Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 март 2008, 07:21 ч.

майчинството с породено дете

  • 674
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 238
Здравейте, моля за спешен и компетентен отговор, тъй като трябва  в понеделник да съм на работа. Детето ми е на 1г., все още не съм намерила на кого да го оставям. Бременна съм за втори път. В две счетоводни фирми и в НОИ ми  обясниха, че болничния за  раждането 45 дни преди и  9м. след се изчислява според сумите получавани през последните 6м. - за мен те са 220лв. Макар, че преди това съм се осигурявала на 600лв. В темата за ниското майчинство и в счетоводната имаше мнения, че  ще се получава колкото съм получавала с първото дете. Кое е вярното? Ако е така според кой закон и член е така? Ако не започна работа според НОИ ще получавам 200лв. общо за двете деца. За първото майчинството спирало. Още ми е малко детето, а и често ми призлява, много ще ми е трудно да започна работа. Обясниха ми, че ако започна работа и изляза в бонични ще получа 80%  от 220лв. защото и болничните се изчислявали според сумите получавани последните 6м. - още по-зле за обезщетението ми. Много моля за съвет.

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 07:39 от acer

# 1
  • Мнения: 1 980
Сумата за болничните преди и след раждане се изчислява на база осигурителен стаж за последните 6 месеца, това е вярно.
В кой месц си бременна?
Защото ако имаш още 6 месеца до раждането и започнеш работа ще имаш необходимия стаж за да получаваш повече.
Моят случай беше сходен. Забременях втори път, когато първото дете беше на 9мес. Прекратих си майчинството и взех полагаемия отпуск от службата, редувах с болничен и така успях да взимам повече от 200 лв до навършване на 9 месеца на второто дете. Паралелно получавах 50% от майчинството на първото дете докато стана то на 2г.
Надявам се успях да внеса яснота Wink

# 2
  • Варна
  • Мнения: 580
Направо ти копирам от една статия, разглеждаща въпроса, мисля, че е обяснено много ясно:

"Обезщетение за бременност и раждане се определя съобразно разпоредбите на чл. 49 от КСО. Изплаща се на осигурените жени за всички работни дни, включени в отпуска за бременност и раждане. Дневното парично обезщетение е 90 % от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 от КСО. Тоест тези обезщетения се изчисляват по общия ред на определяне на паричните обезщетения за временна неработоспособност. Дневното парично обезщетение за бременност и раждане в никакъв случай не може да бъде по-малко от среднодневната минимална работна заплата, установена за страната за съответния период, и по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Съгласно новосъздадената ал. 2 на чл. 49 при придобиване на право на такова парично обезщетение през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 на чл. 49 за предходното дете - ако това е по-благоприятно за лицето. Тази разпоредба е в сила от 26 август 2006 г.
Майките, които по време на отпуск за отглеждане на деца до две години ползват отпуск за бременност и раждане например за второ дете, могат да поискат преизчисление на паричното обезщетение за бременност и раждане, което получават ако това е по-благоприятно за тях. По този начин се дава възможност за избор дали да се получава обезщетението, изчислено по реда на чл. 41 от КСО за бременност и раждане за второто дете, или размера за бременност и раждане за първото дете."

# 3
  • Оileán na leipreachán
  • Мнения: 6 274
Мисля , че тук ще ти отговорят най-добре .
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278747.0
 Успех ти желая !  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт