Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 ян. 2008, 00:21 ч.

хранене на бебе

  • 653
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 76
Здравейте, тук прочетох много различни схеми на хранене ще ви бъда благодарна ако ми кажете правилна ли е моята, която ми бе препоръчана от педиатъра. Първо ми каза да давам сокчета, от следващия месец плодово пюре 1,2+мляко 1,2 и след това чак зеленчуково пюре. В момента сина ми е на 5 м.и съм му давала 2 пъти зеленчукови пюрета, но не иска да ги яде.Как да продължа храненето?

# 1
  • Мнения: 5 760
Педиатърът правилно Ви е дал последователността на захранването. Ако не харесва чисти зеленчукови пюрета може към тях да прибавяте по 1-2 с.л. от харесвано от бебето продово пюре.
Принципи при захранването:
1. Новата храна се въвежда на възрастта, на която е препоръчано това да стане. Прекалено ранното или прекалено късно въвеждане имат негативни последици.
2. Детето трябва да е напълно здраво. Не се въвежда нова храна, когато детето е болно.
3. За да се следва нормалната схема на захранване, физическото развитие на детето трябва да е в норма. Ако има някакви проблеми, е възможно отклонение от обичайната схема на захранване.
4. Не се въвеждат две храни едновременно. След като детето свикне с една храна, трябва да мине поне седмица, докато се въведе втората.
 Как се захранва?
Новата храна се въвежда постепенно. Започва се с 6-7 лъжички, докато не се стигне количеството, с което се замества съответното млечно хранене. След което поне една седмица детето яде пълната доза.Едно уточнение: Децата свикват с различните храни по различен начин. По правило почти всички деца най-бързо свикват с кашата. А сравнително трудно – с цяла порция зеленчуково пюре. Има и една малка част, които най-трудно възприемат попарата.
Запомнете: Насилие не бива да има. По-добре малко да забавите захранването – вместо една седмица, да отнеме десетина дни. И още нещо, което доц. Маринова препоръчва – добре е да захраним бебето с готова храна – каша или пюре, а не с домашно приготвена. Това се препоръчва, защото в готовите пюрета качеството на продуктите е гарантирано (или поне би трябвало да бъде). 
След зеленчуковите пюрета се препоръчват:
      Млечно-плодов кисел (дали ще бъде каша, каша с плод, плодово пюре със зърнена съставка), дава се две седмици след въвеждане на зеленчуковото пюре;

      После следва пюрето с месо, което се дава през ден (от навършени 6 месеца);

   Попара със сирене – на 7-ия. Това е възраст, в която нуждата от калций се увеличава. Така, махайки млякото от още едно хранене, ние даваме естествен продукт, в който има и калций, и белтък. Един много добър български вариант;

     На 8 навършени месеца преди пюрето на обяд може да се дадат 30 мл бульон. По-късно това може да стане супа;

      Рибата може да се въведе след 7-месечна възраст – да се дава веднъж седмично, в един от дните без месо;

     Жълтъкът се въвежда след зеленчуковото пюре. Задължително трябва да бъде твърдо сварен. Първоначално се дава два пъти седмично по четвъртинка. Всичко това се прави с цел детето да свикне с различните видове храни и между 10- и 12-месечна възраст, в зависимост от физическото развитие, здравословното състояние и броя на зъбите (4 отдолу, 4 отгоре), да премине към т.нар. преходна храна. Тя е готвено ястие без запръжки, подходящо по състав, което да е пасирано.
 

color]

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт