Рецепти от Израел и приятели... ІІ част

  • 60 949
  • 168
  •   1
Отговори
# 120
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Като бях малка, бабата на моя приятелка еврейка, често ни черпеше с някакъв сладкиш от белени бадеми и локум.
Някой сеща ли се за какво става въпрос?

От белени бадеми и захар ще да е било  Grinning традиционните марципанови бонбони, много популярни сред българските евреи  Peace
Публикували сме рецепти,  линковете са на първата страница  Wink

Ето ги и тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10390840#msg10390840
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10385511#msg10385511
   chef

# 121
  • Мнения: 1 085
От белени бадеми и захар ще да е било  Grinning традиционните марципанови бонбони, много популярни сред българските евреи  Peace
Публикували сме рецепти,  линковете са на първата страница  Wink

Ето ги и тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10390840#msg10390840
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10385511#msg10385511
   chef


О, това е, масапан се казваше, забравила съм.
Благодаря   bouquet

# 122
  • Мнения: 2 952
 Ето една лека салатка от маруля, доматки, краставици и карфиол (не сварен , пресен, начупен на ситно).Подправям само с лимон и сол.

http://petia911.snimka.bg/other/hrana.251467.17332686.big

# 123
  • Мнения: 2 952
Макарони/паста с гъби, лук и пилешки гърдички

Сварявам макаронките с бульон от гъбки и сол ако има нужда - да се овкусят.
Отделно  в дълбок тиган запържвам лук, гърдички на кубчета , гъби, червен пипер накрая и подправки на вкус. Който обича люто - черен пипер , лют червен или люта чушчица да се запържи.
Прибавям макароните тук и запържвам още малко заедно. Това е.

Подобно нещо правя и  с "птитим" за израелките , а в България си го наричаме кускус .Аз купувам тук  тези топченца в 3 различни цвята (израелките знаят, то е сравнително нов продукт  на  "Осем" - има специфичен вкус).
http://media.snimka.bg/4728/015711887.jpg
Предполагам и с обикновени едноцветни ще стане вкусно.
Като казвам кускус да не се прави грешка с това :
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81

Последна редакция: ср, 10 фев 2010, 08:42 от petia911

# 124
  • Мнения: 2 952
  Тахан/тхина с патладжани (Сусамов тахан , не слънчогледов)

Патладжанчето трябва да се опече.Може във  фурната да се сложи цяло , необелено , надупчено с нож на няколко места. Някои при нас го  правят така :



Отделно си приготвям Тхина + вода + сол + лимон + чесън на ситно или пресован. Да не става много гъста кашата , може да се прибавя вода .Прави се на вкус  както ви харесва. Някои обичат повечко лимон , други повечко чесън. Няма правила .

С тази смес може да се залее патладжанчето :
http://blog.tapuz.co.il/teamym/images/%7B146ED8C6-1611-4A52-B1DA … F399F15C99%7D.jpg
Или така :
http://msc.walla.co.il/archive/145700-5.jpg

Аз най-често правя салатка - смесвам всичко заедно  и става като каша .



 Патладжан и тхина е страхотна комбинация ! Тук е много често приготвяна   салатка.Някои слагат и орехи на ситно. 

# 125
  • Мнения: 310
Пете мерси за рецептата за Макарони/паста с гъби, лук и пилешки гърдички   bouquet

# 126
  • Мнения: 2 952
Моля, моля ... Лесничка и вкусна, по твоя молба я написах и  да ви е сладко! Тук в Израел се научих да правя макароните  с най-различни зеленчуци, месо (мляно или не) и да ги ползвам като гарнитурка на месо в чинията.

# 127
  • Мнения: 2 952
Сандвич с пържено яйце , марулка и ТхИнА с ПаТлАдЖаНи .Хубава комбинация , която надявам се да ви се стори интересна.Сетих се заради патладжаните ,за които говорихме по-горе. Заповядайте:

http://petia911.snimka.bg/other/hrana.251467.17375688.big Бързо, лесно и вкусно. Върви с маслинки идеално ! 

# 128
# 129
  • Пловдив
  • Мнения: 440
  bouquet Уникални сте!    Hug

# 130
  • Някъде там...
  • Мнения: 280
Тихо престъпям за да споделя едно лесно кексче с ябълки  Blush
200 гр. маргарин (от оранжевия)
4 яйца
2 кутийки сметана (шаменет)
1/2 чаша захар
щипка сол
брашно на око  Crazy (Брашното е от това с набухватели)
1 ванилия
2 ябълки нарязани на тънки, малки филийки  Blush
Всичко се разбърква и се изсипва във форма за англ. кейк (2 бр) Пече се около 40мин на 180градуса...Сместта да не е много гъста или рядка, изглежда като тази на Мента за Уга банана
(някой да помогне, шаменет тази която е като сметана..не шаменет метока а тази която изглежда като кисело мляко)
Вкусно се получи  Blush
Малко първобитно обяснение, но аз сега откривам в коя част на къщата се намира кухнята ни  Embarassed

# 131
  • Мнения: 1 526
Бубе, предполагам, че имаш предвид шаменет хамуца. На български се казва заквасена сметана- тя прилича на кисело мляко. Дай снимка де, или вече свърши  Grinning?

# 132
  • Някъде там...
  • Мнения: 280
Забравих да спомена и канелата  Embarassed
Тали, точно за тази сметана говоря, благодаря   bouquet
Ето и снимка: http://boryana80.snimka.bg/other/razni.351190.18155238
Аз не мога така да украся чинийката като вас, не изглежда нищо особенно, но е вкусно  Grinning

# 133
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Момичета, много ви е вкусна темата Hug.

Включвам се , за да изразя благодарност към Mentha за рецептата за пилешко в соев сос, кетчуп и мед :



Благодаря и на petia911  за рецептата й за меден кекс :

Ето го току-що опечен :



И напудрен и разрязан Heart Eyes :



И други рецепти си копирах - банановото кексче ще се прави в съвсем близкото бъдеще Joy.

# 134
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Аелис, страхотни снимки, благодаря ти, че ги сподели   bouquet
Аз мислих, че вече не се чете темата и спрях да превеждам рецепти, но ще гледам да пусна скоро някоя   Hug

Общи условия

Активация на акаунт