Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ян. 2009, 18:48 ч.

Дайте ми съвет

 • 4 579
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 78
Здравейте мами, чак сега се реших да помоля за съвет. Ето моята история.
Родих голямат си дъщеря на 24.09.2004 г., в 36 г.с.,  термина ми беше на 19.10.2004 г. Роси се 3,250 и 49 см. идеални мерки даже за нормално родено дете. Но тя беше незряла /този е термина/. Нямаше проблеми освен гъста кръв и вследствие жълтеница по тежка форма. Никакви обяснения нямаше защо е така. Имах трудна бременост, но нямах разкритие, нищо просто ми се пукна водата това е. Бяха ми правили редовни изследвания, всички ок. Редовно ме гледаха на ехограф, поне 2 пъти в месеца. Всичко се забрави до тази година. Пак бях с термин 19.10.2008 г. но този път родих на 20.09.2008 г. още по рано 35 г.с. Пак никакви обяснения, този път имах болки, и пукната вода. Пак имах редовни изследвания и прегледи. Малката се роди 3100 и 47 см, пак идеални мерки, но с дихателни проблеми. Сложиха я в кувьоз. От там се установи, че има много гъста кръв, много, наложи се кръвопускане, много системи за разреждане на кръвта и много фототерапия. Въпроса ми беше защо се случва два поредни пъти едно и също и никой не ми каза причина. По скоро гадаеха , децата страдали в мен, кръвна несъвместимост, висока захар. Нищо окончателно и нищо сигурно. По скоро аз ги насочвах. Сега малката я водим редовно на преглед, добре е, дано да е все така.
Ако се навия да имам трето дете /преди това исках/ какви изследвания да си направя, до кого да се консултирам.
Предварително благодаря

# 1
 • Мнения: 143
 Едва ли ще помогна много, но според мен трябва да се консултираш освен с добър гинеколог, също и с добър неонатолог, защото след раждането те поемат бебетата с проблеми, а за да ги лекуват би трябвало да знаят защо се е получело така. Довери се на майчиния си инстинкт и задай всички въпроси, сподели всички факти, дори да  ти изглеждат маловажни.
 И дано се осъществи мечтата за трето детенце, което да дойде този път без проблеми!  bouquet

# 2
 • Мнения: 78
Консултирах се с лекарите в нашата неонатология. Те не можаха да ми кажат причината. За тях проблема е в генеколозите. Всъщност тях ги интересуваше единствено да е добре Олито не търсеха причини. Само казваха много е червена, много е червена и това. Забравих да кажа че в епикризата и пишеше рисково дете, диагноза неонатална церебрална исхемия.

# 3
 • София
 • Мнения: 33 109
Неонатолог едно на ръка. Като начало - наистина много добър гинеколог.
Аз имах късмет, че освен при охлюва от ДКцто, ходех и на частно. Родих Алекс в края на 34та седмица, началото на 35та. Направих преекламсия. Дребното се роди 2400гр, 45 см, 1ва ст. на недоносеност. Имаше тежка жълтеница. Обясниха ми, че е от различните резус фа-ри. Аз съм А+, а Алекс е А-.

Да се върна на гинеколога.
Преди 8г пак бях на ЖК при него. Тогава не бях толкова запозната с форума, с бебета, млада майка. Дребна съм. Качих доста кг - 25. Винаги съм била с ниско кръвно. По време на 1вата ми бременност започнах да го вдигам (по време на бременността). Но за гинекологът, за кратко ще го наричам Х, това беше нормално. Аз се притеснявах, а отговорът беше "много килограми си качила, това кръвно е нормално за тези килограми". Най-вероятно и тогава съм направила преекламсия. Калцира ми плацентата в 5ти месец. Родих Дияна 20 дена по-рано, в Правителствена. Един прекрасен ден просто ми изтекоха водите.

7г по-късно се записвам на ЖК отново при г-н Х. Но този път посещавам и частен гинеколог. Естествено, че повече внимание получавах от частника. Г-н Х ми калцира плацентата в 3ти месец. БХС каза, че нямало нужда да правя. А след като му казах, че съм си записала час за Фм, рече "ами хубаво си направила". Всички напътствия получавах от частният гинеколог. Повече не стъпих при г-н Х. Отидох да си взема док. за раждане и акушерката ми рече "ама ти коя си, не си идвала, аз съм те отписала". Аз рекох "хубаво" и станах да си ходя. Тук г-н Х се направи на лекар и помоли акушерката да измислела нещо. На мен придвижването не ми беше лесно, мъж ми тичаше да ми оправя документите. Направила нов картон за ЖК, и съвсем случайно намерила моя картон. Даже била много учудена. Минало.
Този път частният гинеколог ми обърна внимание на кръвното и каза "ще ти навлече много неприятности". Предупреди ме. При 2рото раждане не ми изтекоха водите, при пълно разкритие ми спукаха мехура. Не са ми предизвикали раждането.

Едва след като родих Алекс се замислих, че най-вероятно има зависимост и най-вероятно и Дияна е родена преждевременно поради да речем високото ми кръвно. Но този път бях предупредена и знаех какво може да очаквам.
Не помня да съм чела епикризата на Дияна. Най-вероятно е някъде в архивите на Правителствена. Дияна обаче се роди по-тежка от Алекс - 2670гр и 49см.

И пак да потретя - за следенето на бременността - добър гинеколог.

# 4
 • Мнения: 78
Кръвното ми беше нормално през цялата бременост. Но виж пулса ми е много висок от момиче още. Винаги е над 100 до към 120. А никой не ми е казал че плацентата ми е калцирана. АЗ също ходих на частно и бях много доволна. Но виж за кръвните групи аз съм А1+ , а мъжът ми е А2-. Но тук питат само каква е кръвната група на майката не се интересуват от бащата. Така и не ми казаха каква кръвна група са децата. Между другото до този извод за кръвната несъвместимост стигнах сама. Точно заради това и не кърмих. Щеше да е още по лошо за малката.

# 5
 • Мнения: 4 589
Знаете ли мами, че четох в един чужд сайт за недоносени, че когато майката роди недоносено бебе, шанса да роди второто си дете недоносено се увеличава с 20-40%, което си е доста сериозен процент. Много често се говори за памет на тялото.
Но наистина, ако могат да се направят каквито и да е изследвания, за да се избегне нещо подобно следващия път е добре да се направи.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 915
По правилата би трябвало при преждевременно раждане плацентата да се изпраща за изследване в лаборатория и се дава епикриза. Но явно много болници не го спазват. Не искам да противореча на  nikolina-pikolina, но аз съм чела, че всяка следваща бременност е по-доносена и плода е по-развит. Естествено, че има изключения, а пък и дали е вярно това което четох, незнам  newsm78
Кръвното ми беше нормално през цялата бременост. Но виж пулса ми е много висок от момиче още. Винаги е над 100 до към 120. А никой не ми е казал че плацентата ми е калцирана. АЗ също ходих на частно и бях много доволна. Но виж за кръвните групи аз съм А1+ , а мъжът ми е А2-. Но тук питат само каква е кръвната група на майката не се интересуват от бащата. Така и не ми казаха каква кръвна група са децата. Между другото до този извод за кръвната несъвместимост стигнах сама. Точно заради това и не кърмих. Щеше да е още по лошо за малката.
Правилно питат за кръвната група на майката, тъй като ако резус фактора е положителен, както е при теб, този на бащата няма значение. При отрицателен резус фактор на майката се прави задължително терапия, тъй като лекарите не могат да разчитат на това, че посочения баща е истинския.
А колкото до кръвната група на детето, трябва да я пише в епикризата от раждането.

# 7
 • Мнения: 78
Определено не са ми правили изследвания на плацентата, поне нищо не са казали. Даже като родих голямата, плацентата ми беше двойна, незнам какво означава. Но доктора и двата пъти я разглежда визуално и не намери проблеми в нея. Неонатолозите нямаха предвид резус факторите, а самите кръвни групи за несъвместимостта.

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 915
Каран, той доктора я разглежда, за да види дали е цяла, т.е. дали не е останало в теб нещо от нея. А иначе, ако са я изследвали няма как да не разбереш, слагат я в една банка и описват, изпращат я в лаборатория и после ти дават епикриза с резултата. Това е редът за всяко родено мъртво дете, както и за преждевременно раждане, дори и детето да е родено здраво. И аз съм озадъчена, че не навсякъде се прави. Явно болниците си спестяват разходите. Но на мен лекаря ми каза, че е важно, тъй като по този начин се виждат доста неща, и е важно за следващи бременности да се знае резултата.
Радвам се че дечицата са ти добре. Дано винаги да са здрави и да те радват много.
А съвет незнам какъв да ти дам. Намери добър специалист гинеколог и поговори с него, кажи му какво те притеснява, като му покажеш какви изследвания имат децата и какви епикризи за диагноза и лечение от родилното. Потърси и второ мнение. Можеш да отидеш и в инвитро център, аз съм с впечатление, че лекарите там са доста компетентни при по-сложни случай. Можеш да ходиш там и без да си правиш инвитро, просто на консултации.

# 9
 • Мнения: 78
Много благодаря за инфото. Препоръчайте ми къде да отида да се консултирам и при кого. Аз съм от Добрич и тук не става. В София е най добре да отида.
Ако знаех че първият път не е било случайно, консултите щях да ги направя още тогава. Така малкото ми бебче нямаше да преживее тези неща.
Добре че всичко мина добре, дано и за в бъдеще да е така.

# 10
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
ще раждаш ли пак?
ако да - направи генетични изследвания
аз имам проблеми...които ескалират
почти сигурно нещо в генетиката то тези свързани с кръвотоците
но с времето проявявам все по-големи усложнения - наличие на проблеми в обмяната на вещствата...
все неща дето ще са важни само ако реша да износя трето дете
така че не се мъчи с въпроси ако няма да раждаш трето...ако си решила - направи генетични изследвания като начало

Общи условия

Активация на акаунт