Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Дали може да направя боб в йенска тенжера? Рецептата я видях в една книга.Боба е със свинско.Или по-точно след като се сварят боба и месото, е дадено,че се слага да се запече за 2ч. в глинено гърне.Но понеже нямам такова се чудя дали би могло да стане в йена newsm78?
Цитирай

София

Мнения: 750
Може би няма да се получи така добре, како в гърне, но мисля, че може!
Аз си счупих гърнето преди седмица, докато го миех, за да направя гювеч  Crying or Very sad
И понеже всичко вече беше приготвено за гювеча, го направих точно в йена и стана.
Цитирай

София

Мнения: 1 253
Не мисля, че ще стане същото, но пък защо да не пробваш и да споделиш.
Ако боба е предварително сварен би трябвало да се получи. Става въпрос все пак само за запичане и задушаване.
Би ли споделила рецептата?
Цитирай

Sofia

Мнения: 185
И аз искам рецепта за боб в гърне....ако може Praynig  bouquet
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
С удоволствие ще ви я напиша,но по-късно,защото сега с детето се бием кой да пише на клавиатурата.
Цитирай

Amsterdam

Мнения: 799
Боб в гърне
Накисва се боба във вода за поне 12 часа (да се раздуе), и после се сварява (може и в тенджера под налягане за по-бързо) Не се слага сол, защото така увира по-бавно. След като се свари се изхвърля "пръдливата" вода. Нарязват се лук, гъби (аз слагам сушени манатарки от Женския пазар), домат (ако не е сезона - доматен сок), червена чушка (може и сушена), пушени кокали или бекон, джоджен, сол и черен пипер. Всичко това се обърква в гювеча, сипва се толкова вода, колкото искате да бъде гъста манджата (бобът вече е сварен и няма да поеме кой знае колко) и се пече във фурната на около 200 градуса около 2 часа (колкото да се разварят мръвките по пушените кокали).

Знам и още една рецепта, която си е за класическия боб в гърне, но тя е за огън, когато си на палатка в гората и си си набрал пресни гъби.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

А според мен разликата между йената и глинения гювеч е в дупката на капака на гювеча. Често готвя и в двете, но гювечът ми е по-удобен, защото е по-дълбок и формата му не позволява да изври манджата.
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
700-800гр свинско месо,1и 1/2 ч.ч. зрял фасул,4-5 лъжици олио,1ч.л. червен пипер,1ч.л. доматено пюре,1 глава лук,магданоз,джоджен,сол.
 Фасулът се накисва от вечрта в студена вода.На другия ден се изплаква, залива се отнова със студена вода и се сварява на тих огън до омекване.
 Месото се нарязва на парчета и се запържва с сгорещената мазнина.Прибавят се ситно нарязаният лук,червеният пипер и доматеното оюре и сместа се задушава.
 Прибавя се свареният фасул,ястието се посолява,разбърква се добре и се изсипва в глинено гърне.Слага се във фурната да къкри 2ч. Преди поднасянето се поръсва с магданоз и джоджен.По желание може да се поръси и със стрита печена люта чушка
Цитирай

Sofia

Мнения: 185
...ммммм тези бобени рецепти звучат много вкусно. Ще ги пробвам непременно.   chef
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
 Бобеца в йенската тенжера стана страхотен ! Сама си питам........сама си отговарям #Silly
Цитирай

София

Мнения: 606
да питам и аз -какво друго освен боб готвите в глинения гювеч и какви са му предимствата?наскоро ми подариха такъв,но не знам как да го ползвам!
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Доста неща готвя в гювеча. Всичко, което правиш в йена, можеш да го направиш в гювеч. Става още по вкусно.
Цитирай
да питам и аз -какво друго освен боб готвите в глинения гювеч и какви са му предимствата?наскоро ми подариха такъв,но не знам как да го ползвам!
Вчера готвих в гювеча телешко. Сложих нарязаното на порции месо, добавих обилно количество лук на полумесеци, 2 моркова на кубчета, сол, черен пипер, дафинов лист, червен пипер. Обърках всичко, залях с чаша червено вино, отгоре разпръснах половин пакетче краве масло на късчета, захлупих и го забравих във фурната за 2 часа и половина. Стана - да си оближеш пръстите!
Цитирай

тайна Майна

Мнения: 165
Доста неща готвя в гювеча. Всичко, което правиш в йена, можеш да го направиш в гювеч. Става още по вкусно.
                                                                                                                                        напълно подкрепям Peace             
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.