Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 юли 2005, 15:07 ч.

Операция с лазер при PAP 3?

  • 7 707
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, наскоро ми установиха РАР III, съответната биопсия показа CIN II. Назначена ми е операция с лазер в края на ноември. Чух, че операцията с лазер /обгаряне/ не е единствения начин, а може да предприемат и други мерки. Въпросът ми е, единствено HPV ли е вирусът, който причинява този вид нарушения и след като е вирус няма начини за лечение с антибиотици например. Ами ако причината е друга и може да се използват и други начини на лечение. Ако се направи само операция не е ли рисковано пак да се върне заболяването.

Последна редакция: пт, 29 юли 2005, 17:16 от Sunshine

# 1
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 938
Имам горена раничка с лазер. Неприятно е усещането, но не непоносимо.
После всичко си идва на мястото и поне аз не съм имала повторно раничка!
Както се изрази лекарката:"Изгоря ви по една раничка, па дойдете та родите след 1г." Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 11 444
Здравейте, наскоро ми установиха РАР III, съответната биопсия показа CIN II. Назначена ми е операция с лазер в края на ноември. Чух, че операцията с лазер /обгаряне/ не е единствения начин, а може да предприемат и други мерки. Въпросът ми е, единствено HPV ли е вирусът, който причинява този вид нарушения и след като е вирус няма начини за лечение с антибиотици например. Ами ако причината е друга и може да се използват и други начини на лечение. Ако се направи само операция не е ли рисковано пак да се върне заболяването.

Какво е CIN II? Края на ноември не е ли късничко за такъв резултат.. Явно не си в БГ...
По въпроса дали единствено HPV причинява тези неща... не разбира се! Може родова травма също да е причина за атипични клетки. Обаче най-често папилома вируса причинява тия бели. По въпроса за антибиотиците - те унищожават БАКТЕРИИТЕ, а не вирусите. За папилома още няма начин да се унищожава. Има лечение с интерферон, което обаче според онкогинеколозите е със съмнителен резултат, т.е. няма достатъчно информация лечението да е ефективно. Папилома вируса може да си го носиш и никога да не се прояви, може и да се прояви. Също така може да мутира. Прави се ДНК анализ за типизация на вируса. Някои типове са онкогенни, някои не са.. Моята гинеколожка смята, че не е необходима типизация, просто защото и да разбера типа вирус няма какво да направя. Единственото, което човек може да направи, за да си помоген сам е да взима мерки, да ходи на профилактични прегледи, да оправя евентуалните поражения и да си ЗАСИЛИ ИМУННАТА СИСТЕМА!!! Аз сега правя точно това и се моля всичко да е наред занапред. При мен манипулациите се извършват с електрокоагулатор - изгаряне с ел. ток. За лазера нямам информация...
Успех и ти стискам палци!!!

# 3
  • Банкя
  • Мнения: 2 382
CIN = цервикална интраепителна неоплазия, изведена е класификация въз основа степента на тези изменения, които са степенувани в групи по Papanicolaou - I, II, IIIa i IIIb, IV... по нея се определя и прогнозата на заболяването.


Плоскоклетъчни интраепителни лезии
Лечението трябва да се провежда на базата на диагноза от хистологичен препарат. Пациенти с CIN I не изисват по нататъчно лечение, тъй като повечето от тези лезии изчезват спонтанно. Пациенти с CIN II или CIN III се нуждаят от лечение за предотвратяване на инвазивно заболяване. Лезиите се лекуват с криотерапия, хирургична ексцизия, лазерна евапорация или бримкова електрохирургична ексцизия (loop electric excision procedure LEEP). Всички методи носят малък (2-4%) риск от хеморагия, цервикална стеноза и инфертилитет. Цитологичното проследяване е на три месеца за една година. След първия негативен резултат изследването е на шест месеца.



Това е малко информация за ерозиите/раничките, иначе подкрепям казаното от Ваче.
За съжаление дори при хистеректомия риск да се върне заболяването винаги има. Честа профилактика правя и се моля всичко да е наред, това е Simple Smile

# 4
Здравей Vache,
много ти благодаря. Да и на мен ми казаха, че единственото е да се засили имунната система в очакване на лазерната операция. Действително не съм в БГ и незнам дали не е добра идея да се върна и да поискам потвърждение на всички ризултати.
Бях доста объркана, защото открих че цитонамазката може да има различни резултати в зависимост от използваната система, затова пап 3 не е равнозначно на CIN III. Използваната система през 80 години е на Папаникулау, а сега се използва Бетезда/доколкото си спомням/. Прави сте че според тази система първа степен не се прави нищо, а най-вероятно изчезва само. Втора и трета обаче се третират, защото са рискови. След това са различните степени отнасящи се до канцероген. Проблема е че на няколко места прочетох че трета степен е карцирома ин ситу. Вярно ли е това?
Друг проблем пред който съм изправена е че неразбирам как е възможно цитонамазката да показва трета степен CIN а биопсията втора CIN. Единственото, което ми идва наум, е че цитонамазката изследва клетката а биопсията тъканта. Ако това означава, че е валидна биопсията, но трябва да се има в предвид че има клетки от по-висока степен. Но не съм сигурна във това.
А лазер операцията е в ноември, незнам към кого мога да се обърна в българия и къде извършват изследванията и лечението.

# 5
Кики, много те моля какво означава цервикална стеноза и как е възможно операцията да доведе до инфертилитет? Казаха ми че дори не се настанява в болница, а се отива сутринта операция и се изписва следобед. След това трябва да си почиват и това е.
Благодаря ти предварително

# 6
извинете
"след това трябва да си почивам и това е"

# 7
     Здравейте, всички!

   С риск да се повторя отново ще кажа следното: бях с PAP III преди около 4 месеца, резултат напълнонеочакван от мен. Генеколожката ми каза, че има инфекция. но че най- вероятната причина е  HPV. Dade mi recepta i sled dwe sedmici kontrolna citonamazka. Аз да си кажа честно не вярвах да се оправя само с медикаментите. След като получихме новите резултати положението беше съвсем различно, клетките бяха почти в напълно възстановени, а за HPV и дума не можеше да става, просто резултатите не регистрираха вируса. Пих 3 месеца Isoprinosine и сега чакам нови резултати, според лекарката ми би трябвало всичко вече да е напълно отшумяло, остава ми само да стискам палци и да се моля. Така и не рзбрах каква беше причината за PAP III, дали тежка инфекция, дали слаб имунитет, така или иначе след втората цитонамазка резултатите бяха успокоителни и дори не се наложи биопсия, а такава беше планувана, така че ................ аз сам до тук не зная какво да мисия, ако някои би могъл да да ми пише нещо по въпроса или се е сблъсквал с подобен проблем ще се радвам да ми пише или да пише до всички които се интересуват

  П. П - PAP и CIN са различни неща
Успех на всички!

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт