Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 12
Здравейте,

От около една година съм с диагноза Хашимото. Откриха я случайно при профилактичен преглед поради генетично обременяване.
След установяването на заболяването започнах да пия Euthyrox 25 по 1 на ден.
В края на май забременях и от тогава съм правила три контролни изследвания на TSH и FT4. За съжаление, не две от тях са в лабораторията в Шейново, а третото - в лабораторията в Св. София. Поради тази причина референтните граници са различни и на мен поне ми е трудно да интерпретирам резултатите. Ето ги и тях:

1. Първото изследване - края на юни - 2 месец от бременността
TSH - 1,85 при реф. граници (0,27 - 4,2)
FT4 - 16,82 при реф. граници (12 - 22)
Промяна в дозата не бе направена, тъй като ми бе обяснено, че хормоните са в граници.


1. Второто изследване - края на юли- 3 месец от бременността
TSH - 3,73 при реф. граници (0,25 - 5,0)
FT4 - 12,4 при реф. граници (9,0 - 20)
Повишиха ми малко дозата Euthyrox 25 като 5 пъти в седмицата продължавам да пия по 1 на ден, а 2 пъти - по 2.

1. Третото изследване - средата на септември - началото на 5 месец от бременността
TSH - 2,35 при реф. граници (0,27 - 4,2)
FT4 - 13,42 при реф. граници (12 - 22)

Все още не съм направила консултация с ендокринолог, тъй като този в Шейново е в отпуск. В женската консултация не обръщат много внимание на тази диагноза, така че на мен ми се налага да се самообразовам в Интернет.

Това, което ме притеснява, е, че жени със същата диагноза споделят, че по време на бременност нивото на TSH трябва да бъде между 1 и 2, а на FT4 - в горната граница. Прочетох също, че това заболяване, ако не се приемат необходимите дози синтетичен хормон, може да причини спонтанен аборт, остаряване на плацентата и проблеми в умственото развитие на бебето.

Моля помогнете със съвет и информация! Предварително благодаря. 
Цитирай

София

Мнения: 788
Привет,

тази тема е специално за Хашимото. Има много информация. Задай въпроса си там.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=317570.0

 Hug
Цитирай

София

Мнения: 1 346
Иди на ендокринолог колкото можеш по-скоро. До колкото знам щитовидната жлеза на бебето започва да функционира в 13 седмица, така че щом до сега не са ти изписвали допълнително Л-Тироксин може би всичко е наред?
Много жени се разболяват по време на бременността и даже не разбират за това до раждането.
А след като си правила изследванията никой ли не ги погледна? Не ти ли назначиха лечение?
И още - изследванията се правят на гладно и преди да си си взела лекарството. Значи тези стойности, които цитираш са некоригирани от лекарствата, които вземаш.
Цитирай

София

Мнения: 2 460
Значи, ето какво знам аз:

FT4 е много важно за умственото развитие на бебето, особено през първите месеци на бременността (тъй като то не може още само да го произвежда). Ако е много ниско, не е добре. Но твоето във втори месец е много добро - 16,82, така че няма страшно. И TSH-то ти е добро, но после малко се увеличава и е добре, че са ти увеличили Euthyrox-a. Euthyrox е FT4. За аборт няма какво да се притесняваш при положение, че си прескочила и пети месец вече. Макар че трябва да си изследваш антитела и НК клетки, защото те са свързани с Хашимото и може да предизвикат аборт. Последните ти резултати са добри също, може би трябва мааалко да увеличиш Euthyrox-a, защото идва зима, а тогава хормините се променят.

И аз ужасно се бях изкоркала за тия хормони и умственото развитие, но се оказа, че моите са съвсем в граница. И твоите изглеждат така. Има жени с TSH 38, те какво да кажат? Аз на тяхно място не бих раждала. Sad Ако можеш да смъкнеш TSH под 2 ще е най-добре. Ето една тема, която аз пуснах, като забременях: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311021.msg7975052#msg7975052

И НАЙ-ВАЖНОТО: Отиди при д-р Катя Тодорова! Тя е най-добрият специалист по хипотиреоидизъм по време на бременност. Нямам думи да опиша какъв страхотен лекар и човек е. Изключителен професионалист. Откакто ме следи, всичките ми показатели са в нормата.

Аз съм ходила при нея само на частно, в кабинета й на бул. "Пенчо Славейков" 18.

В близост е до кръстовището при Пирогов, с бул. "Борис ІІІ". Тръгвайки по "Пенчо Славейков" от "Пирогов" към бул. "Прага", блокът е на 1-2 преки от дясно, след заведението "Капитан Кук". За кабинетите се влиза от към двора на блока. Прегледът е 30 лв.

Тел. 952 36 00

Препоръчвам д-р Тодорова с двете ръце. Няма по-добра.

Като цяло стойностите ти са супер и няма за какво да се притесняваш.
Цитирай


Мнения: 12
Много благодаля за бързите отговори. Доста ме поуспокоихте  Hug

При предишните изследвания се консултирах с ендокринолози, но с двама различни след първите две. И в двата случая ми казаха да не се притеснявам, но нещо не ми вдъхнаха много доверие, струваше ми се, че знам повече от тях. Вторият път буквално си изпросих увеличение на дозата  Smile

Знам, че са ми в норма хормоните, но пусто притеснение не ме оставя на мира. Освен това четох няколко поста на мами, загубили бебетата си по тази причина в 23 и 25 седмица  Embarassed

Доста вече четох и за тази д-р Катя Тодорова. Ще се опитам да звънна и да си запиша час. Много благодаря за координатите.

А, между другото, какво е НК? Това изобщо не съм го чувала. А за ТАТ и МАТ предните гинеколози ми казаха, че нямало нужда да ги изследвам, те нямали значение.
Цитирай

София

Мнения: 2 460
Имат значение, точно заради антителата. Значи, НК клетките са клетки, които нападат бебето, тъй като го смятат за чуждо тяло. И тъй като с автоимунните заболявания организмът ти е склонен към произвеждане на нелогични антитела, ако са ти завишени ТАТ и МАТ, е възможно да имаш и антитела срещу бебето.

Ох, моля те, не ме плаши, тъкмо се бях успокоила, че няма начин да направя аборт вече, и ти 23 и 25 седмица! newsm45
Цитирай


Мнения: 12
Моля те, не се плаши... всичко ще бъде наред  Hug

Не можах да си запиша час при д-р Катя Тодорова преди 21 октомври, защото била в отпуска. Утре сутринта ще отида на друг ендокринолог и ще питам какво трябва и не трябва да се изследва и какви са опасностите. После ще пиша.

Не се притеснявай. Важното е да сме информирани!  Peace
Цитирай

София

Мнения: 2 460
Да ти обясня за НК клетките тогава. Изследват се в МБАЛ "Св. Иван Рилски", в Клиничната имунология. Намира се на бул."Акад. Иван Гешов" 15. Влизаш и питаш къде е, че то се минава по хиляда коридора. Изследването е към 70 лв. Shocked

Ако са над 12%, си купуваш Интралипид от някоя аптека и отиваш да ти го бият венозно в "Св. Пантелеймон": http://www.medicinabg.com/contact.php

И така докато не паднат под 12%. Аз сега съм на 12% и още не съм говорила с Тодорова.
Цитирай

София

Мнения: 6 098
Моето Хашимото го откриха, когато бях бременна в 4-ия месец с втората ми дъщеря. Случайно ме прати следящия бременността на кардиолог, поради ускорен пулс, а той ме накара да си пусна един TSH. Беше 6,5. Чудеха се как изобщо съм забременяла, а аз никога не съм имала проблеми, "хващам" от поглед и първия и втория път. Предполагаха, че бременността го е отключила, защото имах изчезващ близнак в началото, а многоплодната бременност е стрес за организма, но според мен си беше далеч преди това, според наличните симптоми, които обяснявах с ниско кръвно и разбутан цикъл от стрес. Имах лек хипотиреоидизъм заради Хашимото-то, минах на L-Тироксин, следях хормони всеки месец и въпреки страховете, които брах, София се роди едно здраво бебе, 3550, 50см. Просто чудесна. Та не се притеснявай, следи си хормоните и всичко ще е ОК.
Само не можах да кърмя, въпреки общоприетото схващане, че хипотиреоидизмът не влияе и т.н., не ми се навлиза в подробности.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.