Какви подправки на зелеви сърми?

  • 23 008
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 472
Това ми е въпроса:
Какви подправки слагате в каймата за сърми с кисело зеле?
Аз последния път май сложих само черен пипер и малко ориз.

# 1
  • Мнения: 1 176
Каймата овкусявам с малко сол, черен или бял пипер и кимион. На ориза слагам същите подправки плюс ситно нарязан праз, червен пипер, чубрица и джоджен. Не спестявам и мазнината, приготвени с повечко олио, сармите стават по-вкусни. Със солта обаче внимавам, киселото зеле е солено и в плънката сол обикновено не слагам.

# 2
  • Мнения: 69
Сол, черен пипер, кимион, ситно нарязан праз. В плунката само това. Като ги наредя отгоре поръсвам обилно с още черен пипер, чубрица. Повечко мазнинка.  Peace

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Праз, черен и червен пипер /повечко червен пипер/, чубрица и сол, ако е необходимо. Джоджен в зелеви сарми не харесвам Confused

# 4
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Харесва ме ги с червен пипер  ,чер пипер и повечко чубрица - нашенски подправки .
Баба така ги правеше , майка , че и аз , не съм пробвала с други .
Кимиона ми е силен и според  мен си е типичен за кебапчетата , не за сърми или пълнени чушки .
Зеленчуците са ми - лук , мнооого лук и морков на ситничко - задушавам , ориза да се оцъкли , червения пипер да цвърне - това в микровълновата . Като изстине омесвам с каймата и подправките . Преброила съм си листата и правя топки колкото са те . Завивам всяка топка с листо и редя в тенджерка , затискам със специално донесено от реката обло камъче - изварено многократно . Посолявам водата , в която ще врят и ги слатам на огъня . Преди време имах печка на дърва и ги оставях цял ден да си къкрят - божествено се топят в устата . Правя заливка от кисело мляко , жълтъци и брашно .

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 19:44 от Кълбовидна Мълния

# 5
  • Мнения: 1 352
Джоджен, чубрица, чер. пипер, червен пипер.

# 6
  • Сливен
  • Мнения: 894

   
Джоджен, чубрица, чер. пипер, червен пипер-повечко Simple Smile
сол не слагам,според мен е достатъчно да се осоли ястието от зелевите листа Peace

# 7
  • София
  • Мнения: 1 654
Баба прави най-вкусните сърмички и съм взаимствала от нея подправките -слагам черен пипер, малко червен пипер, джоджен и много ситно накълцан праз лук.

# 8
  • Мнения: 2 926
Червен и черен пипер, джоджен, чубрица, малко сол

# 9
  • Мнения: 589
Освен изброените-черен пипер,чубрица и червен пипер,аз слагам и семена от копър.Божествено става!

# 10
  • Мнения: 472
Станаха страхотни  сърмичките. Много е важно и каймата да е хубава (аз сама си смлях само свинско месо).

# 11
  • Мнения: 2 122
черен пипер, кимион, чубрица, червен пипер
слагам само ориз, понякога и много наситно нарязана сланина без кожа, придава страхотен вкус  Peace

# 12
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 321
Запържвам каймата с праз, сол, черен пипер, червен пипер. Слагам ориза. Това е. Никакви други подправки
Ако сърмите са постни слагам и джоджен.

# 13
  • София
  • Мнения: 604
задължително ронена чубрица+черен пипер+мъничко ким

# 14
  • София-България, Израел - където си поискам
  • Мнения: 2 856

   
Джоджен, чубрица, чер. пипер, червен пипер-повечко Simple Smile
сол не слагам,според мен е достатъчно да се осоли ястието от зелевите листа Peace

по същия начин Peace

# 15
  • София
  • Мнения: 12 554
Принципно с джоджен, но напоследък понякога правя плънката с кимион.
Сега имам мас - домашна и мисля плънката да я направя с мас, вместо с олио. Стават много вкусни.

# 16
  • Мнения: 5 001
На зелеви сърми с кайма:
В плънката черен,червен пипер,чубрица.
Когато се редят сърмите в тенджерата или тавата междъ тах задължително слагам 2-3 листа дафинов лист.



Джоджен НИКОГА не слагам на зелеви сърми.Само на лозови!
Но това е явно въпрос на вкус.

# 17
  • Мнения: 3 537
Независимо дали са постни или с кайма слагам - праз,червен, черен пипер и джоджен.

# 18
  • София
  • Мнения: 7 035
Черен пипер, червен пипер и чубрица. Освен ориз и кайма в плънката, аз слагам и гъбки.

# 19
  • Мнения: 2 438
Плънката е от кайма, ориз, лук и праз. Подправките са сол, кориандър, куркума и къри. Преди да изключа фурната заливам допълнително сърмите с олио с препържен червен пипер.

# 20
  • Мнения: 3
Аз плънката я правя като за пълнени чушки. Слагам в тигана лук, каймата, ориза, вегета, червен пипер, черен пипер, няма нужда от сол, защото вегетата е солена, чубричка и магданоз. Получава се много добре, който ги е опитал винаги ми иска тайните съставки Grinning

# 21
  • Мнения: 3 830
Слагам сол, черен пипер, червен пипер, кимион, лук.

# 22
  • Мнения: 408
Момичета да ви попитам: имам един петел от село и смятам да го разфасовам и да направя зелеви сърми от него, въпросът е трябва ли да сложа нещо по мазно във всяка сърма и какво да е то защото домашните птици са по тлъсти и месото е по сухо:
Предварително ви благодаря!

# 23
  • Мнения: 2 567
Чубрица, сол и черен пипер.

# 24
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Момичета да ви попитам: имам един петел от село и смятам да го разфасовам и да направя зелеви сърми от него, въпросът е трябва ли да сложа нещо по мазно във всяка сърма и какво да е то защото домашните птици са по тлъсти и месото е по сухо:
Предварително ви благодаря!
Аз мисля, че в тази тема писах /нали има две подобни Embarassed/, че в сармата винаги слагам по парченце сланина. Просто става много по-добре, особено ако са с кълцано месо, а не с кайма. Другият вариант е да ги сготвиш с мас, любимото ястие на моя мъж е домашна кокошка с кисело зеле и мас Crazy
Мастер, аз пробвах една година по препоръка на позната да сложа джоджен на зелеви сарми. Че и гости имах ooooh! Както мъжът ми ме бил похвалил предварително, че правя страхотни сарми, така изхвърлих почти всичко и седмици ми мрънкаше след това какво съм изпортила Mr. Green

# 25
  • Мнения: 2 567
Забравих-баба ми слага в сърмите и парченца орехи, омекват в процеса на печене и стават много вкусни

# 26
  • Мнения: 2 122
аз джоджен слагам на постни сърми за Бъдни вечер които правя, наистина стават вкусни така, на каймата май много не й ходи тази подправка

# 27
  • Мнения: 1 313
Джоджен ми стои малко странно на мен, но въпрос на вкус, и аз слагам каквито обичаме Wink
Опитайте да поръсите сърмите с малко копърово семе и ще видите, какъв невероятен аромат придава на сърмите Peace

Общи условия

Активация на акаунт