ето малко инфо:
миналата седмица беше третият четвъртък на месец август и тогава се пада премиерата на вкиснатата херинга - национално ястие на нашата област
surströmming или вкиснатата херинга - оставя се заедно с вътрешностите да ферментира за около 8-10 месеца, после се консервира и продава първо през споменатия ден
има специална техника на отваряне на кутията, за да се избегне химическата атака на излезлите газове
после следват разни техники на сервиране върху твърд хляб, с много лук уж за да убие вкуса на гнило и с пресни картофки
колкото и да се слага лук, все мирише гадно
единствено ни хареса този мармалад
ето и рецептата за по-отворените и не консервативни готвачи
2 големи глави червен лук се позапържват за около 10 мин на слаб огън в 2 лъжици масло, добавят се 50мл оцет от червено вино и 50мл мед, засилва се котлона
сместта трябва да поври добре, за да се поизпари течността и да придобие наистина вид на мармалад
сервира към мезето или на сандвич тип тортила с пълнеж по желания