Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 ноем. 2007, 20:10 ч.

Дъщеря ми фъфли!

 • 3 643
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 769
Не зная дали е превземка, период на имитиране на някое дете в дг или наистина нещо й става.
От точно три дни звуците с,з,ц,ш ги въфли безобразно.  SadА не беше така.
И не зная да се ядосвам ли, да не обръщам внимание ли  newsm78
Тъкмо написах в друга тема, че се чудя да я водя ли на логопед, защото изговаря някои думи неправилно (като например вместо цвете казва свете), и тя направо ме застреля с това фъфлене.
Със сигурност ще имаме среща с логопед, но ми е интересно дали вашите деца са имитирали така някого?
Питах я кое дете в дг говори така, казва че нямало такова.
Говоря й, че ако имитира някого, това не е хубвао, защото се превръща в навик и ще фъфли цял живот; че ще я заведа на лекар, който да й покаже как да говори добре...обаче нищо не помага. Фъфли си и това е.
Днес дори я забелязах-в едно изречение имаше две думи със "с"-едната я изфъфли, другата я каза нормално. В следващо изречение обаче се "поправи" и каза и вярната дума фъфлещо....
Защо го прави? ooooh!

# 1
 • София
 • Мнения: 6 980
Защо го прави - не знам Sad

Но моята дъщеря фъфли /аз му викам съска/ същите звуци. Тъй като аз много се притеснявам от това и го коментирам пред нея - щом ме чуе сякаш нарочно започва да го прави още по-силно.
Виждам как й вреди обаче - Според нея 'шапка' започва със 'с', защото тя произнася думата като 'сапка' Sad. В градината ми казаха да изчакам с логопеда. 

# 2
 • Мнения: 8 769
Добре, и съска да го кажа, ясно е за какво става въпрос.
Преди да започне това съскане, тъй като не всички думи изговаряше правилно, също като твоята щерка си мислеше, че шишарка започва със "с"  ooooh! Та това ми бе причината да се опитам да се свържа с логопед. Обаче онези звуци по-горе си ги говореше както трябва...И сега направо ме ошашква... Първите пъти, когато я карах да ми казва думичките правилно, го правеше, а сега не. И вече си мисля сериозно да не би да се дефектира това дете?

# 3
 • София
 • Мнения: 6 980
И вече си мисля сериозно да не би да се дефектира това дете?

Хъм  newsm78
Ако е така - давай да ги връщаме докато са в гаранция още.

Сега питах Дариа и според нея 'шишарка' започва със 'с'.
До колкото знам тези звуци са едни от най-трудните за произнасяне и до 5 години някъде било нормално да ги казват грешно...

# 4
 • Мнения: 8 769
Не можае, Иса, на моята гаранцията й свърши-до 3г е Joy Joy Joy
Сега сериозно, и аз зная, че шумящите (така ли се казваха) звуци са най-трудни за децата, но пък тия съскащите? И при условие, че ги е казвала добре преди това... Thinking

# 5
 • Мнения: 1 723
  Щом е можела да ги произнася най-вероятно имитира друго детенце. Калина има такива периоди и така е задобряла, че понякога мога да ги объркам ако съм с гръб. И аз го правех.

# 6
 • Мнения: 1 568
Моят фъфлеше до скоро,но от известно време спря,може да е от възрастта!

# 7
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Туфиня, а не е ли възможно просто покрай размислите за логопеда изведнъж да ти са се отворили ушите и да си прозряла фъфленето. Чисто хипотетично това е възможно да се случи и мнозина майки са се оказвали в подобна ситуация. Не искам да кажа, че и при вас е така, но ето, че и аз самата се оказах в подобно положение, нищо че съм специалист. Мъжът ми откри, че синът ни е започнал да произнася звуковете М, Б, П не като си допира устните, а като В. Просто ние като майки свикваме някак си с бебешкия говор или просто нямаме дразнимост, тъй като сме им свикнали
Случи се веднъж една мама, която беше радио журналист със собствено предаване да се окаже в същата ситуация. Щерката беше с невероятно междузъбно изговаряне на всички шъшкави и съскави и докато аз не им обърнах внимание, майката не се беше усетила. Все пак жената си вади хляба с говорене.
  bouquet За другото ти си знаеш.

# 8
 • София
 • Мнения: 11 815
Най-добрият приятел на Иво не изговаря добре шептящите съгласни (така ли се казваха Shocked ooooh! Blush)-ш, ч, с....
Иво няма никакъв проблем с тях. Но напоследък-особено след смяната на градината, вече с това момченце са в една група-на няколко пъти го хванах, че говори като него, т.е. "съска" на съгласни, които може да изговори съвсем правилно без никакъв проблем.
Обясних му, че много обичам момченцето, което му е приятел, че то е чудесно дете, че искам да бъдат приятели, че....... и т.н., и т.н., но едно от нещата, които Иво умее по-добре от него е да изговаря някои буквички и че другото дете трябва да се учи от Иво, а не той от него. И Иво вече не "съска".
Не знам дали го имитираше-съзнателно или подсъзнателно, или още не може да прецени кой е правилният начин да изговаря думите, щом другото дете говори по-различно, но определено имаше някакво повлияване.

# 9
 • Мнения: 8 769
Лого5ка, повече от сигурна съм, че изговряше правилно специално тези съскащи или както там им се казва звуци. Убедена съм, защото играехме на една игра-започвам да броя азбуката на ум, по някое време тя казва "стоп" и измисляхем думички със съответния звук. И тя винаги казва така"К"-Кейти, "С"-Светльо, и т.н. И всичко си беше на мястото (онова със шишарките и цветята е ясно, затова щях да ходя на логопед). Така или иначе, аз още в понеделник ще се свържа с логопеда, който ти ми препоръча.  bouquet
Просто исках да разбера от други майки, дали има подобни периоди в развитието на децата, че много е неприятно.
Vivi, там е работата, че тя отрича да има такова дете в групата. Обаче аз не съм сигурна, защото заради стачката бяха в разни сборни групи, големи и малки, въобще хаос. И това се случи, точно когато едно по-голямо дете й беше поискало диадемата, и мойта мила будаличка, я подарило.  ooooh! После преживя ситуацията доста тежко (със зверски ухобол); Сега като си мисля, може да има наслагване на ситуации, знам ли.
Иначе и аз обяснявам как това говорене е всъщност дефект, как децата, които го имат ходят при специалист, за да се научат да говорят правилно и т.н. Е, проблема е от 3-4 дни, но все пак, за мен е доста притеснителен.

# 10
 • Мнения: 2 263
фъфленето и съскането се оправят от логопед сравнително лесно.Така,че не е лошо да я заведеш все пак да я види.Това няма да и навреди дори и да имитира звуците в момента.Дъщеря ми така неможеше да изговаря тези звуци и логопедката и помогна за около половин година занимания/2 пъти седмично по 15 мин/За децата е даже забавно.Рисуват си различни думички и звуци в тетрадка имат и за домашно/естествено с родител/Заниманията могат да започнат още от 3.5г.

# 11
 • Мнения: 3 506
Просто исках да разбера от други майки, дали има подобни периоди в развитието на децата, че много е неприятно.


Преди 5-6 месеца Никола, който проговори рано-рано и отпреди да е навършил 2, говореше като възрастен, си развали говора. Ето как съм го описала тогава:

... До скоро синът ми (4 год.) говореше много правилно, но от известно време говори като чужденец. Мислех, че е период, че имитира някого и ще отмине, но проблемът като че взе да се задълбочава. Първо започна да произнася думите бавно и разчленено, все едно говори на срички. След това започна да казва лошо и някои звуци - "к" и "г" заменя с "х", "ч" с "ш", а "ц" със "с". Взех да се приснявам да няма някаква сериозна причина за този проблем, но дори и само да имитира някого, не знам какво мога да направя.

Наистина е много неприятно - като се започне с учудените погледи на околните и се стигне до това, че на моменти направо не можех да го разбера какво иска, чак се стигаше до тръшкане...

Понеже той си имаше разни проблеми вследствие на тежко раждане, този проблем породи съмнения за доста диагнози, най-безобидната от които намаление на слуха вследствие на хреми и/или отити без болка през времето, когато е леко настинал или през цялото време... В крайна сметка се стигна до извода, че вероятно имитира по-малко дете, тъй като ревнува сестра си. Отшумя полека-лека след някоя и друга седмица, въпреки че за мое спокойствие го водих известно време на логопед. За съжаление след това разви други тикове... Sad

С две думи - хубаво си решила да посетите логопед - вероятно е период и ще отшуми, но така ще си по-спокойна. А, понеже се засичаме в един друг подфорум, да споделя и още нещо - тогава хомеопатката ни подробно ме разпита за обстоятелствата около това говорене и го взе под внимание, когато му даваше л-во. Ако ходите - не забравяй да го споменеш  Wink

# 12
 • Мнения: 8 769
А, понеже се засичаме в един друг подфорум, да споделя и още нещо - тогава хомеопатката ни подробно ме разпита за обстоятелствата около това говорене и го взе под внимание, когато му даваше л-во. Ако ходите - не забравяй да го споменеш  Wink
Благодаря ти Мария!
Хомеопатичката ни е уведомена вече! Grinning

# 13
 • Мнения: 3 359
............В градината ми казаха да изчакам с логопеда. 

Иса,не мисля че трябва да се отлага срещата с логопед.
Аз не бях забелязала ,че дъщеря ми има такъв проблем докато стана почти на 5г.Всичките-С,З,Ц,Ч,Ш,Щ са и проблемни и когато забелязах,че това  не е бебешко бърборене ,а проблем отидох при логопед.Думите му бяха-"о,доста сте закъснели....още на три е трябвало да дойдете...."Да,добре,ама да бях открила проблема  навреме?!
Цяла година посещения и никакъв резултат-постановката на съгласните била променена и колкото и да се старае-не става и не става.Сега е почти на 7г и планирам среща с друг специалист,но честно казано се опасявам от това  да не се комплексира...какво ще ме посъветвате вие?
Туфиня-моето мнение е ,че логопед трябва да я консултира  сега,за да се избегнат последващите трудности Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 3 418
Моят малчо(4г и 5 м) - говореше много добре, построяваше си правилно изреченията. Едно "р" само му се опъваше - казва го гърлено и много фрескащо.
ОБАЧЕ от известно време - започна - сапка(вместо шапка), цай(вместо чай) и т.н. Аз си мисля, че се глези и му се карам. Ама може и да е чул от някое детенце. Не е от детската, защото започна лятото да го прави.
Мисля си, че щом веднъж ги е казал правилно звуците и е говорил порядъчно дълго време правилно едва ли ще има проблем.
Карам му се, защото ми е неприятно да говори така при условие, че може.

Решила съм да направи 5 год. и тогава да го водя на логопед, защото сега ми се струва, че нещо концентрацията още му е много краткотрайна.
От опита с щерката - заведох я на 3 год. и нямаше ефект - логопедката каза, че се концентрира за кратко време и не изпълнява много точно нещата. После на 5 год. пак я заведох - точно за 2 месеца коригира. Въпреки, че и аз се притеснявах да не автоматизира неправилно казваните звучи, че тогава е по-трудно.

Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 09:48 от Етиа

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт