Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Чушки с боб

  • 9 окт. 2008, 21:58 ч.
  • Преглеждания  2 711  Мнения  15  Онлайн  1
Отговори
  • Germany
  • Мнения: 681
Здравейте, имах навремето една съученичка от Видинския край, която веднъж ме почерпи с чушки с боб. Опитах с голямо недоверие, но много,много ми харесаха. За съжаление тогава не попитах как се приготвят. Ще ви бъда много признателна да споделите, ако имате идея. Помня, че чушките не бяха сухи, за разлика от повечето рецепти, които съм чела.

Реклама
# 1
  • Русе
  • Мнения: 1 353
Ha-ха това е любимата ми рецепта. Задължително я правя по Коледа, и всички много я харесват.
Та рецептата е следната:

Сварява се боб(по-вкусностава с черен/шарен боб). Вземат се 15-20бр. сухи чушки и се киснат с гореща вода, за да набъбнат и омекнат.
След като е сварен хубаво боба - се оцежда от водата, в която е врял. Добавя се 1-2глави лук на дребно, наситно нарязани орехи, малко джоджен и 1-2с.лъжици олио. Хубаво се разбърква сместа и се пълнят чушките. Слагат се в намаслена тава и се поливат с малко олио. Пекат се в нагорещена  фурна - 200-220С около 45-50мин. 

# 2
  • Torrevieja,España
  • Мнения: 1 505
Ето моята рецепти4ка,дано ти хареса.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=289780.0

# 3
  • София
  • Мнения: 498
Баба ми правеше такива чушки,тя живееше в Северна България.Ползваше сухи чушки.Плънката съдържа сварен боб,праз лук,сминдух-това е тайната й подправка,магданоз,олио,сол. Peace

# 4
  • USA
  • Мнения: 1 777
Ето и още една рецепта за пълнени чушки с боб. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 2 804
Любимо постно ядене. Сварявам боба в леко подсолена вода, изцеждам водата и намачквам с подправки чубрица, червен пипер, сол и слагам ситно нарязан лук. С това пълня чушките и слагам брашно за да не изтече сместа. Заливам с настъргани домати и малко олио и вода и пека. Страхотно вкусно. Сега ще изчета и другите рецепти.

# 6
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 255
И аз ги правя така, много са вкусни!  Peace

# 7
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
мммм, чушките на милата ми баба.

Сухи чушки задължително, много лук скучкан в дървено хаванче. А ако се случи някоя чушка да е люта е просто божествено.

# 8
  • Мнения: 4 279
Баба ми правеше такива чушки,тя живееше в Северна България.Ползваше сухи чушки.Плънката съдържа сварен боб,праз лук,сминдух-това е тайната й подправка,магданоз,олио,сол. Peace
Мда и моята баба така ги прави и тя живее в С.Б-я Peace

# 9
  • Мнения: 5 135
Става и със замразени или пресни чушки, дори на мен повече ми харесва, отколкото със сухи. Сварява се добре бобът, запържва се много лук (може да се добави и малко ориз), настърган морков и когато омекнат, се прибавя червен пипер и чубрица, сол и вряла вода. Вари се, докато изври водата, след това чушките се пълнят, нареждат се в тава, заливат се с малко олио и вода и се пекат.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 52
Ето и моята рецепта.Чушките са печени.
Около 400гр едър боб се вари с малко вода,като за салата,посолява се.Бульона се запазва.Боба се запържва в олио с лук,червен пипер,сминдух,гюзум/джоджен/,чубрица,черен пипер.Пълни се в около килограм печен пипер.Нарежда се в тава с малко олио,залива се с бульона от боба и се пече.

# 11
  • Банкя
  • Мнения: 1 174
Да това е характерно ядене за сев.България.Сварявате боб , правите задушен лук , червен пипер и малко доматено пюре-може и без него.Чубрица и джоджен. И пълните сухи червени чушки .После в тава се запича.
За Бъдни вечер се прави с орехи.

# 12
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
За пълнени чушки с боб ли питаш? Понеже има и други вариации за чушки с боб...

Аз ги правя винаги със сухи чушки, иначе е някакво бледо подобие на вкусното и типично ястие.
Общо взето процедирам както момичетата са ти описали по-горе - варя боба с всичките му задължителни салтанати, плюс че добавям и натрошена суха чушка вътре. Вода почти не трябва да остане накрая. Преди да напълня накиснатите в гореща вода чушки, 2/3 от сварения боб намачквам на пюре с вилица. Прибавям олио и накълцани орехи. И накрая - останалите цели зърна. Пълня чушките и пека в тавичка с малко мазнина и вода на дъното, завити отначало с фолио, да ми станат после отгоре препечени. Simple Smile

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 187
А какво точно имате предвид под сухи чушки? Rolling Eyes

# 14
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
А какво точно имате предвид под сухи чушки? Rolling Eyes


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B … _Place_Market.JPG

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт