Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2005, 04:24 ч.

Кариера или повече време с детето?

 • 1 200
 • 28
 •   1
Отговори
 • софия
 • Мнения: 47
Мили Майки,

Тези дни съм изправен апред голяма дилема, която ми е мнгог трудно да реша.По принцип имам работа в общинска фирма с не много висока заплата (350 лв чисто) и където нямам никакъв шанс за развитие, но от друга страна всичко е регламентиранo - отпуск, почивки, работно време - по 6 часа нa ден - една седмица от 8-14 h, другата сеdмица14 -20h, iи стогам до работата за 10 мин Винаги съм смятала, че мъжът трябва да издържа семейството, а основната грижа на жената е да отгледа децата , но да има някаква работа за удоволствие , да се разнообразява и да и тече трудовият стаж, защото стоенето вкъщи те докарва до лудост.  Миналат седмица малко на шега кандидатствах по една обява в jobs. bg за технически систент с Английски, за да видя дали изобщо ще ме поканят на интервю, т.е дали ще мина през първата отсявка, тъй като откакто съм завършила, вече5 години ( от който 1.8 по майчинство) съм работила само в тази фирма. За моя изненада ми се обадиха, отидох за да видя как протича едно интервю за работа, там се оказа че е на английски. Стигна се до предложение за работа - 600 лв заплата, възможност да преодолея преградата и да овладея говорим английски, защото шефа ми ще е чужденец и аз ще работя с него. Проблема е, че работното време е много разтегливо понятие - понякога щяло да има много работа, друг път въобще не, щяло да има компенсации ит.н, което за мен означава , че ще се работи по всяко време - и събота и неделя и по празниците ,ако се налага. По отношение на парите - съпругът ми работи в стабилна компания при много добри условия, т.е. справяме се с парите/ не че повече пари са излишни/, но на мен ще ми стане много трудно да се справям с детето и с домакинството.  Ако запазя сегашната си работа ще имам спокойствие и достатъчно време за дъщеря ми, но ако за в бъдеще ми се наложи да си търся нова работа това че ще мога да говоря английски ще е в голям плюс /защото на колкото и курсове да ходиш, докато не ти се наложи да го използваш езика няма да проговориш. Отказа от това предложение е по-лесното решение, защото печеля време и си спестявам много притеснения и безсънни нощи от новата работа и новите колеги.
Знам, че решението ще бъде мое, но вие на мое място какво бихте избрали.
Съжалявам, че стана малко дълго, но много ме тормози този проблем и затова публикувам темата посред нощ. Трябва да дам отговор утре или най-късно в сряда.  Всичко това съвпада с първите съприкосновения на дъщеря ми/2.6 год/ с детската градина, което е допълнителен стрес за мен.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2005, 04:50 от milaniko

# 1
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
Е, хубаво е да имаш време за детето, но и предложението не е за изпускане. освен това, не е много малка - 2,6 години...
Може би, ако откажеш, един ден ще съжаляваш...

# 2
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Каквото и да решиш - успех!
Не е лесно... Confused

Аз бих останала тук, но това е мое мнение, което изобщо не твърдя, че е правилното.

Още веднъж - късмет!

# 3
 • София
 • Мнения: 713
И аз бях изправена пред такава дилема когато детето ми беше само на 8 месеца - предложиха ми работа на по-висока позиция с по-висока заплата - приех и не съжалявам - много съм доволна.
Каквото и да решиш късмет!!!!

# 4
 • София
 • Мнения: 745
аз бих приела работата.

# 5
 • София
 • Мнения: 175
Трудна дилема! Честно казано аз бих останала с детето, но като се замисля твоето е вече по-голямо... и мисля, че можеш да си позволиш работата!
Каквото и да решиш ти пожелавам успех!

# 6
 • Русе
 • Мнения: 4 406
аз бих приела работата- все пак  звучи добре това което ти предлагат, а като видиш че ти е трудно, можеш просто да се откажеш, твое право е даже и съгласно кодекса на труда. от друга страна- едва ли това предложение ще е единствено, по- късно можеш пак да си потърсиш работа

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 2 649
Наистина си пред трудна дилема. Аз също съм на мнение, че една жена, освен реализация като майка има нужда и от професионална реализация, НО ... у нас работата на частно, все още има много "подводни камъни". Кодекса на труда в частните фирми го нямат за нищо. Работното време не е регламентирано, което означава, че ще работиш повече от установените от Закона, 8 часа на ден. Почивка в събота и неделя, може и да нямаш. Отпуската в най-добрите случаи, ще трябва да я съгласуваш не със семейството ти, а с началникът ти. Когато реши той, тогава ще те пусне. Възможно е и да имаш проблем с осигуровките. Огромна част от частните фирми осигуряват служителите си на една минимална работна заплата, а рано или късно човек стига до пенсия ( сега може да ти звучи смешно, но идва и това време ). Заплатата, която ти предлагат е 600 лв., т.е. с 250 лв. по-висока от сега получаваната. Сметни колко часове, седмично ще отработваш в новата работа и колко отработваш сега. Убедена съм, че съотношението нова стара работа, като заплащане, ще спадне на 100 лв. разлика в полза на новата. Това за компенсациите го забрави. Може и да ти компенсират дните, но когато те решат.
По отношение на детето. За разлика от другите писали по темата, аз мисля, че едно дете, независимо от възрастта има нужда от повече внимание, независимо дали е на 2,6 г. или в тийнейджърска възраст. Детските градини, бавачките, останалите деца, учителите НЕ могат да компенсират липсата на времето прекарано с родителите.

П.П. Не пиша всичко това за да "накланям везните" в полза на сегашната ти работа. Просто ти помагам да погледнеш нещата и от друг ъгъл. Още повече, че имам около мен хора, които работят на частно и знам за какво става дума. Сестра ми например, сега започва отново на държавна работа, след 6 години работа на частно. Едно обещаваха, друго излезе.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 098
По принцип аз бих почнала работата /и аз смятам да ставам пак работеща от януари/, детето ти е достатъчно голямо, но има едно голямо НО/поне за мен/. Мразя нерегламентираното раб. време - искам да имам два дни в края на седмицата за семейството си, независимо дали ще работя, като вол цяла седмица, искам на празниците да съм със семейството си, а не да незнам кога и колко ще си бъда вкъщи Naughty

# 9
 • София
 • Мнения: 2 200
При тези условия не бих приела работата.
600 лв за нерегламентирано работно време, работа събота и неделя - не си струва.

# 10
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 244
Аз бих приела - плюсовете са повече от минусите, освен парите и практикуването на езика, ще имаш възможност за контакти с чужбина и може би пътувания. А интересна ли ти е самата работа? Ако да, не се колебай - все пак ще има моменти без натоварване и ще може да си прекарвате времето с детето и мъжа. Знам какво е да работиш безпреспективна работа - работих такава за повече от 5 години, понякога е доста потискащо, като осъзнаеш, че тъпчеш на едно място.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 107
Според мен 600 лева са твърде малко за това, което се очаква от теб, но ако тези пари са официални, т.е. всичко на трудов договор и най-вече ако работата ти е интересна, защо пък да не приемеш? Държавната работа много рядко дава възможност за развитие и за научаване на нови неща, да не говорим за заплащането... А и сега не е като по комунистическо време, когато са работели цял живот на едно място. Ако очакванията ти от новата работа не се оправдаят - преговаряш с шефа или направо сменяш!

# 12
 • София
 • Мнения: 735
Попитай себе си, вслушай се в шестото си чувство.
Не всички частни фирми са лоши.
Аз от 10 години работя в голяма частна фирма и няма "подводни камъни" - спазва се кодекса на труда, осигуровки, болнични, изобщо всички задължения на работодателя се спазват.

Ако работата ти харесва няма да ти тежи. Щом ще си преводач може да се налага да оставаш след раб. време, ако шефа ти води преговори или трябва да преведеш някой доклад, но това няма да е винаги.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 148
А какви са изглидте за кариера на новото място? Или само перспективата да усъвършенстваш езика те блазни? А какво ако си вършиш едно и също и никой няма намерение да ти дава път нагоре? Няма ли да е същото като на държавната работа с всички негативи на частното, които майчетата по-горе вече са описали? Аз работя на частно откакто съм започнала трудовия си стаж и съм запозната с тези негативи много добре. Нерегламентирано работно време, осигуровки на минималната заплата, отпуски по благоволение на шефа, никой не се сеща да ти дигне заплатата (на държавно поне я коригират отвреме навреме). Скоро тези 600 лева може да станат съизмерими с парите, които вземаш на държавната. Може би там ти дават 13та заплата, пари за дрехи, за храна. Това смяташ ли го? Стабилна ли е фирмата? Защото сега може да обещават добра заплата, а после да се окаже че не плащат редовно или да я намалят. Помисли добре и ти пожелавам успех!!!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 880
Я и една на-частно-работеща майка да се изкаже!

Ако ти така и така вече работиш, с 2 думи - преодоляла си момента с раздялата с детето, няма много място за чудене. Поне за мен този момент беше най-тежък! Честно казано, ако се оправяхме с парите на по-малка моя заплата, щях да я предпочета пред това с нерагламентираното работно време. Въпреки, че в момента вземам повечепари, отколкото на теб ти предлагат за начало, а и увеличения ще има (но от частна до частна фирма има разстояния големи!!!). Тежи ми, че оставих детето си! Може би имах нужда от тази възможност сама да реша кога да се върна на работа - като стане на 8 или повече месеца и се почувствам неудовлетворена, че по цял ден едно и също правя... И понеже нямах избор, сега много ми е мъчно. Мани ги тия пари! Майката трябав да е до детето си, докогато иска, а не докогато може да издържи финансово!!!

Иначе, не мери всички частни фирми с един аршин. При мен работата е интересна, но много стресираща. Затвърдила съм езика, но за какво ще ти е на теб, ако е само за това - нали с езика е добре да работиш, а не просто да съчетаваш работа с езиков курс! Още не съм преживяла съботно-неделна работа откакто родих, но трява да ти кажа, че проектите ми до преди да забременея бяха главно такива, които ми даваха почивен ден веднъж на 2-3 месеца. За без дете, о`кей, ама съссъпруг, с дете!!! На мен и сега ми тежи, че вместо да си тръгна всеки път в 6 и нещо, тръгвам минимум в 7 и нещо, а вчера напът за вкъщи плаках, защото вече минаваше 8 и ми оставаше сао да нахраня детето и да го приспя, без даму се порадвам - в резултат на което докато я гушках, я подадох на баща й уж само за да направя ваничката и тя ПИСНА ЗА МЕН!!!

Мани ми тая Кариера - кариера съм градила допреди да забременея. Докога?!? Така ми харесва положението, сега искам да бера плодовете от труда си, ама - на!!! Частна фирма!

Доста противоречиво, нали? Гадното е и, че в края на краищата сами и трябва да вземем решението!

Малко офф-че: ...За осигуряването... Ми тя и баба ми едно време добра заплата вземаше и все по нас с брат ми я пръскаше, и по екскурзии ходеше и т.н., а сега е с пенсия 69 лева!!! Работеше в държавна фирма, нали се сещате, осигуряваха я на реалната заплата! Като стигна до нейното положение, бих предпочела да се обърна назад и да не съжалявам, че са ме осигурявали на по-малко - в края на краищата тия спестени осигуровки поне са ми били от полза на младини!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт