Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора
Момичета, вчера брат ми донесе 10 паламуда и сега стоят на нисък старт в камерата Very Happy
Дайте идеи за паламуд, нещо по различно от пържен или на скара (вече ми омръзна, а и става малко сух).
Незнам, какви подправки вървят към него, гъби,зеленчуци или сос  newsm78 Приемам всякакви рецепти  Peace
Цитирай


Майка ми го прави страхотен маринован, но не знам рецептата. По същата рецепта прави и маринования сафрид, може би ти самата знаеш някоя рецепта. Поне можеш да го направиш всичкия и цяла зима да си имате мезе за ракийка или винце Love
Цитирай


Не знам, никога не съм мариновала риба.
Предполагам, че не е голяма философия. newsm78
Цитирай


Наистина не е голяма филисофия.Онзи ден мъж ми маринова 2 паламуда,хайде довечера като се върне ще го питам точно за пропорцийте и ще пиша. Wink
Цитирай


Ок, Деска. 2бр. ще мариновам, ама другите как да ги сготвя?

Цитирай


Казвали са ми да се наръси хубаво с морска сол , да се увие във фолио и да постои 40 дни във фризера.

Скумрията я държа 48 часа в морска сол, 24 - в оцет.Следва отцеждане и нареждане в буркан. Заливам с препържено олио. Предполагам , че и с паламуд става по същия начин.
Цитирай


Миленика, изрових една рецепта, но не съм я пробвала. Виж дали ти върши работа. Аз май даже не съм яла такава риба  newsm78 Embarassed
"Почиствам едър паламуд /става и с други риби,разбира се/ и го нарязвам на шайби. Нареждам го плътно в дълбока тавичка и правя същия сос, като за имамбаялдъ: обелени и накълцани домати ок.600г, 100г стафиди,100г счукани орехи, 1 връзка нарязан наситно магданоз, 1/2ч.л.кимион,шипка канела, 1ч.л.захар, 2 глави ситно нарязан стар лук, скилидките от 1 глава чесън, черен пипер,сол. Смесвам с обилно количество зехтин и заливам рибата. Отгоре наръсвам едро нарязани орехи и галета. Пека, докато изври течността и хване коричка. Сервирам студено с резенчета лимон отгоре."

Печен паламуд
интернационална кухня, основни ястия с месо


ПОРЦИИ: 3

ПРОДУКТИ:
Пресен паламуд
3 лъжички растително масло (или зехтин)
лимонов сок
горчица
черен пипер
много ситно нарязан магданоз.


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Пресен паламуд се разцепва по гръбначната кост на две половини, които около 1/2 час преди печенето се посоляват. В съда за печене се поръсва малко растително масло и се слага рибата с разрязаната част нагоре. Пече се до зачервяване. Поднася се с резенчета от лимон или полята със сос, приготвен по следния начин: 3 лъжички растително масло (или зехтин) се разбива на една страна, като същевременно се прибавя бавно (на капки) 1 лъжица лимонов сок. Биенето продължава, докато сосът се сгъсти. Накрая сосът се подправя на вкус с горчица, черен пипер и много ситно нарязан магданоз. Паламудът може да се опече и на скара. 
Цитирай


Миленика , а  ТОВА като идея  не ти ли допада ? Аз приготвям всяка година и всички много я харесват . Тази ще я правя със скумрия .
Цитирай


Казвали са ми да се наръси хубаво с морска сол , да се увие във фолио и да постои 40 дни във фризера.

Скумрията я държа 48 часа в морска сол, 24 - в оцет.Следва отцеждане и нареждане в буркан. Заливам с препържено олио. Предполагам , че и с паламуд става по същия начин.
Майка ми я прави по подобен начин. 24часа в морска сол+вода (1:1), после 24ч.в оцет, отцеждане, нареждане в буркан, в който има ч.пипер, даф.лист и бахар, залива се с препържено с 1 хапка хляб олио и се затварят бурканите.
Цитирай


Печен паламуд на фурна         
за 4 порции            

Необходими продукти:      

1   бр.       паламуд или 3-4 скумрии   
4   бр.       големи глави лук, нарязани на тънки колелца   
500   г      домати - пресни или от консерва   
1   вр.      магданоз   
5-6   ск.      чесън, нарязан на малки парченца
40   мл   / 4 с.л.   олио
1   бр.       лимон
сол, черен, червен пипер на вкус


Начин на приготвяне:         
1. Почистената риба се посолява и се слага в глинен гювеч или съд от огнеупорно стъкло или тавичка.         
2. Половината домати се обелват и нарязват на ситно. Лукът и чесънът се слагат в тиган със загрятата мазнина, запържват се леко, прибавят се доматите и се бъркат няколко минути, докато станат на пюре. Прибавят се сол, червен и черен пипер на вкус и половината от нарязания магданоз. С тази смес се напълва рибата, а останалото се изсипва отгоре и отстрани. Коремът се затваря с клечки за зъби.         
3. Останалите домати се нарязват на тънки кръгчета. Лимонът се обелва и също се нарязва на тънки кръгчета. Цялата риба се покрива с кръгчетата и се пече в умерена фурна, докато лимоните порозовеят. Сервира се с нарязан магданоз.         
Идея - към соса към края на варенето могат да се прибавят млечна царевица, грах и нарязани кисели краставички. Тогава вкусът трябва да се коригира с 1 ч.л. захар.
Цитирай


Благодаря Ви, преписах си всичките рецепти!

Миленика , а ТОВА като идея не ти ли допада ?

Нинка, ама каква съм шматка. Правила съм я същата консерва, преди 2г. със скумрия, но бях забравила за нея. Добре, че ме подсети, непременно ще я направя (без фасул  Wink).

Забравих, да спомена, че не харесвам каквато и да е риба която се готви с домати, но защо пък да не опитам newsm78

А дали върви да направя паламуда на фурна с майонеза в фолио?
Цитирай


Не знам, никога не съм мариновала риба.
Предполагам, че не е голяма философия. newsm78
внимавайте със соления паламуд!!! за него казват че връщал 100 болежки (токсичен е за някой хора). Аз съм хапвала два-три пъти и ВИНАГИ съм вдигала течпература с треска и повръщане. След няколко часа пак съм си ОК. Майка ми също е така. Внимавайте!
Цитирай


И аз знам, че паламуда може да е отровен, но само ако не е почистен качествено. Задължително трябва да се отстрани черното отвътре, което се образува по гръбнака. По-добре не мога да го опиша......

Преди няколко години правих паламуд, но не помня времетраенето на обработката: изчистените паламуди, но прясни, а не замразявани вече, се опаковат от всякъде с морска сол - слагат се в тавичка, пълнят се и се покриват плътно със солта. Така престояваха няколко дни (ей това не помня точно) в хладилника или на хладно място. После се почиства от солта, увива се в найлон, фолио или друго и се съхранява в камерата.
Цитирай


Казвали са ми да се наръси хубаво с морска сол , да се увие във фолио и да постои 40 дни във фризера.

Скумрията я държа 48 часа в морска сол, 24 - в оцет.Следва отцеждане и нареждане в буркан. Заливам с препържено олио. Предполагам , че и с паламуд става по същия начин.
Майка ми я прави по подобен начин. 24часа в морска сол+вода (1:1), после 24ч.в оцет, отцеждане, нареждане в буркан, в който има ч.пипер, даф.лист и бахар, залива се с препържено с 1 хапка хляб олио и се затварят бурканите.

Тъкмо мислех да пускам тема за това как се маринова скумрия и попаднах тук Smile (Миленика, извиняваш ме вмъкването в темата ти, надявам се  Hug )
Според рецептата на мама за сафрид, рибата трябва да престои 24 часа в саламура от морска сол, която се сменя на 12ч. За саламурата мярката е морска сол и вода, като едно яйце, потопено в нея трябва да се подава колкото 5ст. После 6ч трябва да престои в оцет. Залива се с препържено олио. Подправки - ч.пипер, копър и даф.лист.
Мама каза, че за по-едра риба като скумрия и паламуд времената се умножават по 2, другото е същото(но не е правила).

Та се чудех дали 24 часа в оцет не са много?
Цитирай


Паламудът може да е опасен когато е веян и е стар, иначе няма проблем. Въпреки, че трябва да се внимава аз много го харесвам и става лесно. Почистеният паламуд се поръсва обилно с морска сол и така престоява 24 часа. После се изчиства от солта много хубаво и се оставя да виси на хладно за 3-4 дни. Става като масло- наистина е страхотно, но когаято се яде веян паламуд не се ядат млечни продукти и яйца
Цитирай


1-14 от 21 отговора