Карамфил и канела

  • 57 928
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 899
Ягодова сянка



3 готови какаови блата

400 мл. прясно мляко

1 крем на д-р. Йоткер ванилия, без варене

400 гр. заквасена сметана

200 гр. ягоди

3 с.л. захар

за украсата: малка опакова сметана Президент, 10-тина ягоди, кокосови стърготини, 2 с.л. захар

Пърият блат се поставя в тортена чиния. Инстантният крем се разбива по указанията на опаковката с 400 мл. мляко. Изсипва се върху блата и се заглажда. Вторият блат се поставя внимателно отгоре. Заквасената сметана се разбива със захарта. Ягодите се накълцват на дребно и с внимателно бъркане се прибавят към сметаната. Сместта се изсипва върху тортата и се заглажда, а върху нея се слага третия блат. Прибира се да стегне за 30 мин. в хладилника.

През това време течната сметана се разбива с 2 с.л. захар, на твърд сняг. Ягодите за украсата се измиват добре. Тортата се намазва със сметаната, като се оставя част от нея за украса с шприц (на мен не ми достигна особено, остана само за един бордюр). Отгоре се поръсват кокосовите стърготини и се украсява с ягодки.

Прибира се в хладилника поне за два часа и се брани от нетърпеливи нападатели Simple Smile .

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 21:43 от Umbra

# 1
  • Мнения: 899
Типови хлебчета за сандвичи



Тази рецепта е идеална за средно големи хлебчета, които се изпичат в неделя и има за цяла седмица сандвичи за обед - в моя случай за работата. От една доза ми излизат 6 големи или 12 малки (тип земелчета). Изключително вкусни са, стават бързо и не включват бяло брашно, така че са и диетични.

Ето и рецептата:

500 гр. типово брашно (тип 1150)
280 мл. течност - половината вода, половината пр. мляко
2 ч.л захар
2 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая

Подготвям си течностите - 140 мл. прясно мляко със стайна температура и 140 мл. хладка водичка. В купичка разтварям маята, с двете лъжички захар и водата. Оставя се да шупне. В купа се пресява брашното, добавя се солта и се налива прясното мляко. Щом маята е готова се добавя при останалата смес и се замесва меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на колкото искате топки, при мен 6 и се привеждат в желана форма. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат още около 20 мин. (в зависимост от температурата в стаята). Намазват се отгоре с прясно мляко и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се до зачервяване, след което се изваждат и се оставят да изстинат на решетка.

# 2
  • Мнения: 899
Хляб с домати и маслини



източник: thecakelab.com

175 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
200 гр. кисело мляко
500 гр. бяло брашно
1 пак. суха мая

~ 100 гр. чери домати - нарязани на четвъртини
~ 100 гр. черни маслини - без костилки, нарязани на парченца

Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да не лепне или съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и леко разточва на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти. От течността на доматите започва много да лепне, но това не трябва да ви притеснява - набрашнявате си ръцете и сучете, докато плънката отиде навсякъде. Завива се на кравай и се слага в кръгла тавичка - при мен висока и дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка. Оставя се да изстине на дъска или решетка.

Да ви е вкусно!

# 3
  • Мнения: 899
Боровинкови мъфини



2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1/4 ч.л. сол
1 с.л бакпулвер
1/2 ч.ч олио
2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч боровинки

Яйцата, захарта, млякото, водата и олиото се разбиват с миксер, докато станат на хомогенна смес. Брашното се смесва с бакпулвера и солта, след което постепенно се добавя към яйчената смес и се разбърква с миксер. Накрая внимателно се добавят боровинките и леко се разбърква с лъжица. В намаслени формички за мъфини се разсипва от сместта до 2/3 от височината им. Пекат се в студена фурна на 180 С. Вадят се още топли от формите и се оставят да изстинат на решетка или дъска.

Да ви е сладко!

# 4
  • Мнения: 899
Ягодово парфе



Два пакета обикновени бисквити се натрошават на ситно и им се добавя едно малко пакетче масло, разтопено, омесва се да стане на сравнително хомогенна маса. Ако е малко маслото - добавя се мъничко прясно мляко, да стане така, че да може да се разстила по стените и дъното на формата (може да не се слага по стените, а само на дъното). Разстила се и леко се запича във фурната, да поизсъхне (около 5-10 мин., може и без това, всякак става вкусно). Отделно се смесва една голяма кофичка заквасена сметана, една кофичка кисело мляко с висока масленост и захар на вкус - аз сипвам и бъркам с миксера, опитвам да ми е сладко. После добавям около 500 грама ягоди, накълцани на ситно и 2 разтворени желатина накрая. Всичко се обърква, изсипва се върху бисквитената платка, заглажда се и се слага в хладилника за няколко часа да стегне.

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 22:23 от Umbra

# 5
  • Мнения: 899
Огретен с чушки



6-7 печени и обелени чушки
200 гр извара
100 гр сирене
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер с лимон (имам такава готова подправка), чубрица
кашкавал за поръсване

Нарязвам си чушките на къси лентички. Яйцата се объркват с изварата, на каша, добавят се натрошеното сирене, прясното мляко, подправките и пак се обърква - на гъста каша (ако е прекалено гъсто, се добавя още малко мляко, а ако е рядко - още извара или сирене). Накрая се добавят чушките и се разбърква леко. Плитка тавичка или йена се намазва с олио, изсипва се сместта, заглажда се, отгоре нареждам тънки лентички кашкавал. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато сместта се стесгне и кашкавалът се зачерви. По-вкусно е студено Smile .

Рецептата търпи много вариации и промени. Може и само със сирене, но тогава не слагайте сол. Идеята ми хрумна един път, когато бях решила да правя чушки бюрек, но ме мързеше да пържа, та направих лесния вариант. Дано да ви хареса!

# 6
  • Мнения: 899
Плодова салата



Тази плодова салата е малко по-нестандартна, но изключително свежа и вкусна. Търпи смело добавянето на няколко парченца сирене камамбер.

диня
пъпеш
мед
смлени орехи
череши за украса

Динята и пъпешът трябва да са много добре охладени. С лъжица за сладолед от тях се издълбават топченца, които се нареждат в чиния. Медът се загрява, докато се втечни леко и с него се залива салатата (количеството е на вкус). Отгоре се поръсва със смлени орехи и се украсява с череши.
Сервира се веднага.

# 7
  • Мнения: 899
Палачинкови вързопчета



4 палачинки
сладко с цели плодове (най-вкусни са с череши и вишни)
пудра захар
клечки за зъби

В средата на всяка палачинка се слага по една супена лъжица сладко и палачинката се свива на вързопче или "бохча", като краищата и остават свободни нагоре. Някалко клечки за зъби се забождат по средата на вързопчето, за да придържат формата. Сервират се в предварително затоплени чинии, поръсени с пудра захар. Могат да се залеят с плодов топинг или течен шоколад.

# 8
  • Мнения: 899
Козуначени кифлички



500 гр. брашно
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
40 гр. краве масло
40 мл. олио
2 яйца + 1 жълтък за намазване
1/2 ч. л. сол
кората на 1 лимон
1/2 кубче мая
1 пак. ванилия

Маята се разтваря с малко хладка вода и малко захар, оставя се да шупне. Пресяваме брашното и в него оформяме кладенче. Изсипваме разбитите на пяна яйца (с добавената захар), разтопеното топло масло, олиото, млякото (с лимонените кори и ванилията) и маята. Замесва се меко и еластично тесто, което се бие поне 100 пъти в масата. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.

Премесваме втасалото тесто още веднъж. Разделяме го на 3 еднакви по големина топки, които разточваме на кръг с дебелина около 0, 5 см. Режем на 12 или 16 триъгълника. В дебелата част на всяко слагаме по малко шипков мармалад и малко смлени орехи. Навиваме на рулца, като кроасани и нареждаме в тавичка, като оставяме място помежду им, защото бухват още. Намазваме ги с разбит жълтък + 1 с. л. прясно мляко и ги наръсваме със захар. Пекат се на 200 градуса, до зачервяване.

# 9
  • Мнения: 899
Ягодово смути



150 гр. замразени ягоди
1 малък банан
4 с.л. с връх кисело мляко
1 ч.л. мед

Всичко се пасира в блендер и се сервира във висока чаша, със сламка.

# 10
  • Мнения: 899
Крем супа от тиквички със синьо сирене



2 големи тиквички
2 малки картофа
1 кубче пилешки/зеленчуков бульон
1 с.л. олио
1 с.л. краве масло
50 гр. синьо сирене или 2 триъгълничета топено
филирани бадеми
черен пипер
сол

Зеленчуците се обелват и нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода, с олиото, бульона и черния пипер. Когато са готови се свалят от котлона и им се добавя маслото и синьото сирене. Пасират се до кремообразна смес.
Сервират се поръсени с филирани бадеми.

# 11
  • Мнения: 899
Мързеливки



Рецепти за бързи питки има много Simple Smile . Тази ми е от моята баба и ги правя от години.

2 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
150 - 200 гр. сирене
1/2 ч.л. сода
олио и масло

Содата се разбърква в киселото мляко, което се изсипва в купа. Към него се прибавят брашното и натрошеното сирене и се размесват с вилица. Става лепкаво тесто. Ръцете се намазват обилно с олио, откъсва се парче от тестото и се прави на плоска питка, отново се намазват ръцете - питка и така докато свърши тестото. Питките се редят в намаслена тавичка. Върху всяка се слага по парченце масло. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

# 12
  • Мнения: 899
Мини калцонета



тесто:

500 гр. брашно
200 мл. хладка вода
1/2 кубче мая
1 яйце + 1 жълтък
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

плънка:

мек колбас
кашкавал
кисели краставички
доматено пюре
чубрица

Маята се натрошава в хладката вода, добавя се захарта, разбърква се и се оставя сместа да шупне на топло. Яйцето и олиото се разбиват. В купа се сипва брашното, объркано със солта, добавят се разбитото яйце и разтворената мая. Омесва се меко, еластично тесто, оставя се да втаса, докато удвои обема си.

През това време колбасът, кашкавала и краставичките се нарязват на дребно, добавя им се доматеното пюре и чубрицата, разбърква се добре. От втасалото тесто се късат топки, които се разточват на големи тънки кръгове. С чаша се изрязват кръгчета, в средата им се слага от плънката и се сгъват на две. Краищата се притискат с вилица.

Калцонетата се редят в намазнена тавичка и се намазват с разбит жълтък. Слагат се в студена фурна (без да втасват отново) и се пекат до златисто на 180 градуса.

# 13
  • Мнения: 899
Печени круши



4 круши
орехи
мед
кафява захар
канела

Крушите се обелват, разрязват на половинки по дължина и им се издълбават семките. Овалват се в кафява захар. В дупчицата по средата се капва мед и се слага по един орех. Поръсват се с канела. В тавичка се сипва малко вода и се нареждат крушите, пекат се в загрята на 200 градуса фурна около 20 мин.

# 14
  • Мнения: 899
Мъфини с моркови и орехи



1 и 1/2 ч.ч. брашно
3 настъргани моркова
1/2 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. смлян карамфил

Захарта, меда, яйцата, олиото и прясното мляко се разбиват с миксер. Добавят се брашното, бакпулвера и подправките, до олучаването на хомогенна смес. Накрая се прибавят морковите и смлените орехи, обървка се добре.

Сместта се разсипва във формички за мъфини и кексчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 25 мин.

# 15
  • Мнения: 899
Унгарска лучена супа



Унгарската лучена супа е малко по-различна от френската. По-простичка, но пък с добавка на сирене. Сервира се в издълбана питка и има божествен вкус.  Grinning

4 големи глави лук
3 с.л. олио
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
1 кубче бульон
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
1 литър гореща вода
големи питки и сирене за сервиране

Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с олиото, маслото и подправките на бавен огън за 20 мин., като се разбърква от време на време, за да не загори. Когато омекне напълно му се добавят натрошения бульон, брашното и горещата вода. Оставя се да къкри на слаб огън, докато се сгъсти - около 30 мин.

Взимат се големи питки, по възможност високи. Отгоре им се изрязва капаче и се издълбават. В тях се сипва от горещата лучена супа и се поръсва със сирене. Сервира се веднага.

# 16
  • Мнения: 899
Ябълкови тарти



за тестото:
200 гр. масло
2 яйца
50 гр. захар
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
400 гр. брашно

за плънката:
5 средно големи ябълки
100 гр. захар
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.л. канела

Омесва се меко тесто, завива се в домакинско фолио и се оставя за половин част в хладилника. През това време ябълките се обелват и настъргват, смесват се с ядките, канелата и захарта.

Охладеното тесто се разделя на две части. От едната се късат топченца и се застилат намаслени формички за тарталети. Поръсват се с малко галета и се пълнят с ябълките. От втората половина тесто се разточват капачета и се покриват напълнените тарталети. С вилица им се правят по няколко дупчици отгоре. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

След изстиване се поръсват с пудра захар.

# 17
  • Мнения: 899
Пудинг с палачинки



за 4 порции:

4 палачинки
500 гр. ванилов пудинг (Pastry Cream или любим ванилов крем - по избор)
1 банан
течен шоколад
какао или пудра захар

Бананът се нарязва на малки парченца. Всяка палачинка се намазва с течен шоколад, поръсва се с банан и се завива на руло. Реже се на 4 части. В купичка се слага на дъното едно рулце палачинка и другите три парченца се нареждат изправени. Заливат се с ваниловия пудинг.  По този начин се запълват и четирите купички, след което се нареждат в тава и се запичат на горен реотан за 10 мин. на 200 градуса. Преди сервиране се поръсват с пудра захар или какао.

# 18
  • Мнения: 899
Портокалови мъфини




2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. фреш от портокал
2 ч.ч. брашно
1 с.л.  бакпулвер
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ванилия

100 гр. пудра захар
1 с.л. портокалов сок

Яйцата, захарта, маслото, прясното мляко и портокаловия фреш се разбиват с миксер. Отделно се смесват брашното, ванилията, бакпулвера и портокаловата кора, след което се прибавят с бъркане към първата смес. Разсипва се във формички за мъфини и кексчетата се пекат до зачервяване на 180 градуса.

През това време се прави глазурата - пудрата захар и 1 с.л. портокалов сок се смесват и разбъркват хубаво. След като мъфините изстинат върху тях се разпределя глазурата.

# 19
  • Мнения: 899
Пиле с тиквички и кашу



2 пилешки гърди
1 голяма тиквичка
50 гр. печено солено кашу

за маринатата:
2-3 с.л соев сос, черен пипер, 1 с.л лимонов сок, индийско къри

Пилшеките гърди се нарязват на парченца и се заливат с маринатата, оставят се на хладно поне за час. Тиквичките се нарязват на кубчета. В голям тиган се загрява олио, слагат се едновременно тиквичките и месото и се покриват с капак. Така продуктите се задушават около 10 мин. или докато тиквичките си пуснат течността. След това се маха капака, добавя се кашуто и продуктите се запържват до готовност, образувалият се сос да се изпари почти изцяло. Ако има нужда се посолява допълнително, но трябва да се опита предварително, защото соевият сос и кашуто са солени. Сервира се с гарнитура от ориз.

# 20
  • Мнения: 899
Мексиканска пилешка супа



бяло пилешко месо (аз използвах филе от гърди)
1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
накълцани домати от консерва
царевица от консерва
1 кубче пилешки бульон
течна готварска сметана
сол, черен пипер, чубрица

В тенджера се загрява олио. Лукът и чушките се нарязват на дребни кубчета и се задушават във вече сгорещената мазнина. Пилешкото се нарязва на малки късчета и се добавя в тенджерата, с непрекъснато бъркане, докато побелее леко. Сместта се залива с гореща вода, добавят се подправките и кубчето бульон. Оставя се да къкри на слаб огън. Когато месото е вече сварено се добавят 2-3 лъжици домати и царевица на вкус. Супата се оставя още 5-10 мин. на котлона, след което се изключва и оставя да изстине. Течната сметана се добавя след като супата е станала хладка, с непрекъснато бъркане, за да не се пресече.

# 21
  • Мнения: 899
Меденки с шоколадова глазура



Имам тази рецепта от майката на моя приятелка и от години само по нея си правя меденките за Коледа. Никога не ме е предавала, стават много ароматни и вкусни.

2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода, угасена с оцет
1 с.л. канела
около 2 1/2 ч.ч. брашно

1 млечен шоколад, пр. мляко

Яйцата, олиото, захарта и меда се разбививат с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват брашното, содата и канелата. Към сухата смес постепенно се добавя течната и се омесва меко тесто. Не трябва да лепне много, но в никакъв случай не бива и да е твърдо. Затова и брашното е приблизително, започнете с 2 ч.ч. чаши и добавяйте постепенно, колкото още е нужно. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва вече охладеното тесто и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенеят леко.

Глазурата аз приготвям в микровълнова фурна, но може да се направи и на водна баня. Натрошавам шоколада в купичка, капвам малко пр. мляко и слагам в микровълновата за 30 сек. Като изтекат изваждам и разбърквам, сипвам още няколко капки пр. мляко и отново в микровълновата за 10 сек. Изваждам и бъркам интензивно, докато се получи гладка смес. Ако е нужно се сипва още прясно мляко, глазурата не трябва нито да е прекалено рядка, нито много гъста. Може да се направи и с натурален шоколад.

Вече изстиналите меденки се намазват с шоколада и се оставят глазурата да изсъхне хубаво. Прибират се в кутия и при тях се пуска парченце ябълка, с която се оставят за една нощ. На сутринта ябълката се вади. От влагата меденките пускат аромата си много приятно и стават по-меки. Меденките могат да се направят една седмица преди Коледа или ден - два преди празника. Ако изберете втория вариант, ябълката може да се държи и по-дълго време, за да омекнат хубаво сладките, освен ако не ги предпочитате хрупкави Simple Smile .

Да ви е сладко!

# 22
  • Мнения: 899
Американски сандвичи



Много, много вкусни и засищащи, на някои добавих колбас, други бяха консумирани с конфитюр (обожавам кашкавал със сладко). Рецептата е от "Нож и виличка" - Grilled cheеse sandwiches .

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 21:24 от Umbra

# 23
  • Мнения: 899
Типов тутманик



280 мл. хладко прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 суха мая
300 гр. типово брашно
около 200 гр. бяло брашно

разстопено масло
сирене, кашкавал

Млякото и яйцата се разбиват с миксер, добавят се солта и захарта. Маята се добавя към типовото брашно, а към него течната смес. Започва да се меси, като постепенно се добавят 200-те гр. бяло брашно. Ако тестото лепне много се добавя още бяло брашно, докато се получи меко и съвсем леко лепнещо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. По принцип печивата с типово брашно втасват по-бавно. След това тестото се разделя на четири еднакви топки и се оформя като "Завъртяната пита" на vens от тази рецепта: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,611.0.html - всеки пласт се маже с масло и се наръсва със сирене. Оставя се да втаса още веднъж в тавичката.  Пече се на около 160 гр. , докато се зачерви и при проверка с шишче то излезе сухо от тестото. Малко преди края се поръсва с настърган кашкавал.

Последна редакция: нд, 04 яну 2009, 10:54 от Umbra

# 24
  • Мнения: 899
Пастет "Попай"



400 гр. изцедено кисело мляко
около 200 гр. замразен спанак
сирене
черен пипер
орехи

Замразеният спанак се задушава с малко мазнина и черен пипер. След като се охлади се смесва с цеденото кисело мляко и натрошеното сирене. Обърква се хубаво до хомогенна смес. Добавят се натрошени орехи по желание. Може да се яде намазан на филийка, сервиран самостоятелно като разядка или като гарнитура.

# 25
  • Мнения: 899
Угат банана

 

Това е израелски кекс, който аз изпекох под формата на мъфини. Ето рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10155521#msg10155521

Намалих захарта на 2/3 ч.ч. чаша, брашното на чаша и половина, добавих и шоколадов чипс. Невроятен сладкиш!

# 26
  • Мнения: 899
Овесени бисквити със сушени череши

 

2/3 ч.ч. разстопено масло
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар (ако обичате по-сладко сложете 2/3 ч.ч.)
4 с.л. мед
60 мл. прясно мляко
150 гр. пълнозърнесто или грахам брашно
100 гр. фини овесени ядки
1 бакпулвер
5 с.л. кокосови стърготини
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
100 гр. сушени череши (или червени боровинки)

Яйцето, маслото, прясното мляко, меда и захарта се разбиват с миксер. Добавят се овесените ядки и се обърква с дървена лъжица. Брашното се смесва с бакпулвера, кокоса, ванилията, канелата и с бъркане се добавя към първата смес. Накрая се слагат сушените плодове, нарязани на половинки. Обърквате хубаво всичко, с дървената лъжица, получава се лепкава смес. Застила се тава с хартия за печене. Гребвате от сместта с лъжица за сладолед или две малки лъжички и оформяте топчета, без да ги сплесквате. Редят се в тавата, на повечко разстояние. Печете на 160 градуса до зачервяване.

# 27
  • Мнения: 899
Козунак



За козунак ползвам едно и също тесто от години. От него правя и кифлички, и руло с мармалад, и обикновен козунак. От това количество ми се получават два средно големи козунака.



Рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=320407.msg8379326#msg8379326

# 28
  • Мнения: 899
Соленки



Много бързи, лесни и чудесно вкусни соленки от Yoli! Нямах ким и ги поръсих със сусам, мак и чубрица. Бих добавила и кашкавал следващия път.

Рецептата: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg20923.html#msg20923

# 29
  • Мнения: 899
Мъфини с дюли и карамел



2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. стопено масло
сок от половин портокал
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 голяма дюла или две по-малки
3 с.л. кафява захар

Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана

Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се  миксера, докато стане гъста хомогенна смес.

Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.

След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от стопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава, което харесва не на всеки и спокойно може да се пропусне.

Последна редакция: пт, 13 ное 2009, 23:44 от Umbra

# 30
  • Мнения: 899
Хрупкави портокалови бисквити



Много обичам твърди, хрупкави бисквити. А в хладилника ме очакваше цяла кутийка портокалови корички на кубчета ( от ХИТ, има и лимонови), които се каня да изпробвам отдавна, инак пазя за Коледа. Получиха се много ароматни и вкусни сладки, а и стават страшно бързо.

1 яйце
1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)
1/2 ч.ч. меко масло
сок от половин портокал
1.5 - 2 ч.ч. чаши типово брашно (на мен ми пое малко по-малко от 2 ч.ч. чаши, за лепкаво тесто)
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ванилия

2 с.л. портокалови корички (моите са малки, тези на снимката) или настърганата кора от един портокал
3 с.л. орехи
1-2 с.л. кафява захар

Портокаловите корички, орехите и захарта се счукват в хаванче и се оставят да престоят, докато стане готово тестото.

Яйцата, захарта и мекото масло се разбиват с миксер, добавя се портокаловия сок. Към тях се сипва брашното с бакпулвера, солта и ванилията. Бърква се, докато стане лепкаво гъсто тесто. Накрая се добавя сместа с портокаловите корички и се разбърква.

От тестото се гхребва с чаена лъжичка и се сипва в тава с хартия за печене, като се оставя разстояние между бисквитите. Няма нужда да им се придава форма, разтичат се при печене.

Пече се на 160 градуса, около 10-15 мин. или докато покафенеят.



# 31
  • Мнения: 899
Маслени портокалови бисквити



По рецептата на Танита http://tanitaang.blogspot.com/2009/12/blog-post_19.html . Аз нямах лимон и затова ги направих с портокалов сок и портокалови корички.

# 32
  • Мнения: 899
Сусамени кравайчета



По рецептата на Пеп-чо, страхотни!
http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

# 33
  • Мнения: 899
Канелените кифлички на Карлсон



По рецептата на Василиса Умница, публикувана тук: http://lamartinia.blogspot.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BB … D1%81%D0%BE%D0%BD

Бележки: За нашия вкус не се получиха достатъчно сладки. Следващият път ще увелича захарта на плънката, както и канелата. Отгоре намазах само с белтък и наръсих със захар, използвах пълнозърнесто брашно - също се получи чудесно тесто - пухкаво и уханно. Не пропускайте кардамома!

# 34
  • Мнения: 899
Бисквити с фъстъчено масло и шоколадов чипс



Най-вкусните бисквитки, които съм правила, а и много лесни!

1/2 ч.ч. меко масло
1/2 ч.ч. фъстъчено масло
1/2 ч.ч. бяла захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1 яйце
1 1/4 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.ч. шоколадов чипс/капки или начупен на парченца натурален шоколад

Яйцето, захарта, маслото и фъстъченото масло се разбиват с миксер. Добавят се брашното, бакпулвера и содата и се бърка с дървена лъжица - става лепкаво тесто. Накрая се добавя шоколадът и се размесва внимателно.

Тава се застила с хартия за печене. С чаена лъжичка се гребва от сместта и се оформят плоски бисквити, които се редят в нея, между тях се оставя разстояние. Пекат се на 180 градуса, докато покафенеят леко.

Като изстинат стават хрупкави и с нежна текстура от фъстъченото масло, а шоколадът се топи в устата!

# 35
  • Мнения: 899
Мъфини с бял шоколад и малини



2 ч.ч. брашно
1 ч.ч захар
1/4 ч.л. сол
1 п. ванлия или няколко капки есенция, или прясна от шушулка
2 с.л бакпулвер
1/2 ч.ч разтопено масло
2 яйца
1 ч.ч прясно мляко
100 гр. бял шоколад, начупен на парченца
1 ч.ч малини, оваляни в малко брашно (става и със замразени)

Яйцата, захарта, млякото и маслото се разбъркват добре. Брашното се смесва с бакпулвера, ванилията и солта в отделна купа, след което постепенно се добавя към яйчената смес и се разбърква за кратко с вилица. Накрая внимателно се слагат малините и белия шоколад. В намаслени формички за мъфини или застлани с хартиени чашки се разсипва от сместта до 2/3 от височината им. Пекат се на 180 С. Вадят се още топли от формите и се оставят да изстинат на решетка или дъска.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 13:32 от Umbra

# 36
  • Мнения: 899
Пътнически крекери




Правя тези крекери, когато пътуваме - хем нещо вкусно за хрупане, хем са здравословни и полезни.
Simple Smile

4 с.л. зехтин + 2 с.л. меко масло
1/2 ч.ч. хладка вода
1 жълтък
2.5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
бял пипер
сусам на вкус

Брашното се смесва със содата, солта, пипера и сусама. Добавят се зехтина, маслото, жълтъка и водата, бърка се с дървена лъжица и се омесва средно твърдо, леко ронливо тесто. Оставя се в хладилника за половин час (може и повече, колкото време имате). Фурната се пуска да загрява на 180 градуса. Тестото се разточва на тънко и от него се изрязват крекери в избраната форма – квадратни, кръгли, с формичка за сладки. Нареждат се в намаслена и набрашнена тава и се пекат до покафеняване. Колкото по-дълго се оставят във фурната, толкова по-хрупкави стават.

На втория ден са по-вкусни, особено ако се използва хубав зехтин, който малко по-малко разгръща аромата си!

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 13:32 от Umbra

# 37
  • Мнения: 899
Мъфини с ементал



4 яйца
6 с.л. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. бял пипер
17 с.л. брашно

150-200 гр. настърган ементал

Продуктите се разбиват с миксер в посочения ред, трябва да се получи гъсто кексово тесто. Накрая се добавя нарязания на кубчета ементал и се обърква с лъжица. Сместа се разсипва във формички за мъфини и се пече на 200 градуса около 20 мин.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2010, 19:50 от Umbra

# 38
  • Мнения: 899
Много шоколадови мъфини



Мъфините са по тази рецепта на Марабу, само замених Нутела-та със 100 гр. шоколадов чипс. Страхотни са!

http://gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%A8&id=435

# 39
  • Мнения: 899
Фъдж мъфини



мокри съставки:

2 яйца

125 гр. разтопено масло

250 мл. прясно мляко или течна готварска сметана (неподсладена)

сухи съставки:


350 гр. брашно

2 ч.л. бакпулвер

150 гр. захар

3 с.л. какао

ванилия

щипка сол

допълнително:


150 гр. начупени орехи

100 гр. готварски шоколад

Мокрите и сухите съставки се смесват по отделно в две различни купи, в реда по който са написани. Объркват се заедно за кратко на едно място, с дървена лъжица и се добавят орехите и начупеният на парченца шоколад. Получава се гъсто тесто, което се разпределя във формички за мъфини, застлани с хартиени чашки. Мъфините се пекат на 200 градуса, около 20 мин.

Снимки и обяснения стъпка-по-стъпка съм написала ето тук: http://alia.tropot.net/2010/10/18/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB … 0%B5%D0%BD%D0%B5/

# 40
  • Мнения: 899
Хрупкави бисквити с три вида ядки




1 жълтък
65 гр. меко масло
120 гр. кафява захар
2 с.л. мед
80 мл. прясно мляко
120 гр. пълнозърнесто брашно
60 гр. фини овесени ядки
50 гр. сурови орехи
50 гр. сурови бадеми
50 гр. суров бразилски орех
1/2 ч.л. сода
щипка сол
ванилия
индийско орехче

Суровеите ядки се счукват на едро. Аз използвах сурови белени бадеми, ако не са такива трябва да се попарят в гореща вода за няколко минути и да се обелят на ръка, но в големите вериги магазини вече могат да се намерят обелени и да се спести тази процедура.

Мекото масло, жълтъка, меда и кафявата захар се разбъркват на гъста каша с вилица. Добавя се и прясното мляко, което не трябва да е студено, а леко хладко, за да не втвърди сместта.

Прибавят се счуканите орехови ядки, бадемите, бразилския орех и фините овесени ядки и се обърква хубаво с дървена лъжица. Постепенно се добавя брашното със содата и солта,  бърка се, докато се усвои цялото – получава се мека хомогенна смес.

Накрая се слага ванилията – използвах шушулка, която се разтваря внимателно и с остро ножче се изстъргва част от фините звънца във вътрешността, и няколко тръквания от индисйкото орехче на рендето.

Фурната се пуска да загрява на 180 градуса (160 с вентилатор). Гребва се от сместта с чаена лъжичка и се слага в тава, застлана с хартия за печене. Ако искате тип сладки – слагате сместта на купчинка. Аз оформях внимателно на кръгчета, за да се получат плоски бисквити. Пригответе си чаша с вода, където да топвате от време на време лъжичката, защото сместта лепне и трудно се отделя.

Слагат се да се пекат в загрятата фурна и са готови, когато покафенеят приятно, изпичат се доста бързо.

 рецептата, стъпка по стъпка   .

# 41
# 42
  • Мнения: 899
Хапки с крема сирене, сьомга и каперси



кръгчета/квадратчета/филийки тъмен хляб
крема сирене “Филаделфия”
мариновано филе от сьомга, залято със зехтин от предния ден
каперси

Хлебчетата се намазват с крема сиренето. Отгоре се слага парченце от сьомгата, а до нея се нареждат един или два каперса.

# 43
  • Мнения: 899
Хот-дог мумии



    * 1/2 ч.ч. хлдко прясно мляко
    * 1 ч.л. захар
    * 1 и 1/4 ч.л. суха мая
    * 1 с.л. разтопено масло + 2 с.л. зехтин
    * 1 яйце
    * 2 ч.ч. брашно + допълнително за размесване
    * 1 ч.л. сол
    * 8 кренвирша
    * малко горчица, клечки за зъби

Прясното мляко се затопля, не трябва да пари, а да е хладко. Сухата мая и захарта се разтварят в него и се оставя за около 10 мин., докато шупне. Отделно в голяма купа се смесват брашното и солта. В средата се прави кладенче и в него се изсипват разбитото яйце, маслото и зехтина. Когато млякото с маята е готово се добавя и то и започва да се меси. На мен 2 ч.ч. брашно ми бяха малко и добавих още около 3 с.л., но това зависи от големината на яйцето например – ако е по-малко, може да не трябва да се слага допълнително, така че се следи в процеса на месене.

Няма нужда от дълго премесване, само след няколко минути тестото се е събрало на гладка топка, лепне съвсем леко и е еластично. Слага се в купа, покрива се с фолио/капак/кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Понеже започнах да меся късно вечерта и исках да ускоря процеса, сложих тестото в предварително загрята на 50 градуса фурна (и изключена!), с открехната вратичка, и така втаса доста бързо. Ако имате време не правете като мен, за тестото е важно да втасва постепенно.

Докато чаках разделих всеки кренвирш на две половинки. От това количество тесто ми се получиха 15 мумии, но за всеки случай може да имате допълнително колбас, а може и да остане – зависи по колко лентички се навиват. Ако имате желание може да топнете за по минута във вряла вода всеки кренвирш, подобрява вкуса. Когато тестото е удвоило обема си се разделя на четири топки.

Всяка топка, една по една, се разточва на тънко и се нарязва на не много дебели лентички, които не е нужно да са равни и еднакви, за някои използвах и къдрав нож – това ще бъдат “бинтовете” на мумиите Simple Smile .

Сега започва оформянето. В началото имах известни затруднения, защото трябва да се остави и “лице” на мумията, т.е. незавито в тесто място. Важно и е и гръбчето на кренвирша да е покрито. Може за по-лесно лентичките да се навиват равномерно по цялия кренвирш от горе до долу и после само да се раздалечат и направи дупка за лицето. При печене тестото малко се надува обаче и лентичките се събират, така че непокрития участък трябва да е по-широк.

Готовите мумии се нареждат в застлана с хартия за печене тава, на разстояние една от друга. Всяка кренвиршка се намазва с разтопено масло или разбит белтък, не жълтък, защото не трябва да покафеняват при печене. Слагат се в студена фурна, която се пуска на 180 градуса и се пекат до порозовяване. Като са готови се оставят да изстинат хубаво, завити с кърпа и после с клечка за зъби и горчица им се рисуват очи.

снимки стъпка по стъпка  

# 44
# 45
  • Мнения: 899
Сладкиши "Домино"



за блатовете:

    * 125 гр, разтопено масло
    * 100 гр, захар
    * 1 ч.л. ванилена захар
    * 50 гр. царевично нишесте
    * 150 гр. брашно
    * 3 ч.л. бакпулвер
    * 2 яйца
    * няколко капки портокалова есенция (или лимонова)
    * 30 гр. ситно смлени бадеми
    * 60 мл. прясно мляко
    * 3 ч.л. какао

за пълнежа между блатовете:

    * 100 гр. ягодово сладко тип желе
    * 200 гр. бадемов марципан
    * 1-2 ч.л. ром
    * 100 гр. пудра захар

за глазурата и белтите точки:

    * 100 гр. готова шоколадова глазура ( на др. Йоткер, в пакетче)
    * пудра захар
    * прясно мляко

Продуктите за тестото (без какаото) се разбиват с миксер в следната последователност: масло, яйца, захар + ванилена захар, мляко, брашно с бакпулвер, нишесте, бадеми и няколко капки бадемова есенция. Получава се гъсто кексово тесто, което се разделя на две равни части и към едната се добавя какаото, доразбива се с миксер, докато се оцвети равномерно.

В оригиналната рецепта не пишеше какъв размер да е тавичката, а моята е сравнително малка 9х13 см. и блатовете ми станаха доста дебели, така че използвайте по-голяма. Тавата се застила с хартия за печене и в едната половина се нанася бялото тесто, а в другата кафявото, докато се срещнат – не се притеснявайте, не се смесват при печене. Заравнява се хубаво, колкото по-тънки са блатовете, толкова по-добре – иначе сладкишчетата стават много високи. Пекат се 10 мин. на 200 гр. – при мен станаха готови точно за това време, но все пак проверявайте с клечка, дали са се изпекли и внимавайте да не прегорят.

Докато блатовете се пекат се премесва бадемовия марципан. Към него се добавят пудрата захар и 2 ч.л. ром и започва да се меси като тесто. Отначало е доста трудно, защото е твърд, но от топлината на ръцете омеква и за 5-10 мин. месене поема цялата захар.

Изпечените блатове се оставят да изстинат и едва тогава се разделят на бял и кафяв. Премесеният марципан се разточва на правоъгълник с размера на едната кексова платка, при точенете наръсвайте с пудра захар, за да не лепне много. Ягодовото желе се загрява в микровълновата, за да се втечни леко. Белият блат се намазва с половината от сладкото, върху него се слага разточения марципан, отгоре се намазва с останалата част сладко и накрая се поставя кафевия блат, като се притиска леко, за да слепне добре. Така получения сладкиш се разделя на две равни части по дължина (или три, зависи от размера на блатовете) и всяка се нарязва на малки правоъгълници – при мен бяха с размер 3.5 на 7 см.

Шоколадовата глазура се приготвя според указанията – при мен сложих пакетчето в много гореща вода за 5 мин. и тя се втечни. Всяко сладкишче се залива с нея максимално равномерно.

Как се правят белите точки? Този вид глазура е много лесна – във висок съд се слагат 50 гр. пудра захар и се сипват няколко капки прясно мляко, разбива се с миксер, ако е нужно се добавя още мляко – целта е да се получи гладка, гъста и лепкава глазура. От хартия за печене се прави фунийка (както едно време правехме фунийки за игра Simple Smile ) и в нея се сипва от глазурата, връхчето се рязва с ножица, за да се получи малка дупчица и върху вече стегналата шоколадова глазура се правят белите точки на доминото.

снимки как се прави стъпка по стъпка  

Общи условия

Активация на акаунт