Как да си направим френски сладолед?

  • 11 449
  • 39
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 3 410
Преди няколко години ме почерпиха със сладолед по стара френска рецепта.Бях възхитена от вкуса, но отказаха да ми дадат рецептата.И миналия месец съвсем случайно , позната , която живее в Канада ми я изпрати/ без да предполага милата ,ч е аз няколко години безуспешно се опитвам да я намеря/
Ето и въпросната рецепта:
Предварителна подготовка:
Разбива се 1 л сладкарска сметана/предварително добре охладена/
Разбиват се 4 жълтъка с 4 сл захар
Разбиват се 4 белтъка с 4 сл захар
Нарязват се на ситно плодовете от 1 бурканче сладко от зелени смокини/сока се запазва за сервирането на сладоледа/
Приготвя се крокант от 2 - 3 сл захар и шепа смлени бадемови ядки/или лешници/, предварително опечени.  След като кроканта изстине, го смилам с блендер на много ситно.
Всички тези предварително подготвени продукти/без смления крокант/, се смесват много внимателно, насипват се в кутии от сладолед, наръсват се обилно с кроканта и се слагат във фризера да се стегне сладоледа.
За да се получи сладолед по оригиналната рецепта, желателно е да се използва именно сладко от зелени смокини. Освен това, може да се сложат смлени ядки и вътре в сладоледа
А ето и как изглежда творението ми


# 1
  • Мнения: 3 410
Ама и аз каква съм отнесена, сега видях, че има тема за сладоледите. Надявам се да ми простите недоглеждането. Praynig

# 2
  • Мнения: 198
Kak се приготвя крокант? Карамелизира се захарта със ядките ли? Embarassed

Изглежда превъзходно,няма начин да не е вкусно Simple Smile

# 3
  • Мнения: 3 410
Kak се приготвя крокант? Карамелизира се захарта със ядките ли? Embarassed
В едно малко тиганче си слагам 2-3 суп лъжици захар, когато захарта почти се е разтопила прибавям смлените бадеми и разбърквам добре. Веднага го свалям от котлона и изсипвам сместа върху предварително намазнена тавичка. След около 5-6 мин карамела замръзва и с ножче го отлепям от тавичката. Начупвам го на няколко парчета и го смилам в блендера на много ситно.

# 4
  • Мнения: 198
Благодаря Simple SmileНаистина изглежда фантастично,тия дни ще пробвам Grinning

# 5
  • Мнения: 6 024
Изглежда чудно. И аз ще го пробвам в близките дни. Hug  bouquet

# 6
  • Мнения: 769

Разбива се 1 л сладкарска сметана/предварително добре охладена/

Бихте ли написали колко е като грамаж сметаната.Една лъжица ми се струва,че е малко.

# 7
  • Мнения: 3 410
Сметаната е 1 литър   bouquet

# 8
  • София
  • Мнения: 723
Бихте ли написали колко е като грамаж сметаната.Една лъжица ми се струва,че е малко.

Предполагам, че се има в предвид 1 литър, а не една лъжица.  Wink

Съжалявам, писали сме едновременно.   bouquet

# 9
  • Мнения: 6 024
Бихте ли написали колко е като грамаж сметаната.Една лъжица ми се струва,че е малко.
Когато се пише за лъжица съкращенията са
с.л. - супен лъжица
ч.л. - чаена лъжица
За литър се пише само л. Мама Тин си го е написала правилно.

# 10
  • Мнения: 2 199
Ох изглежда страхотно  Crazy

# 11
  • Мнения: 769
 EmbarassedГолям срам.Мислех си за заквасена сметана в кофички и.....реших,че е лъжица.

# 12
  • Мнения: 3 410
EmbarassedГолям срам.Мислех си за заквасена сметана в кофички и.....реших,че е лъжица.
Hug И на мен ми се е случвало - аз пък си мислех, че има само заквасена сметана и веднъж като млада булка се опитах да я разбия уж да стане на сняг, ама за голям срам нищо не се получи - беше пълен провал.
А иначе сладкарската сметана си е леко подсладена, и ако е добре охладена се разбива за не повече от минута-две.

# 13
  • Мнения: 2 388
Ох, това е любимата ми нуга. Heart Eyes
Като нищо да се прежаля да я направя, само трябва да ви прочета много внимателно за работния процес. Simple Smile
На снимката изглежда много изкусително.

# 14
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
По същата рецепта го правим и в заведението ми. Става много вкусно. Пнякога се слагат портокалови корички или стафиди.
   Ще си я копна  рецептата в ЛЮБИМИ, защото няколко от сладкарите ми си тръгваха с най-успешните ни рецепти, други ги забравям. тук поне няма кой да бръкне и да изтрие.  Joy
   

# 15
  • Мнения: 49
Хора, няма ли проблем с тия сурови яйца??

# 16
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ох, прияде ми се понеделнишки.........  Hug

# 17
  • Мнения: 22 867
Ох, прияде ми се понеделнишки.........  Hug

И на мен, но и аз като  Biskvitka съм в чуденка за суровите яйца.......... newsm78

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 523
А какво количество се получава от посочените продукти? Струва ми се, че ще излезе доста и се чудя дали да не ги намаля наполовина.

# 19
  • Мнения: 3 410
Излиза 4 кутии сладолед, аз съм правила и половин доза/излиза две кутии оттези в които стандартно се продава сладолед/, ама много бързо се изяде Mr. Green

# 20
  • Мнения: 1 271
Записвам се, много ми хареса рецептата.Ще се  пробва непременно.   bouquet

# 21
  • София
  • Мнения: 2 658
и аз бих го пробвала, но също ме притесняват суровите яйца.

# 22
  • Мнения: 3 315
 Rolling Eyes  имам тази рецепта от доста време , ама заради яйцата все не я правя  ooooh!

# 23
  • Мнения: 198
Откъде да взема сладко от зелени смокини?Днес къде ли не търсих,никъде не намерих.Може ли да се замени с друго сладко и какво да бъде,да не му се разваля много вкуса?То е ясно че няма да бъде като оригинала,но поне възможно най близо. Rolling Eyes

# 24
  • Мнения: 3 410
Първия път го направих със сладко от узрели смокини и пак стана много хубав сладолед. Не зная ако се заменят смокините с портокалови корички и стафиди - сигурно също ще стане добре newsm78
А относно яйцата - постарах се да си купя пресни яйца и не сме имали проблеми и двата пъти Peace

# 25
  • Мнения: 198
Благодаря Grinning Значи още утре ще го направя.Дано да успея да се справя Simple Smile

# 26
  • Мнения: 198
Направих го LaughingВече е във фризера,утре ще го опитаме.Само че без смокини,но пък го насипах доста обилно с кроканта.Добре изглежда ,но на вкус-утре Laughing

# 27
  • Мнения: 3 410
Супер  bouquet
А какво му сложи вътре?

# 28
  • Мнения: 198
Нищо GrinningНатурален сметанов сладолед Simple Smile Не можах да намеря смокини,стафиди моите хора не обичат,наръсих много,много със ядки и утре като им го сервирам ще го полея с топинг шоколад. Незнам какво ще се получи,но се надявам да е вкусно.Не съм се отказала от смокините,продължавам да търся .Намеря ли ще си направя :оригинал: Grinning

# 29
  • Мнения: 3 410
Ами супер, поне не е натъпкан с консерванти. По мегазините продават изсушени портокалови корички - казват че и с тях ставал много вкусен. А иначе зелените смокини са си проблем, няма ги навсякъде. Успех в намирането Peace
И да ви е сладко утре!

# 30
  • Мнения: 198
Много благодаря Grinning

# 31
  • Мнения: 2 776
Мммммного обичам сладолед,да се драсна че да не ви загубя.
  bouquet за рецептата.

# 32
  • Мнения: 198
Сладоледа е прекрасен HugНаправете го,няма да съжалявате Simple Smile
Благодаря за споделената рецепта mama Tin Grinning
Н Laughingе мога да повярвам-мога да правя разкошен сладолед и то без машина

# 33
  • варна
  • Мнения: 1 830
Днес го направих - стана страхотен Peace.Направо не мога да повярвам, толкова е вкусен.Нямах сладко от смокини и сложих сладко от малини.В къщи не им хареса само едно нещо - направих половин доза CrazyМерси за рецептата Hug

# 34
  • Мнения: 3 410
Момичета, много се радвам , че сладоледа ви е харесал.  Hug
Мими 82, и у нас първия път не харесаха, че съм направила половин доза, затова вече си знам урока - 1 литър сметана и никаква половин доза.

# 35
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Аз имам същата рецепта, но яйцата са 7. Не съм имала проблеми със суровите яйца до сега. Част от купичките прибирам във фризера в съвсем натурален вид, защото дъщеря ми харесва сладоледа така, а другата част смесвам с каквото имам под ръка. Винаги става вкусно.

# 36
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
За тези които се притесняват от суровите яйца
Яйцата както са разбити и малко от сметаната може да минете на котлона.Както се прави крем .С постоянно бъркане .Като се охладят го прибавяте към разбитата сметана.

# 37
  • София
  • Мнения: 9 871
Аз се притеснявам от суровите яйца и ще взема наистина да ги мина през котлона.Нали няма опасност от пресичането им?

# 38
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Няма .Бъркаш непресъснато.На слаб огън.Да не се залепи.

# 39
  • Добрич
  • Мнения: 5 458
Когато заварите яйцата няма да можете да вкарате въздух с тях в сладоледа. Въздухът в сладоледа е причина сместа да не стане на лед, а той се вкарва чрез разбиването на сметаната и на белтъците. Когато се смесват белтъци, жълтъци и сметана трябва да се бърка с лъжица, за да не излезе въздуха. Имам още една рецепта за сладолед, която правя от 15 годишна, само че тя не е със сметана, а е с мляко. В нея също има 7 яйца. Жълтъците се заваряват, но белтъците се слагат сурови разбити на сняг/ вече написах, че се добавят чрез разбъркване с лъжица /,за да стане сладолед, а не лед. Когато бях дете у дома не сме оставали без този сладолед през лятото. Докато свърши едната доза и още същия ден правехме нова. Никога не се е случвало да има проблем със суровите яйца.

Общи условия

Активация на акаунт