Това е един от най-любимите ми мезета и много популярно тук.
Продукти:
хляб (франзела, или друг бял хляб с не голям диаметър, или нормален нарязан на половин филийки)
домати
чесън
босилек
зехтин (екстра вържин)
сол
черен пипер
Приготвяне:
Нарязваме доматите на малки кубчета, прибавяме босилека нарязан на ситно, чесънът счукан или на ситно ренде.
Подправяме със солта и зехтина.
Сместа се оставя да престои в съд до сервирането.
Непосредствено преди поднасянето хлябът се нарязва на филийки и се запича във фурна. Върху него щедро се изсипва от доматите.
Най-добре да се взимат с решетъчна лъжица за да се отцедят от течността.
От горе се поръсва леко с черен пипер.
Разкошно е като мезе за всякакво питие(ч. вино, водка, ракийка ) а може и просто така да се ръфа.
Може и филийките да намажете с масло докато са топли и да поръсите с черен пипер тях.