Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 авг. 2007, 19:17 ч.

моля за информация за болничен лист

 • 615
 • 4
 •   1
Отговори
 • видин
 • Мнения: 358
пускам въпрос и тук, защото отговора ми е нужен спешно, а в здравословния никой не ми отговори.


моля ако някой знае да ми разясни имам ли право на болничен лист като придружител на близък - брат си, който ще бъде опериран в исул от тумор на гърлото и няма как да мине без моята помощ поне първите няколко дни. защото на една жена, която се грижи за баща си ,са отказали. може би има някакви промени сега, които не зная.
благодаря

# 1
 • Мнения: 524
Гледам, че никой не ти е отговорил, най-добре да се обадиш на личният си лекар. Те са информирани за тези неща. Дано всичко премине успешно при вас.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 870
На  мен миналата година  личния доктор ми предложи  за гледане на съпруга ми който бе в болница. Каза ,че ще ми пусне  първо лично на мен за 5 дни с  някакъв вирусен симптом ,а после 1 седмица за гледане на болен.Но не ми потрябваха,защото  в болницата не пущаха  не медицински персонал.Питай  личния доктор трябва да може ,след като са ми предлагали.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 311
За болничния наистина си питай личният лекар.Със сигурност обаче в Исул пискат придружител, и не медицински персонал.Лежала съм там в началото на годината и имаше доста придружители.Успех ви желая и на теб и на брат ти.Дано всичко мине добре.Аз съм повече от доволна от тази болница.

# 4
 • Мнения: 11 247
Виж тук, раздел VІІ - Издаване на болничен лист за придружаване на член от семейството за лечение, консултация и изследване
Ето текста, за да не търсиш.

Чл. 38. (1) Болничен лист за придружаване на болен член от семейството, включително на болно дете, настанено при близки, роднини или приемно семейство по реда на чл. 26 ЗЗД в същото или в друго населено място, се издава от лекуващия лекар или от ЛКК, изпратили болния за консултация, изследване или постъпване за лечение, след като осигуреният представи документи от лечебното заведение, към което е насочен болният, от които се вижда времето, необходимо за придружаване.
(2) В случаите по ал. 1 болничен лист се издава само за времето до настаняването на болния в лечебното заведение за болнична помощ, след което болничен лист може да се издаде по реда на чл. 37.
(3) Когато извънболничното лечение се поеме от лечебно заведение в друго населено място, болничен лист на придружителя се издава от това заведение по реда на наредбата.
Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане или придружаване на болен член от семейството се издава, при условие че в мястото, където пребивава болният, няма друг незает на работа член от семейството му, годен да гледа или да придружава болния. Това обстоятелство се установява с декларация на осигурения, на когото се издава болничният лист, която се прилага към болничния лист. Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта на болния името, на когото е издаден болничният лист за гледането му, името, местоработата, постоянния адрес, родствената връзка с болния, размера на отпуска, номера на болничния лист и обстоятелството, че е приложена декларация към него. Данните от болничния лист - номер, серия, начало и продължителност на отпуска, се нанасят и в ЛАК на лицето, на което е издаден болничният лист.
(2) За дете до 7 навършени години не се изисква декларация по ал. 1 само когато майката поиска да гледа и да придружава болното си дете.
Чл. 40. (1) Не се издава болничен лист за гледане или за придружаване на болен член от семейството едновременно на повече от един осигурен.
(2) Болничен лист може да се издаде едновременно на повече от един осигурен член от семейството, когато в семейството има едновременно повече от един болен и гледането или придружаването на болните се осъществява на различни места, както и в случаите, когато в семейството има повече от един болен от различни инфекциозни болести, гледането на които в дома или в лечебното заведение е противопоказано да се извършва от едно и също лице.

Все пак прегледай наредбата от линка.


Последна редакция: ср, 15 авг 2007, 11:12 от labrex

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт