Имам следния оплетен казус:
В момента съм в болница, бременна съм, в Майчин Дом. Тук съм от 29ти феврури. Болнични листове през този период досега не са ми издавани, но не е това голеимя проблем.
Вече съм в 45-дневния период преди термина - периода на началото на отпуска по майчинство. И тук става интересно:

1. От болницата ми издават болничен който започва от 29ти в февруари, когато съм постъпила тук, и приключва на 29ти април, когато започва 45-дневия период преди майчинството с думите "майчинския документ ще си го вземеш от ДжиПи-то". Болничният е издава сега, през май, със задна дата - 29 февруари - 29 април.

2. ДжиПи-то казва, че не може да ми издаде такъв майчинския документ, при условие че все още съм в болницата. Звучи логично.

3. От болницата отказват да говорят с ДжиПи-то ми и да се разберат, а аз нямам полезен ход - седя си тук и ме правят на малоумна.

4. Звъннах в НОИ, които казаха, че от болницата трябва да ми издадат болничен, но не успяха много да обяснят за какви срокове, и прочее. Всички знаем, че парите, които майката получава като процент от осигурителния си доход, са различни в случай на болничен и в случай на отпуск по майчинство, така че тези неща не са без значение.

Моля за съвет и се извинявам, ако това някъде е обсъждано вече - трудно ми е да го намеря. Какво да правя