Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 8 769
По-точно казано - проблемите на ДГ - 4
Темата е продължение на предните 3:

Протест във Варна срещу проблемите на детските градини
Проблемите на детските градини във Варна-2
Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

Промяна на храненето в ДГ и ясли - Работна тема, I част


Интересни неща които ако искате можете и да прочетете!

Петицията

Сайта на Юлето

Сайта на Ивето

Анализ на състоянието на общинската образователна система - Община Варна и прогнози за развитието й през периода 2007-2013 г.

ПРОГРАМА за развитие и поддръжка на материалната база на общинските учебни и детски заведения за периода 2001-2006 г.


2005 г. - За идеята да се разшири повинност “детска градина”
22.12.2005 г . -Кметът отчете изминалата година
08.05.2006 г. - Треска за детски градини-Веселин Златков, вестник “Варна”
04.01.2007 г. - 370 нови места в детски градини ще бъдат открити през тази година във Варна
28.05.2007 г. - За първи път от 20 години насам строят нова детска градина във Варна
13.03.2007 г. - Държавен вестник
06.06.2007 г. - Заседание на постоянната комисия по “Образовние” към ОбС – Варна
08.06.2007 г. - КМЕТЪТ даде 2 апартамента на "Гаврош"! ГРАЖДАНИ искат пак да е детската градина!
18.06.2007 г. - МАЙКИ написаха петиция до общината за липсата на места в детските градини
25.06.2007 г. - Майки протестират - нямало места в детските гради
25.06.2007 г. - Протест срещу липсата на места в детските градини във Варна
26.06.2007 г. - Варненски майки протестират срещу липсата на места в детските градини
26.06.2007 г. - Майки се събраха на мирен протест пред Общината
26.06.2007 г. - Майки от Варна протестираха срещу недостига на места в детските градини
26.06.2007 г. - Родители въстанаха срещу хаоса в детските градини
26.06.2007 г. - Родителски протест във Варна
26.06.2007 г. - Пресконференция на кмета на Община Варна Кирил Йорданов
26.06.2007 г. - Заседание на постоянната комисия по “Образовние” към ОбС – Варна
26.06.2007 г. - Майки излязоха на протест пред община Варна
26.06.2007 г. - Майки протестираха за проблема с детските градини
26.06.2007 г. - Майки от Варна протестираха срещу недостига на места в детските градини
26.06.2007 г. - Майки протестират с балони срещу корупцията
26.06.2007 г. - Майки протестират за място в детските градини

http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1149748291
http://www.varna-sport.com/?pg=ViewNews&NewsID=1152711089&NewsCat=0
http://more.info.bg/article.asp?articleID=736811&topicID=418&issueID=1927
Всеки с добри идеи и мнение по въпроса как да променим нашите детски градини, за да могат нашите деца да са по - щастливи, по - здрави , по - добре гледани, по - добре обучени!

Един от най - спешните проблеми, които трябва да решим в момента е програмата за превенция на кариеса на детските зъбки, наложена още преди 11 години в детските градини без знанието на родителите.


Хайде, нека всички променим нещата! Можем само трябва да се действа, а не само да говорим!
Хората ни приемат сериозно, нека покажем че и ние сме сериозни!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 503
".....Но как става така, че тези толкова токсични съединения намират път към водата за пиене, флуорните таблетки и пастите за зъби?"   
От 1928 до 1931 г. финансов министър на САЩ е Ендрю Мелън, главен акционер на ALCOA.

...Компанията ALCOA е била основен представител на алуминиевата индустрия и в нейните заводи през Втората световна война е произвеждано голяма част от бойното снаряжение, което е увеличило още повече емисиите от токсичните съединения. И по време на войната, и след това е имало стотици дела за увреждане от флуориди...

  ...А сега нещо интересно: през 1945 г. един главен инспектор от ЕВА открива, че в бирата на "Комънуелт брюър Къмпъни" от Масачузетс има флуориди.
Собственикът е арестуван и даден под съд за добавяне на отровна субстанция в напитката, като, забележете, измерената концентрация е била само 0,5 ppm. (За сравнение сега минималната концентрация при флуориране на водата е поне 1 ppm!)
   Компанията е глобена 10 000 USD, а собственикът Кауфман получава условна присъда от 6 месеца с три години изпитателен срок. Обосновката на съдебните заседатели е, че флуоридите са отрова и в такъв случай няма никакво значение колко бира би трябвало човек да изпие, за да се прояви токсичният ефект!
    Само след 5 години обаче PHS официално ще подкрепи масовото флуориране (т.е. отравяне) на водата в САЩ.
   В 24-ото издание на "Ю Ес диспенсъри" от 1950 г. може да се прочете,
че флуоридите са "изключително силна отрова за всички тъкани...
   Те предизвикват понижение на кръвното налягане, дихателна недостатъчност и обща парализа.

  Непрекъснатото поглъщане на несмъртоносни дози причинява трайно потискане на растежа... Употребата на паста и прах за зъби с флуориди и вътрешното им приемане са неоправдани."
 а в млякото конц е 5 ppm
Според американския наръчник "Клинична токсикология на търговските продукти" флуоридите са по-токсични от оловото и малко по-слабо отровни от арсеника. Те са били причина за многобройни съдебни процеси срещу индустриалното производство и през миналия, и през нашия век.
Флуоридите са основни отпадни продукти в алуминиевата промишленост и при производството на изкуствени торове. Те са главните причинители за унищожаването на растителността и смъртта на животните в околността на големите предприятия от гореизброените промишлености. Според изчисления на Агенцията за защита на околната среда всяка година от индустриалните предприятия в САЩ се отделят само във въздуха около 155 000 т флуориди и допълнително в реките, езерата и океана още 500000 т! Флуоридите не подлежат на биологична преработка затова те се натрупват в околната среда и по хранителната верига попадат най-накрая в зъбите и костите на човека.

Последна редакция: сб, 02 фев 2008, 09:53 от galll

# 2
 • Варна
 • Мнения: 578
Декларацията за информирано съгласие трябва да съдържа следната информация:
1. Колко мг флуор на ден приема детето с млякото.
2. Каква е препоръчителната дневна доза за  детето/като се вземат под внимание възрастта, килограмите, здравословното състояние/.
3. Запознаване с правилото, че детето НЕ ТРЯБВА да приема допълнително флуор-съдържащи медикаменти и минерална вода с флуорно съдържание по-високо от 0.7мг/л, поради риск от предозиране.
4. Да уведоми родителя, че флуоридите са вещества с малка терапевтична ширина, което означава че риска от предозиране е реален за деца от 3 да 6 години, при завишаване на дневния прием над 1 мг./толкова се съдържа в 200гр. мляко/
5. Информация за последиците от предозиране.
6. Информиране на родителя, че са необходими профилактични прегледи от лекар и зъболекар за да се проследи как се повлиява детето от флуорираното мляко и за отчитане на резултатите от провежданата Профилактика.

Едва когато един родител е запознат с всички тези неща може да се говори за информирано съгласие.

# 3
 • гр.Варна
 • Мнения: 29
ето го и моя първи път-ЗАПИС  Peace

# 4
 • Където пожелая
 • Мнения: 518
Запис - да следя и да съм в час  Peace

# 5
 • ВАРНА
 • Мнения: 663
И аз.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 3 102
поздравления за новата темичка
и аз се записвам

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 839
Чакаме да видим резултата от декларациите.
Нямам какво по-умно да кажа в новата тема, за да се запиша  Mr. Green

# 8
 • при ОП
 • Мнения: 5 500
Във връзка с “Програма за профилактика на зъбния кариес, чрез флуорирано мляко в детските градини” и  законовото право на пълна информация за последиците и рисковете при интервенции свързани със здравето на хората, Ви информираме, че в много детски градини на Варна, родителите на децата НЕ са били уведомени за приема на флуорирано мляко в детските заведения.
В декларациите, които родителите подписват в момента/едва сега, пет месеца след началото на учебната година/, НЕ СЕ СЪДЪРЖА информация за потенциалните рискове за здравето на децата, за приеманите дози, за противопоказанията, както и изключително важното предупреждение, че на детето не трябва да се провежда друга ендогенна форма на флуорна профилактика.

Даването на флуорирано мляко в детските градини, без запознаването на родителите с всички медицински аспекти произтичащи от това, е грубо нарушение на правото на предварителна информация за произтичащите последствия и рискове, при интервенции свързани със здравето на хората. /чл 5, „Конвенция за правата на човека и биомедицината”, ратифицирана от Република България на 23.04.2003 г/.
Чл. 88.  (1) За получаване на информирано съгласие лекуващият лекар (лекар по дентална медицина) уведомява пациента за диагнозата и характера на заболяването; описание на целите и естеството на лечението;  потенциалните рискове, свързани с предлаганите диагностично-лечебни методи, включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции /Закон за здравето/
Много от нашите лични лекари, не препоръчват допълнителен прием на флуориди/дори в дози, считани за профилактични/, обезпокоени от фактите на редица съвременни медицински изследвания за необратимите поражения настъпващи в организма.
Потребностите от флуориди са строго индивидуални и зависят от много фактори - приемана храна, вода, медикаменти. Деца с бъбречни и чернодробни проблеми, деца приемащи флуорни таблетки, минерална вода с високо съдържние на флуор, както и флуорсъдържащи медикаменти НЕ ТРЯБВА да се хранят с флуорирано мляко.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 551
Бърз запис. И да споделя, че в нашата група в "Синчец" само 5 от 20 родители са отказали флуорираното мляко. Повечето дори не са погледнали листовките, които са окачени на таблото. От комунистическо време си знаят, че "флуора е полезен за зъбките".

# 10
 • Мнения: 1 783
Запис.

# 11
 • Където пожелая
 • Мнения: 518
Бърз запис. И да споделя, че в нашата група в "Синчец" само 5 от 20 родители са отказали флуорираното мляко. Повечето дори не са погледнали листовките, които са окачени на таблото. От комунистическо време си знаят, че "флуора е полезен за зъбките".

Shocked Shocked Shocked
Ейй, няма да се научи тоя народ да мисли #2gunfire

# 12
 • Варна
 • Мнения: 578
http://www.pozvanete.bg/news.php?id=11583  Вдигат таксите за детска градина днес

Хубаво ги вдигат, но да бяха се вслушали, поне 20 процента от събраните такси да постъпват в Настоятелствата. Тъпото е, че въпреки инфлацията държавата/МТСП/ вдигна детските само с по пет лв. на дете, премахна семейното подоходно облагане....изобщо на кой му пука как точно и с какви средства се възпитава и отглежда дете.   newsm78

В същото време пари се харчат за безумни работи - например компот внос от Китай, който раздават на децата в училище по програмата "Чаша топло мляко"


Само прочетете какво съдържа?  #2gunfire  Sick  #Crazy
Добрата новина е, че повечето деца го хвърлят, защото повръщат от него. Всеки ден само в едно училище парите, които отиват в кошчето по този начин са средно 500лв.

Мисля да си взема децата и да сменям държавата...

http://www.pozvanete.bg/news.php?id=11575  В “Приморски”: Дават места за строеж срещу детски градини

http://www.vlastta.com/more_1_1.php?id=258  МЕСТНА ВЛАСТ - ВАРНА
http://www.vlastta.com/analizi_1_1.php?id=1034  ОС прие наредбата за определяне на местните данъци на територията на Община Варна

http://www.dnesplus.bg/Society.aspx?f=99&d=205504  Дадоха “зелена улица” на проекта за новата детска градина в кв. “Възраждане”

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 20:28 от JuliaP

# 13
 • при ОП
 • Мнения: 5 500
единствено аз от цялата група на сина ми отказах да подпиша въпросната декларация - един баща и няколко майки само ме изгледаха странно и казаха че щом е в ДГ значи така трябва  Shocked Сега обаче следва въпроса - Ще му дават ли отделно обикновено мляко или въобще няма да му дават???? Понеже беше болен още не съм си задала въпроса. Утре мисля аз да го заведа и да проуча въпроса. А в яслата въобще беше спестена информация и декларации - дават ли, не дават ли ........Там ще се осведомявам в понеделник Tired
Eто как се спестява информация, за това непрекъснато тръбим за право на информиран избор, ако някой си мисли, че претенциите ни са за специална марка мляко, лъже се, искаме просто да няма добавен флуорид!!!

Последна редакция: ср, 06 фев 2008, 21:18 от AFRODDITA

# 14
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Мисля да си взема децата и да сменям държавата...
При поредните безумия, да, това е най-разумния избор, който и последните мислещи хора от тази държава би трябвало да направят! Peace
Властимащите се държат така,все едно че са богоизбрани, а не избрани за да се вслушват в желанията и настроенията на обществото. Така е от 60 г, промяна в нормалната посока е трудна, почти невъзможна, още повече с народ овчедушец... Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт