Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • софия
  • Мнения: 466
За периода на бременност и раждане (135 календарни дни) на самоосигуряващите се майки, осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, се изплаща парично обезщетение по чл. 50 от КСО при условията на чл. 48а от КСО този период не се изисква управлението на дружеството да се възлага на прокурист.

Върху получено парично обезщетение при бременност и раждане се дължат осигурителни вноски за фонд „Пенсии" и здравно осигуряване за сметка на лицето, а за 2005 г. - само за здравно осигуряване.

За периода на отглеждане на малко дете, когато майката не упражнява трудова дейност като самоосигуряваща, но дружеството не е преустановило дейност, следва да се сключи договор за прокура с друго лице, което да управлява фирмата срещу възнаграждение.

В този случай майката има право на парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 от КСО, като вьрху него дължи за своя сметка.
Това е текстът на писмо на НОИ от Декември 2005г.
За разликата от 135 до 315 дни обещетение за бременност и раждане в момента като ЕТ ми искат назначаване на прокурист - въпросът ми е правилно ли е това след като тези дни до 315 все още са обещетение за бременност и раждане , а не отпуск по майчинство . Може ли самоосигуряващото се лице да получи това обещетение без да назначава прокурист - фирмата не упражнява дейност в момента .

# 1
  • Мнения: 164
леле много сложно Rolling Eyes,пробвай в някой счетоводен сайт

# 2
  • софия
  • Мнения: 2 388
моля те пусни го в " Майчинството счетоводно"

# 3
  • София
  • Мнения: 207
 newsm78 Rolling Eyes Sick

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт