Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Сдружение "Настоящи и бъдещи майки"
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 426
Искам да попитам знаете ли дали се отнася за всички отрасли в които работят на четири часов работен ден
Цитирай

Пловдив

Мнения: 17 240
Отнася се за фирмите,които заради кризата са намалили обема на работа и съответно работното време на работниците.Това е вид държавна компенсация.

Ти в такова производство ли работиш?
Цитирай

София

Мнения: 426
Отнася се за фирмите,които заради кризата са намалили обема на работа и съответно работното време на работниците.Това е вид държавна компенсация.

Ти в такова производство ли работиш?


Работя в счетоводна къща
Цитирай

Бургас

Мнения: 863
записвам се да следя темата
Цитирай

Варна

Мнения: 5 811
И аз се интерисувам.В сферата на търговията може ли да се възползваме и какви са условията.Работника ли трябва да задвижи нещата или работодателя.Какви документи и къде се подават.Много въпроси,но от април съм на 4 часов работен ден.Благодаря ви.
Цитирай


Мнения: 59
Доколкото аз разбрах, фирмата трябва да представи  причини за намаленото време на работниците си и може би спад в производството / търговия/ ,да докаже защо намалява работното време .
В нашата фирма пуснахме заповеди за намаляване на работното време поради намаляване обема на работа ,но тези  120лв не съм сигурна дали са обнародвани в ДВ и тези заповеди са за 3мес, а от тази година можело и за още  3мес. Така каза адвоката на фирмата ни
Цитирай

Варна

Мнения: 5 811
А сега де,как да докаже.С касовия апарат newsm78
Цитирай

Варна

Мнения: 5 811
Няма ли кой да отговори вече съм на 4 часа Confused.
А ако ме усвободят след това с тези 4 часа дали ще мога да отида на борсата.
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 8 610
КТ

Въвеждане на непълно работно време от работодателя
Чл. 138а. (Нов - ДВ, бр. 48 от 2006 г.) (1) При намаляване на обема на работа работодателят може да установи за период до три месеца в една календарна година непълно работно време за работниците и служителите в предприятието или в негово звено, които работят на пълно работно време, след предварително съгласуване с представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2.

(2) Продължителността на работното време по ал. 1 не може да бъде по-малка от половината от законоустановената за периода на изчисляване на работното време.

(3) С оглед създаване на възможност за преминаване от пълно на непълно работно време или обратно работодателят:

1. взема под внимание молбите на работниците и служителите за преминаване от работа на пълно работно време на непълно работно време, независимо дали молбите са за същото или за друго работно място, когато съществува такава възможност в предприятието;

2. взема под внимание молбите на работниците и служителите за преминаване от работа на непълно работно време на работа на пълно работно време или за увеличаване продължителността на непълното работно време, ако възникне такава възможност;

3. предоставя своевременно на подходящо място в предприятието писмена информация на работниците и служителите за свободните работни места и длъжности при пълно и непълно работно време, за да се улесни преминаването от работа на пълно работно време на работа на непълно работно време или обратно; тази информация се предоставя и на представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2;

4. предприема мерки за улесняване на достъпа до работа на непълно работно време на всички нива в предприятието, включително за длъжностите, изискващи квалификация, и за ръководните длъжности, и при възможност за улесняване достъпа на работниците и служителите, които работят на непълно работно време, до професионално обучение с цел да се увеличат възможностите за израстване в кариерата и професионалната мобилност.
Цитирай

Варна

Мнения: 5 811
Благодаря ти мама САННЯ,но май не намерих отговор на въпроса ми Rolling Eyes.Мога ли да се възползвам от този проект за помощ от 3 месеца по 120 лв?Кой трябва да задвижи нещата?Как се доказва в сферата на търговията намаления обем на работа?И все пак шефа има ли някаква мотивация,за да тръгне да защитава тази програма?
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 8 610
Глухарче, изобщо нямам идея за какъв проект за помощ говориш newsm78. Явно става дума за половин минимална работна заплата. Далече съм от сферата на търговията и мога само далечно и хипотетично да предполагам как се доказва намаляване на обема на работа. Разпоредбата, к копнах от КТ май е единственото, с което мога да съм от полза.
Цитирай

Варна

Мнения: 5 811
Благодаря ти.Този проект скоро го измудриха заради кризата.Ама сигурно ще има някаква уловка,за да не могат много хора да се възползват.Трудно се вземат пари от държавата.
Цитирай


Мнения: 19
Надали някой ще може да се възползва ако е малко предприятие. А и нали знаете как стават нещата в България....  Казват че ще гледат под лупа тези, които искат да се възползват. По принцип всеки счетоводител може да изкара фирмата на огромна загуба, но и в същото време последното, което иска е проверки. Така че, на който му стиска да се пробва.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.