И Нова Година наближава...

  • 17 168
  • 142
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 034
пускам две любими мои пуешки рецепти за тези, които ще сервират пуйка на Нова Година   chef и двете за изпробвани  Peace

Печена пуйка с домати, талиатели и сос песто
1 кг филе (бяло месо) от пуйка
1 ч.ч. (200 мл) зехтин
400 г дребни домати (или от консерва ако съвсем няма начин да вземете пресни)
2 скилидки чесън
200 г талиатели
1 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
30 г кедрови ядки
2 с.л. настърган пармезан
черен пипер
сол

 Едната скилидка чесън се счуква и се смесва със сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин. Месото се намазва с тази смес и се оставя да престои 30 минути, за да се ароматизира. След това се слага в подходяща тава, залива се с 3 с.л. (30 мл) зехтин и се пече 20 минути в предварително загрята фурна при температура 200 С. Доматите се dobawqt I se peche wsichko oshte 10-15 min. измиват и се цепват отгоре на кръст. Нареждат се около месото и всичко се пече още 10 минути. Талиателите се сваряват в голямо количество подсолена вода. Магданозът и босилекът се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно. Слагат се в хаванче и се счукват заедно с кедровите ядки, нарязаната скилидка чесън и 1 ч.л. сол. Добавят се пармезанът, останалият зехтин и малко черен пипер. Пуйката се изважда от фурната и се оставя да престои малко на топло. След това се нарязва на порции и се поднася с доматите, талиателите и соса песто.


Пуйка с бяло вино и гъби

1 бр. пуйка около 3 кг
4 с.л. (40 мл) олио
600 г пресни гъби
40 г масло
1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) сухо бяло вино
2 с.л. брашно
2 с.л. (20 мл) лимонов сок
черен пипер
сол
 Измитата и подсушена пуйка се нарязва на порции, които се посоляват, поръсват се с черен пипер, овалват се леко в брашното и се запържват отвсякъде в растителното масло. Заливат се с виното, покриват се плътно с капак или алуминиево фолио и се задушават във фурната до омекване. От време на време месото се обръща и се полива с отделилия се сок. Гъбите се почистват, нарязват се на филийки, напръскват се с лимоновия сок, посоляват се и се задушават в маслото. След това се прехвърлят при месото и всичко се задушава още 10 минути. Задушената пуйка и гъбите се поднасят с ориз или картофи за гарнитура

# 31
  • Мнения: 3 830
За Нова Година:

Пилешки пържоли с топено сирене и гъби във виенско стъкло, руска салата, млечна салата, кекс с пълнеж, крем карамел, тиквеник и много ядки Wink

# 32
  • Мнения: 56
Момичета, моля Ви за рецепта за някое "по-засукано" мезе или салата.

# 33
  • Мнения: 572
и аз, мисля да наблегна тази година на салатките Simple Smile

# 34
  • Мнения: 56
Илетовп, аз всяга година правя "Руска салата", Салата "Снежанка", понякога "Кополу", а ти на какви салата смяташ да наблегнеш?

# 35
  • русе
  • Мнения: 140
Вижте какво намерих - http://www.mandja.com/index.php?option=com_content&task=view … =52&Itemid=66 - има интересни нещица. Иначе вкъщи и ние винаги правим капама за Нова година, много е удобно - приготвяш я от сутринта, следобед включваш фурната, а и гювечът  държи топло дълго време! Други вкусотии, които правя - салата-часовник / не я правя по рецепта, импровизирам с наличните продукти, за цифричките използвам парченца маслинки/ , баница с късмети, торта ит.н.

# 36
  • Мнения: 56
Стеф 77- ти си супер! Много ти благодаря! Hug Praynig  bouquet

# 37
  • Мнения: 3 034
ето тази баклава на Тина-Рина ще правя за Нова Година: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243088.0

за болярските кюфтета реших да направя пълнеж от кашкавал, кисели краставички и задушени гъбки  Hug а картофеното руло ще го напълня с топено сирене, печени червени чушки и царевица. сега обаче се чудя отгоре да му слагам ли кашкавал да се запече, да не се бият вкусовете с топеното сирене, какво мислите?

stef77 , много хубав сайт!  Peace

# 38
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
На който не му се бели, кълца, стърже, пасира, навива и оформя в екцесии вместо да си почива, бих предложила една много лесна, ефектна и доста наяждаща рецепта за основно Grinning. Телешко месо brisket, това е едно плоско (около 3см) триъгълно парче много нежно месо (около килограм) от ребрената част на телето, се запържва леко от двете страни в тиган. Слага се в гювеч или голяма йена с капак, отгоре се слагат 2 глави лук на ивици, 1 пакет бейби моркови - около 300 гр., гъби по желание. Сол и черен пипер на вкус, всичко това се залива с доматен сок или разредено доматено пюре - да покрие съставките. Пече се на слаба до умерена фурна 4-6 часа. Става изключително  Peace.

# 39
  • Мнения: 3 034
момичета, дайте някаква идея за ефектен десерт с банани  Praynig върти ми се нещо като крем в чашки (мога да ги украся индивидуално), но някакъв по-засукан  newsm78 примерно тип шампанско или някакъв друг алкохол, или пък с ядки, но не знам с бананите как ще се върже и търся идеи!  Praynig за предпочитане яйчен, не шоколадов... но в крайна сметка и шоколадов може да стане ако няма друг вариант  ooooh!

# 40
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
simplyaven аз правих наскоро торта ред бискити ред крем та така три реда и между редовете слагах банани - крема е много елементарен - 300 грама заквасена сметана и 300 грама течен шоколад - разбърква се с лъжица. Със сигурност можеш да го направиш и в чаши като поначупиш бисквитите, а може освен бананите да сложиш и цели или нарязани ядки, парченца карамел или целувки между тях или отгоре - трябва само да престои малко за да омекнат бисквитите. Вкуса е много приятен.

# 41
  • Мнения: 3 034
мдааа... мерси за идеята, ако не измисля нещо засукано ще подходя като теб  Hug много ми се иска да направя някакъв специален крем, ама сега се ровя тук в книгата да изнамеря нещо като за Нова Година  newsm78 онзи крем шампанско в кроасаните в БГ направо ми се присънва, дано си намеря нещичко да си направя  Joy

# 42
  • Мнения: 3 034
............ парченца карамел или целувки ...

тези парченца карамел ако можеш да ми кажеш как да ги докарам и също целувките, никога не съм правила  Crazy

# 43
  • Мнения: 3 034
част от архивите не ми се отварят, но все пак изнамерих някои кремове с банани - една рецепта на Бейб:

Крем тирамису с банани

ПРОДУКТИ:
10 бишкоти
2-3 банана
250 гр. кисело мляко
100 гр. захар
3 яйца
100 мл. сладко десертно вино
2 с.л. кокосови стърготини
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Слага се около 70 мл. вода да кипне със захарта за 3 мин. Белтъците се разбиват на сняг и към тях на тънка струйка се добавя захарния сироп, разбива се до пълното му охлаждане. Разбиват се и жълтъците, смесват се с млякото и 1 с.л. от виното. Към сместа се прибавят белтъците. Бананите се нарязват на резенчета. На дъното на 4 чаши се сипва по малко от крема. Бишкотите се потапят за кратко във виното и част от тях се слагат върху крема. Резените банани се подреждат покрай стените на чашата. Отново се сипва крем , после бишкоти и накрая отново крем. Отгоре се поръсва с кокосови стърготини. Чашите трябва да престоят поне 2 часа в хладилник преди да се сервират. Да ви е сладко! 

крем "Моцарт", който се чудя има ли как да префасонирам и да си оползотворя банановата идея  newsm78http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98635.0

това ме съблазнява доста, а и не изглежда много трудоемко  Crazy http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=1883

тези пък ми събраха погледа, много са красиви! http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=1786

и този крем става http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=594

а това е базов пухкав яйчен крем на Белла, който мисля че мога да променям с алкохол, ядки, кокос, плодове, а вероятно и какао или пък настърган шоколад  newsm78http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=104628.0

# 44
  • Мнения: 3 034
намерих Крем Шампанско на labrex и мисля да го пробвам  newsm78 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137475.0

Общи условия

Активация на акаунт