Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 888
Въпросът е глупав, но не мога да реша и ми се иска да чуя и вашето мнение - чудя се дал ида запиша дъщеря си,която няма още три години на английски език в детската градина.От една страна тя не може още български да говори, пък какво остава за английския.От друга казват, че колкото по рано,толкова по - добре.

# 1
 • София
 • Мнения: 4 813
Слушането на чужд език никога не е излишно, дори и когато детето е бебе.

Габриела тръгна на английски от първа група в детската градина. Не мога да кажа, че е научила много, но свикна с идеята, че едни неща си имат други имена на друг език. Свикна и със звученето на езика. Напоследък откривам, че вече знае не малко думи.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 791
Когато Иво беше в първа група, не го записах на английски. Такъв беше "майчинският" съвет на директорката на тогавашната ни градина. Това били деца, на тях сега им било времето да играят, цял живот щели да учат..... Съжалявам, че я послушах. Но не ми е виновна жената, де. Нали и аз глава нося.  Embarassed
Тази година вече ходи на английски-от ІІ група.
Мине се не мине и ми казва някакви нови думички, пее ми една песничка. Може и други да са учили, но той само нея си знае.  Grinning

# 3
 • Русе
 • Мнения: 4 406
аз много исках да го запиша, но преподавателката отказа, защото не била работила досега с първа група. а и бях единствената желаеща от родителите на най- малките. уча си го съвсем лаишки у дома, той повтаря и разбира фразите, използва ги точно и на място- доказателство , че не съм сбъркала

# 4
 • Мнения: 18 812
и аз не я записах в 1 група и съжалявам, защото преподавателката е страхотна, има много песни и игри и децат аповече се забавляват, но и учат- песни, стихчета, сценки
можеш да я запишеш и ако не й харесва да я отпишеш, няма никакъв проблем за това

# 5
 • Варна
 • Мнения: 1 379
Гергана е вече втора група, но виждам, че проявява интерес към английския език. Сега съм я записала на танци, но догодина вероятно ще включа и английския.
Интереса и идва от филмите /непреведените/, които гледа и иска да имитира.
Лично аз обичам да гледам чужди програми и непреведени филми, така че покрай мен и тя вероятно е възприела този маниер.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 269
Аз по принцип съм против, освен ако детето не живее в англоговоряща среда - тогава, мисля, че е наложително. Против съм, защото винаги съм смятала, че преди да почнеш да учиш друг език трябва да овладееш на ниво собствения си такъв. Освен това аз говоря английски и смятах аз да се занимавам с евентуалното "обучение" като преценя, че е време.
Обаче какво се случи при нас?
Щерката /4,5г, 2-ра група/ се поболя да се моли да я запиша. Накрая се съгласих неохотно и вчера я завели на урок. Вечерта беше много щастлива и чуруликаше новите думички, които научила там Party. Така, че трябва да призная, че няма лошо, пък, да ходи на английски.  ooooh!
На мен ми се искаше да я запиша на танци, нещо спортно, но нея не я вълнува това - очертава се книжен плъх, като мама Mr. Green Heart Eyes!
Нищо глупаво няма във въпроса ти! Просто прецени дали на детето ще му хареса да учи английски. Peace

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Зависи от детето, от детската градина, от учителката.

Детето спокойно ли е, харесват ли му такива занимания, изискващи концентрация, или предпочита свободна игра?
Английският език във времето за свободна игра ли е, или и без друго през това време трябва да избереш някакво такова "учебно" занимание?
Учителката занимава ли се с децата, така че да им е интересно, или просто преподава урок, който те след това трябва да повтарят до откат?
По тези въпроси бих се замислила аз.

Моите и двамата ходят на английски - задължително е, не че аз съм ги записвала. Ако имах избор, бих оставила малката (която харесва заниманията в този им вид) и бих отписала баткото, на когото определено му доскучава да е "прилежен ученик".

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 929
В нашата градина децата от първа и втора група са заедно на английски. Виждам, че моят (на 3г. 8м.) научава думи, пее разни песнички, но ако го питам, казва, че не иска да ходи на английски. Предполагам, че му идва в повече концентрацията. Училището до голяма степен си е налагащо огрничения на свободата. Тук въпросът е да се намери балансът за съответното дете и всеки май си решава сам. Иначе учителката им е доволна от малките, забавляват се и напредвали заедно с по-големите.
У нас за малкия е голямо удоволствие да "се изпитваме" за думички, когато е под формата на игра и усеща нашето внимание. Една сутрин се събуди и каза, "мамо, как е на английски патладжан"? и аз не можах да стопля веднага. Засега съм го оставила да ходи на англиски.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 813
Не точно по темата, но е свързано с ученето на чужд език от най-ранна възраст:
Имам приятели (българи), които още с раждането на първото си дете решиха единият родител - бащата - да говори на детето само на английски. На мен ми се видя странно, а и мислех, че няма да им стигне постоянството.
Почти десет години по-късно и двете деца в семейството говорят безупречно български И английски, а с таткото продължават да говорят на английски дори и по телефона.

Аз не мисля, че бих имала това постоянство, но при някои хора системата работи и дава добър резултат.

# 10
 • Мнения: 13 834
В нашата градина го предлагат направо от втора група. Моят малчо се "записа", както не искаше да ходи.

# 11
 • София
 • Мнения: 647
Слушането на чужд език никога не е излишно, дори и когато детето е бебе.
Споделям това мнение , но имам и притеснения. Записах и двете си деца на английски в градината още от 1-ва група , но май започнах да съжалявам. Установявам , че над 80% от думите на които ги учат децата са ги заучили неправилно. В началото си мислех , че като ги поправя 1-2 пъти и въпроса ще се реши , но уви ! Сега редовно ги питам какво са учили и постоянно поправяме грешно заучените думи. #2gunfire #2gunfire

# 12
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Никога не е прекалено рано за чужд език. Моята дъщеря расте двуезична и въпреки че все още не говори с дълги изречения, много добре разграничава езиците. Ако имах финансовата възможност щях да я дам в английска детска градина, където от сутрин до вечер да и говорят само на английски и не бих се притеснила че въвеждам трети език. Изобщо не се притеснявай че още не говори български добре, езиците вървят паралелно и не е нужно да може да говори идеално български за да започне да учи чужд език. Всъщност при тях ученето става по съвсем различен начин, отколкото при възрастните.

Слушането на чужд език никога не е излишно, дори и когато детето е бебе.
Споделям това мнение , но имам и притеснения. Записах и двете си деца на английски в градината още от 1-ва група , но май започнах да съжалявам. Установявам , че над 80% от думите на които ги учат децата са ги заучили неправилно. В началото си мислех , че като ги поправя 1-2 пъти и въпроса ще се реши , но уви ! Сега редовно ги питам какво са учили и постоянно поправяме грешно заучените думи. #2gunfire #2gunfire

А децата ти когато проговаряха на български, идеално ли започнаха да говорят от първия ден или произнасяха думите по свой начин? Това е съвсем нормално при малки деца, смятам аз. И аз мъжът ми говорим с дъщеря ни родните си азици и въпреки това тя не може да повтори всяка дума правилно

Последна редакция: ср, 21 ное 2007, 13:53 от Vjara

# 13
 • Мнения: 491
Според мен колкото по-рано, толкова по-добре. Аз моята дъщеря (3г 6м) започнах да я уча на английски преди повече от година. Например играем си с нея на куклен театър и аз вмъквам по някоя думичка. Възприема и запомня всичко като попивателна. Вече знае доста думички и фрази. Тя сама проявява интерес, тъй като все ме разпитва това как е на английски, онова как е на английски, не я уча насила. Щом проявява интерес, значи не е рано.

# 14
 • София, Манастирски ливади
 • Мнения: 1 194
Всеки сам преценява кое е добре за детето му. Аз за моето смятам, че колкото по-рано, толкова по-добре. Не смятам, че езика вреди или, че може да я обърка, или натовари. Дори и това да забавя научаването на родния й език, не мисля, че няма да научи български.
Зависи много от средата, в която му се поднася езика, ако учителката е добра, ако детето иска и му се отдава, няма причина да не учи...Това е моето мнение!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт