Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 17 548
Проблемът е следния: синът на кумата ми е  на 18 години. Инвалид е І-ва група, 100% с придружител. В Протокола от ТЕЛК е записано, че детето е с тежки умствени увреждания и групата е пожизнена. Като родители на дете инвалид, кумовете ми имаха право да закупят кола. Сега тази кола е продадена, но не може да бъде прехвърлена на новия собственик, защото момчето, на чието име се водеше до сега, е пълнолетно. За целта е необходим документ за попечителство над него от някой от родителите, който да има право да полага подпис от негово име. Тъй като по институциите са особено "любезни" и "много на ясно" със собствената си бюрокрация и бумащина, на кумата ми днес са и казали, че издаването на документ за попечителство следва да премине през съда, като процедурата е бавна (около 2 месеца) и струва около 200 лв. Но също така друга служителка съвсем я е объркала като и е казала, че такъв документ се издава от общината по местоживеене. Та въпроса ми е към тези, които са издавали подобен документ или са наясно с казуса: Предвид състоянието на детето, което описах по-горе и това, че не се касае за попечителство, даващо родителски права при развод или някакъв подобен спор, къде и как се процедира в конкретния случай? И има ли различни положения, касаещи процедурата по издаване на този документ, или е една и съща и няма различни положения, произтичащи в случая от състоянието на момчето?

Ако Вълкът чете, вероятно има опит с подобно нещо и тъй като е с подобен случай, моля за мнение.

Кумата ми не борави с Интернет и се опитвам да и помогна. Тук съм намирала отговори на много въпроси, за които не съм знаела нищо, надявам се и сега да мога да и помогна с конкретен отговор с ваша помощ.
Благодаря на всички, които ще се включат!  bouquet

Последна редакция: пт, 22 авг 2008, 22:10 от Балу

# 1
 • Мнения: 4 553

Едно генерално пълномощно при нотариус развързва ръцете на единият от родителя да се разпорежда и продава имущество от негово име.
Но. Пълномощното май трябва да се подпише от двете страни при нотариуса.
Питай нотариус от форума.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 815
Мъничко инфо имам, дано да е от помощ. Преди 3-4 години мой близък стана попечител на собственият си болен баща и цялата процедура мина през съда.

# 3
 • Мнения: 17 548
Да, но в съда процедурата е тромава (най-малко 2 месеца) и струва 200 лв! Ако това е единственият начин.

# 4
 • Мнения: 4 553
Генралното пълномощно става за 5 минути при нотариус
и струва някакви левчета.

# 5
 • Мнения: 17 548
Ама не съм сигурна дали става за всички останали неща. Беше на почивка с рехабилитация и то с майка си, защото абсолютно не може да прави нищо сам. От Соц. грижи им се полагат по 165 лв на инвалида и толкова на придружителя за това веднъж годишно. Да оставим на страна, че тези процедури струваха много повече, но осребряват само посочената сума, но във фактурата не е вписана майката като придружител, защото не са били наясно с всичката бюрократщина. И за слепия е ясно, че това дете не може нищо само и че родителите му се грижат за него. За пръв път се опитаха да си получат тази сума при всичките "огромни" привилегии които по начало се дават на инвалидите (с клизма в соц.грижи Crossing Arms Close все едно ги искаш от техните джобове ). Трябвало сега да пратят по факс служ. бележка от балнеосанаториума, за да удостовери това, че и този документ за попечителство споменали, защото бил пълнолетен Марти. казала и служителката: Хайде да не ви разкарвам до там, да ви пратят служ. бележка, че сте била с него! Shocked Да не я разкарвала до там, моля ви се! О, какво благоволение, да не се разкарва от София до Поморие за служебна бележка ooooh!

# 6
 • Мнения: 4 553
Ми добре дошла в царството на Масларова. Иначе по телевизията приказва - Ние им даваме ООооосем лева транспортни, ООООооосем лева за комуникации, сякаш казва осемстотин.

# 7
 • София
 • Мнения: 5 815
Балу, надявам се искрено Вълкът да е прав и да станат нещата само при нотариус.  Peace
Не искам да те плаша излишно, но процедурата в съда за попечителството на моят познат съвсем не беше 2 месеца, а доста повече. Изискваха купища документи, нови освидетелствания на болния и дори свидетелстване в съда от лекар. Но все пак случаят там беше друг - син попечителства над баща си, дано пи твоите близки нещата не се усложнят толкова.

# 8
 • Мнения: 17 548
Толкова сме съпричастни с това семейство още от раждането на детето, вече 18 години Вълчо, че все едно за наше дете иде реч. Всичко преживявам...
Масларова е такова смешно, нагло и некадърно същество, че е по-добре да не я обсъждам. Толкова зле ми влияе мисълта за нея, че ми става особено цветист речника и рискувам да се сдобия с бан. Ще се въздържа от коментар по неин адрес.  Sick

# 9
 • София
 • Мнения: 808
В Протокола от ТЕЛК е записано, че детето е с тежки умствени увреждания и групата е пожизнена.
Вълк, при тази диагноза не става с пълномощно. Никой нотариус няма да завери подписа на това дете. Практически то не е в състояние да упълномощи когото и да било.
Балу, за съжаление, единствената процедура по упълномощаване на родителите минава през съда.

# 10
 • Мнения: 17 548
Балу, за съжаление, единствената процедура по упълномощаване на родителите минава през съда.
Hug Мерси Бабче.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт