Баница с газирана вода,нещо гадна стана

  • 14 617
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 172
Здравейте!
Искам да попитам защо се получи така  Thinking
Рецептата е следната:
кори "Белла",между всяка двойка кори се слага натрошено сирене и малко олио и накрая се реже на парчета и се залива с две яйца и половин литър газирана вода.
Да,ама не.Стана гадна,глетава и мирешеше на блудкаво  Sick
Това е рецептата,която даде свеки и каза,че ставала страхотна бухнала баница,ароматна.Уж я направих точно по рецептата и стана ужасна.Може би не съм свикнала на този вкус  Thinking
Защото аз баницата я правя по друга технология.Правя плънка от яйца,сирене,кисело мляко и олио и с това слепвам корите като не я режа накрая и си я пека така цяла,а отгоре мажа с масло и става наистина божествена.а този вариант с газираната вода стана странен  newsm78
  Моля ви кажете къде е грешката,ако има такава  newsm78 Ааа, и да уточня,че аз винаги си правя баницата с кори "Фамилия" и става дебела и ароматна.А с тези Белла се получи нещо странно  Thinking

П.П. И ми кажете каква е разликата между газираната вода и содата за хляб например.Имат ли нещо общо?Защото на мен ми лъхаше баницата точно на сода,а мъжът ми спори,че двете неща нямали нищо общо  Thinking

# 1
  • Мнения: 657
Баница с готови кори правя с плънка от яйца,сирене и малко масло, когато я изпека я напръсквам със газирана вода и я завивам с кърпа става разкошна. Половин литър сода ми се вижда доста Thinking Аз правя вита баница и не я режа, а за марката на корите, чесно казано не обръщам внимание винаги взимам каквито има

# 2
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Моята заливка за баница правя от 4 или 5 яйца+450 мл студена вода от чешмата.След изпичането я обръщам и оставям да се охлади.
http://storage3.album.bg/71f/img_0021_4196c_9307436.jpg
При твоята заливка яйцата ми се струват малко.

Исках само да допълня,че бухването на баницата не зависи от газираната вода.Заливката ми е с чешмяна вода и при печенето баницата излиза от тавата,ако е от по-ниските,за това съм си купила висока тава.

Последна редакция: пт, 02 яну 2009, 20:33 от max-mama

# 3
  • Мнения: 461
Развалиха корите за баница Бела - затова ги ползвам само за тиквеник и баклава, и им слагам повечко плънка и мазнина.
Корите Бела са дебели и жилави, а различните партиди имат не само различен цвят, но и вкус.
Ако са фини корите, 2 яйца са малко за хубава баница, а газираната вода трябва да е не повече от 300 мл.

И газираната вода, и содата са набухватели.
Содата за хляб (натриев бикарбонат, натриев хидрогенкарбонат) NaHCO3 е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (Na2CO3). Тя е бяло твърдо вещество в нормални условия и се произвежда чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид. Взаимодейства с киселините в хранителните продукти, при което се отделя въглеродна киселина. Последната се разлага на вода и въглероден диоксид и обуславя процеса бухване, както и образуването на шупли в изпечените продукти.

При нагряване натриевият бикарбонат се дехидрира до натриев карбонат (динатриев карбонат, калцинирана сол). При по-нататъшно нагряване последният се разлага до динатриев оксид и въглероден диоксид.
Газираната вода е вода, която е  "обогатена" с въглероден диоксид под налягане. При нагряване - водата се изпарява и остава въглероден диоксид.

# 4
  • Мнения: 461
Забравих да добавя - въглеродния диоксид CO2 е газ без цвят и миризма,  и това "остава" след нагряване е причина за така наречения парников ефект.

# 5
  • Мнения: 2 172
Развалиха корите за баница Бела - затова ги ползвам само за тиквеник и баклава, и им слагам повечко плънка и мазнина.
Корите Бела са дебели и жилави, а различните партиди имат не само различен цвят, но и вкус.
Ако са фини корите, 2 яйца са малко за хубава баница, а газираната вода трябва да е не повече от 300 мл.

И газираната вода, и содата са набухватели.
Содата за хляб (натриев бикарбонат, натриев хидрогенкарбонат) NaHCO3 е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (Na2CO3). Тя е бяло твърдо вещество в нормални условия и се произвежда чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид. Взаимодейства с киселините в хранителните продукти, при което се отделя въглеродна киселина. Последната се разлага на вода и въглероден диоксид и обуславя процеса бухване, както и образуването на шупли в изпечените продукти.

При нагряване натриевият бикарбонат се дехидрира до натриев карбонат (динатриев карбонат, калцинирана сол). При по-нататъшно нагряване последният се разлага до динатриев оксид и въглероден диоксид.
Газираната вода е вода, която е  "обогатена" с въглероден диоксид под налягане. При нагряване - водата се изпарява и остава въглероден диоксид.




Благодаря ти за изчерпателното обяснение за содата и газираната вода.Уж не са едно и също нещо,но като отида в заведение казвам "Дайте ми една сода." Или пък ако ме боли корем или имам киселини,пак си взимам сода.Та това ме наведе на мисълта,че имат нещо общо,особено след този соден полъх от баницата  Sick  
  Може би трябват повечеко яйца.Аз по принцип като си правя обикновената баница слагам 3 яйца в плънката.става страхотна.Но този път викам хайде да направя така както свекърва ми я прави (много я прехвали) ,но нещо не ми се получи  Confused

# 6
  • Мнения: 1 777
Аз я правя така както си я направила,но аз слагам около150- 200ml. газирана вода и винаги става пухкава.Според мен  си сложила много газирана вода и затова  е станала така.

# 7
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
По принцип не режа баница преди да я пека, а после. Така не се ли слепва?

# 8
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
max-mama, тези 4-5 яйца и 450 мл вода на колко кори и колко сирене ги слагаш? А после като я обърнеш, не се ли сплесква, нали се е надигнала при печенето?

# 9
  • Мнения: 2 879
Аз слагам ред кори, ред сирене и я нарязвам на парчета. Накрая загрявам 1 ч. чаша олио и заливам баницата /кората отгоре хваща хрупкава коричка/. Отгоре изсипвам 4 яйца, разбити с 250 мл газирана вода и пека в умерена фурна.

# 10
  • Мнения: 405
Според мен яйцата са малко.
Аз също я правя с половин литър сода, но в заливката слагам 4 яйца и в плънката към 300г сирене още две яйца. И ако сиренето не е достатъчно соленo слагам и малко сол. Режа също преди да я залея. Пека и после наобратно. Става винаги много пухкава и вкусна. Досега не е имало оплаквания.

# 11
  • Мнения: 3 621
Аз слагам ред кори, ред сирене и я нарязвам на парчета. Накрая загрявам 1 ч. чаша олио и заливам баницата /кората отгоре хваща хрупкава коричка/. Отгоре изсипвам 4 яйца, разбити с 250 мл газирана вода и пека в умерена фурна.
И аз я правя по този начин, но с 200 мл газирана вода и 5 или 6 яйца ако са по малки, и по-малко от 1 ч.ч. олио, ние изобщо не обичаме мазни баници.
Елфичка, според мене яйцата ти са малко, а газираната вода много, оттам идва и блудкавия вкус за които пишеш, а и след като си слагала олио на всеки лист , е станала и прекалено мазна

# 12
  • Разград
  • Мнения: 3 110
max-mama, тези 4-5 яйца и 450 мл вода на колко кори и колко сирене ги слагаш? А после като я обърнеш, не се ли сплесква, нали се е надигнала при печенето?


Тази заливка е за 400 гр кори,сиренето е на вкус.Не мажа дъното на тавата с олио преди да почна да редя корите.След като ги наредя,нарязвам на парчета,заливам нарезите с около 50 мл загрято олио и накрая заливката,като преди да сложа в загрята фурна изчаквам около 10 минути да попие добре.През това време с вилица отварям леко парченцата,за да може да отиде от заливката навсякъде и пека.След изпичането я обръщам в по-голяма тава и изчаквам така да се охлади.Винаги става много хубава,провали нямам с тази заливка.

# 13
  • Мнения: 2 172
Аз слагам ред кори, ред сирене и я нарязвам на парчета. Накрая загрявам 1 ч. чаша олио и заливам баницата /кората отгоре хваща хрупкава коричка/. Отгоре изсипвам 4 яйца, разбити с 250 мл газирана вода и пека в умерена фурна.
И аз я правя по този начин, но с 200 мл газирана вода и 5 или 6 яйца ако са по малки, и по-малко от 1 ч.ч. олио, ние изобщо не обичаме мазни баници.
Елфичка, според мене яйцата ти са малко, а газираната вода много, оттам идва и блудкавия вкус за които пишеш, а и след като си слагала олио на всеки лист , е станала и прекалено мазна


О,не въобще не беше мазна.Аз даже я правя с повече олио,когато си я правя по моя начин,даже суха стоеше (не съм оливала обилно с олио,само пръсках с бутилката).
  Незнам защо въобще реших да я правя с газирана вода,просто съм чувала ,че много хора я правят по този начин и реших да я пробвам,ама  Confused
  Сега реших,че ще я направя по следния начин.Ще комбинирам двете рецепти в една и мисля,че ще се получи.
  Правя си плънка от 3 яйца,олио,кисело мляко и сирене и я слагам между 2 по 2 кори.Накрая правя заливка от 2 яйца и МАЛКО газирана вода (не повече от 150 мл),колкото да бухне,а не да мокри корите без да я разрязвам предварително,може би няколко дупчици с вилица и пека.Надявам се така да стане  Party

# 14
  • Мнения: 1 232
Тази баница я правя и ми се получава. Като я наредя по начина, по който я описваш, я нарязвам и запичам във фурната на (100-150)гр. След това я заливам със сместта, като следя да е проникнала навсякъде. Не му мислиш за това, че ще и развалиш формата. Следва второ печене.

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 23:32 от ябълка

# 15
  • Мнения: 2 438
Единствената баница, която правя е с газирана вода. Правя я от всякакви кори, слагам два пласта сирене, нарязвам я на парчета, заливам със сгорещено олио, отгоре я заливам с разбити 4-5 яйца  газирана вода около 300 мл, мятам в гореща фурна и това е.

# 16
  • Мнения: 2 309
Развалиха корите за баница Бела - затова ги ползвам само за тиквеник и баклава, и им слагам повечко плънка и мазнина.


На мен за съжаление и баклавата ми провалиха. Надуха се, а след заливането със сиропа станаха глетави. На вкус беше като млечна баница с орехи. Не, че не се изяде, но ме хвана страшно яд.

Иначе рецептата за баница с газирана вода моя колежка ми е казвала, че я прави с наредени кори, натрошено сирене, олио и малка бутилка газирана вода. Даже яйца не слага. Не съм я пробвала, не ми допада този "пестелив" вариант на баница - предпочитам да има яйца, кисело мляко, много сирене.

# 17
  • Мнения: 1 906
Аз я правя така както си я направила,но аз слагам около150- 200ml. газирана вода и винаги става пухкава.Според мен  си сложила много газирана вода и затова  е станала така.
Такова е и моето мнение.
Даже аз слагам най-много 150мл. и действително става много пухкава и няма никаква неприятна миризма  Peace

# 18
  • Разград
  • Мнения: 2 102
Аз също правя баницата с газирана вода и става много вкусна и пухкава.
Ако корите са 400 гр., заливката е с 4 яйца и 400 мл. газирана вода.
Намазвам тавата с олио, слагам един лист и покривам цялото дъно на тавата. След това върху всеки лист слагам в средата сирене, събирам краищата към средата и го слагам в тавата. Така нареждам всички лист един до друг. Намазвам отгоре с маргарин или чисто масло. Заливам с яйзата и газираната вода, като с вилица проверявам да има навсякъде от заливката. Пека в леко загрята фурна. След изпичането я обръщам веднага.

# 19
  • Мнения: 1 906
...
  Сега реших,че ще я направя по следния начин.Ще комбинирам двете рецепти в една и мисля,че ще се получи.
...
Направи ли я по комбинирания начин  Rolling Eyes ?

# 20
  • Мнения: 1 447
Аз я правя така както си я направила,но аз слагам около150- 200ml. газирана вода и винаги става пухкава.Според мен  си сложила много газирана вода и затова  е станала така.
Такова е и моето мнение.
Даже аз слагам най-много 150мл. и действително става много пухкава и няма никаква неприятна миризма  Peace
И аз я правя по същия начин с 200 мл вода и става страхотна.

# 21
  • Мнения: 2 803
Аз я правя така както си я направила,но аз слагам около150- 200ml. газирана вода и винаги става пухкава.Според мен  си сложила много газирана вода и затова  е станала така.

И аз така мисля. Най-редовно правя баница-кавърма и слагам 4 яйца и около 200 мл сода+ кис.мляко. Никога не се е случвало да не ми стане.  chef

# 22
  • Мнения: 1 906
...
И аз така мисля. Най-редовно правя баница-кавърма и слагам 4 яйца и около 200 мл сода+ кис.мляко. Никога не се е случвало да не ми стане.  chef
Не съм слагала кисело мляко в заливката  Thinking . Променя ли се вкуса?

# 23
  • Мнения: 2 803
Ами става много пухкава от содата и мека и сочна с млякото. Аз слагам и сиренце-ммм богата работа.  chef

# 24
  • Мнения: 34
Корите нагъвам в тавичката като ветрило. Между гънките слагам натрошеното сирене. Заливам с 4-5 яйца разбити и при тях добавям около 1 ч.чаша газирана вода или лимонада. Поръсвам с олио. При този вариант не слагам кисело мляко.  След като се опече обръщам тавата върху 4 купички докато изстине. Никога не съм имала провал - става много пухкава и вкусна.

# 25
  • Мнения: 5 001
Аз я правя така както си я направила,но аз слагам около150- 200ml. газирана вода и винаги става пухкава.Според мен  си сложила много газирана вода и затова  е станала така.

И аз така мисля. Най-редовно правя баница-кавърма и слагам 4 яйца и около 200 мл сода+ кис.мляко. Никога не се е случвало да не ми стане.  chef
И аз слагам 200 мл. газирана вода,3 яйца,1/2 кофичка кисело мляко.Става СУПЕР! Плънката ми е от 400 гр сирене с едно яйце....Никога не съм имала гаф,става пухкава и вкусна.

# 26
  • Мнения: 1 906
Моята баница с газирана вода се пече в момента  Laughing .
Утре може да се отчета със снимки  Flutter

# 27
  • Мнения: 1 906
Изпълнявам обещанието си (макар и с малко закъснение  Embarassed)
преди заливката

вече със заливка, преди печене

ИЗПЕЧЕНА   chef

парченце

и още едно

# 28
  • Мнения: 11 607
Да си кажа.......Правила съм баница с газирана вода и винаги се е получавала.....Дори, когато съм нямала газирана вода, съм ползвала лимонада. Вкусна е! Благодаря,че ме подсетихте за този вариант.....Преди време само с газирана вода(лимонада)правих баниците.....Сега съм ги забравила....А иначе спор няма - много, много развалиха и Белла, и Фамилия.....Когато има ползвам само Сърбиянка.....

# 29
  • София
  • Мнения: 12 554
Мама Цоцоланка откъде ги купуваш тези кори? Дори не съм ги чувала.

# 30
  • Мнения: 11 607
Мама Цоцоланка откъде ги купуваш тези кори? Дори не съм ги чувала.

За съжаление и аз вече трудно ги намирам. Аз не съм в София, преди имаше при нас в почти всеки магазин от тях.....Но в последно време и аз трудно ги намирам. Има и едни Тонус....И на тях пише,че са домашно точени...Доближават се до Сърбиянка, но не е същото!

Общи условия

Активация на акаунт