Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

България / Варна

Мнения: 285
Моми4ета, помагайте, моля Ви!
Някъде бях 4ела 4е мога да си направя кисело зеле и през лятото с помоща на лимонтузу...ама сега като ми трябва не мога да намеря рецептата!!!
В Щатите съм и една близка американка много иска да й направя сърми(яла е преди години и са й любими ама не знае как се правят). Тук по магазините не мога да намеря лозови листи и затова мисля вариант със зеле, ама кисело, че да станат хубави , класи4ески сърми (не искам с прясно зеле да правя).
Така 4е моля Ви за помощ!
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Накъсваш си зелката на листа,изрязваш твърдото(жилките) и ги навиваш по няколко на рулца,които пълниш в буркан. Разтваряш си морска сол на вкус във вода и заливаш.Похлупваш.После всеки ден претакваш. Както е топло,много бързо ще стане.

Аз така процедирам.С лимонтозу не ми харесва.....
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
а защо не ги направиш от лозови листа?

не всяко зеле става за подобни манипулации с лимонтузу  Wink

П.П. нямате ли турски/арабски магазини? там има буркани с лозови листа newsm78
и кисело зеле съм намирала Peace
Цитирай


Мнения: 956
Слагаш зелевите листа в една кофа, разтваряш сол във вода и заливаш. Аз слагам и една малка глава лук и шепа чубрица в завързан чорап, така са ми по-вкусни. Ако са на топло ще станат за една седмица максимум, но трябва да разбъркваш водата всеки ден.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Не пишеш къде си в Щатите. И аз съм там, и лозови листа има ( по италианските магазини 100%, но съм намирала и в Ханафорд, Прайс Чопър, Whole Foods, Weggmans), и кисело зеле се продава, само че нарязано.
Ако все пак те интересува, пиша ти рецептата, по която се прави у нас от 20-тина години и продължавам да я правя от 4 години и в САЩ.
Става абсолютно БЪЛГАРСКО кисело зеле, никакви сладникави вкусове и подобни. Не споря за технологии, казвам как аз го правя.
Личното ми мнение, за "методи" с  държене на топло, слагане на лимонов сок и парене на пресни листа с лимонтузу за сърми е, че това, НЕ Е кисело зеле. Може да прилича на такова, но не е и за да не съм голословна, ще ти кажа защо няма да стане като истинското. В първия случай, защото зелето не може за астрономическото време от няколко дни да се накисне така, както трябва да стане- т.е листата да са прозрачни. Вярно, ще замирише на кисело зеле, но няма да има вкус на такова, да не говорим, че самото зеле изглежда като " болно" както му казваме.
С лимоновия сок не става същото ( и най-вече не може да се съхранява), защото както предполагам ти е известно зелето не се кисне в кисела среда за да стане кисело, а само ферментира. Тази ферментация няма нищо общо с лимонената киселина нито на вкусови качества, нито на вид и добавянето на киселина към зелето не спомага за ферментацията му.
Ако нямаш възможност разбира се да приготвиш друго освен тези два варианта- също стават за ядене. Ето ти рецептата, която аз правя:
-на 100 литра вода се слагат 1.800 до 2 кг морска сол( едра, не смляна!)

И това е цялата философия Smile
Ако правиш по-малко количество- просто си изчисляваш колко точно вода слагаш и колко сол.
Самата технология- купуваш си зелето. Гледаш зелките да не са наранени или да не изглеждат твърде стари. След като купиш зелето даже аз препоръчвам да срежеш една зелка за да го видите колко е сбито и колко е сочно. ПО принцип минимум 6 дни ( максимум 7) зелето се оставя да престои на хладно място ( трябва да е открито, не в торби или върху торби за да не мухляса!). След това зелките се обелват до бяло( по-горните листа леко зеленеят, ти ще видиш, че са и по-твърди). Изрязва се в кръг около кочана, но не до долу на самия кочан( така че да се образува като на печените ябълки- кладенче за солта в "дупето" на зелката Wink ). След това се правят два перпендикулярни разреза през основата на зелето, като  е хубаво да не се стига твърде навътре, за да не се пръсне зелката при престояването( това се прави за да поеме по-бързо солта и да се накисне и навътре.
Измива се съда в който ще го слагаш ( хубаво гледай пластмасата да е подходяща за съхранение на храна!!! Аз си поръчах от Охайо сертифициран бидон, за съхранение на течности и храна, има такива дори и с канелки), измиваш зелките, започваш да ги нареждаш плътно една до друга ( аз лично половинки слагам чак отгоре), като преди да ги пъхнеш в бидона напълваш кладенчето на кочана с морска сол. Така докато наредиш всички зелки. Трябва да намериш с какво да ги притиснеш отгоре ( аз лично ползвам една голяма пластмасова купа, която се опира във вътрешния ръб и по този начин притиска зелето надолу( може да ползваш и пластмасови бутилки с вода ( пълни с вода и затворени) за да тежат отгоре. Имай предвид, че това, което слагаш отгоре  също трябва да е от подходяща за престояване на хранителни продукти пластмаса! Започваш да наливаш вода ( мериш с някакъв съд). Като напълниш така, че да се покрият хубаво зелките и си изчислила точно колко вместимост има водата ( и си засякла и колко сол си сложила в зелките до момента), ако има нужда от добавяне на сол, просто я поръсваш отгоре. Тя е тежка и ще падне на дъното. Притискаш зелките и затваряш капака.
Някои хора не преточват зелето въобще, аз обаче обичам да го правя, едно за да следя процеса на ферментация до къде е стигнал, второ смятам че така по-добре се разнася солта в разтвора).Първата седмица преточвам всеки ден( ако не знаеш как се прави, пиши ще ти обясня). Втората седмица- през два дни. Оттам нататък до края на първия месец, ако се сетя веднъж седмично-добре, ако не не е проблем. Зелето е готово в момента, когато като извадиш цяла зелка тя е станала прозрачна ( попила е добре водата) и не стои на петна. Предполагам имаш идея и какъв е вкуса на зелевата чорба Smile . Обикновено не по-рано от месец и половина- два става хубаво зелето.
Тези срокове са много ориентировъчни, защото са съобразени с нашия климат. Във Флорида например ще стане 5 пъти по-бързо Smile, така че завси къде си и затова отварянето и поглеждането на зелето е важно, защото ако видиш, че започват да зеленеят зелките- на зелето му е топло и задължително трябва да се сложи на  студено иначе ще се развали. Peace
Цитирай

България / Варна

Мнения: 285
Благодаря Ви за отговорите , моми4ета!
Ами аз съм в Rhode Island - и из тука6ните магазини не можах да открия нито зеле, нито лозови листи за съжаление! Отскоро съм тук, и не знам къде има турски, или италиански специализирани магазини - пазаря си от големите хранителни вериги, които има около нас. Не ми трябва засега голямо коли4ество зеле - искам за една "Манджа" - за идеята, 4е колкото пъти се сре6тнем с американката, толкова пъти ме пита за "Сърмата" Very Happy
Цитирай


Мнения: 956
Tandoori, много хубаво , че си се постарала, но толкова дълга рецепта в живота си не съм срещала и то за нещо толкова елементарно като кисело зеле. Даже в България не е толкова сложно, или ще ферментира или няма, съжалявам но не се стърпях, ставаше въпрос за 5-10 зелеви листа, а не за продукцията на "Булгарплод" в рамките на петилетка   Crossing Arms
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Савина, а ти обърна ли внимание колко всъщност е кратка рецептата? Защото ако не си, да ти я извадя специално?

Ето ти рецептата, която аз правя:
-на 100 литра вода се слагат 1.800 до 2 кг морска сол( едра, не смляна!)
И това е цялата философия Smile
Ако правиш по-малко количество- просто си изчисляваш колко точно вода слагаш и колко сол.

Написала съм възможно най-подробно на момичето какво правя КЪМ самата рецепта, защото много хора са виждали кисело зеле само в чиния и неща, които са логични за мен в това как се прави, може никога да не минат през ума на този, които вижда зелето за пръв път( давала съм същата рецепта и друг път и всеки път съм я допълвала в зависимост от въпросите, които са ми задавали, които може на теб да ти се виждат елементарни, но явно не за всички са такива). Редактирам си постинга само за да добавя, че в момента на първа страница има въпрос за стерилизиране на лютеница. Предполагам Марулка е под нивото ти да отговориш на това момиче как се прави? newsm78
Освен това, ако беше прочела добре, аз казах на момичето от къде може да си купи зеле, казах и от къде може да си купи лозови листа, ти с какво и помогна, че даваш мнение за начина, по който са и помогнали други?
ПОнякога всички в тоя форум изтрещяват тотално! ooooh!

Момчешка мама, ето и от къде можеш да си поръчаш готови листа:
http://www.malincho.com/c-113-preserved-vegetables.aspx
Има и други магазини, но те в момента нямат. Аз те съветвам да си поръчаш 2 буркана ( малки), защото понякога не всички листа са хубави ( като буркан имам предвид, не като бройка листа) и поне единия от двата може да ти свърши работа.


« Последна редакция: чт, 28 авг 2008, 16:08 от Tandoori »
Цитирай

България / Варна

Мнения: 285
Оооо,Tandoori, Златна си!
Благодаря ти много! То4но това ми трябва - най-добре ще е да си поръ4ам готови листи вместо да си правя сама в къщи!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.