Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Бихте ли  искали да имате допълнителна помощ след раждането вкъщи?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Ние от СНБМ считаме за необходимо да се разработят програми (по програма за заетост на МТСП или на общинско ниво) за помощ в домакинството или помощ при отглеждането на децата на майка с близнаци през първите 315 дни от майчинството, тъй като това е наистина най-трудния период от отглеждането на децата, а и след 315-те дни майката има право на избор дали да се върне на работа или да се възползва от новите промени по програмата на МТСП „В покрепа на майчинството”.

  Много ви моля да отговорите на въпросите в анкетата, как си представяте тази помощ, какви хора бихте искали да бъдат включени и всички други предложения и въпроси, които имате за да знаем какви да бъдат исканията ни и как да продължим дискусията с държавните органи.

  Ще ви пусна и кратко резюме на останалите искания, които ще продължим да отстояваме и тази година.

 
  В отговор на усилията ни по решаването на този казус и след проведените срещи през миналата година народният представител  Христина Христова заедно с Весела Драганова и други народни представители, внесе предложението за по-високо майчинство на майки с близнаци, но за съжаление в края на месец декември 2007г. то беше отхвърлено от Комисията по социална политика в НС по–скоро поради технически несъгласия, отколкото с аргументи по същество. През тази година планираме отново да внесем законопроект свързан с тази материя.
Изключително сме доволни от постигнатите  промени по отношение на програмата  „ В подкрепа на майчинството”, от промяната в сумата на детските добавки и еднократната помощ за близнаци и многознаци, както и от проведената медийна кампания в подкрепа на семействата с близнаци и многознаци миналата година. За съжаление обаче най-големия казус с единичния размер на майчинството остана неразрешен.

   Смятаме за справедливо майката на близнаци  и многознаци да получава освен полагащото се обезщетение за бременност и раждане през първите 315 дни, също по едно допълнително минимално обезщетение за бременност и раждане (по една минимална работна работна заплата) месечно през целият този период  (315 дни), както и допълнително обезщетение за отглеждане на дете (220 лв. за 2008г.) за всяко следващо дете от същата бременност през целия останал период от майчинството.

   Оценяваме реалистично факта, че едно предложение за по-дълъг период на майчинство не би могло да бъде прието на този етап, но смятаме, че по пример на Австрия и Германия едно предложение за двоен трудов стаж (или ако случаят е с майка на многознаци съответно умножен по броя на децата, родени от една и съща бременност)  по време на срока на майчинството е наистина реалистично и необходимо.

   
Пример:
майка с 2 деца близнаци ще получава 9 месеца 90 % от брутното си възнаграждание + 220 лв, след това до навършване на 2 годишна възраст на децата ще получава 2*220 лв. За този период стажът на майката ще се смята двойно, т.е. за 2 деца х 2 години за всяко = 4 години трудов стаж.

майка с тризнаци съответно би получавала 9 месеца 90 % от брутното си възнаграждание + 2х220 лв, след това до навършване на 2 годишна възраст на децата ще получава 3х220 лв. За този период стажът на майката ще се смята тройно, т.е. за 3 деца х 2 години за всяко = 6 години трудов стаж.

Друга добра практика в част от държавите от Европейския съюз е при раждане на близнаци или многознаци държавата или общината да дава на семейството възможност за използване на домашна помощничка за първите месеци след раждането.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 78
За помощничката съм с шест ръце ЗА (двете мои и по двете на мъниците  Wink) Аз лично предпочитам някой, който знае как и какво трябва да се прави и с гледането на децата, и с кърменето. Бабите... бабите помагат, но са позабравили доста неща и невинаги дават адекватни съвети ... домакинската ми работа така или иначе през последните осем месеца е на заден план  Confused

И искам да спомена още една добра практика в другите държави (четох, че във Франция е така) - при раждане на дори едно дете, там дават столчета за кола / парички за столче.

# 2
 • Сливен
 • Мнения: 375
За помощничката съм с шест ръце ЗА (двете мои и по двете на мъниците  Wink) Аз лично предпочитам някой, който знае как и какво трябва да се прави и с гледането на децата, и с кърменето. Бабите... бабите помагат, но са позабравили доста неща и невинаги дават адекватни съвети ... домакинската ми работа така или иначе през последните осем месеца е на заден план  Confused

И искам да спомена още една добра практика в другите държави (четох, че във Франция е така) - при раждане на дори едно дете, там дават столчета за кола / парички за столче.


Дават,и не само парички за столче за кола,ами си дават пари да си отгледаш децата без да се замисляш какво да купиш или не,стигат за всичко необходимо за бебето и детето

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 78
Още едно предложение:

човекът, който се наеме да гледа децата, когато майката се е върнала на работа, било то по програмата "В подкрепа на майчинството" или на трудов договор, или в какъвто и да било друг вид, трудовият му стаж също да се смята по две

# 4
 • Антверпен
 • Мнения: 1 744
Аз лично предпочитам да имам помощ в домакинството, защото си е доста работа. Относно помощ за кърменето, има Ла Лече Лига и много майки, които също с готовност помагат.
Но като цяло задължително трябва да има помощник - най-малкото за свалянето на количка с тесните асансьори, при прохождането на малките.
А за финансовите помощи, то си е задължително - като цяло гледането на едно дете е трудно, пък две , три наведнъж си е цяло геройство. Но това трябва да става по система, а не на калпак. Изобщо нещата трябва да се правят не на парче , а като едно цяло. Но в България трудно ще стане ми се струва.
Ами болничните при гледане на близнаци- и там е мизерия. Да не говорим за отношението на доста работодатели към майките с деца изобщо.
Все пак е хубаво, че има такива хора като момичетата от СНБМ, които се борят за интересите на българските деца. Hug

# 5
 • Burgas
 • Мнения: 67
А сега ми кажете, защо след като и двете ми деца са болни в момента и не могат да посещават детска градина,аз мога да ползвам болнични само за едното дете.И то не само аз.Никой друг не може да  си вземе болнични,освен ако не постъпя с едното дете в болница.Не ми е за жалките пари от НОИ,ама всеки трябва освен задължения да има и права.Трябва не закони да се сменят ами всички политици да си заминават,щото освен за собственото си благо за друго май не се сещат.Писна ми да ме ощетяват,и което е по-зле ощетяват и нашите деца.

# 6
 • Мнения: 60
Аз съм за помощ в домакинството. С гледането на децата се справям някакси, но вкъщи не мога да си ошетам като хората. Ако има такава помощ си представям жена, която да сготви и да изчисти, докато аз съм навън с децата. Тогава ще ми бъде много по-спокойно всичко. Аз сама си гледам бебетата в момента, имаме си и батко, мъжът ми работи и нощна смяна, така че оставам с тримата сама. В тези периоди, наистина е трудно. А ако имам помощ в домакинството нещата ще са по-приятни със сигурност.
Относно майчинството, болничните и т.н. искам да Ви помоля Вас, от СНБМ кажете само какво се изисква от нас, близнашките майки и го правим веднага. Ще протестираме ли , какво - незнам, но с това безхаберно отношение към нас ме хващат бясовете.
Трябва да получаваме майчинство за две  деца, трябва да получаваме и болнични за две деца.Та нали сме родили две деца, как така ще получаваме колкото майката, която е родила само едно? Защо тя ще може да си позволи пюре на "Семпер"  и "Гербер"и незнам си още какво, а аз ще си броя стотинките за "Ганчев"? Къде е справедливостта?! Та нима нашите деца, понеже са близнаци са по-долно качество ли? Не разбирам. И тази министър Масларова с намазаната си усмивка как може да казва че раждането на близнаци се брои едно раждане? Тя колко пъти е раждала близнаци, че да знае колко раждания са това? Аз родих по естествен път и искам да кажа, а сигурно и всички майки тук ще потвърдят, че това са ДВЕ РАЖДАНИЯ НАВЕДНЪЖ. Два пъти ми пукаха водите, два пъти имах контракции и два пъти се напъвах.
Затова, ако с нещо аз мога да помогна на програмата "В подкрепа на майчинството" , насреща съм. От нас зависи нещата да се променят! Нали НИЕ сме държавата, а не някакви си министри?!

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 16:19 от SIENA

# 7
 • София
 • Мнения: 1 637
И аз подкрлепам предложението за помощ в домакинството. Е, ако някой идва да гледа децата за по 2 часа на ден, а аз да си вея д-то по кафетата, хич няма да му се разсърдя Simple Smile
Малко съм песимист относно предложението за отпускане на допълнителни 220 лв. за всяко дете - много ще забогатеем ми се струва.
Моето лично мнение е, че 2 години са доста за отглеждане на дете. По-добре да се вдигне майчинството, за сметка на отпуска. Това го казвам, защото не съм чула нито едно изказване на отговорните по въпроса, в което да не се бият в гърдите, че ето, видите ли, отпуска колко е дълъг, никъде го няма това по света. След 2 години в къщи ще съм толкова тотално затъпяла, че няма да мога изобщо да изляза на пазара на труда. Да не говорим, че не съм и първа младост и това допълнително ще затвори доста врати. (това е лично мое мнение, не го изказвам с цел да подклаждам спорове, дискусии и т.н)

# 8
 • София
 • Мнения: 1 419
Гласувах за първите две едновременно, но мнението ми е, че успешната формула е цялостна помощница, тип баба - аз лично си го представям да помага основно в домакинството, но и да ми помогне с количката или да дава мляко и сменя памперси между 8 и 10 сутринта докато си взема малко сън след цяла нощ будуване - това беше най-доброто, което нашите баби ми осигуриха през първите месеци   bouquet.

Според мен 90% 9 месеца е предоволно постижение и наистина няма много такива места по света  Peace. Аз лично не съм привърженичка на дългото застояване в къщи, така че по този въпрос по-добре да не взимам отношение   Crazy.

Това обаче, което трябва да се направи е задължително един месец повече болничен преди раждането (или отпуск - нещо, което няма да намали сумата след раждането). На мен лично ми беше доста тежко да се движа последните седмици, да не говорим какъв кошмар беше 8 часа на стола в офиса. С други думи, аргументите ми да е по-дълъг болничния преди раждане при многоплодна бременност са основно два: много повече тежи и обикновено раждането настъпва по-рано  Peace.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 337
Ая, тук вина според мен има гинеколога ти, защото имаш право на болничен за рискове бременност,а ти си стояла в офиса. Моята гинеколожка още на 3-тия месец ми даде болничен и изобщо не съм се връщала на работа, чак след 2-те години майчинство. Цялата бременност си я изкарах вкъщи и да ти кажа много съм благодарна  bouquet

Сега по темата, първо Мими, благодаря, че я пусна, аз напоследък нямам много време Blush И аз съм за помощничка тип баба - хем в домакинстовото да помага, хем с децата като се налага. Не смятам, че тя трябва да е квалифицирана медицинска сестра, освен при случай на сериозно заболяване на едното или на всяко от децата.

Значи само да поясня - вече сме говорили по темата за домашната помощница в Министерството на труда. Възможно е и да успеем да извоюваме такава, било по програмата с бавачките, било по друга за заетост. Това, което искат от нас е да кажем самите майки на близнаци от какъв точно човек имат нужда. Дали да е медицинска сестра с квалификация, за да знае как се гледат малки бебета или да е просто жена с желание да помага, без определена квалификация, както е и сега с програмата с бавачките след 9-те месеца. Нека помислим внимателно по темата, за да сме полезни максимално на бъдещите майчета Praynig

Пак подчертавам, сава въпрос за първите 9 месеца , след това вече си има програма за бавачките. За мен идеалния вариант би бил едната програма да прелива в другата, т.е. ако наема един човек и съм доволна от него ,просто след това да се прехвърлят нещата в другата програма и да мога да ползвам същия човек докато ми свърши майчинството. Естествено представям си заплащането на жената за първите 9 месеца да е същото като това по програмата за бавачките. Peace

Едновременно с това борим и двойното майчинство / в случай на многознаци умножено пак по броя на децата/, но по друга схема тази година. Имахме вече среща с Министерството и от там и от НОИ са единодушни, че няма как да се промени закона за майчинството, защото ще има противоречие с осигурителните закони. НО и МТСП и НОИ смятат, че може да се направи промяна в закона са помощите. Така че ще опитаме да мине като предложения при същите условия, просто тази допълнителна сума да си идва като помощ, но не с подоходни ограничения. Всяка майка на близнаци да може да се възползва от това.  Стискайте палци, тъкмо сядам да мъдря писмо в тази връзка.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 1 174
Аз мисля,че за първите 9 месеца една майка има нужда повече  помощ в домакинството.От личен опит при мен беше точно така,перфектно си гледах децата и сама-хранене,обличане,памперси и т.н. ,но нямах никаво време и сили за домакинска работа Peace
АYa,на мен също още съвсем в началото на бремеността лекаря ми предложи болничен и не съм ходила на работа Peace
Узи,не споря,само да ти кажа,че никой в крайна сметка не те задължава да си ползваш 2- годишното майчинство,може да се върнеш на работа или да си търсиш такава когато поискаш Wink
За мен лично остава доста неразбрано това,защо чужд човек да гледа децата ми за 300 лв от 2-3 годинки,а собствената им майка да няма такова право дори за 220 newsm78

# 11
 • София
 • Мнения: 3 337
Момичета, тъй като до края на седмицата ще пускаме писмото, което току-що нахвърлях, ще ми трябва ясно и подробно инфо какъв е точно проблема с болничните, ама обяснено като на първолак, защото напоследък от много работа акъл не ми остана Crazy А и на мен не ми се е случвало да ползвам такъв болничен и нямам идея дори за какво говорите точно, така че спешно в рамките на утрешния и вдругиден ако може да ми разкажете, за да мога да го включа в писмото ако УС на СНБМ реши че сега е момента.

Йоанче, явно се залага на това, че майките на близнаци щат, не щат ще си ги гледа, няма мърдане, та защо пък трябва да им плащаме.  Joy Извинете ,то не е за смях, ама в 12 вечерта вече не ми е до сериозни неща Crazy

# 12
 • София
 • Мнения: 3 337
За протокола и аз гласувах с първите две едновременно, но не държа да е медицинско лице.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 174
Мишленце,аз мисля,че проблем с болничен няма,ако искаш такъв,има комисии,които при рискова бременност(каквато винаги се води многоплодната) дават болничен Peace Но нека да кажат и майки,които не са могли да ползват

# 14
 • софия
 • Мнения: 7 282
А сега ми кажете, защо след като и двете ми деца са болни в момента и не могат да посещават детска градина,аз мога да ползвам болнични само за едното дете.И то не само аз.Никой друг не може да  си вземе болнични,освен ако не постъпя с едното дете в болница.Не ми е за жалките пари от НОИ,ама всеки трябва освен задължения да има и права.Трябва не закони да се сменят ами всички политици да си заминават,щото освен за собственото си благо за друго май не се сещат.Писна ми да ме ощетяват,и което е по-зле ощетяват и нашите деца.

не разбирам как искаш да ползваш два болнични едновременно newsm78- няма логика- като обещетение ти отсъстваш от работа 3дни примррно, ка да ги броят за 6 newsm78

Може ти да вземеш за едното , а таткото за другото дете.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт