Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 19
Имате ли актуални впечатления от някое от двете частни училища? Кое Ви кара да продължите обучението на детето си там? ...или да се откажете...
Струваше ли си парите?

# 1
 • Мнения: 19
Остана ли някой в този форум с дете, учещо там?

# 2
 • Мнения: 19
Добре, вече получих достатъчно актуална информация от самите училища! (Освен тях проучих и Увекинд, Рьорих, Иван Вазов, Петър Берон, Кирил и Методий, Българско школо; и повече не възнамерявам да проучвам)
Ще споделя с вас само по-специфичните моменти, които ми направиха впечатление в Св. Георги и Св. София, за които пуснах темата:

Започвам с най-скъпото българско частно училище Св. Георги (около 6 000 Евро с транспорт и спорт). То е разположено в нова сграда в Лозенец (под наем), строена за жилищен блок с един вход. "Двора" е нещо като циментов паркинг за 2-3 коли, обграден от висок зид. Там децата биват извеждани да "играят" през голямото им междучасие. Моите лични наблюдения показаха, че те излизат за не повече от 5 мин! Следва следващият клас. Всъщност междучасието минава в събиране, обличане и приготвяне на класа, който трябва да излиза. Навън, учител говорещ на английски се опитва да въдвори ред, но децата не обръщат много внимание на него а крещят и играят на бързи обороти, т.к. това им е най-дългата глътка въздух за деня. Играят не е най-точната дума, по-скоро изразходват енергия и както видях един върху друг. Това не се забеляза от преподавателя, но то така или иначе стана време за освобождаване на паркинга и всичко приключи.

Стаите са хубави и между другото единствените, които не миришеха на застояло или на манджи, което е характерен белег на горните 7 училища. Не знам как са го постигнали но евала  bouquet, тк.  това наистина започва да прави добро впечатление, когато си обиколил много училища. За съжаление това не важи за !!физкултурният салон!! - това наистина е нещо неприятно; студен, подземен, с балатум във формите на бурно море, никакви съоражения а само големи дебели тръби; прилича на просторна абонатна станция. Изобщо не вярвам, че там се провеждат ежедневно часове по физкултура а и беше адски студено.

В момента имат деца от предучилищна до 4-ти клас. С лиценз са за до 12 клас вече. Сградата е напълно усвоена и от догодина не се знае къде ще приютят новите ученици. И т.к. това ми даде малко надежда, че училището може да се премести на по-приемливо място от догодина ги попитах къде ще се местите. Отговора е: "Незнаем още, но ако ще се местим ще е от септември #Crazy #Crazy".
Много отблъскващо за мен беше това, че гледката от почти всяка една стая е действащ или замразен строеж, обхващащ буквално цялата гледка на децата; т.е. те виждат тухли, скелета и арматури на 5-10 метра от тях. Мисля, че в кабинета по музика все пак се виждаше двора на Американското посолство и небе!

   Сега малко и за позитивите на училището:
Контактът с родителите по отношение развитието и поведението на детето е адекватен, по отработена схема и на ниво. Такава схема липсва при горепосочените училища. Всеки един въпрос, препоръка, проблем и др. свързан с материала, учителя и т.н. минава през управителката (собственичката). Така тя винаги е запозната с всичко и не могат да останат скрити от нея проблеми.
Тя е създала правилник, който единствено, подчертавам единствено тук се спазва. Правилниците на ...още веднъж... "горните 7 училища" са създадени с препоръчителна цел, да си ги четат родителите и както казват и показват в Св. София - да ги прочитат в началото на годината на учениците за да знаят, че не е добре да правят някакви работи, но все пак крайното решение се взима от ученика.
Ходи се със симпатична униформа (не е така в 6-те; в "Иван Вазов" си я купуваш но се носи само в понеделник; в "Рьорих" по техни думи се носят от понеделник до четвъртък; въобще изключения всякакви)
С изключение на Математика и БЕЛ предметите се преподават на Английски език.

В заключение за ЧСОУ "Св. Георги" мога да кажа, че ако желаете Вашето дете : да се справя безпроблемно с езика, като прието в Английска гимназия; да не се клати по три часа на ден в микробусите от Витоша (а сте от София); да се научи на дисциплина, изградена изцяло от позитивни подходи; но да го затворят в една учебна сграда където само ще усвоява и ще се усъвършенства с цената на пропуснати детски моменти и социални контакти на открито (за мен поне са много важни поне до 4 клас, по натам по-върви да се затворят в някаква школа и да се отдадат изцяло на образованието). Абе с две думи ако си намерят нова сграда с по-добра база и имате посочените финанси - нападайте!

Утре ще Ви пиша и за "потайностите" Wink Wink на "Св. София".

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 02:07 от vicslave

# 3
 • София
 • Мнения: 53
vicslave,

Много ти благодаря за информацията. Дори успях да си го представя горе-долу. Браво, че си имала нерви да обикаляш толкова много. Аз нямам нерви  Blush, затова ти благодаря още веднъж.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 4 266
С нетърпение очаквам и разказа ти за Света София.

# 5
 • Мнения: 3 479
Въпреки, че във форума няма мнения за Св. Герги, напливът за тях е доста голям. По-голям е отколкото капацитетът им.
Ще има подбор на кандидатите - тест за детето, разговор с психолог - съвместно родители и дете, а също така и отделно само психологът с детето.
И аз чакам за Св. София Simple Smile

# 6
 • Мнения: 19
vicslave,

Много ти благодаря за информацията. Дори успях да си го представя горе-долу. Браво, че си имала нерви да обикаляш толкова много. Аз нямам нерви  Blush, затова ти благодаря още веднъж.

Искам само да ви предупредя, че съм мъж bowuu, така че мненията ми за идеално училище са от мъжка гледна точка  Sunglasses ако това има значение за вас

# 7
 • София
 • Мнения: 1 609
Искам само да ви предупредя, че съм мъж bowuu, така че мненията ми за идеално училище са от мъжка гледна точка  Sunglasses ако това има значение за вас

Още по-добре! Много интересно е да се чуе и една мъжка гледна точка по въпросите на образованието!  Peace

Поздравления за подробната информация vicslave! Избираш частно училище за детето си ли?  Hug

# 8
 • Мнения: 2 829
още по-добре,,ние понякога сме пристрастни и надъхани  Wink
Поздравления за проучването
и аз чакам отзиви за Св София

# 9
 • Мнения: 3 271
Чакам и аз да прочета за останалите училища.
Впечатленията ми от преди няколко месеца само за Иван Вазов, нямаше миризма на манджа в статите, предвид, че помещението за хранене е в отделна стая. А застояла миризма може да има само, ако не се проветрява, нямам такива наблюдения нито за Иван Вазов, нито за Св. София.

# 10
 • Мнения: 19
Въпреки, че във форума няма мнения за Св. Герги, напливът за тях е доста голям. По-голям е отколкото капацитетът им.
Ще има подбор на кандидатите - тест за детето, разговор с психолог - съвместно родители и дете, а също така и отделно само психологът с детето.
И аз чакам за Св. София Simple Smile
При тях продължават почти всички деца от двете детски градини към тях, " ..с изключение на тези, които се записват в англо-американското училище или заминават в чужбина", затова напливът изглежда голям, просто има много малко места за "външни" деца.

за Иван Вазов, нямаше миризма на манджа в статите, предвид, че помещението за хранене е в отделна стая. А застояла миризма може да има само, ако не се проветрява, нямам такива наблюдения нито за Иван Вазов, нито за Св. София.

За Иван Вазов, стаята, която имах благоволението на директорката да разгледам бе на предучилищният клас - там си миришеше на музей (природонаучен); да, хранят се в отделна стая, но ходят до тоалетна в самата класна стая!  По принцип симпатизирам на това училище и то много, но като за зелено такова а не за основно.

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 23:16 от vicslave

# 11
 • Мнения: 19
И така, време е за Св. София:

Там не можеш да се уговориш за среща в удобен за теб ден или час. Прием има от 14.00 или от 15.00 само във вторник и четвъртък.
     
    Само в това училище от 8-те не се разговаря със собственика (съдружника, директора) а със специално подготвено за тази цел лице (за съжаление това не е така обсъжданата в този форум психоложка, с която нямах търпение да се срещна).  Накратко, жената започва да рецитира условията и постиженията на училището. Накрая нямаш никакви въпроси - всичко, което и е казано да каже го е казала. Остават актуални нещата, че ги натоварват с много допълнителен материал (в първи клас се преподават уравнения с неизвестни; в трети се взима материал за кандидатсване за СМГ). Който не издържи и завърши с две четворки годината напуска. Имат такива случаи и тогава си запълват бройките с деца от други частни училища (тук отварям една по-голяма скоба да споделя едно мое мнение (наблюдава се една доста порочна тенденция родители да експериментират с децата си в търсене на перфектното частно училище - една година в едно, две години в друго и така до в най-лошият случай кварталното държавно за край на експеримента. Според мен родителя има право на една грешка. Всичко останало трябва да се разглежда като патология, изразяваща се в мания за търсене на недостижимото. Убедих се, че перфектното училище, комбинация от всички изброени в началото на темата няма. Много ми е странно защо, но такова не намерих.))). Та с такива, циркулиращи из частните училища ученици си запълват временно бройката. Целта е до седми клас да останат само най-издържливите на натоварване, които да участват след това в прословутата таблица на Св. София, показваща колко процента от випуска е приет в АК, езикови, частни, профилирани и гимназии с разширено изучаване на чужд език (демек държавното училище). Интересен е и режимът на седмокласниците - в сряда и петък децата стоят до обяд, след което ги освобождават и най-често родителите започват да ги водят по частни уроци. Всъщност от училището казват, че това са часовете за самоподготовка но родителите настоявали през тези дни цяла година децата да си ги водят на още часно. Т.е. там средата по-някое време става доста конкурентна а това не е за всеки  newsm78...а и нали все пак още говорим за деца а не за кандидати на науките
   
    По 16 деца са в първи клас, от втори се запълват до 18 с външни ученици. Специално внимание обърнах на преобладаващия пол - потвърди се мнението на форума, че се толерира приема на момичета (по-добре се представят на приемния изпит и по-рядко предизвикват проблеми с дисциплината). В това училище началното образование приключва с трети клас. Класната ги извежда до края на трети клас и от четвърти започват специализираните преподаватели.
   
    Имат нефункциониращ (като в Петър Берон, където дори лъжат, че е техен) асвалтиран "тенис корт", игрище и една хубава тенис маса в училището. Тази маса обаче е за около 150-200 деца и има график кой клас кога да я ползва. Всъщност около тази маса децата тичат и си хапват през междучасията.
   
    Ученикът закусва вкъщи, т.к. това което му дават там не го засища до обяд. За обяд, стаята за шах и отделената от нея със завеса стая за танци (незнам как обмислят ходовете при този шум) се застилат с покривки и се превръщат в столова. Подрежда се салатен бар (на рекламната снимка изглежда доста добре) и различни манджи. Детето решава дали и какво ще яде. Между другото в други форуми, където ученици обсъждат учителите си и училищния живот, децата от Св. София най-много оплюват храната на училището си. Може би затова тук започват и примерите за правенето на изключения от правилника на училището:
     * Забранено е внасянето на храна в училището (кофите в класните стаи са пълни с опаковки от зрънчо и други такива)
     * Не са разрешени телефони (но няма как да ги контролират и съответно децата си ги ползват) (в Св. Георги просто е забранено и те не се ползват, контакта ви с детето става през директора ако има нещо спешно да си споделяте)
     * Не е разрешено носенето на играчки, PC игри, iPod и подобни но те вече са минали в графата : "Препоръчително е да не ги носите, но т.к. така или иначе ние не можем да ви проверяваме с какво идвате на училище, по-добре си ги носете за да изразходвате енергия в играта вместо да създавате шум и смут през междучасието".  #2gunfire И това наистина видях, че е така.
     * Пушенето и пиенето в училището са забранени! - ПУШЕШЕ СЕ В ПОДЗЕМНИЯ КОРИДОР ВОДЕЩ ДО СТОЛОВАТА/ЗАЛАТА ЗА ШАХ #Crazy

    Предучилищните групи играят на една открита тераса върху покрива на сградата, където има останка от съоръжение за люляне. Сега на него могат да се тупат само килими. Колкото и пъти да съм ходил до училището никога не съм виждал самите люлки както е на снимката в брошурата. Друго на тази тераса няма.

    Таксата миналата година е била 3 900 евро, като в това са включени задължителен транспорт, храна и безплатните учебници. Таксата нараства годишно с около 100-200 евро.

     Срещи с учителки, директорки и психоложки няма (явно са чели предишните теми, описващи срещите с тях!). Първата среща с психоложката е през март. Тогава се оставя детето-кандидат при нея да го преценява. В последните дни на Май детето държи изпити по математика и български език. Окончателните резултати излизат след няколко дни (т.е. в последния момент преди или по време на крайния срок за записване в другите училища). Нещата са изтеглени толкова късно, защото изчакват изпитите и класирането на Горнобанските училища, та да поемат неприетите там.

    Ами това е от мен.


   

# 12
 • Мнения: 3 271
Беше интересно, благодаря за разказа.
Надявам се да продължиш и за останалите.

# 13
 • София
 • Мнения: 967
Явно не си възхитен и от двете училища!
В твоята лична ситуация, къде смяташ, че ще е най-добре за твоето дете да учи?

# 14
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 781
Би било интересно да споделиш впечатленията си от Българско школо. Има доста положително отзиви от майки, гледната точка  на мъж явно е  различна. Лично мен много ме привлича, заради досегашните отзиви, името и новата база, която предполагам ще ползват от септември

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт