салата с червено цвекло

  • 16 779
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Мили мами,моля дайте рецепти за салати с червено цвекло.

# 1
  • Мнения: 5 001
Аз лично много често правя стандартаните салати:
Едната е - сварени картофи и червено цвекло+лук(праз нарязан),олио,сол оцет
Втора - само червено цвекло(сварено) с олио оцет и пресован чесън
Трета - настъргани червено цвекло(сурово),морков,ряпа.олио,сол оцет.
Четвърта - прясно зеле(ситно нарязано и претрито със сол),цвекло настъргано,олио оцет....
Пета - Сварено цвекло нарязано на кубчета,печени,белени чушки,малка консерва царевица,2-3 кисели краставички,сол,3-4 орехови ядки по-едро нарязани, 1 майонеза
Шеста - Сварено цвекло на кубчета,сварени картофи на кубчета,лук,пушена риба,кисели краставички,майонеза.

Обаче,ако се включи Камамбер ще ти разясни повече,че тя е спец по червеното цвекло...  bouquet

Последна редакция: пн, 21 яну 2008, 13:12 от TheNMaster

# 2
  • Мнения: 9 052
наряzваш свареното червено цвекло (аz наряzвам на тънки шайби) слагаш сол, лимон (доста) поливаш със zехтин  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 15 473
Доста идеи са ти дали,но и аз да ти кажа една.Сваряваш цвеклото,нарязваш на ситни кубчета, добавяш кисела краставичка, варен картоф, филе,шунка или салам на кубчета, варено яйце, морковче от туршия, грах и ги смесваш с майонеза.Става като руската салата. Аз лично го обичам нарязано на кубчета със сол,лимонов сок и зехтин, неварено.Да си го хрупкам.

# 4
  • Мнения: 1 679
Много често правя салата от червено цвекло, тъй като е изключително полезно.

Вариант 1:

Продукти:
2 глави цвекло
растително масло
сол
оцет

Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива и се вари, докато омекне, след което се обелва кората му.
Поднася се нарязано на колела, на триъгълници или настъргано.
Посолява се и се залива с растително масло и оцет.


Вариант 2:

Продукти:
2 глави цвекло
растително масло
оцет
1 супена лъжица настърган хрян
сол и захар на вкус

Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива и сварява необелено.
Като изстине, се обелва и нарязва на тънки филийки.
Поднася се залято с марината, приготвена от растителното масло, настъргания хрян, солта, захар и вода на вкус.


# 5
  • Мнения: 9 052
по мой вкус вместо оцет слагам лимон  ... zехтина също придава много добър вкус  Laughing

# 6
  • Мнения: 444
Зеле , настъргани моркови , настъргано сурово червено цвекло , зехтин ,оцет и сол !

# 7
  • Под звездите
  • Мнения: 1 298
Благодаря на всички за бързите отговори.Ще пробвам първо рецептата на Тайна доста ми допадна.

# 8
  • Мнения: 2 440
Най-мързеливата рецепта често е най-вкусната - сурово цвекло на кубчета плюс царевица плюс зелени подправки плюс сол, зехтин, оцет/лимонов сок. Сервираш върху листа зелена салата за подложка и осигуряваш изстудена ракия. М-м-м...

# 9
  • Варна
  • Мнения: 10 793
Много обичам червено цвекло.

Първата салата ми е винегрет

- сварени картофи, нарязани на кубчета
- сварени моркови, нарязани на кубчета
- кисели краставички, нарязани на кубчета
- сварено черв. цвекло, нарязано на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на ситно

Гореизброените продукти се смесват, посоляват, добавя се олио и се разбърква.

Втора салата - цвекло, орехи, чесън и майонеза.

-сварява се цвеклото, стърже се на ренде, добавят се повечко счукани орехи, смялн чесън, сол на вкус, разбърква се с майонеза.

Имам и още една, която правя - "Рыба в шубе", може и в Нет-а да я видиш, има я по руските кулинарни сайтове.

# 10
  • Мнения: 1 777
Eто и от мен една салата. Simple Smile

                            Салата с цвекло,орехи и ябълки

 1ч.ч.-240мл

1с.л.кафява захар
2ч.л.масло
1/3ч.ч.орехи(половинки)
3с.л.зехтин
5ч.л.ябълков оцет
~400гр.сварено цвекло
1 средна жълта ябълка(нарязана на малки кубчета)
сварено пилешко месо или шунка(по желание)

В малка тенджерка на слаб огън разтопяваме маслото и захарта.Добавяме орехите и бъркаме около 3-4 докато се получи карамелен цвят.Махаме от котлона и оставяме да истине.
В купа смесваме цвеклото и,ябълките и месото  и разбъркваме с олиото и оцета.Преди сервиране добавяме орехите , разбъркваме и изсипваме върху листо от маруля или летас. Simple Smile

# 11
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
1. Сурово, нарязано на тънки резенчета, поръсено с дресинг от лимонов сок, захтин и сол и отгоре поръсено с печен сусам - аз сусама го пека в тиган на силен котлон и като изстине, го смилам с кафемелачката, за да се извлекат всички ползи от него, ако е на цели зърна, не се оползотворява почти нищо от него - както влиза, така и излиза.

2. Сварено, нарязано на кубчета, със заливка от кисело мляко с чесън, малко зехтин и сол. Понякога вместо с кисело мляко го правя със заквасена сметана без зехтин и става по-хубаво.

# 12
  • Мнения: 7 418
Много обичам червено цвекло.

Първата салата ми е винегрет

- сварени картофи, нарязани на кубчета
- сварени моркови, нарязани на кубчета
- кисели краставички, нарязани на кубчета
- сварено черв. цвекло, нарязано на кубчета
- 1 глава лук, нарязана на ситно

Гореизброените продукти се смесват, посоляват, добавя се олио и се разбърква.

Втора салата - цвекло, орехи, чесън и майонеза.

-сварява се цвеклото, стърже се на ренде, добавят се повечко счукани орехи, смялн чесън, сол на вкус, разбърква се с майонеза.

Имам и още една, която правя - "Рыба в шубе", може и в Нет-а да я видиш, има я по руските кулинарни сайтове.
    Аз правя и трите салати,по абсолютно същия начин!
    Много вкусни стават! Grinning

# 13
  • Мнения: 3 622
Най - много обичам настъргани червено цвекло, морков, олио, сол и оцет  Peace

# 14
  • Мнения: 685
Колко време варите цвеклото за салата?

# 15
  • Мнения: 5 001
Колко време варите цвеклото за салата?
Цвеклото се вари цялото(без да се бели или реже),за да се запазят витамините и минералите.Вари се докато  като го боднеш с вилицата да потъва лесно.После се бели и реже....

# 16
  • Countryside
  • Мнения: 11 632
Мммм, любимото ми цвекло, цяла тема спретнало  Mr. Green
Тук сте описали вече някои от специалитетите - Риба под шуба, салата Винегрет и вариант на салат Оливие или както ние и казваме руска салата.
Имам си разни вариации по темата. Само да уточня, че цвеклото носи на майонеза и заквасена сметана.
1 вариант
- сварено цвекло
- сурови моркови
-орехи, чесън и копър
Всичко се нарязва наситно и се овкусява с меден винегрет или със зехтин и балсамико. Сервира се в индивидуални чинии с топка заквасена сметана
2 вариант
- сварено цвекло
- сурови моркови
- сурово броколи на розички
-сурова целина(грудката) на ситно
Всичко се нарязва наситно и се овкусява с меден винегрет или със зехтин и балсамико. Сервира се в индивидуални чинии с топка заквасена сметана.
3 вариант
-като 2ри но вместо броколи се слага спанак, а може и двете
4 вариант
- сварено цвекло, настъргано
-сурови моркови, настъргани
-сурови ябълки, настъргани
-орехи
Всичко се нарязва наситно и се овкусява с меден винегрет или със зехтин и балсамико.
Меден винегрет
4-5 с.л. зехтин
2-3 с.л. балсамико
2-3 с.л. сладък соев сос ( аз ползвам на Hainz)
сол на вкус, ленено семе на вкус
1-2 с.л. мед
всичко се омесва добре, докато меда и зехтина се разтворят добре и се залива салатата, непосредствено преди поднасянето й.

Както е казала, моята дружка TheNMaster, може и сурово да с еконсумира, много по-полезно е. За целта се избират по-дребни главички и с тънката леко лъскава кора. Могат да се ползват и листата ако са свежи. Ами това от мен  bowuu

# 17
  • софия
  • Мнения: 25 482
Ето и моята любима.

# 18
Ето я и нашата:
настъргано цвекло / средна големина /
настъргани моркови
настъргана ябълка
настъргана ряпа
сол, олио,оцет/може и лимонов сок, но не купен в пластмасова бутилка/
Пожелание се посипва със сусам.Да ви е сладко!

# 19
  • Мнения: 1 679
Колко време варите цвеклото за салата?
Цвеклото се вари цялото(без да се бели или реже),за да се запазят витамините и минералите.Вари се докато  като го боднеш с вилицата да потъва лесно.После се бели и реже....

Най-добре е да го вариш на пара - става бързо и му се запазват витамините и минералите Peace

# 20
  • Мнения: 3 447
Настъргани сурово цвекло, морков, ябълка плюс чесън, зехтин и лимон. Предпочитам го сурово, сварено ми мирише на пръст.

# 21
  • София
  • Мнения: 3 271
Цвекло на кубчета-сварено, 1 консерва царевица и една грах. Отгоре заливам със смес от зехтин, пресован чесън, 1 ч. л. горчица, ситно наряазан копър, оцет Балсамико - хубаво ги обърквам и после заливам.

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ето я и нашата:
настъргано цвекло / средна големина /
настъргани моркови
настъргана ябълка
настъргана ряпа
сол, олио,оцет/може и лимонов сок, но не купен в пластмасова бутилка/
Пожелание се посипва със сусам.Да ви е сладко!
Тази е невероятна! И ние я правим така!  Peace

# 23
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
аз го обичам в суров вид настъргано, с накълцано прясно зеле, моркови и краставички рендосани подправено със зехтин, ощет и сол.

# 24
  • Мнения: 3 926
И ние сме фенове у дома Grinning
Нещо, което не прочетох, а се харчи на нашата трапеза - сварено цвекло, нарязано на кубчета или шайби, омесено с цедено кисело мляко с чесън. Може и с майонеза, но на мен ми идва тежичко. Правила съм и с обикновено кисело мляко и квасена сметана за сгъстяване.

# 25
  • Мнения: 1 564
Зеле , настъргани моркови , настъргано сурово червено цвекло , зехтин ,оцет и сол !
Вкъщи тази салатка е на почит. Peace

Общи условия

Активация на акаунт