Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Сладко от череши

  • 29 юни 2004, 12:51 ч.
  • Преглеждания  12 500  Мнения  7  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 909
Може ли някой да ми каже, как се прави сладко от череши? Черешите са червени.

Реклама
# 1
  • Barcelona, Spain
  • Мнения: 2 052
Обезкостилчваш ръчно или с оная машинка, която ги запазва цели. После ги засипваш със захар, пропорция 2 захар към 1 плод (в чаши).
Оставяш на хладно да си пуснат сока. Никога не съм добавяла вода, макар че по рецептите така пише.
Сипваш всичко това най-добре в тава и на много бавен огън почва едно дълго бъркане с дървена лъжица и обиране на каймака (пяната). Като го видиш, че се е сгъстило достатъчно (ах, имаше там едно правило с капване на капка от сиропа за да се види дали е достатъчно, ама хайде, де сега като не съм правила скоро, не се сещам), сипваш една каф. лъжичка лимонена киселина на 1 кг (горе долу), разбъркваш още малко. После направо в добре измити, сухи и затоплени бурканчета и веднага затваряш. Обръщаш ги леко настрани, не надолу с главите. Те като изстинат ще им хлътнат капачките, а лимонтозуто ще ги държи поне половин година читави, дори и да не са на много студено.

# 2
  • София
  • Мнения: 1 909
Мерси.

Лимонтузото на килограм череши или на килограм сладко?

Сетих се теста - капва се капка от сладкото на порцеланова чиния и ако капката не се разлее - готово е.

# 3
  • Мнения: 3 452
Бих те посъветвала да си купиш GELFIX - продукт на Dr. Oetker. виждала съм го в Метро.....

с него сладкото става за 3-4 мин, като предварително обаче плодовете трябва да са накулцани на дербно, а не цели например. Аз правя от вишни, като само им махам кокичките. Измерва се точно 1 кг. плод нето тегло. Отделно GELFIX-а се разбърква със 1/2 кг. захар (ако е за такава пропорция) слагаш на котлона и при непрекъснато бъркане се оставя да кипне. след кипване се бърка още 3-4 мин. Веднага наливаш в бурканчета и ги обръщаш с главата надолу Wink за 5 мин.

Продукта е тип немски: леко желиран, леко кисел и най-важното, поне за мен, не се слага много захар както при българските сладка.

Също така могат да се смесват различни плодове и става направо фантазия.....

# 4
  • София
  • Мнения: 1 909
Taneto,

мерси. Не бях чувала за този GELFIX. За следващото сладко ще знам.

Вчера го варих около 4 часа и пак е течно... Но пък е много вкусно. За малко да изям цяло бурканче.

Сложих кило захар на кило плод, защото черешите бях страшно сладки.

# 5
  • Мнения: 3 452
ами той не е много познат още на бг-пазара, но сигурно ще се утвърди. предимно защото е голямо улеснение - спестява мноооого време.

като си купиш, пробвай с комбинация от плодове, ще си доволна. аз съм правила малини+кайсии, кайсии+вишни, а всъщност най-хубавият (за мен) е от праскови - дребно нарязани и сварени 3-4 мин, после са почти като живи Wink  и хрупат.

приятно бъркане на сладка Wink

# 6
  • София
  • Мнения: 1 909
А мислех лятото да отслабвам...

# 7
  • Мнения: 3 452
........май няма да е това лято........

снощи късно забърках една доза от вишни, добре че остана малко и не се събра в бурканчето, че да си хапна и аз Wink

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт