Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 септ. 2007, 15:53 ч.

? за елдата

  • 3 544
  • 15
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 277
Здравейте, след всичко изчетено тук за захранване реших да захраня детенце с каша от елда, домашно приготвена. Та въпроса ми е проблем ли е да се дава всики ден, защото много бавно се захранваме, че ме е страх от запек. За сега ядем елда с круша, но нали била много богата на желязо......извинявам се за глупавия въпрос,  Embarassed ама да не и дойде в повече? или да се пробвам да и въведа оризова каша и да ги редувам  Thinking Мерси

# 1
  • София
  • Мнения: 1 502
Нашето педи каза да ги редуваме, аз първо въведох оризовата каша, после елда...не се е запичала нито от едното, нито от другото...а редуването каза, че е за разнообразие и затова, че всяка каша си има съответните предимства...сега мисля да въведа и още някое зърно..за още по голямо разнообразие...

# 2
  • Мнения: 2 381
Аз въвеждах всяка нова храна по 6-7 дни.(започнах с оризова каша, която е запичаща).След това предложих елда(тя действа разхлабващо по принцип) сутрин, а следобедите давах от вече въведената храна, в моя случай оризовата каша.

# 3
  • България
  • Мнения: 2 905
извинявайте за въпроса, но какво е елда ?

# 4
  • Мнения: 2 381
извинявайте за въпроса, но какво е елда ?
Тук можеш да прочетеш: http://www.standartnews.com/archive/2004/02/18/health/s3994_4.htm


Последна редакция: чт, 20 сеп 2007, 17:07 от *Daisy*

# 5
  • с трима мъже :)
  • Мнения: 1 967
извинявайте за въпроса, но какво е елда ?

и аз се интересувам - какво е това, чела съм го само в статиите от библиотеката тук
къде се продава, на какво наподобява, как се приготвя?

# 6
  • България
  • Мнения: 2 905
Благодаря  Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 629
Аз захраних с оризова каша и после въведох елдата и грис на Milupa от царевица и ориз. Сега ги редувам всичките като добавям и по някое ново зърно защото поне за мен всяко нещо в твърде малки или твърде големи количества не е добра идея.
А иначе елда има във всеки диетичен магазин или в магазин с щанд за диетични храни.

# 8
  • Мнения: 8 241
И аз захраних с елда. После дадох царевица.. ориза чак към 8-9м. (имаме си специална случка затова)
Не е имало проблеми, почти всеки ден яде елда (в началото цял месец само на туй караше почти), много му харесва. Добавам както плодове, така и зеленчуци.. а вече и масло и сиренце  Wink

# 9
  • Мнения: 2 381
galausa , освен в диетичните магазини, каша от елда има на ХИП(безмлечна, без глутен).В случай, че нямаш време да приготвяш.

# 10
  • sofia-lulin
  • Мнения: 344
Аз съм давала на малката от кашичките на ХИП.Елда с плодове.Много й харесваше.Освен такива каши от къде мога да си купя елда?И как се приготвя?

# 11
  • Мнения: 1 449
Katelina, Щом приготвяш домашна каша от елда – ако сама правиш брашното, то е вид пълнозърнесто т.е. с регулиращо действие.
Оризът – пробвай с кафяв ориз. Не запича със сигурност. Още едно пълнозърнесто предложение в менюто на детенцето.

Ако една храна се предлага често и продължително, тя може да се превърне в алерген! Елдата се посочва за алерген според някои източници точно по тази логика – храните, които се считат за слабоалергизиращи, се предлагат често, получава се пренасищане в организма и съответно алергична реакция. Затова – умерено разнообразие.

# 12
  • Мнения: 1 449
и аз се интересувам - какво е това, чела съм го само в статиите от библиотеката тук
къде се продава, на какво наподобява, как се приготвя?

Елдата е на зърна – но не е житна култура, а вид семена от семейството на лапада. Затова не съдържа глутен.

Каша от елда:
За бебче на 6-7 месеца е по-подходяща каша от брашно от елда (готово или домашно).
Съотношението брашно-вода е горе-долу 1:2. Ако е с накисване – малко повече вода.
Вари се 6-10 мин.
Отдръпва се от котлона и още толкова се оставя под капак.
Смесва се с кърма, плод/плодово пюре или чиста, според етапа на захранване и предпочитанията на детенцето.

Приготвя се с предварително накисване: с цел по-пълно усвояване на полезните минерали. Фитиновата киселина, която се съдържа в обвивката на повечето зърна, се разгражда чрез накисване на зърната или чрез ферментация. Едва тогава полезните минерали (калций, магнезий, желязо, цинк) могат да бъдат напълно усвоени.

# 13
  • София
  • Мнения: 277
Косе Босе, мерси за съвета, ще пробваме с кафявия ориз, макар че рано или късно ще стигнем до белия, но бавничко  Hug пуст запек, толко ме е страх  Close

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 2 351
По-добре редувай с оризова, както те е посъветвала Косе Босе

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт