Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юли 2008, 21:33 ч.

Изследване за глисти в ясли / детски градини

 • 11 171
 • 50
 •   1
Отговори

Анкета

В детската градина, която посещава детето Ви, правят ли се изследвания за глисти рутинно на всички деца през 3-4 месеца?

Опции:

* Гласуването приключено: вт, 04 ное 2008, 20:33
* Може да изберете максимум 4 опции.

 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Молбата ми е да не се мести темата в Здравния, защото касае не толкова самото изследване/резултати и прочее, колкото практиката (това, което се случва) в детските градини.

Поводът: днес по случайност разбрах, че в нашата ДГ от ХЕИ дошли, оставили стъкълца, и на всички деца учителката (понеже я нямало докторката) им направила въпросното изследване. Не съм питана, нито информирана. Избеснях. Отгоре на всичко част от обяснението беше, че това си било рутинно и се правело на всеки три-четири месеца, просто моите деца сега ме информирали Whistling Директорката не счела за нужно да ме пита, тъй като какво значело тук някакво си изследване, това нищо не било, бля-бля, ако било нещо по-сериозно, разбира се, щяла да каже. Втората и "по-убедителна" част от обяснението включваше, че навсякъде, във всички градини и ясли така се правело и по тази причина не можело те да знаят, че аз имам нещо против.

Знам, че вероятно някои ще си помислят, че преигравам (въпросното изследване е наистина в общи линии безобидно, въпреки че аз лично имам ужасно неприятни спомени от това как ни строявяха надупени в две редици в ДГ), но за мене цялата ситуация смърди на соц-реализъм в действие. Утре по същата логика могат да дойдат да ги ваксинират, да им дават флуорни таблетки, да им взимат кръв и въобще да направят точно каквото им хрумне, без дори да информират родителите. В тази връзка исках да питам има ли такива практики в другите градини, какво мислите по въпроса и т.н.

Пак да поясня, не искам да коментираме смисъла на изследването, а това доколко някой има право да подлага децата ни на изследване (дори да е най-безобидното), без дори да ни информира. Нямам нищо навъпреки, ако има такова изискване на ХЕИ, да ми дадат вечерта стъкълцето и на сутринта да го занеса на личния лекар на децата примерно. Или най-малкото да кажа, че съм съгласна градинската лекарка да направи такова изследване.

Така. Изприказвах се. Не че ми олекна. Надявам се да събера повече отговори, много ми е интересно нашата директорка ли ме взе за мезе днес, или наистина още сме по бай-тошово време в това отношение.

# 1
 • Мнения: 34 810
Явно във всяка градина е различно, аз от тази тема разбрах за подобни профилактични прегледи.

До сега не са ни уведомявали, детето също не е споделяло  Rolling Eyes септември ще питам ...

По принцип съм за, ако става дума само за преглед, но за лечение и даване на разни таблетки без наше съгласие - против.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 480
Не са ни уведомявали, но не виждам никакъв проблем.

За разлика от изследванията по наше време, които се правеха с метална клекча с памуче, сега просто лепват тиксо на дупето, а след това го залепват на предметното стъкло. Не е нито болезнено, нито неприятно.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Никол, благодаря ти за темата, бях забравила за нея, а съм я преглеждала и аз. Още тогава си помислих, че е възмутително... За мене линията, разделяща т.нар. профилактични прегледи, от т.нар. профилактични процедури, е много тънка за съжаление. Щом някой си позволява от мое име да предцени, че на детето ми му е нужен профилактичен преглед, то няма никаква гаранция, че утре също толкова доброномерено няма да реши, че му е нужно профилактично хапче, инжекция и т.н.

Изследванията се преживяват от децата по различен начин, не бих си позволила подобно обобщение за каквато и да е процедура. Надявах се, че е отминало времето на "Айде всички под ножа".

Най-малкият проблем, който виждам (и ще ми е много чудно, ако се окаже, че само аз го виждам), е в това, че не съм уведомена. Най-елементарно следствие: утре се притеснявам, че детето има глисти и си губя половин ден да взема талон, да направя изследването, да го занеса и да получа резултат - резултат, който в детската градина имат, и не са счели за нужно да ми кажат. Губи се време и пари, както моето, така и на Здравната каса (обобщено). Пак казвам - това е най-малкият проблем. По-лошото е, че наистина е много тънка границата между това кое може и кое не може - и щом за едното се допуска да има изключения, няма гаранция, че няма да се допусне за второ, за трето и за четвърто.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 722
Разбрах за това изследване случайно от сина ми - той сподели че са им слагали лепенка на дупето и едно от децата плакало  newsm78
Ако не беше казал, нямаше да се сетя да питам /а редовно го питам проверявали ли са ги за въшки/
Принципно не виждам нищо лошо в изследването, но начина по който поставяш въпроса наистина ме накара да се замисля.
Определено имаш право, мисля че е редно да ни уведомят, че периодично се правят такива изследвания.
Дори не да ни искат съгласието, а просто да ни информират. Защото в случая аз го приех нормално, защото реакцията на детето ми е беше нормална, но сега се замислям, как ли го е приела майката на това дете, което е ревало  newsm78

# 5
 • Orange County
 • Мнения: 600
при нас също има такива изследвания, не знам точно кога, не съм се интересувала. не го смятам за нередно, тъй като това със стъкълцето е цивилизован метод. виж, ако искат кръв бих писнала. както и за всякакави таблетки.

приемам подобни действия за удачна профилактика. не смятам, че трябва да се прави в къщи, защото познавам родители, които биха изопачили теста.

# 6
 • out of space
 • Мнения: 7 645
Правят, да. Уведомиха ме.
Но все пак глистите се виждат с просто око в изпражнението...чак пък изследвания...  Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 4 932
Правят. Разбрах случайно. Не виждам проблем.
Имам пълно доверие на госпожите.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Принципно не виждам нищо лошо в изследването, но начина по който поставяш въпроса наистина ме накара да се замисля.
Определено имаш право, мисля че е редно да ни уведомят, че периодично се правят такива изследвания.
Дори не да ни искат съгласието, а просто да ни информират. Защото в случая аз го приех нормално, защото реакцията на детето ми е беше нормална, но сега се замислям, как ли го е приела майката на това дете, което е ревало  newsm78
Mama_Galia_66, специално благодаря, че си се замислила върху това, което съм написала. Явно не са много хората, които го правят, щом тази практика е разпространена. Даде ми надежда, че освен да си събера информацията и да си излея нервичките, които ми образуваха вчера, от темата все пак има някакъв смисъл.


не смятам, че трябва да се прави в къщи, защото познавам родители, които биха изопачили теста.
Chatte Noire, Специално това изследване е смехотворно да се прави в детската градина, защото по принцип трябва да се направи по време на нощния сън или непосредствено след него - тоест много по-изопачено е да се прави в детската градина Laughing


Ерика, не знам - признавам, че не съм чела подробно - възможно е да се виждат с просто око. Факт е, че го има това изследване и ХЕИ го изискват, нарича се перианален отпечатък, а по народному скоч-лента. Не ми е целта (поне не в тази тема) да коментирам смисъла му.


BirdsFlu, ако си беше загубила един ден да водиш детето на изследване за глисти, и на другия ден беше разбрала случайно, че в детската му е направено същото изследване, пак ли нямаше да е проблем?
Ами ако детето ти беше ревало заради изследването?
Ами ако детето, не-дай-Боже, има глисти, и утре половината му другарчета му се подиграват, защото някоя леля неволно се е изпуснала?

И аз имам доверие на госпожите (щом съм си оставила децата при тях), но начина, по който са процедирали с тези изследвания, определено не оправда доверието ми.

# 9
 • Мнения: 4 932
BirdsFlu, ако си беше загубила един ден да водиш детето на изследване за глисти, и на другия ден беше разбрала случайно, че в детската му е направено същото изследване, пак ли нямаше да е проблем? - нали точно затова го правят, за да ни спестят разкарването, и за да имат сравнимост на резултатите. Поне така ми обясниха. Преди (не съм го заварила този период), когато не са се правили организирано в детската градина, а е трябвало родителите да ги правят и носят, е било един малък хаос - родителите се оправдавали, че не могат да отсъстват от работа, носели резултатите с такова закъснение, че то било вече време за следващото изследване, носели се очевидно фалшиви резултати, вдигали скандали, като им кажели, че няма да допуснат детето без резултат  ooooh! Аз поне съм доволна, че това вече ми е спестено.
Ами ако детето ти беше ревало заради изследването? - от какво да реве? Това пък е последното, което би ме притеснило. Нищо болезнено и травмиращо не виждам в изследването за глисти. Госпожите са достатъчно опитни, за да обяснят за какво се прави, как трябва да се държат и т.н.
Ами ако детето, не-дай-Боже, има глисти, и утре половината му другарчета му се подиграват, защото някоя леля неволно се е изпуснала? - ами и това не ме притеснява, никак даже. Какво срамно има в глистите  newsm78 Да не говорим, че децата са на вълна, в която всяка рана или пъпка е повод за гордост и хвалба, така че ако някой хване глисти или въшки, по-скоро ще стане герой на деня, отколкото да му се подиграват. Аз поне всеки ден разбирам от сина ми кой какво има, а като го ухапа един комар, бързаше да си покаже пъпката на приятелите, беше едва ли не разочарован, че тя се скри до сутринта  Joy

Съжалявам, че не мога да се включа в общата теория на конспирацията, според която в градината с децата ни се вършат всякакви своеволия и експерименти  Hug

# 10
 • София
 • Мнения: 1 655
Знам, че вероятно някои ще си помислят, че преигравам (въпросното изследване е наистина в общи линии безобидно, въпреки че аз лично имам ужасно неприятни спомени от това как ни строявяха надупени в две редици в ДГ), но за мене цялата ситуация смърди на соц-реализъм в действие. Утре по същата логика могат да дойдат да ги ваксинират, да им дават флуорни таблетки, да им взимат кръв и въобще да направят точно каквото им хрумне, без дори да информират родителите. В тази връзка исках да питам има ли такива практики в другите градини, какво мислите по въпроса и т.н.
Абсолютно на същото мнение съм. Смятам, че подобни масовки вече не трябва да се случват. А това, че дори родителите не са уведомени е престъпно за мен. Никой няма право да извършва каквито и да било медицински манипулации над детето ми без моето съгласие.
В нашата градина веднъж са правили  изследване, само че за гърлен секрет, след случай на скарлатина в групата. Никой не ми е искал съгласието. За други изследвания не съм разбрала да са им били правени, но допускам, че е възможно да не съм информирана.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
BirdsFlu :

Сега ще си задам пак първия въпрос, защото явно или аз не съм се изразила добре, или ти си била твърде заета да си мислиш за теорията на конспирацията  Wink  Пишеш, че си разбрала случайно за това изследване. Въпросът ми беше как щеше да се почустваш, ако предишния ден си беше загубила времето да се занимаваш с това изследване, защото примерно имаш съмнения, че детето ти има глисти? И отиваш на другия ден в ДГ и те ти казват "Ааа, ми няма глисти - ние онзи ден го изследвахме". Нямаше ли да е по-добре да си информирана?

По повод реването - децата са различни и обобщенията са част от соц-реализЪма. Това, че ти не виждаш нищо травмиращо, не значи, че някое детенце се чувства по същия начин, явно някои дечица реват и вероятно същите тези дечица биха се чувствали по-добре в присъствието на майка си примерно. Ти виждаш ли основателна причина да им се отнема това право?

За срамното - няма нищо срамно. Но аз лично, ако можех да спестя на детето си подигравки, бих му ги спестила, без да се замислям. Въпрос на вкус и лично мнение. Отново - не смятам, че трябва да бъда лишавана от тази възможност.

Не знам къде видя обща теория на конспирацията в конкретната тема, явно честичко си мислиш за нея, макар и от обратната страна  Hug


Svetla1:

Благодаря, тъкмо взех да се замислям дали не съм параноичка Laughing Във вашата градина май не са правили такива изследвания, макар че не е сигурно. Вчера първо се обадих на Iva_D, която каза, че не е чувала нищо такова. Но когато го казах на нашата директорка, тя много категорично отсече, че явно просто не знаете.

# 12
 • София
 • Мнения: 337
При нас не са правили. Щях да разбера от дъщеря ми; като се сетя какво чудо беше есента при постъпване в първа група.Тогава аз сама й лепих въпросното тиксо и детето беше ужасено.
По принцип не съм против, но предпочитам пак аз да го направя или да я заведа в лаборатория.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 480
Maria.St, ако детето ти има глисти, ти си длъжна да уведомиш персонала, а те са длъжни да уведомят и другите родители да си изследват децата. Вероятността, че някоя лелка може да се окаже недискретна и да сподели с някой, е точно толкова голяма, както и ако изследванията са правени в градината.

Ако искаш детето да не се срамува, му обясни, че яйчицата на червейчетата са върху лошо измитите плодове, в тревата и т.н. и оттам полепват по ръцете и лесно се поглъщат, ако си е пипал лицето без да си е мил ръцете преди това, и това може да се случи на всеки.

Аз лично предпочитам такива изследвания да се правят ако ще и зад гърба ми, но да съм спокойна, че в градината се контролира потенциалната поява на зарази и се взимат своевременни мерки за отстраняването на носителите.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 13 939
Детето ми е малко още, но:

1. Абсолютно съм съгласна, че редовни изследвания за червеи са абсолютно необходими при малките деца - все пак, какво ли не лапат.

2. Категорично не бих се съгласила да правят на детето ми каквито и да било изследвания, без да е взето ПРЕДВАРИТЕЛНОТО ми съгласие, а за това не бих го дала. Абсолютно съм ПРОТИВ подреждането на децата в редичка и разсъбличането им - с каквато и да било цел. Вземането на проба - каквато и да било - се извършва в присъствието на вземащия я лекар или сестра и евентуално мама и / или тати (баба, дядо, изобщо - някой, на когото детето има доверие).

Това, че дадена процедура не е болезнена, не означава, че не е притеснителна (или по някога дори плашеща) за едно детенце. Така, както не могат да ме принудят мен да се нагъзя в работата си, за да дам проба (за каквото и да било), да вземат кръв или да мерят кръвно, пулс или да преслушват лекари, докарани на работното място, в коридора, така нямат право да пренебрегват чувствата и личното пространство на децата. А пробата може да се вземе от личния (или друг) лекар, в неговия кабинет, и резултатът да се представи. Или поне да се извършва в отделна стая, където децата да се събличат и да влизат едно по едно. След дадено съгласие от родителя както за вида на изследването, така и за формата на вземане на пробата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт