ДЪЛБАНА ТОРТА
За блата: 6 яйца, 1ч.ч захар, 1ч.ч пресято брашно, 3 ванилии или кората на 1 лимон. Яйцата се разбиват със захарта до удвояване на обема им, прибавя се брашното и ароматите. Пече се в умерена фурна на 180С до придобиване на златист цвят. Изстиналия блат се издълбава в средата, като се оставя бордюр около 2-3 см и дъно 0,5 см. По желание може да се сиропира със сок от компот.
За плънката: 1ч.ч счукан крокант с орехи( в намазан съд с олио се слага около 1 ч.ч. орехи, поливат се с карамел приготвен от 5 с.л захар и 1/2 с.л. вода. След изстиване на сместта се начуква на ситно), 200 грама заквасена сметана, 1 с.л. какао, 2 с.л. пудра захар, 1 есенция ром (Д-р Йоткер) , 2-3 с.л. с предварително нарязани на ситно и леко сварени портокалови кори и трохи от блата. Всичко се смесва добре и се пълни дупката на тортата.
Отгоре се украсява с 200 гр. заквасена сметана разбита с 3 с.л. захар (пудра). Може да се замени със сладка сметана или да се украси според фантазията на домакинята.
КАРАМЕЛОВА ТОРТА
Продукти: 1 пакет бишкоти (савоярди - от италианските), 6 яйца, 1 ч.ч захар, пресен твъд плод или компот по избор, 1 литър прясно мляко, 2-3 ванилии.
Разбиваме яйцата в дълбок съд докато удвоят обема си, слагаме захарта, ванилиите и млякото до получаване на хомогенна смес.
В тава с диаметър около 30 см. разтапяме 1/2 ч.ч захар на котлона до получаване на карамел. Разстиламе го равномерно по дъното на тавата. оставяме 5 мин. да стегне карамела и подреждаме някакъв плод (аз съм я правила с парченца праскови - пресни или изцедени от компот, кайсии, с ананас от компот). Върху плода нареждаме 2 реда бишкоти(те са едни порести, хрупкави леко заоблени и продълговати , като пръстчета). След като наредим бишкотите, изливаме сместта за крем карамела, тя поема в бишкотите. Слагаме тавата в друга малко по-голяма тава с малко вода и печем на водна баня тортата около 1 час или докато леко се позачервят бишкотите с карамела.
Оставя се да изстине (без да махате тавата с водата). След това леко загрявате тавата с тортата на горещ котлон за 1-2 мин, колколото да се отлепи лесно карамела и обръщате във поднос. Ако желаете може да окрасите ссъс сметана или ядки, но и без друга окраса тортата е достаъчно вкусна.