Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 апр. 2009, 19:03 ч.

Китайска медицина

 • 28 896
 • 78
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 849
Скоро гледах "Часът на мама" и там се представиха 2-ма доктори, които практикуват китайска медицина. Доктор Войников ме впечатли, че с това, че с масажи и иглотерапия лекува бързо доста болести - като мигрена и нощно напикаване при деца (най-бърз ефект). Също и неговите потупвания по определени зони (носа, челото и др.) спомагат да се разпредели енергията равномерно и проблема да бъде решен без лекарства.
Понеже скоро прочетох и книгата на Кристине Ли "Китайска медицина" и бях много въодушевена. Вътре има много верни и полезни разсъждения за човешкото тяло и съзнание, и за тяхното лечение. Също така и много добри рецепти, някои от които опитах.
Дали сред вас има някои, които са изпробвали китайската медицина и са неини последователи? Моля, поделете опита си и някои свои открития - рецепти.   bouquet

# 1
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
опитвам се да прилагам само един клон от китайската медицина - храната като лекарство.

имам приятелка китайка, която все ми казва: като те боли това, ще ядеш еди си какво, като те боли онова - ядеш еди си какво....
сега си взех една книга и там пише определни храни за какво са подходящи.

доволна съм, но аз преди също съобразявах храненето с типа според аюрведа, т.е. напасвам храните спрямо нуждите на тялото ми...

ще ми е интересно да споделяме опит, ако някой се има подобни интереси.

за потупването - погледни темата за ТЕС (техника на емоционалната свобода) Peace

# 2
 • Мнения: 527
Здравейте, много интересна тема. От 5-6 години изплзваме (цялото семейство) китайската медицина. Мога да кажа, че сме много доволни. Като ползваме само съответните (регистрирани и сигерни) продукти. Най-общо мога да кажа, че от няколко години не боледуваме, нито през зимата, нито през годината. По-възрастните в семейството нямат кръвно, всички показатели са ОК, нямат остеопороза (доказана със снимки и изследвания преди и след намесата на кит. продукти), най-важно с чисти съдове и съответно добро оросяване и на малките съдове. Миналата година преживях страхотна челна катастрофа и благодарение САМО на доброто си здраве си стъпих на краката много бързо.  Peace

# 3
 • Мнения: 1 849
Всъщност темата за ТЕС съм я преглеждала още в началото и ми беше много интересна. Но в основата на тази техника е източната медицина и тя е доразвита и представена за американците и европейците в по-осъвременен вид.

asyalein, много интересно ми стана за храната като лекарство. Дай някои примери. На каква база ти дава китайката определените храни, по какви съображения?

alra, а кои са регистрираните продукти и къде се продават? От китайските магазини ли? А кои ви ги предписва и препоръчва?

# 4
 • Мнения: 527
Не, не са от китайските магазини. Ще ти пеша на Лични, за да не излезе като реклама.

# 5
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
М Ник, малко е сложно, но общо взето има пак типове хора, както в аюрведа.

храните се делят на групи спрямо енергията, вкуса, за кой орган отговарят...
всеки симптом е нарувашане на енергията в даден орган и се консумират храни, които да балансират тази енергия.
аз си взех книгата на Хенди Лу "Китайска система за лечение чрез хранене"

синтезирано е написано всичко... Simple Smile

скоро ще пиша малко повече, ако има интерес... Peace

# 6
 • Мнения: 812
Пишете момичета.Аз ходих на акупресура и акупунктура веднъж,за синузит
и от тогава съм ок.

# 7
 • Мнения: 1 849
Това което аз съм чела е за типовете хора (дърво, огън, земя, метал и вода) и заболяванията, погледнати през призмата на съответният елемент. За баланса между елементите и на кой орган кой елемент отговаря. За болестите, отговарящи на 5-те елемента и тяхното лечение.  А и всичко това погледнато през двете гледни точки: на Ин и Ян. Как се допълват и противопоставят, и как да ги използваме за да балансираме вътрешното си аз.

# 8
 • Мнения: 730
В основата на китайската  медицина универсалната движеща сила е енергията или т.н. ци.
Класическата медицина се е посветила изцяло на борбата с болестите. Китайската отделя огромно място на профилактиката на здравето, на  неговото укрепване. Целта е да се възвърне равновесието между ин и ян, петте първоелемента и енергията ци.
Аз лично съм очарована от мъдростта, заложена в нея.Тя е доказала своята сила и отлично въздействие.  Simple Smile
Има много начини на нейното приложение. Това е  една необятна област, изучавам я и работя от почти 10 год. и всеки ден откривам нови и нови възможности за възстановяване и укрепване на здравето, чрез нея.

# 9
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
храните имат 5 вкуса :лютив, сладък, кисел, горчив, солен.
                       5 енергии :студена, гореща, топла, хладна, неутрална - тази енергия не зависи от моментното им състояние, т.е. може да се пие горещ чай, но той има студена енергия

енергията на храните се движи в посоки: навън, навътре, надолу и нагоре.т.е. ако има сиптоми насочени нагоре като повръщане, хълцане, кашлица, то не трябва да се лекуват с храни, чиято енергия се движи надолу.

вкусът и енергията на дадена храна определя и за кой орган отговаря . тук вече се намесват меридианите и връзката между органите...

физическата конституция се определя от много фактори: има гореща физическа конституция, студена, физ. коституция, суха физ. конституция, влажна физ. конституция, недоимъчна физ. конституция, излишествена физ. конституция

ако някой е например с гореща конституция, то той трябва да консумира храни със студена и хладна енергия, за да балансира енергиите в тялото...

отделно енергиите на храните се степенуват и имат Ин и Ян стойности.

за да не звучи толкова теоритично: бяхме на китайски ресторант с моята приятелка и ядахме едно специално китайско ядене - във врящ лютив бульон всеки си приготвя нещо за ядене... понеже бульонът беше доста лютив ние се загряхме доста.
след като се нахранихме, тя донесе на всеки по една купичка с десерт  - беше кокосово мляко с маниока на топчета и каза: понеже сега се загряхме, десертът е за охлаждане, за да си балансираме енергиите.
след като изядах десерта нямах вече чувство на тежест в стомаха и не се усещах преяла Peace

Дани, сподели малко повече за твоя опит  Hug
на мен също ми харесва в китайската медицина, че залага на превенцията.

в чужбинския форум има една мама женена в Китай, като свекърва ѝ и мъжът ѝ са лекари. тя разказваше интересни неща...

# 10
 • Мнения: 730
Да, много е интересно. Интересна взаимовръзка се получава при работа в различните точки например. Когато работиш с един човек и наблюдаваш  -мисленето му , емоциите му,  става ясно кой меридиан е в дисбаланс. Порблемът си лъсва много бързо и може да се работи много по-лесно. Диагностиката е много важна разбира се. Използват се най-различни методи за въстановяване ,а и за превенция- акупресура, мокса, ако се наложи и цигун терапията се включва. Работи се много индивидуално и се усеща колко е мъдро нашето тяло. Разчита се основно на спсобността на организма ни да се самовъзстановява и се стимулира по разнообразни начини.

# 11
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
Разчита се основно на спсобността на организма ни да се самовъзстановява и се стимулира по разнообразни начини.

от години се уча да "чувам" какво тялото ми иска.
аз съм злояда, но забелязвам, че при определени душевни състояния ми се дояждат определени неща.
и то не казвам: яде ми се ябълка, а яде ми се кисело, или горчиво....

като дете обяснявах на майка ми, че нещо ми мирише на солено или на топло и тя не ме разбираше  Joy
сега осъзнавам, че просто тогава съм усещала енергиите на храните  Peace

# 12
 • Мнения: 730
 Grinning Прекрасно е, така слушате тялото и му давате най-доброто във всеки един момент, и се хармонизирате по най-точния за вас начин. Не ми се е случвало, но е много интересно, ще се наблюдавам и аз.

# 13
 • Мнения: 753
Някой от вас чел ли е "Лунна пътека във водата"?Това е книга за женското здраве според китайската медицина.Беше ми интересно да я прочета.Препоръчайте книги на български за различните типове,как се определя какъв тип си и съответно за храните - каква енергия носят?

# 14
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 10 527
камбанка, аз съм написала коя книга цитирах...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт