Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 863
Тази тема е за всички, чиито деца тази година прекрачиха прага на училището и същевременно започнаха да учат чужд език на друго място!
Как смятате-удачно ли е?
Има ли резултати?
Има много мнения, че първи клас не е най-доброто време за започване на изучаване на чужд език.Дечицата все още нямат добра база по писане,а се налага едновременно да учат двете азбуки!
Моят син е в предучилищна група.Много се чудя дали и под каква форма да учи английски от догодина!Досега учеха в ДГ и като че ли ми се иска и в първи клас да продължи под същата форма-песни, игри...разговорен английски.А от втори клас и писменно,или от трети!
Какво се случи с вашето дете?
Трудно ли му е?
Лесно ли му е?
Съжалявате ли, че не изчакахте още една-две години или се радвате, защото виждате добри резултати?
Споделете!

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 941
За чуждия език - колкото по-рано, толкова по-добре.
Ако темата е само за първолаци, то има вече такава и там е по-удобно да се пита. Но тъй като е отделно - бих отговорила за опита си с моето дете и наблюденията ми от други деца, преминали вече първи клас. Синът ми също започна да учи английски в детската градина, справяше се много добре още тогава. В първи клас не исках да го товаря с допълнително време извън училище и затова го записах в паралелка, в която часовете по английски са повече(5 часа седмично). Досега не се е чувствал натоварен, но е напреднал много с езика. Чак тази година(четвърти клас) го записах на допълнителни курсове по език за да надгражда, тези курсове са само за много напреднали деца.
Всичко това е по лично негово желание и интерес, без никакви настоявания и болни амбиции от моя страна. Изчаках умишлено, за да не става претоварване и отблъскване. Ако няма заинтересованост у детето - няма никакъв смисъл.

# 2
 • Мнения: 7 823
Големия е първолак и го записахме допълнително на курсове по английски, в училище има един час седмично по езика.
Радвам се, че го записахме допълнително, защото в училище са на 3 -ти урок  Shocked все още. Първо учителката беше 1 месец на някакви курсове и нямаха часове, после си счупи крак (дано бързо се възстанови) и имат някаква заместничка. Начина на преподаване и сериозността с която подхождат пък предмета и материала доказват мнението ми, че в обикновените училища е много малко вероятно да се научи чужд език.
Сега за курсовете - като цяло съм доволна. Материала са преподава повече като игра, с танци и песни, което за мен е малко загуба на време, но мъжа ми твърди, че така и трябва. Взимат много думи и почти не ги пишат, което е добре, защото не се бъркат с двете азбуки. Моя изобщо няма проблем, всъщност в двете азбуки, дори и с "еднаквите" букви. Той така или иначе можеше да чете на български преди да стане първолак.
От друга страна се убедих, че лекотата при изучаването на езици си зависи до голяма степен от човека. За съжаление моя не иска да учи или не му се отдава лесно и за това си трябва натиск от наша страна, поне за сега. За сравнение малкия ми син знае почти всичко което знае и баткото само от това което чува от него, от телевизия и детската градина, просто си му върви на детето и това си е.
Не съжалявам, че не изчакахме, така или иначе първи клас до голяма степен учи децата как да учат, как да си разпределят времето и т.н. И това че имат допълнителни занимания им помага и няма да се губи време за нагаждане по-нагоре когато и материала в училище ще стане по-труден. Всъщност на Вики му се налага да учи само по английски, другите неща (писане , смятане, четене и разказване) той си ги знае в голяма степен и му е лесно, да не кажа досадно.
Успех в избора!

# 3
 • Мнения: 3 863
Благодаря ви, момичета!
Моя син също знае да чете и смята, но пише с печатни букви.
Ели, би ли споделила кое е мястото , което посещавате.Защото аз така и не намерих школа където да играят и пеят на тази възраст с изключение на Хелен Дорон!

# 4
# 5
 • София
 • Мнения: 7 263
Малкият ми син е първокласник в училище е в паралелка с изучаване на немски език, беше и в такава предучилищна група. Допълнително го записах в школа по английски.
Полза има определено и детето напредва.
Заниманията в школата по английски са два пъти седмично, той я посещава от миналата година. Много съм доволна.

Само да спомена, че за мен схемата не е нова, тъй като по същия път мина и баткото, който е вече 5-ти клас. При него немския беше по-слабо застъпен в училище, но пък посещавайки същата школа по английски в момента спокойно се справя говоримо с английския. Проблемите са му само с писането, но се надявам че скоро и те ще влязат в релси.
Лично аз съм чувала всякакви мнения за ранното чуждоезиково обучение - както "ЗА", така и "Против", без да съм специалист смятам че в тази ранна възраст за децата е доста лесно да усвояват лексика и да трупат запас от думи без усилия. На по-късен етап може да се наблегне и на граматиката.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Моите сега са трети и четвърти клас и сами поискаха да ходят на курс по английски. В училище (обикновено училище) обучението по езика е под всякаква критика (смяна на учтели, свободни часове и т.н.) и с тях се занимавахме ние с баща им (разбирайте, че сме преподавали това, което трябва да научат в училище). В класовете им има деца, които са започнали да учат езика още от детската градина и уж нямаха никакви проблеми. Факт е, че моите ходят на курс от есента и вече задминаха съучениците си и са с най-добри резултати. Нашият опит показва, че за децата няма късно записване на курсове, стига те самите да искат да учат. Точно за един месец наваксаха това, което техните съученици са започнали да учат още от детската градина, а родителите са дали луди пари за такси. По думите на мои познати нещо подобно се получава и в езиковите гимназии - учениците, които до този момент не са учили езика бързо наваксват това, което другите са дъвкали с години. Не съм привърженик на записването на езиков курс в първи клас, защото натовареността става доста по-голяма. Много деца и без това изпитват сериозни трудности с адаптирането, с дисциплината и нещото писане на домашни, за да им се тръсне на главите и езиков курс с тамошните домашни. Според мен опира до зрялост на самото дете и до това вече да е свикнало с ходенето на училище и развитието му като цяло. В трети клас са доста по-концентрирани и са усвоили вече навици за учене и това им икономисва време и усилия в езиковия курс. Според мен в повечето случаи  раннто записване е заради родителски амбиции, които си мислят, че записват детето за негово добро, но всъщност създават повече проблеми, защото рядко го питат дали иска да ходи на курс.

# 7
 • София
 • Мнения: 403
Синът ми започна да изучава английски език в предучилищна група в Алианса. Обучението беше под формата на песни, стихчета и учебникът им беше само с картинки. Азбуката изучаваха в първи клас. В първи клас го записахме в паралелка с немски език, защото с английския вървеше доста пред програмата в училище. Сега е в четвърти клас и добре се справя с изучаването на двата езика. От обучението в училище съм силно разочарована - непрекъснато сменят учителките и децата губят интерес към езика. Принудихме се да го запишем на частни уроци по немски език, та дотук с безплатното образование. Най-добрият вариант според мен е училище, в което наистина да се учи език, а не само да го има по програма, което ще спести и средства и време на родителите.

# 8
 • Мнения: 8
Скъпи мами,
от личен опит мога да ви споделя, че чужд език в българското държавно училище не се учи качествено! Дъщеря ми беше в паралелка с  разширено изучаване на английски език от 1-ви клас. Имаха ежедневно английски минимум по 1 час. Още първата година през нашия клас минаха поне 2 учителки /няма да споменавам кое е училището/. Тази година записах малкия - първокласник, в Британика и смея да твърдя, че към днешна дата той има повече знания от сестра му в трети клас по езика. Ходи на уроци с желание и гледа винаги да е подготвен добре. Имат нещо като състезание кой е най-добре подготвен и и с най-добре написано домашно! Как успяват учителите там да приковат вниманието на децата и да се съревновават, а в училище не се получава?!     

# 9
 • Ямбол
 • Мнения: 22 941
anistefano, моля да не обобщаваш за цялото българско училище. Аз съм доволна от учителите на сина ми и не е имал необходимост от допълнителни занимания. Също учи с желание в училище, на курсове ходи за да надгражда. Но от училище и вкъщи са му основните знания, а те не са никак малко.

# 10
 • Мнения: 3 863
Момичета,Благодаря ви, че споделихте!
Ние за сега решихме следното.Продължава да се занимава под формата на игри и песни у дома.Два пъти седмично.заниманията ще ги води баткото, който води английския в градината.Синът ми много се зарадва.Той много харесва баткото.Все пак познат човек, има му доверие....това ще е до лятото.през лятото ще ходи за месец и половина при брат ми в Англия на гости.От септември ще преценим,но най-вероятно ще продължим същата форма още една година.Или пък ще пробваме по лека-лека с азбуката и пак ще преценяваме.
Важното е,че се успокоих като намер човек и избрах формата.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт