Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора


Мнения: 185
Може някъде да сте обсъждали това, което ме интересува,
Но аз не можах да намеря отговор на въпроса си

Живея в чужбина, все чета и чувам за полезността на тази Елда и ето, че ми изпратиха колет от България с един пакет Гречка-Елда. Зрънцата оприличавам на леща.
      Прочетох рецепти в гугъла и я накиснах от вечерта, сутринта беше се разтворила, сварих я, пасирах я , бебчо яде от нея, харесва му...но трябва да е много добре пасирана иначе  люспите явно му пречат.
     Та въпросът ми е относно люспите, които още при варенето се отделят от Елдата, аз се опитвам някои да отстраня, но всички е невъзможно, страхувам се, че ще дразнят много стомахчето на бебчо.  /ние сме на 11 м./ 
   Четох още из форумът, че в България се дава на деца след 6 месеца, защото повишавала хемоглобина, била полезна ...ит.п.,но аз си мисля, че на едно 6-месечно бебе стомахчето му е още много нежно и люспите биха му навредили, колкото и да са пасирани!!??
   Вие как я давате? /мисълта ми е за люспите, не за рецепти /  тези люспи не мислите ли, че могат да раздразнят стомахчето?  Как процедирате по този проблем?

Благодаря ви предварително за съветите и отговорите
« Последна редакция: нд, 17 авг 2008, 22:30 от Vivi »
Цитирай

София

Мнения: 5 940
Няма никакъв проблем за единайсетмесечно бебе /то е почти дете Laughing/. Правя елда на сина ми, откакто навърши шест месеца. Повечето люспи ги отстранявам след варенето, но има и такива, които остават. Дори не съм я пасирала никога. Само добавям плодове или плодове и АМ и нищо повече.
Цитирай


Мнения: 185
Да но аз посмъртно не мога да изчистя всички люспи, те са толкова малки и много,...не става. А са си вредни, все едно да ям пекан слънчоглед с люспата /така си мисля де/ Smile  или колкото и да пасирам, все ще дразни стомахът
Цитирай

Пловдив

Мнения: 857
Люспите на елдата не дразнят стомаха. При бебета се препоръчва да се пасира, поради опастност от задавяне. Ако така се чувстваш по-спокойна, пасирай му я, но и непасирана да я даваш няма проблем  Peace
Цитирай


Мнения: 1 669
Дъщеря ми утре навършва шест месеца... Мога ли да започна да й давам елда? И как я приготвяте??? Embarassed
Цитирай


Мнения: 1 061
Аз започнах да предлагам елда, чак около 10-ти месец. Никога не съм махала люспите и. И според мен няма нищо общо с люспите на слънчогледа  Smile, те са много по твърди. На елдата са по скоро като на лещата или граха. Но според мен са по "леки" люспи. Аз не бих се притеснявала за тях, особено на възрастта на твоето бебе.
bobkas, лично аз бих изчакала с елдата до към 7-8 месеца, когато детето е яло вече повечко неща и стомахчето му е свикнало с повече храни.
Цитирай

София

Мнения: 1 597
Здравейте Smile
Елдата е чудесен избор.
Аз пък преди време си намерих брашно от елда и още повече се улеснявам.
Продава се в магазините за диетични храни.
Има един на Патриарх Евтимий.
Цитирай

В полите на Пирин планина

Мнения: 13 047
Има и каша Елда на ХИПП. Аз ще давам такава на сина ми - купих си я вчера.
Цитирай


Мнения: 185
Благодаря за отговорите и идеите       bouquet
незнаех че в България има Елда на прах и на каша Хипп, ще си поръчам за другия колет  Very Happy

А относно люспестите като - боб, леща, грах, даже и пипер, тук при нас педиатрите съветват да се дават след 15 месеца, ако преди това се дават, задължително да се белят, та затова попитах за Елдата, то си е направо люспи като при боба и лещата. Сиренето също е след годинката, а даже май беше и по-късно ,защото повишавало киселинността в стомаха....и др 

Наскоро дадох на бебчо боб, ами сварих го първо и после обелих няколко зърна и така му приготвих яденето.А Елдата не мога да я обеля.  Явно в БГ е друго.Тук се акцентира на късното въвеждане на дразнещи храни.
Мен, ако моята педи научи че съм дала боб ще ме   fight
Цитирай

Sofia

Мнения: 12 525
Давах я като готова каша главно, но не понеже се притеснявах от люспите, а от най - обикновен мързел - по-лесно е. Но на 11 месеца определено му давах доста едри неща. Нали и да дъвче трябва да се научи!
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 784
Аз все още не съм давала Елда,но се подготвих.Препекох зърната във фурната и ги смелих на брашно в кафемелачката.Така ще я варя на каша. Peace
Цитирай

London

Мнения: 39
Аз пък си купувам каша на Хип само елда. Мисля че, е доста по-лесно отколкото да пека, меля и т.н. Слагам я навсякъде - когато и готвя зеленчукова супа слагам да сгъстя вместо сухар, в следобедната закуска сгъстявам плода ако е по воднист след пасиране, въобще лесно и бързо и доста я харесва.
Цитирай


Мнения: 185
Това с печенето на Елдата, за първи път го чувам, явно не съм попаднала на такава рецепта
Обяснете точно как се прави, защо се препича?  newsm78

Аз накисвам от вечерта и сутринта варя малко и пасирам
Цитирай

Пловдив

Мнения: 857
Мисля, че това ще ти е полезно и тук Косе Босе е дала много ценна и подробна информация за начините на приготвянето на различните зърнени храни  Peace
Цитирай


Мнения: 1 449
Това с печенето на Елдата, за първи път го чувам
Обяснете точно как се прави, защо се препича? 

Зърната от елда не се пекат и не се препичат – само се сушат.

--> Температурата на фурната не трябва да надвишава 100 градуса – оптималната е около 80-90 градуса, така зърната запазват биологичната си активност в някаква степен.
--> Съответно когато се накиснат, те не просто омекват от престоя си във водата, но повишават хранителната си ценност като се освобождават важни минерали.

Зърната се сушат, за да се смелят на брашно – идеята е да се приготвя каша, която е подходяща за първите 1-2 месеца от захранването. След 8 м. зърната може директно да се сварят (за предпочитане след накисване) и да се пасират. Брашното може да се ползва и за домашно приготвената храна вместо всяко друго брашно.

В случая целта на предварителното сушене е:
- да се запази хранителната ценност на смлените зърна
- да се предпази брашното от бързо окисляване (пълнозърнестите продукти като елдата съдържат немалко мазнини)
- да се съкрати времето за приготвяне на каша (особено в началото, когато са нужни малки количества за едно хранене)
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора