пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 756
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:32 от asyalein

# 106
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:32 от asyalein

# 107
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:33 от asyalein

# 108
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:33 от asyalein

# 109
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сладкиш с тиквички

3 яйца
200 гр. захар
100 мл. олио
300 гр. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
150 гр. млени лешници
300 гр. настъргани тиквички

Яйцата се разбиват на пяна, добавят се ядките и мазнината.
Брашното се разбъква с канелата, содата и бакпулвера и малко по малко се добавя към яйчената смес.
най-накрая се добавят тиквичките.
тестото трябва да е като за кекс, ако е по-рядко се добавя малко брашно.
пече се във форма за кекс на 200 С около 50 - 60 мин.

аз го направих във форма за мъфини и печенето се редуцира до около 40 мин.

# 110
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:33 от asyalein

# 111
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Сладкиш с ябълки и бял шоколад

100 гр. бял шоколад
30 гр. масло
50 гр. захар (може и малко повече, зависи колко сладко ядете. Моят шоколад беше доста сладък...)
1 п. ванилия
3 яйца
200 гр. брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
6 - 7 кисели ябълки
малко стафиди и ядки
канела

Маслото се стопява и се разбърква с настъргания шоколад до хомогенна смес.
Жълтъците се разбиват на пяна със захарта. Добавят се към шоколада и всичко се разбъква добре.
Прибавя се млякото, ванилията и брашното с бакпулвера.
Отново се обърква.
Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се добавят към тестото.

Кръгла, откопчаваща се форма (26 см. диаметър) се намазнява и тестото се изсипва и заравнява.

Ябълките се разполовяват, белят и почистват от семенниците.
Нарязват се ветрилообразно без да се срязват до долу.
Нареждат се върху тестото.
Поръсват се с малко стафиди, смялени ядки, канела.
Ябълките се поръсват с малко захар и се слага парченце масло върху всяко парче.

Фурната се загрява.
Сладкишът се пече 40 -45 мин при 175 С.



   

# 112
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Плодов огретен

за 4 порции
Могат да се ползват всякакви сезонни плодове, аз използвах тези


1 ябълка
4 сини сливи
12-15 малини

100 мл червено вино
1 с.л. ром
2-3 зрънца кардамон
3-4 зрънца звездовиден анасон
6 ч.л. кафява захар

150 гр. сирене Филаделфия (или крема сирене)
100 гр. заквасена сметана (или изцедено кисело мляко)

Плодовете се почистват, нарязват се на дребни парчета и се разпределят в 4 купички.
Кардамонът, звездовидният анасон и 1 ч.л. захар се счукват добре. Разбъкват се с виното, добавя се ромът и се заливат плодовете.
Добре е да се оставят поне половин час да поемат ароматите на подправките.

Филаделфията се разбърква добре със сметаната. покриват се плодовете така, че да се получи като шапка.
Наръсва се с останата кафява захар.
Купичките се слагат за 5 мин. във фурната или в партигрил, близо до грила, за да се карамелизира захарта.

Десертът се сервира топъл, но не и горещ.


     

# 113
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:34 от asyalein

# 114
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:34 от asyalein

# 115
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ролца от рибни филета

рибно филе (аз ползвах филет от сардели)
1 малка глава лука
сух хляб на трохи или галета
настъргано пармиджано или друго твърдо и ароматно сирене
щипка естрагон
сол, черен пипер
1 с.л. доматено пюре
бяло сухо вино

лукът се нарязва на ситно, добавя се галетата (трохите), настърганото пармиджано, подправките. разбърква се добре, добавя се доматеното пюре. Консистенцията на плънката трябва да е като на пластелин - ако е суха се добавя малко лимонов сок и зехтин. ако е течна - още малко галета.

в широката част на всяко филе се поставя от плънката, завива се на ролце и се фиксира с клечка за зъби.
ролцата се поставят в огнеупорен съд. заливат се с бялото вино и се запичат за 10-15 мин. на 200С.

# 116
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Баварска картофена супа


за 4 порции:

2 големи картофа
2 моркова
парче целина (от грудката)
1 глава лука
бекон или шарена сланина
сол, черен пипер, майоран
заквасена сметана

Картофите, морковите и целината се режат на дребни кубчета и се слагат да се сварят във вода или телешки бульон. Течността трябва да ги покрива.
Когато са готови се пюрират с пресата за картофи - трябва да има дребни парченца зеленчуци.

В тиган се запържва наситнения лук и бекона докато станат хрупкави.

В супата се добавя сметаната и се разбърква добре. Сервира се с 1 с.л. от лучено-беконовата смес.

Аз лично импровизирам със зеленчуците и понякога добавям броколи Peace

# 117
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Картофена пица

за 1 тава на фурната, за 2ма човека

2 средно големи сварени картофа
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч.ч. хладка вода
брашно за меко тесто
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар

за гарниране
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
сол
лют червен пипер
розмарин
черен пипер
1 с.л. зехтин
+ сирена, зеленчуци и колбаси за гарниране

маята се разтваря във водата, добавя се солта и захарта и се разбърква добре. оставя се да втаса.
2та картофа се настъргват, добавят се към маята, разбърква се.
постепенно се добавя брашно до получаването на меко, еластично и нелепнещо тесто.

купата се покрива и се оставя да втаса.

втасалото тесто се разточва на тънко, така че да покрие цялата тава на фурната.
слага се хартия за печене и отгоре разточенето тесто.
фурната се загрява на 200С.

доматеното пюре се разбърква с подправките, захарта и зехтина и блатът се намазва равномерно.
отгоре се нарежда плънката по желание.
пицата се запича за около 20 мин. отгоре и отдолу.
полсе още 10 мин. само отдолу.
аз махнах тавата и запеках с хартията  директно на решетката, така коричката стана хрупкава  Peace

# 118
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Лимонов кекс


300 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
100 гр. масло
100 гр. бяла захар
100 гр. кафява захар
4  яйца
180 гр. заквасена сметана
1 лимон - с необработвана кора, може да се замени с половин портокал

Маслото се оставя на стайна температура. когато омекне се разбива на пухкав крем със захарта. едно по едно се добавят яйцата.прибавя се сметаната и пак се разбива.
след това се добавя брашното с бакпулвера, содата щипката сол и сокът от лимона. всичко се обърква добре.
добавя се кората от лимон, разбърква се отново.

в намазнена продълговата форма се изсипва тестото и се пече 45 мин. при 180С в добре загрята фурна.
аз добавих парченца натурален шоколад в половината смес .
по рецептата могат да се приготвят и мъфини, като се намалява времето за печене с около 5-10 мин.

   

# 119
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:35 от asyalein

Общи условия

Активация на акаунт