма.
И така, определено количество мандарини се варят цели във вода за 5 мин. Изваждат се, разрязват се на две, махат се семките и месото се издълбава в дълбока купа. Пасира се с миксер и получената плодова каша трябва да се премери. После се изсипва в тенджера и се добавя захар в съотношение 1:1. Вари се до сгъстяване. В края на варенето се сипва сок от лимон.
При сладката на 1 кг захар обикновено се слага 1 ч.л. лимонтузу, но колко е лимоновият сок тук - ако някой знае, моля да каже Hug

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 686

ГРЪЦКА  ХАЛВА  "ПОРТОКАЛИ"


1 кг. захар, настърганата кора на 2 портокала, 1 ванилия, 500 г. грис, 2 л. вода, 250 г. кокосови стърготини

Водата се поставя в/у котлона. След като заври, в нея се сипват захарта, портокаловите кори и ванилията. Разбърква се енергично, докато захарта се разтопи. В отделен съд се смесват гриса и кокоса, прибавят се към горещата вода внинимателно при непрекъснато бъркане, за да не се образуват буци. Като се сгъсти се пресипва в тавичка, изстива и е готово!


Става млечно бяла и може да се нареже на ромбоиди. Не мога да дам снимки, но е разкошна

Последна редакция: вт, 19 юни 2007, 12:46 от sylya

# 7
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
sylya , сигурна ли си, че гриса се слага суров в сиропа? Аз го пържа предварително. Не слагам кокос, но като идея ми допада ще опитам.

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 686
Такава е рецептата!
Иначе, когато правя грис халва и аз пържа.
А ако искаш да видиш снимката, има я в книжката "Кулинарен журнал" от днес.
Иначе има и 1 рецепта за Домашна халва "Сабоние", която е оригинална като направия и струва около 2.50 лв. Нея ще я пусна в самостоятелна тема

# 9
  • Мнения: 6 390
Гръцка и турска кухня - голяма разлика за мен няма
Давайте, записвам се с голям интерес да следя кулинарните ви изкушения  bowuu

# 10
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Eli_cz, всъщност има разлика Wink. За мен гръцката кухня е микс м/у ориенталска и средиземноморска.

# 11
  • Мнения: 784
Откакто ходих до Гърция съм голяма фенка съм на гръцките манджи! Навсякъде храната беше много вкусна - и в най-неугледните на външен вид заведения можеха да те изненадат с нещо вкусно приготвено. Да не говорим за дюнерите, разните хамбургери с наденички и тем подобни - такива не съм яла никъде другаде.

Лично аз съм правила тази гръцко-кипърска рецепта от форума - стана страхотно!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=115931.msg2106016;topicseen#msg2106016

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 686
АЗ пък приготвих "испанското мезе", което се оказа гръцко. Продавало се много скъпо в Европа. Обаче ви казвам Е ЖЕСТОКОООО. Много лесно се прави, но не знам как се казва.

# 13
  • Пловдив
  • Мнения: 686



ТАРАТО


2 патладжана, 2 червени чушки, 1 зелена чушка, 2 кисели млека, 2 скилидки чесън, 1 лимон, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.ч. вода, сол, пипер, черни маслини

Измий и изпечи зеленчуците в алуминиево фолио намазнено с олио. Като ги изпечеш измий със студена вода и   ги обели. Пасирай ги на пюре + суровия чесън, солта, пипера, зехтина, млякото. Насипи в купички и декорирай с парче лимон.



# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 686



ЯБЪЛКИ  по  АТИНСКИ


6 ябълки
1,5 децилитра ликьор от рози
60 гр. захар
1/2 л. вино
2 дафинови листа
1 карамфилче

Обели и измий ябълките, свари виното, ликьора, захарта, дафиновите листа и карамфила. Добави ябълките и вари около 10 мин. Постави в салатиера и полей с виното. Да изстине за 2 часа!




# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 686



КУРАБИЕДЕС   /гръцки курабийки/


2 ч.ч. масло /не олио/
8 с.л. пудра захар
1 ч.ч. счукани бадеми
4 ч.ч. брашно - пресято
4 с.л. бадемов екстракт
пудра захар за поръсване



1 смес: масло + захар = хомогенно
2 смес: бадеми + брашно
Малко по малко прибави добави смес 2 към 1 до хомогенна смес. Добави екстракта и омеси добре. С лъжичка оформяй курабийките върху алуминиево фолио/не е нужно да се намаслява/. Печи на 350'F  /фаренхайт/ за около 35 мин., докато се опекат. Като истинат се наръсват с пудра захар.


 Ако се приберат в найлон могат да се запазят мекички за 1 месец

# 16
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Ето още една изпитана рецепта за курабиедес

# 17
  • Мнения: 6 390
Eli_cz, всъщност има разлика Wink. За мен гръцката кухня е микс м/у ориенталска и средиземноморска.
аз исках по скоро да кажа, че и двете са ми вкусни  Blush

# 18
  • Варна
  • Мнения: 1 037
 На о.Тасос ядох миди с ориз,мнооого вкусни,дайте идейки как да ги направя имаше,пипер,домати и някаква подправка newsm78и кьопоолуто им беше по различно-така ли се пише изобщо,както и тяхната Снежанка

# 19
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Ризото с миди

1кг миди с черупките
400гр ориз
3 глави кромид лук
2 скилидки чесън
1ч.ч. бяло вино
зехтин, сол, пипер
копър

В тиган запържвам едната глава лук и едната скилидка чесън (ситно нарязани). Добавят се измитите миди (с черупките), разбърква се за 2-3 мин и след това добавям виното. Бърка се докато мидите се отворят(ако някои останат затворени трябва да се изхвърлят, това показва, че са били мъртви преди готвенето). Вадя ги от тигана и ги изчиствам от черупките. В тигана слагам около литър вода да се загрее със соса от мидите.
В тенджера запържвам другите две глави лук и останалия чесън. Слагам ориза и го бланширам, след това го заливам с бульона, слагам копъра, сол и пипер. Когато ориза почти глътне водата добавям мидите и оставям докато водата се глътне изцяло.
Ако искаш остави няколко миди с черупки за украса.

Кьопоолуто тук се прави различно, в зависимост от областта. На някои места е само накълцан печен патладжан, магданоз, сол, зехтин, оцет, чесън. На други- накълцани патладжани, домати, сирене, магданоз, сол, зехтин, оцет, чесън. В общи линии основната разлика е, че не го мелят като нас и обикновено е само патладжан, без домат и чушка.
Снежанката си е същата.

# 20
  • Варна
  • Мнения: 1 037
Тeopr,супер си давай още каквото се сетиш

# 21
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Макарони със скариди

500гр скариди
500гр макарони (1 пакет мидички)
400гр домати
глава кромид лук
1 скилидка чесън
50 гр узо
зехтин, сол, пипер, магданоз

В тиган запържвам целите не изчистени от черупките скариди, със нарязания лук и чесън, добавям и узото, докато почервенеят. Вадя ги и ги почиствам (може и без, но аз ги предпочитам).
В тигана, слагам доматите и доливам малко вода, слагам сол и пипер и оставям да къкри на котлона. След като изври водата, добавям нарязаните скариди.
В отделна тенджера сварявам макароните, като във водата слагам сол и малко зехтин. Когато са готови ги оцеждам от водата и изсипвам доматения сос при тях. Разбърквам енергично и добавям магданоза. Оставям го за около 5-10 мин и сервирам.

Използвам едри скариди. Може да се направи и с омар, с разликата, че омара се почиства и суровото месо се слага в тигана, а щипките се варят и бульона се използва за сваряването на соса и макароните.

# 22
  • Мнения: 526
КЮФТЕНЦА С МАСЛИНИ
ПРОДУКТИ:
1/2 кг смляно телешко
1/2 кг смляно свинско месо
1 голям сварен картоф, обелен и пасиран
1 дебела филия сух бял хляб, натопен във вода и добре отцеден
1 глава червен лук, нарязана на ситно
2-3 с.л. бял винен оцет
2-3 с.л. Узо
2 яйца, леко разбити
2 с.л. джоджен
сол и черен пипер на вкус
около 35 броя зелени маслини, без костилки(или такива с чесън)
брашно за овалване
зехтин(олио) за пържене


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете в купа смляното свинско и телешко месо. Добавете пасирания картоф и отцедения хляб. Добавете ситно нарязания лук, 2 с.л. оцет, 2 с.л. Узо, леко разбитите яйца, джоджена, сол и черен пипер и омесете всичко много добре. Ако сместа е суха, добавете останалото Узо и оцет. Покрийте купата с капак и оставете да престои в хладилника 1 до 3 часа. Оформете от сместа кръгли кюфтенца ( малко по-големи от едър орех), като в средата им поставите по една маслина. Оваляйте в брашно и изпържете до златисто в голямо количество загрято олио. 

Това съм го пробвала и се получава много добре,само че не слагам узо.Нещо не ми се връзва newsm78

# 23

Общи условия

Активация на акаунт