Съставки:
1/2 кг спанак , 500-600 г дребни пролетни картофи , 2-3 с. л. олио , 100-120 г сирене , 1-2 клонки копър , 1-2 щипки сминдух , 1-2 щипки червен пипер
за гъстия бял сос:
30 г краве масло , 2 с. л. брашно , 1 ч. ч. прясно мляко , 1-2 щипки индийско орехче , сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се почистват от люспите, изплакват се, подсушават се и се поставят в йенски съд. (По-едрите картофи се разрязват.) Заливат се с 2-3 с. л. олио и се варят 10 минути в микровълнова фурна на максимална мощност, след което се отцеждат.Спанакът се бланшира за минута в кипнала подсолена вода. След това се изплаква със студена вода, отцежда се и се нарязва надребно.Маслото за соса се разтопява в тиган, сипва се брашното, разбърква се и се пържи 1-2 минути до златисто. Разрежда се със студеното прясно мляко, разбърква се и се овкусява с подправките.Картофите се разпределят в гювечета, поръсват се с наситнен копър и се покриват с натрошено сирене и спанак. Заливат се с белия сос, поръсват се отново със сирене, със сминдух и червен пипер. Гювечетата се поставят в студена фурна и се пекат на 220 градуса, на горен реотан, докато сиренето се зачерви.