време за приготвяне: 30 мин
Продукти за 8 порции
175 гр. брашно
щипка сол
70 гр. смлени орехи
50 гр. пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
75 гр. краве масло
10 с.л. конфитюр от кайсии
Приготвяне: Брашното се пресява със солта. Върху работната повърхност се слага 1/3 от него. Прави се кладенче, в което се сипват захарта, ванилията и жълтъците. Продуктите се размесват леко с пръсти. На порции се прибавят размекналото масло, останалото количество брашно и орехите, като се меси докато се получи еднородно тесто. То се завива в найлоново фолио(аз го сложих в найлоново пликче) и се охлажда за половин час в хладилник. Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина 3мм, която внимателно се слага в форма с диаметър 25 см(аз го сложих в тава с падащи стени, за да мога да го извадя по лесно после). Изрязаните крайща се замесват и разточват отново, като се отделят за решетката на пая. Пече се в затоплена до 200* фурна до леко зачервяване (около 15 минути). Охладеният пай се намазва обилно с конфитюра. От останалото разточено на кора тесто се изрязват ленти(аз направих ленти чрез машинка за бишкоти), които се кръстосват над пая като решетка, като крайщата им се притискат към ръба на тестото. Паят се връща в фурната и се допича 10-15 минути. Приятен апетит!
PS: Рецептата е от списание "Кулинарен журнал". Пая стана страхотен, не е много дебел, напротив- тънак като пица, аз го направих със конфитюр от ягоди, защото много ги обичам, но другият път ще го направя с конфитюр от кайсии. Решетката ми не стана много хубава, но това е защото тестото е много лепкаво, другият път мисля да направя лентите чрез шприц.