снимката е тук
Много лесна и популярна рецепта, френският отговор на "sheppherd's pie" отвъд Ламанша. Носи името на френския лекар-фармацевт и естествоизпитател Антоан-Огюстен Пармантие (1737-1813). По времето, когато е бил "старши аптекар" във френската армия, той попада в плен при холандците. По време на този плен, са го хранели предимно с картофи (които тепърва са навлизали в "Стария свят"). Няколко години по-късно, когато Франция търси нови храни, които да могат да изхранят населениетo в случай на лоша реколта, господин Пармантие се сеща за картофите. За злa беда, тяхното култивиране е забранено с указ от 1748 г, тъй като се е предполагало, че причиняват различни болести, между които и проказа. Започва няколкогодишна безуспешна борба, за налагане на култивирането и въвеждането на картофите на френската трапеза. Докато един ден, Пармантие засява катрофи на негов собствен терен досами Париж, подарен му от крал Луи XVI. Когато картофите узряват, той кара войници от кралската гвардия да пазаят полето и да обясняват на хората, че пазят изключително рядък зеленчук, предназначен за кралското семейство. След залез слънце, обаче, войниците се прибират и оставят полет неохранявано. Любопитните парижани се впускат да опитат редкия зеленчук... и така Антоа-Огюстен Пармантие въвежда картофите във Франция.
Ето и рецептата:
500 г говежда кайма
1 глава лук
1 морков
250 г домати (може и консерва)
сол, черен пипер, мащерка
750 г картофи
около 20 г масло
около 150-200 мл прясно мляко (за рядко пюре)
щипка мускатов орех, сол
50г настърган ементал (замества се спокойно с кашкавал)
Картофите се обелват, сваряват, отцеждат и се размачкавт на сравнително рядко пюре с маслото и прясното мляко. Подправя се с мускатовия орех и солта.
Лукът се обелва, нарязва на дребно и се запЪржва с малко олио в дълбок тиган. Добавят се обеленият и нарязан на дребни кубчета морков, каймата, размачква се с малко вода, за да не става на бучки. Прибавят се доматите, подправя се на вкус със сол и черен пипер, добавя се и мащерката. Оставя се на слаб огън, докато водата почти изври (все пак да остане малко сос).
В тавичка се изсипва каймата, отгоре се разстила картофеното пюре и се запича в предварително загрята фурна на 200°C за около 30 минути. 10 минути преди края се поръсва с настъргания ементал и се оставя да се допече до порозовяване.