Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2007, 22:25 ч.

~~~ Турция ~~~

 • 53 588
 • 284
 •   1
Отговори
 • В пустинята
 • Мнения: 333
Добре дошли всички в темата за Турция! Тук е мястото да обсъдим и обменим информация за тази страна с толкова богата култура. И да изложим на показ многото забележителности. Можем и да обсъдим за турската кухня.   chef


Малко информация за страната:

Турция


Република Турция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti) е държава, едната част от която е разположена в Югоизточна Европа (3%), а другата - в Азия (97%). Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг - с Ирак и Сирия; на запад - с Егейско море и островите в него, Гърция и България. До 1922 г. държавата е в центъра на Османската империя.

История
През 20 век пр.н.е. на територията на днешна Турция съществува Хетската държава
През 6 век пр.н.е. земите на Мала Азия са част от Лидия;
През 5 век пр.н.е. територията на днешна Турция е завладяна от Персия;
През 3 век пр.н.е. е завладяна от Александър Македонски;
През 2 век пр.н.е. е завладяна от Римската империя;
През 395 г. e в състава на Византийската империя;
През 1320 г. e образувана Османската държава;
През 1326 г. османците завладяват Бурса;
През 1389 г. e битката при Косово поле;
През 1396 г. османците завладяват цяла България;
През 1453 г. e превзет е Константинопол, с което Византия престава да съществува;
През 15-16 век са покорени са Гърция, Босна, Трапезунд, Влашко, Крим, Армения, Кюрдистан, Сирия, Египет, Хеджаз, Северна Африка, Кипър;
През 1683 г. е първо поражение на османците при Виена — начало на териториални загуби и упадък на Османската империя;
През 1783 г. османците губят Крим; 1800 г. — Египет; 1829 г. — Сърбия и Влашко; 1878 г. — България; 1882 г. — Северна Африка; 1912 г. — Либия; 1913 г. — европейските си владения;
През 1914-1918 г. Oсманската империя търпи поражение в Първата световна война — ликвидация на Османската империя;
На 29 октомври 1923 г. Турция е провъзгласена за република със столица Анкара и президент Кемал Ататюрк;
Държавно устройство 
Турция е република, начело с президент, избиран от парламента за срок от 7 години. Законодателната власт принадлежи на Турското велико народно събрание- еднопалатен парламент от 550 депутата, избирани за 5 години, а изпълнителната - от правителство, начело с министър-председател. Република Турция е основана през 1923 г. от Мустафа Кемал Атакурк, който прави редица реформи и превръща остатъците от Османската империя в модерна, светска и западноориентирана република. С годините страхът от прекалено западната ориентация води до военен преврат на лявото крило в правителството през 1961 г., а страх от присъединяване към Източния блок - до два дясноориентирани военни преврата (през 1971 г. и 1980 г.). През 1951 г. Турция става членка на НАТО и се стреми към присъединяване към Европейския съюз. На 17 декември 2004 г. официално са отворени преговорите за кандидат-присъединяването .
Турция е замесена в международния спорен въпрос за Кипър, а твърденията за геноцида над арменците през периода на Османската империя също така продължават да влияят на международните и отношения.

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 22:36 от desert princess

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 1 364
Картата от мен  Simple Smile


Да спомена някои по-големи градове: Анкара - административната столица, Истанбул Wink, Измир, Бурса, Адана, Мерсин, Трабзон.

Доколкото знам Ататюрк въвежда правото на гласуване за жените, както и латиницата.

И един любопитен факт, турският град Газиантеп, се слави с едни от най-вкусните баклавички  Crazy

Браво за темата принцеске, дано и истанбулските мами се включат!

# 2
 • В пустинята
 • Мнения: 333
Мерси АниСим  Hug . Ще очакваме и включвания от турските мами.  Simple Smile

А сега още малко инфо за Турция:

География
Турция оформя мост между Югоизточна Европа и Западна Азия. Азиатската и европейската части са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданелите.

По-голяма част от азиатската част е планинска. На север са разположени Понтийските планини, на юг - Тороските планини, а между тях е разположено Анадолското плато, още известно като Малоазиатското плато. Най-висока точка в страната е затихналият вулкан Арарат в Арменските планини, който е 5 165 м.

Климатът е субтропичен, средиземноморски, с влажна и студена зима. Във вътрешните части е предимно континентален. Земетресенията са често явление.

Столицата на Турция е Анкара, http://www.ciceksiteleri.com/resim/ankara.jpg
http://www.ciceksiteleri.com/resim/ankara1.jpg

но най-големият град е Истанбул.
http://www.butiktravel.eu/tr/data/editor/Image/WEEKEND/ISTANBUL_5.jpg
Някои от другите по-големи градове са Измир, Бурса, Газиантеп, Адана, Кония, Анталия, Самсун, Трабзон, Едирне Одрин, Мерсин..

Стопанство
Икономиката на Турция е сложна смесица от съвременна промишленост и търговия, съжителстващи с традиционно селско стопанство, което към 2001 г. ангажира 40% от заетите. Според някои оценки около 50% от населението живее под международните стандарти за бедност, най-вече в югоизточните райони.

Турция има силен и бързо растящ частен сектор, но държавата все още играе важна роля в първичните индустрии, банковия сектор, транспорта и комуникациите. Най-важният сектор, който има и най-голям дял в износа, е производството на текстил и облекло.

В последните години икономическата ситуация е свързана с непостоянен растеж. В много години реалният ръст на брутния национален продукт надхвърля 6%, но това бързо развитие е прекъсвано от резки спадове през 1994, 1999 и 2001 г. В същото време дефицитът в обществения сектор редовно надхвърля 10% от брутния вътрешен продукт, най-вече заради високите лихвени плащания, достигнали през 2001 г. над 50% от общите разходи на правителството. Инфлацията остава сравнително висока.

Турция е индустриално-аграрна страна. Добиват се въглища (52 млн. т), нефт (около 4 млн. т), хром, волфрам, мед, боксит, сяра. Работят предприятия на черната и цветна металургия (стомана - 12 млн. т), нефтопреработвателни, химически, машиностроителни (75 хил. товарни и 250 хил. леки автомобили годишно, трактори, вагони, локомотиви, морски кораби и др.), електроника, електроуреди и др. Добре развити са хранително-вкусова, текстилна, строителна, мебелна, кожена и хартиена промишленост. Селско стопанство - отглежда се пшеница (20 млн. т), ечемик (8 млн. т), цариградски лешник (500 хил. т), тютюн (250 хил. т), чай, грозде, цитруси, ориз и др. Животновъдство - едър рогат добитък (20 млн. гл.), овце (50 млн. гл.), кози (20 млн. гл.). Развит е и риболовът.

Последна редакция: вт, 04 дек 2007, 12:56 от Дивиана

# 3
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
Принцеса минавали сме много през турция и за мен тя се дели на 3 от границата до истанбул-където можеш много лесно да се разбереш с хората ,понеже знаят пове4е от един език и е по европейско,от истанбул до искандерон-което според мен е същинската турция-проблема там оба4е е ако не знаеш езика си загубен-пробвала съм и английски и руски-няма,тук там можеш да намериш някой който знае немски-за съжаление аз пък не го знам
от искандерон до границата с сирия-това е била сирийска територия която след последната война е останала към турция-тук вси4ко е арабско-от модела на къщите до езика,по4ти няма 4овек който да не говори арабски
направило ми е впе4атление голямата 4истота в турция,където и да сме спирали е блестяло от 4истота,последните модели автобуси,а това което ме изуми най много беше автогаратае анкара,на няколко етажа,супер подредена,и пак постоянно се 4истеше и миеше

# 4
 • В пустинята
 • Мнения: 333
Истанбул

Истанбул преплита хубостта на китна природа с пренаситеността на исторически и културни забележителности и модерна инфраструктура. Макар все повече да придобива европейски облик, той винаги ще носи в себе си ориенталското звучене. Но точно в това се крие обаянието му.


„Ако имахме право на един единствен поглед към света, достатъчно ще е да се взрем в Истанбул“ - Алфонсо де Ламартин

Истанбул е най-многолюдният град в Турция и неин културен и финансов център.
Бизантиум, Константинопол, Истанбул – имената, които е сменил този град, са все така внушителни, както неговата осанка. Още в древността е бил наричан „Градът на седемте хълма“, защото най-старата му част се простира на седем хълма, върху всеки от които величествено се извисява по една джамия и „Царицата на градовете“ (Vasileousa Polis ("Queen of Cities")), което произтича от значимостта и богатството на града през Средновековието.
Ежедневието в този мегаполис е цветно и бликащо с живот. Лутайки се между Древно-Гръцките, Византийските и Османските паметници на културата, потънали в една непозната култура, времето спира своя ход.

Местоположение

Истанбул е разположен в северозападната част на район Мармара в Турция. Обгражда южната част на Босфора и така се разполага на територията на два континента – Европа и Азия. От европейска страна Турция граничи с България и Гърция, а от азиатска със Сирия, Ирак, Иран, Армения и Грузия. Има излаз на Черно и на Средиземно море.

Истанбул се простира на територия от 1529 кв. км. и е разделен на 25 административни единици. Градът е избран за Европейска столица на културата за 2010г. Историческите площи на територията му присъстват в списъка на Световното Наследство на ЮНЕСКО.

Пътуване
Туризмът е изключително развит отрасъл в Истанбул. Има няколко начина, чрез които може да организирате пътуване до този величествен град.

Със самолет

Истанбул има две международни летища. Едното, по-голямото, е разположено на европейска страна ( Atatürk International Airport ) и се намира на 24 км. от центъра на града, а другото ( Sabiha Gökçen International Airport) е върху територията на Азия и е на 20 км от центъра.

С влак

Първата ЖП линия на територията на Истанбул е била създадена през 1883г., за да осъществява връзката между Париж през Варна до Константинопол,. Постепенно се разширява до Букурещ, а влаковете, движещи се по този маршрут, се прочуват с лукса и пищния си ориенталски стил. Маршрутът, по който се движат става известен като Ориент експрес.
Днес в Истанбул се намира терминалът, който свързва Турция с всички европейски страни. Осъществяват се ежедневни директни връзки до Гърция, Букурещ, София, Белград и др.

С кола
С автомобил може да влезете на територията на страната през международни пътища Е5, Е90 и Международната Европейска магистрала (Trans European Motorway /TEM/). Мостът през Босфора по протежението на Е5 и мостът на Султан Фатих Мехмед (Fatih Sultan Mehmet Bridge) по ТЕМ осъществяват връзката между Европейската и Азиатската част на града.

По море

Морският транспорт е от съществено значение за Истанбул, тъй като реално градът е заобиколен от всякъде с вода. Много жители на града живеят на азиатската страна, но работят на европейска или обратното и прочутите пътнически фериботи осъществяват постоянни трансфери.
Разбира се, най-предпочитан и сигурен остава подхода през туристическите агенции, тъй като те уреждат всички детайли по пътуването и престоя ви. Цените не са никак високи. Обикновено в тях влиза цената на пътя, нощувката и културен тур из града. През зимните месеци особено актуални са офертите за изкарване на Новогодишните празници там.

Нощувка

Истанбул предлага много добри условия за настаняване, както на туристите, така и на посетителите по бизнес.
Хотелите в Истанбул са безбройни. Има подходящи за всеки вкус и джоб: от малки пансиони до големи международни вериги хотели.

Забавления

В Истанбул определено няма да скучаете. Провеждат се постоянно концерти и шоу програми на живо.
За любителите на нощния живот врати отварят клубове, кръчми, ресторанти и таверни с жива музика. http://farm1.static.flickr.com/214/457980183_7334525e14.jpg

През лятото дискотеките се пълнят дотолкова, че се местят на открити площи.
Освен многото кафенета, заведения и клубове, през деня може да посетите галерии, театри и кина.

Забележителности
Истанбул има много архитектурно-значими забележителности. През дългата си история градът се е сдобил с репутация на място, където по удивителен начин се преплитат култура с етническо разнообразие и ориенталско звучене. Освен джамиите, се издигат църкви, синагоги, дворци, замъци и внушителни кули.

Има паметници съхранили се през епохите, белязали историята на града до днес.

Древно-Гръцки паметници

- Прочутата Кула на Девицата (Maiden's (Leander's) Tower ), построена през 408 пр.Хр., е един от символите на Истанбул

- Змийската колона (Serpentine Column) 479 пр.Хр.
- Колоната на Константин (the Column of Constantine (Tурски: Çemberlitaş))

http://www.milta.com/i/collection/c942a754-62e9-4a5c-a87a-68a4c4b8a0b3.jpg

Византийски паметници

- Забележителните стени на Константинопол
- Църквата „Hagia Irene“ е най-старата византийска църква в града
- Църквата „Saints Sergius and Bacchus“ (little Hagia Sophia), построена по типичния за онова време класически Римски модел, който следва архитектурния стил с куполи и арки Базилика „Cistern“
- Манастирът „Stoudios“ (İmrahor) е най-старият Византийски монумент, построен през 462г.
- Църквата „Hagia Sophia“, построена между 532 и 537, се счита за шедьовър на Византийската архитектура. Повече от хиляда години е била най-голямата катедрала в света.
-Най-запазеният и несъмнено внушителен исторически паметник от епохата на Византия е постройка, наподобяваща замък с няколко кули и мрежа от подземни Византийски затвори, наречена Затворите на Анемас (the Prisons of Anemas).
- Кулата „Галата“ (Galata Tower)

- Статуята на Тетрарка (Statue of the Tetrarchs) и четирите бронзови конни статуи някога са се разполагали на Хиподрума на Константинопол.

Османски паметници

Дворецът „Порфиродженитус“ (the Palace of Porphyrogenitus (Турски: Tekfur Sarayı))
- Дворецът Топкапи (Topkapı Palace)
- Величествени постройки са Джамията на Султана Еюп (Eyüp Sultan Mosque), http://www.istanbuldan.com/albums/camiiler/eyup_sultan_camii/eyu … sultan_camii2.JPG

 Джамията на Фатих (Fatih Mosque), http://www.ucalgary.ca/applied_history/tutor/imageislam/EricaImages/Fatih.jpg

The Grand Bazaar, замъкът Седем кули (Yedikule), Замъкът Златната Порта (Porta Aurea)
- Други величествени замъци са: Dolmabahçe Palace, Aynalıkavak Palace (1677-1679)
Джамията „Nuruosmaniye“ (1748-1755) е първата джамия в бароков стил, известна с фонтана си
Джамията „Ortaköy“
- Мостът на Босфора

http://static2.bareka.com/photos/medium/2584085/istanbul-bosphorus-night.jpg

Красиви примери от съвременното архитектурно майсторство са Camondo Stairs on Bankalar Caddesi (Banks Street), замъкът „Hıdiv Kasrı“ (Khedive Palace) от Азиатската страна на Босфора, Flora Han in Sirkeci, и Frej Apartmanı.

Взето от rozali.com

Изображенията трябва да са съобразени с максимално допустимия размер.
Максимално допустим размер на изображение, публикувано в мнение:
ширина - до 470 пиксела
височина - до 600 пиксела
Когато желаете да покажете дадено изображение в мнение, но изображението е с по-голям размер или обем, може просто да укажете линк към него - така, хората, които проявяват интерес ще могат да го видят без да се натоварва трафика на останалите потребители.
Изображения в мненията, неотговарящи на условията, ще бъдат замествани с техния адрес, указан като линк.
Последна редакция: вт, 04 дек 2007, 13:05 от Дивиана

# 5
 • В пустинята
 • Мнения: 333
Принцеса минавали сме много през турция и за мен тя се дели на 3 от границата до истанбул-където можеш много лесно да се разбереш с хората ,понеже знаят пове4е от един език и е по европейско,от истанбул до искандерон-което според мен е същинската турция-проблема там оба4е е ако не знаеш езика си загубен-пробвала съм и английски и руски-няма,тук там можеш да намериш някой който знае немски-за съжаление аз пък не го знам
от искандерон до границата с сирия-това е била сирийска територия която след последната война е останала към турция-тук вси4ко е арабско-от модела на къщите до езика,по4ти няма 4овек който да не говори арабски
направило ми е впе4атление голямата 4истота в турция,където и да сме спирали е блестяло от 4истота,последните модели автобуси,а това което ме изуми най много беше автогаратае анкара,на няколко етажа,супер подредена,и пак постоянно се 4истеше и миеше

dtti предполагам, че  по-южните райони доста се различават от Истанбул. По принцип един от основните проблеми на Турция е липса на образование, главно по тези райони. Даже голям брой от местните хора по на юг не са грамотни, не могат да пишата и четат на турски език. И точно в районите около границата, до колкото знам населението е предимно кюрдско с турско гражданство.

svear радвам се, че ти хареса.  Hug

# 6
Поздрави от Флорида Simple Smile Поредната тема с чудесни снимки! Ще следя с интерес ...  Някои от нещата, коитo са ме впечатлили, са грънчарските традиции и рисувана керамика, кухнята и природата!

# 7
 • Here,doing nothing is doing something,and it's a good feeling.Ум се с пари не купува,а най-много пари струва.Красотата не е симетрия, красотата е хармония.U must immerse urself in an unfamiliar world,in order to truly understand,ur own."The univ
 • Мнения: 418
Привет момичета  Simple Smile

Да не забравяме Sultan Ahmet или Blue Mosque в Истанбул (http://www.sccs.swarthmore.edu/users/06/adem/personal/turkiye/im … blue%20mosque.jpg)  (http://lloydi.com/travel-writing/turkey/wallpaper/blue-mosque-1x7.jpg ) ...Kapalı Çarşı(Grand Bazaar) пак в Истанбул (http://www.timeout.com.tr/resimler1/grandbazaar.jpg ) ( http://o-tr.geven.net/images/fotoroman/ist5/kapi.jpg )..... Ами маll-овете Cevahir 7mi по големина маll в света ( Cevahir Mall is the largest shopping centre in Europe, and the seventh largest in the world.[) , Каnyon, Istınye Park , Capacity и всички др над 100 маll-a само в Истанбул (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_shopping_malls_in_Istanbul)

Cevahir http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/31/Cevahi_mall_2007_babakgh.jpg

Kanyon  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Kanyon.jpg

Istinye Park http://www.istinyepark.com/


....Музеите (http://www.allaboutturkey.com/ist_muze.htm  )....и тяхната бройка е доста внушителна .... http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_museums_and_monuments_in_Istanbul


Miniaturk  http://en.wikipedia.org/wiki/MiniaturkRestoranti, Diskoteki, Clubs....

Reina    http://www.daveti.com/images/venues/reina2.jpg , www.reina.com.tr/
Ulus 29  http://www.istanbulsessions.com/images/loaded/mekanlar/cubuklu29.jpg , http://www.club29.com/ulus_intro.html

Kaşıbeyaz http://www.istanbulhotelreservations.com/istanbul/restaurants/me … es/kasibeyaz2.jpg
Beyti  http://www.beyti.com.tr/salonlarimiz.htmОбщо взето от пиле мляко и никога не може да му е скучно на човек в Истанбул...По това го оприличавам на NY ....за всеки вкус има по нещо ....

Като казах вкус ....храната....аx храната ......

lahmacun,  http://www.dikbiyik.com/DEPO/20060423200612!Lahmacun.jpg

çiğ köfte,  http://www.damak.net/wp-content/cig_kofte.jpg

mantı, http://www.asliborek.com/images/300/manti01.jpg  ,  http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/1561109/2/ist … turkish_manti.jpg

pide, http://www.auburn.edu/student_info/diversity_tolerance_org/image … /photos/pide2.jpg  ,   http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/2941392/2/istockphoto_2941392_pide_turkish_pizza.jpg

babaganuş (salata ot patladjani), http://img238.imageshack.us/img238/7822/resim039jk9.jpg ,

kokareç, http://img.blogcu.com/uploads/cerkezkizi_kokorec.JPG

perde pilav, http://www.mucadelegazetesi.com/perde3.JPG

Börek  http://www.teatime-blog.com/wp-content/bilder/tavuklubrekyeni1.jpg

İçli köfte , http://www.saitiskender.com.tr/yemekler/Icli_Kofte_2.jpg

midye dolma , http://www.rakuten.ne.jp/gold/kilims/99revu/syashin/midye.JPG

baklava, http://www.uga.edu/tsa/turkishnight/images/baklava.jpg

şekerpare, http://www.cagaloglupaksut.com/images/sekerpare.jpg  ,
http://tk.files.storage.msn.com/x1pdl4hdcNOiM4AHkXQevUvVP32Uru__ … N9LwUySKNfSwTDfCg

lokum i.e. Turkish delight  Laughinghttp://www.erishelva.com.tr/assets/photos/products/lokum.jpg

profiterol, http://www.evcini.com/images/profiterol_copy.jpg

Türk kahve , http://www.bizdenal.com.tr/urunresimleri/389.jpg

çay.... http://www.turkishcookbook.com/images/TurkCayi.jpg

.......i oshte mnogooooo drugi lakomstva .....ı restorantite .......ajde stıga tolkoz .....  LaughingА сега нещо за авторката на темата ...Пренсес  питаше за кърпите ....ето виж тук ....

desert princess
 Re: ~::~ООН по арабски с бурни дебати и дискусии~::~44
« #194 понеделник, 03 декември 2007, 23:46 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Ох как ми се ще да имам възможността да облека абая и да си сложа хиджаб...мечта ми е да се разхождам така в мюсюлманска страна. Много е красиво.
А момичета ако знаете някакви линкове с най-различни начини за завързване на кърпите давайте насам, че мн искам да се науча.
----------------------------------------------------------------------------------

http://www.hijab.ws/armine-headscarf1.html

http://www.hijab.ws/dicle-hijab.html

http://www.hijab.ws/aydan-hijab.html

http://www.hijab.ws/aripek-headscarf.html

http://www.hijab.ws/belli-headscarf.html

Последна редакция: вт, 04 дек 2007, 10:13 от bz

# 8
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
пустинна, страхотна тема!  Hug  bouquet  bouquet  bouquetзахласнах се, отиде ми студеното кафе! аз минавам от там всеки път на път за родината и поне 3 дни съм в истанбула града голяма! ве4е остана малко да го проговоря, но поне 4ета турски!  Mr. Green Laughing имам страхотни впе4атления от бг турци от силистренския край, на една жена с две 4удесни деца, съм благодарна цял живот, 4е си сподели храната на децата с мене и съпруга ми, аз бременна, а не искаха да ни приемат еврото в хранителния магазин и тя ни нахрани, халал да й е живота нататък!после пак ,4е да про4ета! Peace

# 9
 • Варна
 • Мнения: 164
Х А Р Е М Ъ Т 


Според исляма семейството е неприкосновено, мястото, където живеят жените, е забранено за всички други мъже, освен за съпруга им. Затова единственият мъжки персонал в харема били евнусите. Въпреки честите лекарски прегледи кастрираните да не са запазили част от своята мъжественост след операцията, описани са доста случаи, в които евнуси се забавлявали добре с жените в харема. Броят им бил около 100, а задълженията им се свеждали най-вече до стража във входната секция на харема, без да влизат навътре. Главният евнух заключвал и отключвал входа. Постът му в империята идвал веднага след този на великия везир. Османската държава е образувана през 1320 г. През 1453 г. е превзет Константинопол и Византия престанала да съществува. Във всеки дворец на падишаха от онова време на харема се отдавало значение на най-важна институция, която трябвало да е отлично уредена и надеждно защитена. Защото това бил домът на султана и семейството му. Тук живеели неговата майка - най-влиятелната жена в империята, неговите съпруги и деца, фаворитките и наложниците. В харема има класни стаи, турски бани - хамами, стаи за молитви, библиотеки, тоалетни, дневни, спални, кухни, вътрешни дворове и болница. В харема обичайно живеели 400-500 души. По времето на султан Мурат III там имало само 500 наложници, но при Абдул Азиз броят им стигнал 809. Интелигентните и красиви момичета, подходящи за владетеля, били избирани специално. Според естетическите норми по онова време се харесвали дебели жени с перлена кожа, гримирани, парфюмирани и депилирани. Султан Ибрахим II например все не бил доволен от обитателките в харема и един ден заповядал да му намерят най-дебелата жена в Истанбул. Довели му 130-килограмова арменка и той никога повече не пожелал друга. Немислимо било такова гъсто населено място като харема да се управлява без строги йерархични отношения. Жените се разделяли на три основни категории: слуги, момичета, които имало вероятност да бъдат избрани от султана, и неговите съпруги. Първи в йерархията били четирите съпруги - "кадън ефенди", после идвали блажените - "икбал", и накрая фаворитките - "гьозде". Султанът можел да има брачни отношения само с тези три групи. Гьозде били най-младите - 17-23-годишни. При различните владетели броят им бил от 4 до 10. Когато някоя фаворитка родяла дете, можела да стане икбал. Икбал се считали за членове на султанското семейство, защото били майки на децата му. Макар и да не ставали съпруги на владетеля, те не можели да се омъжат за друг мъж. Султанът имал от 6 до 8 икбал. Съпругите - "кадън ефенди", били 4, но при някои владетели стигали и до 8. Главната се наричала "хюрем султан". Всичките жени в харема били със статут на робини и султанът можел да спи с всяка от тях, без да се жени за нея. Когато владетелят искал да прекара нощта с някоя, изкъпвали добре избраницата, парфюмирали я и султанът идвал със скъпи подаръци на "кратка визита". Турските бани били горещите гнезда на харемската любов.

http://images21.snimka.bg/004160129.jpg

 Последното забавление на големия любител на хубавите жени султан Селим II в хамама обаче причинило патетичния му край. По негово желание организирали забавление в банята. Подбрали свежо попълнение от млади девойки. Естествено те го очаквали голи. Владетелят се заиграл с тях, подгонил една хубавица, но се подхлъзнал, паднал и повече не станал. Независимо от легендите, султанът не е имал интимни отношения с голямата част от жените в своя харем. Осман III, например, предпочитал да стои далече от музиката, забавленията и жените. Той уволнил всички дворцови музиканти, певци и танцьорки в харема. Носел златни налчета на обувките си, за да го чуват, когато наближава и така да предотврати каквато и да било среща с наложниците. Издал заповед всяка от тях, щом чуе шума на обувките му, да се скрива вдън земя. За разлика от него Мурат III и Ахмед III обичали разнообразието. Мурат III имал между 106 и 130 деца. Ако не родят деца или просто омръзнат на владетеля, фаворитките можели да се оженят за някой от висшите служители, а султанът им приготвял зестра.


Майката на султана била абсолютният женски суверен и в харема, и в империята. С малки изключения всички владетели били силно зависими от своите майки - много опитни в политиката и дворцовия живот. Заради мечтата някой ден да се сдобият с огромното й влияние, стотици жени търпели да бъдат робини - всяка се надявала един ден нейният син да стане султан. Затова и много родители сами водели момичетата си в харема. Традиция било султанът да кара своите висши служители да се женят за момичета от харема, а везири, министри, паши, адмирали - за неговите сестри и дъщери. Дъщерята на султан Ибрахим - Фатма, станала съпруга на втория везир Юсух паша, когато била едва 3-годишна. Година по-късно султанът убил везира и 4-годишната се оказала вдовица. Същата година я омъжили за Фазил паша. Но и той умрял, когато тя навършила 16 години.

http://www.best-turkey.ru/img/region/stambul23.jpg

Последна редакция: вт, 04 дек 2007, 13:07 от Дивиана

# 10
 • Варна
 • Мнения: 164
Ататюрк оставя сърцето си в България      
Автор Людмила Първанова     
Monday, 03 April 2006 
Бащата на модерна Турция два пъти иска ръката на Димитрина Ковачева


Днес в Турция всичко свързано с Кемал Ататюрк, е национална светиня. Няма град без негов паметник. Името му е Мустафа, което означава избран. Баща му, митничар в Солун, се надява синът му да стане виден политик и с цената на всякакви жертви го праща в офицерското училище. Заради отличните си оценки по математика Мустафа е назован от съучениците си Кемал - зрял, съвършен.

Хората го наричат още Ататюрк (баща на нацията), защото извежда Турция от мрака на феодализма и религиозния фанатизъм и успява да изгради модерна държава. Малцина обаче знаят, че той е живял у нас година и половина и в младата българска държава се е учил на парламентаризъм. Тук среща и любовта на живота си.
За любовта на Ататюрк към България и към Димитрина Ковачева разказва новият документален филм на екип от телевизионната къща "Интернешънъл филм сървиз - София" и турската национална телевизия ТРТ. Филмът е в две части - "Мустафа Кемал Ататюрк и България" и "Мир в страната, мир в света". По време на снимките сценаристката Елена Димитрова и режисьорът Али Дервиш

откриват племенницата на Димитрина

От нея научават за последните дни на Ковачева. Мити умира от рак на стомаха на 80 години. Сутринта на 9 август 1966 г., миг преди да издъхне, отваря очи и казва: "Сънувах Кемал."
Може би любимият я прибира при себе си. Обичта на Ататюрк към Димитрина е коментирана от всички днешни турски историци, твърдят от екипа. Блузата, с която българката танцува с него на паметния бал, близките й предават в музея на Ататюрк в Анкара. Първият турски президент умира на 10 ноември 1938 г. от чернодробна цироза на 57 години. Днес стаята му в истанбулския дворец Долма бахче сарай е запазена в автентичния си вид. Дори часовникът е заковал стрелките си на 9,05 часа. Близките му разказват, че сред вещите му намерили само една снимка - на неговата любима, с която на земята остават завинаги разделени.
В мъглив ноемврийски ден през 1913 г. Мустафа Кемал

пристига в България като военен аташе

Той е на 32 - висок, красив и общителен. Преди това е бил във Франция и е приел европейския маниер на живот. Френски списания го определят като един от най-чаровните и елегантни мъже в световната дипломация. Синеокият майор слиза на калната централна гара в София и се запътва към хотел "България" на "Царя", за да пренощува. След няколко дни приятели го съветват да се премести в по-новия хотел "Сплендид" - зданието зад Централна баня.
Веднъж в казиното младият турски дипломат

се запознава с чудно хубава девойка

- Димитрина Ковачева, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев, бивш министър на войната. 21-годишната Мити, както й казват галено, току-що се е върнала от Швейцария, където учи литература и музика. Там отхвърля предложението за брак на богат аристократ, когото не обича. Мити се откроява сред останалите момичета с миловидното си лице, руси къдрави коси и тъмнокафяви очи. Чуждите кореспонденти я наричат "Българската роза". Тя често изнася дарителски концерти пред елита и Мустафа Кемал, който боготвори класиката, ходи да я слуша. За него Мити е образец на съвременна жена, съчетаваща същевременно висок морал и уважение към традиционните ценности. Такива жени той мечтае да види след време и в Турция.
На новогодишен бал в двореца той се появява в униформата на еничарин, изписана от музей в Истанбул специално за случая. Кани я на танц и всички се отдръпват, за да се насладят на хубавата двойка. Това е началото на красива и романтична любов. Двамата много обичат да се разхождат в Борисовата градина.

Тя обожава пързалянето с кънки

а той я чака след пързалката на езерото "Ариана". Любимото им място е Боянският водопад. Все по-уверен, че Мити е любовта на живота му, Мустафа Кемал дълго време премисля пречките за евентуален брак между тях. Той е по-възрастен с 11 години и освен това има много политически противници сред младотурците в Истанбул, които биха вгорчили съвместния им живот. Приятелят Димитър Ачков урежда работата отдалеч и Мустафа Кемал се сприятелил с генерал Стилиян Ковачев, когато отива при него да пият кафе, и най-чистосърдечно го моли да му даде ръката на дъщеря си. Докато жените в кухнята приготвят сладкишите, двамата военни си говорят. Оказва се, че само преди година, по време на Балканската война, те са били противници от двете страни на фронта. Генералът изважда картата и двамата стигат до извода колко безсмислена е войната. Колко далеч от истинските човешки отношения е това хората да се бият и да решават въпросите чрез сражения. Тази мисъл на Ататюрк по-нататък минава като червена нишка през целия му живот. Генерал Ковачев има още едно момиче и момче, но както сам казва

не може да се раздели с любимото си дете

Бащата смята, че Мити няма да понесе условностите на друга религия. И Мустафа Кемал си тръгва огорчен, но продължава да се вижда тайно с нея. Политическите събития обаче пречат на връзката им. На 29 октомври 1914 г. Турция се включва във войната на страната на Германия и Австро-Унгария, а през 1915 г. Ататюрк, вече подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.
После тайно идва и

повторно иска ръката на любимата си

Генерал Ковачев пак отказва и прибързано я сгодява за инженер от Русе. Тя припада и връща пръстена. Но се подчинява на волята на баща си и се разделя с Кемал. По-късно се омъжва за заможния адвокат Деян Деянов, станал по-късно депутат. От него има три деца - Анна, Олга и Тодор. Преживява много житейски драми. След 9 септември 1944 г. съпругът й получава смъртна присъда. В последния момент името му е изтрито от списъците. Двамата са интернирани в Делиормана, а имуществото им е конфискувано. Макар че Димитрина никога не говори пред мъжа и децата си за своето минало, в душата й е останала искрата любов към Мустафа Кемал.
Тя следи събитията в Турция, изрязва съобщения за него и ги пази в тетрадка. Впоследствие Ататюрк минава оттук няколко пъти вече като ръководител на турската държава, но никога не се среща с нея. Само веднъж изпраща романа "Чучулигата" на турския класик Решат Нури в оригинал с молба да го издаде в България. Димитрина наема преводач и вестник "Зора" помества романа с продължение в изпълнение на неговото желание.
Според близки на Ататюрк той също не я забравя до края на живота си. Дори и по време на най-голямата си слава се интересува дискретно от съдбата й. Първият турски президент, който въвежда латинската азбука, забранява фесовете и шамиите, заменя старите религиозни фамилии с модерни имена и дава права на жените, много се радва, когато чува българска реч. Когато Кооперативният музикален театър гастролира в Истанбул, изпраща два вагона за декорите и артистите, за да пристигнат в Анкара. Кани ги в имението си и откупува всички представления, за да могат хората да влизат безплатно. Друг път група български писатели са на посещение в Турция. Сред тях е и Елисавета Багряна. Ататюрк я кани на вечеря. По-късно в спомените си голямата поетеса пише: "Той ме покани на танц. Погледна ме в очите толкова мило, топло и каза: "Оставих сърцето си в България. Кажете ми как сега живее Мити?" "Добре е, споделя самотата си със съпруг", отвърнах и разбрах, че не аз съм в неговите прегръдки - той прегръщаше Мити."
 


издател Български бестселър;Национален музей на българската книга и полиграфия
раздел Романи и повести. Български
година на издаване 2006
ISBN 9544630252
език български
 
тегло 354 грама
размери 20x14

Художествено-документална повест. Съдбата среща Мити Ковачева, дъщеря на ген. Стилиян Ковачев, командир на IV българска армия и за кратко време военен министър, и младия Мустафа Кемал Ататюрк, тогава военен аташе на Турция в България. Бурните политически събития в началото на XX в. обричат драматично прекрасното чувство, разцъфнало помежду им. На Мустафа Кемал му предстоят велики дела, но изглежда до края на живота си пази в сърцето си образа на Балканската роза и една любов към България.
Книгата е преведена на турски език. Издадена в Турция, се разпространява с голям успех. Екземпляр от нея се намира турското представителство към ООН.

Горещо Ви я препоръчвам!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wink

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 1 364
принцес, DilQRa`, bz много интересна и добре поднесена информация  Peace

Да споделя накратко моите впечатления от Турциям за мен това е определено страна на контрастите. Да вземем например жените има както облечени по последна мода, така и с традиционните дрехи за спазващите исляма, по плажовете също от топлесс до напълно покрити. Из страната много се строи, особено по малките градчета и селца, модерно строителство, свежи цветове, определено има многообразие. Държи се на чистотата. Кухнята е вкусна и близка до нашата. Градовете също са различен тип, например Измир има повече облик на един модерен европейски крайморски град, докато Бурса е по ориенталски град.

Въобще много може да се говори за Турция, освен известните морски курорти и Истанбул, Кападокия също е много интересен регион  Peace

Момичета споделете са основните празници, известни певци, дервишите и бели денсинга, как се провеждат сватбите. 

# 12
 • Варна
 • Мнения: 164
Още за "женския султанат" 

Фатална славянка била любимата жена на султан Сюлейман

 Красивата Роксалана убила децата си, за да възкачи първородния си син на престола

 

Февруари 2004 г., Татяна Томова
Едва ли в историята има друга толкова кръвожадна жена колкото идеализираната от украинските писатели и кинематографисти Анастасия Лисовска, останала в хрониките с името Роксалана. Дори знаменитата китайска императрица Ци Си прилича на жалко момиченце редом с коварната султанка. Покорила с изключителната си красота турския падишах Сюлейман, с цената на множество невинно отнети живота хитрата дама успяла да възкачи сина си на престола.

ПЪТ КЪМ ХАРЕМА

Анастасия Гавриловна Лисовска се родила през 1506 г. в семейството на свещеник от Рогатин, малък град, сега в Югозападна Украйна. Тази територия постоянно била подлагана на атаките на кримските татари. При едно от нападенията през лятото на 1522 г. младата девойка била заловена. Легендата гласи, че това станало в навечерието на сватбата на Анастасия.

Отначало пленницата попаднала в Крим - обичайния път на всяка нещастница. Бдителна охрана пазела ценния жив товар. Ръцете на девойката не били вързани, за да не бъде наранена нежната й кожа. Поразени от красотата на славянката, татарите решили да я заведат в Истанбул, където да я продадат изгодно на един от най-големите пазари в мюсюлманския свят.

В столицата на султаните качили прекрасната пленница на висока трибуна. По приумица на съдбата точно тогава минал великият везир на младия султан Сюлейман I, благородния Рустем паша. Турчинът бил поразен от удивителната красота на девойката и решил да я купи като подарък за султана. Падишахът бил млад, качил се на престола през 1520 г. и много ценял женската красота. Продавачът обаче отказал да вземе пари - поднесъл я в дар на всесилния царедворец.

Везирът подготвил хубавицата за султана. Пленницата преминала през щателни прегледи, за да се убеди той, че е девствена и абсолютно здрава. По законите на вярата падишахът можел да има четири законни жени. Тронът се наследявал от първородния син, а останалите често ги чакала печална съдба - претендентите за върховна власт ги унищожавали.

Освен съпруги, повелителят на правоверните имал голям брой наложници. От сто до над хиляда жени преминавали през харемите на султаните. Всяка от тях била с изключителна красота. Освен с жени, харемите били пълни с цял взвод евнуси, прислужнички, масажисти, лекари. Но никой, освен самия падишах, не можел да посяга на прекрасните пленници. Цялото това сложно домакинство било ръководено от главния евнух.

Девойките не се отличавали само с удивителна красота. Те обичали музиката, танцували, рецитирали мюсюлманска поезия, и, естествено, владеели изкуството на любовта. Познанията им по наука били теоретични, преподавани от опитни жени, владеещи всички тънкости на занаята.

Рустем паша дал на девойката ново име - Роксалана, с което тя заела място в историята. Роксалани или роксанами в древността се наричали племената, живели през II-IV век в степите между Днепър и Дон. В средните векове ги смятали за прароднини на славяните. Това и обусловило новото име на Анастасия.

ЖЕНА НА ПАДИШАХА

Новата наложница постепенно привлякла вниманието на падишаха и изцяло пленила сърцето му. Сюлейман не можел да й се насити, въпреки че в харема имал стотици красавици, владеещи тайните на сладострастието. Не се оказало трудно тя да стане и жена на султана. Научила се да говори добре турски. Разбрала, че нейният главен коз е, че Рустем паша, благодарение на когото попаднала в двореца на падишаха, я е получил като подарък, а не я е купил. На свой ред той не я продал на главния евнух, а я поднесъл на султана. Така Роксалана оставала свободна и можела да претендира за ролята на съпруга на падишаха. По законите на Османската империя робиня никога не можела да стане жена на повелителя на правоверните.

Възникнало още едно препятствие: Анастасия-Роксалана била християнка. Но това не се оказало сериозен проблем за щерката на свещеника. Прекрасната наложница не се поколебала да приеме исляма. Въпреки че в тези времена да смени вярата си за християнина означавало да погуби безсмъртната си душа. Сега Лисовска можела да роди дете и то да стане законен наследник на султана.

Чрез много интриги Роксалана успяла да стане съпруга на Сюлейман. Първородния си син тя нарекла Селим - в чест на предшественика на съпруга си, султан Селим I, наричан Страшния. Роксалана много искала детето да прилича на него.

Стремейки се по всякакъв начин да обезпечи положението си, тя родила на падишаха още двама сина и щерка. Но за наследник на престола официално се смятал Мустафа, най- големият син на на първата жена на султана, красавицата Гулбахар. Тя и децата й станали смъртни врагове на властолюбивата и коварна Роксалана.

Времената на харемите напомняли за терариуми. В борбата за положение жените от различни раси и националности бълвали куп злини. Анастасия-Роксалана била доста изобретателна в интригите си. Не бързала и винаги улавяла решаващия момент. Външно тя проявявала любов и грижа за повелителя, давала му това, от което имал нужда. Но колкото и да била умна, красива, желана и любима, даже падишахът не можел безнаказано да нарушава обичаите на мюсюлманския свят. Лисовска прекрасно разбирала: ако синът й не станел наследник на престола, тя щяла да бъде застрашена. Във всеки един момент Сюлейман можел да се увлече по нова красавица и да я направи своя законна съпруга. А някоя от другите си съпруги да отстрани - на шията на неудобната жена бил връзван камък. По специална стълба спускали нещастницата във водите на Босфора. Смятало се за лоша поличба, ако просто бързо я удушат с копринен шнур. Затова Роксалана се готвила внимателно и действала жестоко в продължение на 15 години.

ЛЕЙДИ СМЪРТ

Докато красавицата плетяла своите любовни мрежи, зад стените на харема ставали сериозни събития. Султан Сюлейман създал закони, защитаващи интереса на феодалите. С тях той прикрепил безимотните селяни към земеделските им участъци. Фактически въвел крепостното право. А за да се отърват от задушаващата зависимост, селяните трябвало да участват в завоевателните битки. По това време Турция постоянно влизала в такива. Сам Сюлейман водел много победоносни войни. Той покорил половин Унгария, значителна част от Грузинското царство, окупирал Месопотамия, взел Йемен, Триполи и Алжир. В Европа го нарекли Великолепния и се бояли от нашествието му.

По това време Лисовска започнала да изпълнява плана си за завладяване на властта. Дъщеря й едва била навършила 12 години и Роксалана решила да я омъжи за Рустем паша. Той се ползвал с голямо уважение в двореца, бил близък на падишаха и най- главното, явявал се наставник на наследника на престола Мустафа.

Дъщерята на Роксалана изцяло приличала на майка си - наследила лицето и тънката снага на красивата си майка. Рустем паша с голямо удоволствие се сродил с падишаха - това било изключителна чест за един придворен. Но прелестната девойка се оказала доста глупава като изцяло послушала коварната си майка. На жените не било забранено да се виждат и щерката уведомявала Роксалана за всичко, което се говори в дома на Рустем паша. Накрая Лисовска решила да нанесе смъртоносния удар.

В момент на интимност със съпруга си фаталната дама, имаща немалко влияние върху падишаха с женския си чар, му съобщила за "страшен заговор". Милостивият Аллах бил "решил тя да узнае тайните планове и да предупреди повелителя за наближаващата опасност": Рустем паша и синовете на Гулбахар искали да го убият и да възкачат на престола Мустафа.

Интригантката знаела добре как и къде да удари. Митичният заговор бил напълно правдоподобен. На Изток във времената на султаните кървавите дворцови преврати били нещо обичайно. Към това Роксалана привела като неопровержим довод думи на Рустем паша, Мустафа и другите "заговорници", които щерка й й предала. Семето на злото попаднало в благоприятна почва. Везирът веднага бил арестуван, започнало следствие. Мълчанието на Рустем паша още повече затвърдило у падишаха мнението, че действително съществува заговор. След разпитите "виновникът" бил обезглавен.

Младата дъщеря на Роксалана станала вдовица на държавен престъпник, но това нямало значение за майката. Тя желаела по- скоро да се разправи с Мустафа и неговите братя - препятствието по пътя на рижия Селим към трона. Те трябвало да умрат.

Постоянно подстрекаван от жена си, Сюлейман издал заповед за смъртта на децата си. Понеже пророкът е забранил да се пролива кръвта на падишаха и неговите наследници, Мустафа и братята му били удушени. Гулбахар полудяла от мъка и скоро починала.

Но за източната лейди Макбет тази кръв била малко. Никой в Истанбул не вярвал във вината на верния на престола Рустем паша. Тази жестокост и несправедливост поразила Хамса, майката на Сюлейман. Тя казала на сина си всичко, което мисли за "заговора", наказанието и любимата жена на сина си Роксалана. Хамса починала мистериозно няколко месеца след това.

Всичко почти било нагласено. Лисовска станала първа жена на падишаха, а Селим - наследник на престола. И тук, за да бъде напълно уверена, че властта няма да се изплъзне от ръцете му, тя заповядала да убият родните му братя, другите й синове. Нежеланите претенденти за трона били удавени в Босфора - кръвта на султаните не трябвало да се пролива.

Жадната за власт Роксалана отишла още по- далече - тя заповядала всичките синове на Сюлейман, родени от наложници, да бъдат издирени и убити. Над 40 млади мъже били лишени от живот по повелята на Лисовска.

Роксалана била съпруга на Сюлейман Великолепни 40 години. Тя дълго и умело си създавала славата на покровителка на изкуството и на най-образованата жена на мюсюлманския свят. Починала от естествена смърт, оставила мъжа си вдовец. Не успяла да види как синът й се възкачва на трона и става султан Селим II. Той царувал едва осем години - от 1566 до 1574. Въпреки че Коранът забранява виното, бил алкохолик. Сърцето му не издържало на постоянните запои.


# 13
 • в капчица роса
 • Мнения: 800
браво за темата:) ама продължавайте, моля, има много да се каже за Турция:)
Кемал Ататюрк, любимия ми политик от новата история. Красив млад мъж със силен дух и новаторски идеи, начертал новата турска история. Има нещо романтично и мистериозно около личността му. Доколкото знам религиозните хора не са  били във възторг от неговото новаторство. Да не забравяме, че  по това време Османската империя е била "болния човек" на Балканите, загубила своя някогашен блясък и сила, потънала в мрака на невежеството и фанатизма.

Дебата за геноцида над арменците все още е отворен...

а, накой, нещо за лахмаджун ли спомена Twisted Evil Ако може за мен 3 с много лютооооооо Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 дек 2007, 16:43 от tahmine

# 14
 • Мнения: 6 395
извинявам се, но имам спешно питане
шемен
име за момче или за момиче е  Embarassed

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт