Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

USA

Мнения: 7 091
Искам да попитам, понеже никога не съм правила, как се соли сланина и дали тази, която се продава вакуумирана може да се соли?
Страшно ми се е прияла такава, а тук тази, която е вакуумирана има надпис да не е консумира сурова.  newsm78
Някакви идеи?
Цитирай
Здравей,по добре я направи така:нарежи я  на ленти и ги нацепи с ножа леко от двете страни и след това  ги мажеш с настърган чесън или ситно нарязан,кимион ако имаш такъв в момента, чубрица и малко червен пипер.Така със всички подправки е хубаво да престои поне 2-3 часа и след това печеш във фурната или на скара/барбекю,става много вкусно.Аз това го правя много често и много се харесва,но сланината която консумираме е с леко месце и тук я наричаме "шарена сланинка".Дано да съм ти помогнала с моята рецепта.
Цитирай

София

Мнения: 19 789
Правила съм само веднъж и стана супер
В кутия  слагаш сол 1-2 пръста
Отгоре нареждаш сланината на парчета /моите бяха 3 пръста широки на една педя дълги/
Около тях и отгоре пак сол и така ред сланина ред сол
Най-отгоре сол
Стои на хладно /моята на терасата през зимата/ 20 дена.
Изваждаш я от солта , почистваш я добре - овалваш я в подлтравки /аз в лют червен пипер и малко шарена сол/ и във фризера.
Цитирай


Мнения: 1 828
Аз слагам сланината, много сол в една купа, покривам с вода и в хладилника. Като ми се прияде си я хапвам така. Тя си поема сол само колкото и трябва, и ако е с кожа тя остава мека.
Цитирай


Мнения: 9 731
Тандури, не знам каква сланина продават при вас вакуумирана!Ако е сурова - идеално!
Първо сланината се кисне в студена вода 5-6 часа, да и излезе кръвта,пък и да се намокри.После се слага в кутия с мнооого сол отвсякъде да е оваляна в сол.На пода изсипваш по-големичко количество сол, нареждаш сланина.Наръсваш пак обилно със сол и пак сланина.Завършваш със сол.Готварска сол, не морска.
Трябва да престои 20 дни на студено - аз в хладилника,щото при нас е топло на терасата и после е готова.
Стърже се солта преди ядене.
Има трайност 3 месеца някъде.
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Аз пресната безсолна сланина я правя така:

Осолявам като редя ред сланина, ред морска сол, солта хубаво да покрие сланината. Стои няколко дена на терасата на хладно и тя си поема колкото и е нужно сол, няма опастност да се пресоли дори и да постои повече време.
Като е готова я режа на продълговати парченца квадратни и ги овалвам в подправки /кимеон, пикантина , чубрица,чер и червен пипер/
Другия вариант пак така се овалват само,че се реже на тънки парчета и се навива на рулца, става красиво и вкусно.
Цитирай

Левият бряг на Арда

Мнения: 157
A най-вкусна с крехка става в буркани.  Нарязват се парченца сланина с дължина колкото е буркана - около 10-12 см. Овалват се обилно в смлени подправки - смесени кимион, червен сладък и лютив пипер, копъp.  Нареждат се плътно в буркана, пускат се няколко скилидки чесън  и се заливат със саламура от 600 г едра сол на 1 л вода.  Затварят се добре и се стерилизират във фурната 15 минути. Такава сланинка и през лятото да отвориш буркана не променя вкуса си. Smile
Цитирай


Мнения: 506
Аз я вяра в зелева чорба - за около десетина минути и след като я извадя, шпиковам я с чесънчета и овалвам в сол и подправки - кимион, чубрица, черен пипер и червен пипер. Слагам в пликчета и във фризера.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Страшно много ви благодаря за рецептите, нямам идея тука каква е вакуумираната и в магазина не знаеха. Тука не я правят солена, затова и ме изгледаха странно като ги питах дали става за солене  Laughing
Ще взема да пробвам и да видим какво ще стане. Повечето казвате да се нареже сланината, ама тази дето се продава тук е голяма колкото дланта ми. Мислите ли, че има нужда да се реже на парчета пак?
 newsm78
Цитирай


Мнения: 9 731
Не, не я режи!
Аз рязах сланината, ама ми беше обелена от прасето и беше примерно метър дълга.
Щом парчето е колкото дланта ти е добре,дори да е по-голямо, пак е добре.
Поне според моята рецепта, която не е моя, ами е на целия регион тука, е тъй.
Цитирай


Мнения: 1 488
Аз добавям и още една стъпка- след като е наредена със сол- с кожата надолу- стои 2-3 дена и после сварявам много силен солен разтвор- почти наситен- и след като се охлади, заливам съда със сланината.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
ТОку-що сложих сланината в саламура( сол+ вода, както сте писали по-горе), но имам въпрос. Ще я изчакаме 1 месец, ясно, но след това какво я правя? Оставям я пак в саламурата и само като ядем я вадя или как? С кожа е, ако има значение. Ако искам да овалям в подправки след 1 месец после как да я съхранявам? Някой беше писал фризер, ама не замръзва ли? После как се яде?
Благодаря на всички отговорили!
  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 488
Tandoori, аз я държа в саламурата  постоянно. Вадя колкото ще ядем. Така докато стане топло- сега е на терасата, а ако е къща, може и в мазата. Щом се затопли времето в найлонови пликове и във фризера. Понеже е много солена, а и мазна Wink, не замръзва кой знае колко. Няма проблем после дори преди ядене да се извади- докато я нарежеш и омеква.
Аз подправки слагам не не всичката, а само на тази, която в момента ще се консумира. Въпреки, че колкото повече стои с тях, толкова по-добре поема аромата. Затова нека другите момичета да кажат по този въпрос. Мисля, че не би имало проблем така да се замрази, но нека кажат те.
Тази година нямаме много сланина, но пък опитах да сложа в два буркана и да стерилизирам. Преди години съм яла и беше много вкусно. Станаха бурканите, но още не съм ги отваряла- сложих чер пипер, дафинов лист и скилидки чесън.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.