Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сливен

Мнения: 2 000
Вчера си купих агнешки комплект за дроб сърма, обаче имам само бегла представа как да я направя. Хайде момичета, помагайте. Благодарности.
Цитирай

sofia

Мнения: 561
за 500 г агнешки дреболии!
1 агнешко було,5 супени лъжици разтопена мазнина, 1 връзка пресен кромид лук, 1 кафена чашка ориз,1 яйце, 1 чаена чашка кисело мляко, 2 пресни домата, джоджен, магданоз,черен пипер и сол на вкус.
Агнешките дреболии се измиват добре, сваряват се в подсолена вода и се нарязват на дребно.Лукът се почиства и измива, нарязва се на ситно и се задушава в мазнината до омекване.прибавя се почистения и измит ориз, нарязаните дреболии и подправките.сместта се залива с 1 чаена чаша бульон от дреболиите и се вари 15-20 минути. Агнешкото було се нарязва на 5 парчета. в среадата на всяко парче се поставят по 1 филийка домат и съответната част от сместа и се завиват като сърма, но в кръгла форма. Сармите се нареждат в намазана с масло тавичка, в която отстрани се прибавя малко бульон и се пекат във фурна  почти до готовност, заливат се със смес от разбитите с киселото мляко яйца и малко сол и се пекат още 10-15 минути!
така е по книжка!иначе аз го правя така до момента със завиването в булото!цялата смес я разтилам в намазнена тавичка!пека я до пълна готовност!после заливам със кисеото мляко и разбитите яйца!и пака още 10-15 минути!
добър апетит! Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 231
И аз правя дроб-сърмата по същия начин, както я приготвя Ася, с това допълнение, че според мен е по-добре агнешките дреболии да се сложат да се сварят без черния дроб, а той да бъде прибавен, да речем, 5-10 мин. преди края на варенето на останалите. Иначе, като се нареже, стават не парченца, а камИченца Mr. Green При най-скорошното приготвяне на дроб-сърма у дома сложих комплекта без черния дроб в дълбок съд от йенско стъкло, налях вода толкова, че почти да покрие дреболиите, сложих капака и варих 15 мин. в микровълновата печка на максимална мощност. След това добавих черния дроб и малко вода /внимателно с водата, че ако е в повече, почва да кипи и излиза извън съда/ и варих още 10 мин. Много добре се свариха месцата, а едновременно с това не станаха сухи или жилави. Същият ефект може да се постигне и ако се сварят в тенджера под налягане, но там черният дроб трябва да се вари след сваряването на останалото, т. е. след като сме отворили тенджерата, без да я затваряме отново под налягане. Лично на мен ми е по-неудобно, а и миенето после...йената се мие пъти по-лесно и бързо.
Нарязаното месо разбърквам със ситно нарязан лук, ориз и подправки, доливам топла вода /не слагам от тази,в която е врял комплектът, защото е много мазна/ и оставям във фурна, предварително загрята на 180-200 градуса по Целзий, да се запича, докато оризът поеме водата. После - заливка, пак запичане и...наздраве с чаша хубаво вино Very Happy
Цитирай

БГ - София

Мнения: 7 796
Здравей,
Правя я както е описала Аssia, но слагам и гъби, освен дреболиите слагам и около 200 гр. агнешко месо (дребно нарязано), а от подправките слагам освен описаните мащерка и малко девесил.
Успех в готвенето и Smile .
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Сварявам агнешкият комплект ,като през цялото време отпенвам бульона,когато спре да образува пяна ,наливам малко студена вода,за да стане бистър.След това изцеждам дреболийките и ги наситнявам на дребно-без черния дроб,него не го слагам в дроб сърмата-става тричава от него,а го предлагам като мезе с вино.В по-дълбок съд сипвам мазнина и слагам дреболиите да се запържат,след това прибавям 1 вр.зелен лук,нарязан на много ситно и накрая 1 ч.ч ориз/всичко си зависи пак от порциите които искаш да приготвиш/ и той да се запържи,накрая слагам 1ч.л. червен пипер и заливам с 1 ч.ч. бульон и го оставям леко да заври.Премествам после всичко това в плаке или тавичка/според количеството което приготвям/ и като заври и я слагам във фурната доливам останалите 2 ч.ч. топъл бульон и ситно нарязан пресен джоджен  докато стане готов оризът..За заливката:1-2 суп.лъж. брашно се запържват в 5-6 с.л. мазнина/олио е най-добре/,прибавя се 1/2 коф.кис. мляко и около 1 ч.ч. прясно такова и се разбърква постоянно на котлона докато започне да се сгъстява ,после /издърпвам от котлона /прибавям предварително разбитите 2 яйца с малко сол и пак на котлона бъркам,докато се сгъсти! С тази заливка заливам дроб сърмата и я пъхам във фурната отново за да се запече,вече само на горен реотан!Това е моят начин на приготвяне!
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Да докладвам. Сготвих я според указанията. Стана трепач и така се надумках, че едвам пиша в момента  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.