ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 124
  • 728
  •   2
Отговори
# 120
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МЪФИНИ ОТ ТРИЦИ И ТОФУ



Доза за три дни

6 супени лъжици меко тофу
2 цели яйца
3 белтъка
1 кисело мляко 0% /125 г/
20 капки есенция масло /тук продават такава в дюканския онлайн магазин, но мисля, че може и без нея/
малко подсладител
настъргана кора от портокал
1 пакетче бакпулвер
6 супени лъжици овесени трици
3 супени лъжици пшенични трици

Разбийте белтъците на сняг. Разбъркайте жълтъците с киселото мляко и тофуто, добавете есенцията и подсладителя. Прибавете триците, кората от портокал и бакпулвера.

Разпределете сместа във форми за мъфини. Печете 25 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Пробвайте готовността с клечка за зъби.

Източник: същият


Днес спретнах едни *Мъфини с тофу и трици*.Използвах твърдо,разбито с малко прасно мляко,тъй като нямам от другото.Но станаха страшно вкусни-нещо като масленки с портокалов аромат.

      

Последна редакция: сб, 23 юли 2011, 15:35 от smileys

# 121
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ИДЕИ ЗА ТОРТИЙЯ*

Можем да правим тортии от всичко, което ни харесва, но съветът ми е: не прекалявайте с яйцата! По-добре използвайте само белтъци!

ТОРТИЙЯ С ЛУК

1 яйце и 1 белтък /или само 2 белтъка/
лук
черен пипер
сол

Нарежете лука на по-големи парчета. Сложете лука в тефлонов тиган на слаб огън, за да омекне. Внимавайте да не го изгорите. Може да добавите супена лъжица вода.

Разбийте яйцето и белтъка /или двата белтъка/ със сол и черен пипер. Добавете лука.

Капнете 3 капки олио в тигана и направете тортийята на слаб огън.

Може да добавите риган в сместа, преди да направите тортийята. Придава стархотен вкус, стига да обичате риган.

ТОРТИЙЯ С ТОФУ

125 г натурално тофу, нарязано на парченца
1 яйце
1 чаена лъжичка соев сос /без захар/
1 скилидка чесън, нарязана на кръгчета
магданоз
черен пипер
сол
3 капки олио

Запечете леко в тефлонов тиган тофуто и чесъна. Разбийте с миксер яйцето, белтъка, щипка сол, черния пипер и соевия сос. Добавете тофуто и чесъна към сместа и разбъркайте.

Сложете 3 капки олио в тигана и когато се нагорещи добре, излейте сместа в него, за да направите тортийята.

ТОРТИЙЯ СЪС СКАРИДИ

замразени скариди
1 яйце
лимонов сок
магданоз
3 капки олио
черен пипер
сол

Размразете скаридите в МВ. Разбийте с миксер яйцето с магданоза, черния пипер и солта. Добавете скаридите.

Сипете 3 капки олио в тигана и когато се нагорещи, направете тортийята. Напръскайте с лимоновия сок преди консумация.

ТОРТИЙЯ С МИДИ

100 г изчистени замразени миди /може и пресни, разбира се/
1 яйце
лимонов сок
магданоз
3 капки олио
черен пипер
сол

Размразете мидите в МВ. Разбийте с миксер яйцето с магданоза, солта и черния пипер. Добавете нарязаните на парченца миди.

Сипете 3 капки олио в тигана и когато се нагорещи, направете тортийята. Напръскайте с лимонов сок преди поднасяне.

Използвайки същите рецепти, може да си направите тортийя и с риба тон, пиле или пуешко /предварително позапечени в тиган/, сурими, треска, мерлуза...

ТОРТИЙЯ СЪС СьОМГА И РИБА ТОН

1 яйце
½ консерва риба тон
1 парче пушена сьомга
лук, ситно нарязан
чесън на прах
черен пипер
сол

Нарежете сьомгата на парченца. Разбийте яйцето. Добавете в него сьомгата, рибата тон и подправките. И... в тигана!

ТОРТИЙЯ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

лук
домати
чушка
1 яйце

Запечете в тефлонов тиган, докато омекнат, нарязания лук, добавете нарязаните домат и чушка. Разбийте яйцето, прибавете в него вече омекналите зеленчуци и изсипете сместа отново в тигана, за да направите тортийята.

ТОРТИЙЯ С ТИКВИЧКА И ЛУК

тиквичка
лук
яйце

Нарежете тиквичката на кубчета. Запечете лука в тефлонов тиган, добавете към него кубчетата тиквичка, оставете да омекне.

В купа разбийте яйцето, добавете към него вече омекналите тиквичка и лук.

Сипете 3 капки олио в тигана и като се сгорещи, изсипете разбитото яйце със зеленчуците, за да направите тортийята.

Източник: същият

----------------------------------------------------------------------------------

*Когато ви споменах за първи път тортийята, обясних как се прави. Има и видео по-назад в рецептите.

Обърнете внимание, че винаги продуктите се добавят към разбитото яйце. Не се прави обратното. Дори е добре да оставите след това сместа да почине малко, преди да правите тортийята в тигана.

# 122
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТОРТИЙЯ С КАРФИОЛ



Правих промени на рецептата, защото събрах информация от различни дюкански блогове.

карфиол
много ситно нарязан лук
3-4 яйца /или само белтъци, или комбинирано яйца и белтъци/
сол

Сварете карфиола, изстискайте го и го накъсайте на парченца /използвайте само "цветчетата" карфиол/. Задушете в малко вода лука /или в МВ, или в тефлонов тиган/. Разбийте яйцето и прибавете към него карфиола и лука. Посолете. Всичко това в тигана, обръщате няколко пъти /както всяка тортийя/ и готово!

Източник: същият

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 14:51 от smileys

# 123
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТОРТИЙЯ С ГЪБИ



100 г печурки /по-добре пресни/
½ глава лук
1 яйце и 1 белтък
2 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
магданоз
черен пипер
сол

Нарежете гъбите на шайби, лука на малки парченца. Сложете ги в тефлонов тиган на слаб огън, за да омекнат. Извадете от тигана.

Разбийте яйцето и белтъка, добавете млякото, щипка сол, черен пипер и магданоз. Изсипете ги в тигана. Когато видите, че долната част е готова*, сипете гъбите с лука и сгънете на половина тортийята.

Източник: същият

-----------------------------------------------------------------------------------------------
* Според мен, за да не остане сурова, би трябвало веднъж да се обърне, за да се запече и от другата страна и тогава да се сложат гъбите.

# 124
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ФРАНЗЕЛКА ВЪВ ФУРНА



8 супени лъжици овесени трици
4 супени лъжци пшенични трици
6 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
½ пакетче бакпулвер
щипка сол
хладка вода

Смесете триците, добавете млякото на прах. Разтворете бакпулвера в малко хладка вода. Добавете към триците и млякото бакпулвера и щипка сол. Сипвайте малко по малко вада, докато получите гъстотата на паста /паста като паста, не като макаронено изделие, както вече се употребява в България тази дума/.

Покрийте съда и го оставете да втаса поне 2 часа.

Печете 20 минути на 200 градуса.

Хлябът е за 4 дни.

Сладък вариант:

Бриош за закуска

Добавете жълтък и една супена лъжица подсладител.
Заменете хладката вода с обезмаслено прясно мляко.



Източник: същият

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 23:45 от smileys

# 125
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДРУГО СЛАДКО РУЛО



КОРА ЗА РУЛОТО

3 яйца
3 супени лъжици подсладител
есенция ванилия
щипка сол

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с една лъжица подсладител и есенцията. Разбийте белтъците на сняг, сложете и щипка сол*. Когато се сгъстят, добавете 2 лъжици подсладител.

Внимателно прибавете белтъците към жълтъците.

Изсипете сместа върху хартия за печене, с която сте застлали тавата от фурната.

Печете 15-20 минути на 190 градуса**.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Аз слагам няколко капки оцет.
** Ако се запича по-бързо отгоре, допечете само на долен реотан.

КОРА ЗА РУЛОТО С МЛЯКО НА ПРАХ

2 яйца
1 белтък
5 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
3 супени лъжици подсладител
есенция ванилия
½ чаена лъжичка бакпулвер

Разбийте жълтъците с подсладителя. Добавете есенцията, млякото на прах и бакпулвера.

Разбийте белтъците на твърд сняг. Изсипете ги в сместа с жълтъците и внимателно разбъркайте.

Разпределете сместа върху хартия за печене, с която сте застлали тавата на фурната и изпечете на 200 градуса за 15-20 минути.

ЛЕСЕН ПЪЛНЕЖ ЗА РУЛОТО

1 белтък
есенция
обезмаслено сирене за мазане
сладкарска боя /по желание/

Разбийте белтъка на сняг. Добавете другите продукти и разбийте с вилица. Разпределете сместа върху изпечената кора и завийте на руло.

ШОКОЛАДОВ ПЪЛНЕЖ

1 белтък
есенция бадем
обезмаслено сирене за мазане
1 с. л. обезмаслено какао /по-добре нес кафе/

Приготвянето като предишния пълнеж.

Източник: същият

-----------------------------------------------------------------------------------
Да ме прощават испанските дюканки, ама рулото на Тумбето е ненадминато.  Wink

# 126
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЧИПС ОТ ТОФУ



твърдо тофу
черен пипер
сол

Нарежете тофуто на фини правоъгълничета /0,5 см дебелина/ и ги наредете върху хартия за печене. Сложете върху тях друг лист хартия за печене. Сложете тежест върху тях, за да ги смачка и ги оставете така 2 часа.

Загрейте фурната на 200 градуса, махнете горната хартия, посолете с черен пипер и сол и със спрей напръскайте съвсем малко олио. Печете 10 минути.



Друг вариант за рязане: като гризини.

Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/search/label/ataque?updated-ma … mp;max-results=20

# 127
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЗЕЛЕНЧУКОВ ЧИПС

1 парче цвекло
1 парче тиква
1 морков
1 тиквичка
морска сол
черен пипер

Затоплете фурната на 180 градуса. Изчистете зеленчуците.

С нож за белене на картофи направете чипса, който трябва да е тъничък. Постарайте се да са еднакви парчета, защото после някои от тях могат да изгорят, други да останат сурови.
Посолете с черен пипер и морска сол.

Печете 10 минути. След това преместете тавата в долната част на фурната и печете още 30 минути на 120 градуса.

Ако препечете прекалено цвеклото и моркова, имат горчив вкус.

Може да използвате като подправка чили на прах, различни сухи подправки, червен пипер, кимион.

Тайната на чипса е в това, да се нареже възможно най-тънко, за да стане хрупкав.

Източник: същият

Пробвах да направя чипс от тиквичка. Рязах лентите с ножче за белене на кортофи. Не правих ленти от частта със семките, т. е. меката част. В началото са хрупкави, като престоят, омекват. Но са вкусни! Поръсих с малко морска едра сол и червен пипер. Пекох първо на 180 градуса, после на 120, но не половин час, а десетина минути. Иначе щяха да станат на въглен.

Количество от една тава

Количество от три тави

Последна редакция: нд, 03 юли 2011, 20:01 от smileys

# 128
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОЕВИ ГРИЗИНИ ДЮКАН

125 г твърдо тофу
1 яйце
1 щипка сол
1 чаена лъжичка бакпулвер

Затоплете фурната на 180 градуса. С миксер разбъркайте всички продукти.

Оформете правоъгълник в тава и печете 10-15 минути, докато сместа стане компактна. Извадете тавата, нарежете на пръчки с ширина 1 см и посолете с едра сол.

Печете още 10 минути на 200 градуса, докато се запекат.

Източник: същият

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Много ми харесаха. Направих двойна доза. Първо, в купа намачках с вилица соевото сирене. Не беше много твърдо. После добавих другите продукти и пак намачках. След това изсипах сместа в чашата на миксера с ножове и разбих много добре.

Първо пекох към 8 минути и реших да нарежа на пръчки, докато не се е втвърдило много. Поръсих малко с едра сол, тук-таме сусам и маково семе. Видях, че няма да се задържат, защото вече сместа се беше позапекла. Пекох още 10 минути и извадих, защото ми трябваше фурната за друго.

Следващия път ще ги пека повече, за да станат по-хрупкави.

Последна редакция: нд, 31 юли 2011, 16:33 от smileys

# 129
  • Испания
  • Мнения: 37 503
БЛИНЧЕТА, БЛАТОВЕ ЗА МИНИ-ПИЦИ ИЛИ ЧИПС ДЮКАН



3 белтъка
щипка сол
1 супена лъжица /или малко повече/ обезмаслено прясно мляко
30 г Маисена

Разбийте белтъците, за да бухнат малко. Добавете солта и Маисената, след това млякото, докато сместа не е много твърда като паста, а да може да се бърка добре.

Можете да ги опечете в тефлонов тиган. Аз ги правя на тефлоновата скара. Взимам с малка лъжичка от сместа и я оформям като кръгче, въртейки лъжичката.

Оставете да се изпекат от едната страна и обърнете, за да се запекат и от другата.

Възможностите за варианти са безкрайни. Днес ги запекох на грила и се получи това:



Източник: същият

---------------------------------------------------------------------------------------------

Последна редакция: нд, 31 юли 2011, 20:51 от smileys

# 130
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СЛАДКИШ "САН ХУАН"



1 обезмаслено кисело мляко с вкус на лимон /125/ г
1 супена лъжица разбито сирене 0% /за БГ гладка извара или обезмаслено сирене за мазане/
3 яйца
½ пакетче бакпулвер
2 супени лъжици Маисена /20 г/
есенция ванилия
есенция масло /за БГ без нея/
подсладител на вкус /авторката е сложила 2 супени лъжици/

За крема

1 жълтък
100 мл обезмаслено прясно мляко
1 супена лъжица Маисена

Подготовка на крема

Сложете в тенджерка всички продукти за крема, варете на умерен огън, бъркайки непрекъснато, докато се сгъсти.

Добре е кремът да се направи по-рано, за да е лесно да се сложи после. Може да направите по-голямо количество, да разрежете сладкиша, като изстине, и да го напълните с крем.

За сладкиша

Разбийте белтъците на твърд сняг. Отделно разбъркайте жълтъците с киселото мляко, изварата /сиренето за мазане/ и Маисената. Добавете есенциите, подсладителя и бакпулвера. Разбъркайте много добре.

Прибавете внимателно белтъците.

Изсипете в силиконова форма или друга, застлана с хартия за печене, и украсете отгоре с крема.

Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25-30 минути. За предпочитане е да оставите да изстине във фурната.




Източник: http://midiariodukan.blogspot.com/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

И чудесното изпълнение на нашата skarlet71


Сладкишът, който приготвих е от стр. 9. Невероятно вкусно нещо. Според мен тъй като си няма име, то той трябва да се казва „РАЗКОШ”.
Приготвих го с царевично нишесте с аромат на лимон. Спазих точно рецептата. Само кремът направих двойно количество с намерението след изпичането да разреша сладкиша на две и да го намажа вътре. Но тази част от крема, която сложих отгоре преди изпичането потъна навътре, та като го извадих от фурната го намазах отново отгоре.

 

 

 

Всъщност, сладкишът е COCA  на Сан Хуан. Сан Хуан е Св. Хуан. Но аз го кръстих само сладкиш. Напълно вярвам на Скарлет, че е разкош, защото и от снимките си личи.  Wink

Последна редакция: нд, 02 фев 2014, 10:22 от smileys

# 131
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАНЕЛЕНИ ХРУПКАВКИ




пушено тънко нарязано тофу
канела
подсладител на прах
есенция масло /ще трябва да минем без нея и да използваме друга/

Тайната е в ламинирането на соевото сирене. Режете много, много тънко, слагате между два листа за печене и натискате отгоре с тежест, за да приплеска резенчетата тофу.

Посипвате с канела, подсладител и няколко капки есенция. Обръщате и повтаряте действието и от другата страна.

Слагате в МВ за около 8 минути /зависи от мощността й и от дебелината на парчетата/.




Източник: същият

# 132
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТЕЛЕШКО РУЛО



400 г телешка кайма*
2 сварени яйца
150 г пуешка или пилешка шунка
4 парчета обезмаслено сирене /за БГ обезмаслено сирене за мазане/

Оформете равномерно в правоъгълник каймата върху хартия за печене. Сложете парчетата шунка и сиренето отгоре. Наредете яйцата в средата върху другите продукти.

С помощта на хартията направете руло, стягайки.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути.

Източник: същият

--------------------------------------------------------------------------------------------
*Естествено, може да замените с пилешка, пуешка, конска или дивечова кайма

---------------------------------------------------------------------------------------------

Направих телешкото руло от стр.9 . Малко го промених - едно мързеливо руло Стефани. Направих го с 1 кг телешка кайма , 6 с.л. ескуиза , 3 сварени , нарязани яйца и нарязана шунка. Определено ескуизата му придава доста добър вкус , а след като си го сервирах му сложих малко кисело мляко отгоре като сос , защото телешката кайма е малко суха.

Забравих да напиша , че по твой съвет от една подобна рецепта , след като се изпече излях всичко , което беше пуснала каймата.

Сурово  Изпечено Сервирано

Последна редакция: нд, 24 юли 2011, 23:38 от smileys

# 133
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МУЛАТСКИ МИНИ-ПАЙОВЕ /емпанади - много консумирани тук/



150 г кайма /телешка, говежда, пилешка – по избор/
1 супена лъжица лук, настърган
1 супена лъжица смляна червена чушка
1 скилидка чесън
малка кисела краставичка
2 яйца или 1 яйце и 1 белтък
250 г тофу
1 яйце или белтък
1 супена лъжица Маисена
сол
индийско орехче
риган, млян кимион, червен пипер, черен пипер
сол
ленено семе за украса

ПЪЛНЕЖ:

В купа за МВ сложете настъргания лук, смляната червена чушка, смакчаната скилидка чесен, 1 супена лъжица вода, малко сол. Сложете купата, захплупена, в МВ на максимална мощност и след три минути отворете и разбъркайте. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо, за да се запече лукът.

Добавете риган, млян кимион, червен пипер, черен пипер.

В сух тефлонов тиган “запържете” каймата. Добавете зеленчуците от МВ и гответе всичко заедно /в тигана/ около 3 минути.

Дръпнете от огъня и нарежете в сместа киселата краставичка и 1 твърдо сварено яйце, ситно нарязано. Оставете да изстине.

ТЕСТО:

Разбийте с миксер 250 г тофу, 1 яйце или 1 белтък, 1 супена лъжица Маисена, сол, индийско орехче

Във форма за МВ /правоъгълна или кръгла/ сложете част от тестото с дебелина ½ см, добре изравнено. Сложете за 2 минути на максимална мощност в МВ.

Повторете, докато свърши тестото /излизат 4/.

Напълнете половината от листа тесто с кайма, захлупете с другата част, като притиснете с пръсти свободните страни, намажете отгоре с жълтък и поръсете с ленено семе.

Печете във фурната 10 минути на 180 градуса.

Източник: същият

# 134
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЛАЗАНЯ ОТ СКАРИДИ И СУРИМИ



праз лук
морков
червена чушка
домат
скарици
сурими
1 супена лъжица Маисена
малко обезмаслено прясно мляко
подправки за спагети
сол

Сложете всички зеленчуци, ситно нарязани, в тефлонов тиган на слаб огън, като добавите подправките. Бъркайте, докато омекнат.

Прибавете скаридите, “сотирайте”*, добавете Маисената, продължете да сотирате и сипвайте по малко прясно мляко, докато получите желаната гъстота.

В зависимост от формата на чинията, в която ще сервирате, изберете формата, в която ще редите ястието**. На снимката лазанята и чинията са  квадратна форма.

За основа - развито сурими, след това – слой от сместа от тигана, пак сурими, пак смес и така нататък, като завършите със сурими.


Източник: същият
------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Написах го в кавички, защото липсва мазнина. Иначе какво е сотиране?
Sautee ( соте ) – от френски, подскачам, заради движението, което се получава докато храната се готви. Това е техника на готвене, при която се използва малко количество мазнина като храната се готви на висока температура. Често продуктите са нарязани на парчета или тънко, за да се осигури по-бързото им готвене. Храна, която е сотирана се зачервява ( карамелизира ), за да се запази нейната текстура, вкус и крехкост. Когато се готви месо, риба, пиле, храната често се завършва със сос, получен от бульон, вино или друга течност ( ЗАБРАВЕТЕ ЗА ВОДАТА), комбиниран с това, което е останало по тигана. Сотирането е различно от пърженето в тиган, където се използва повече мазнина или се готвят големи парчета месо, риба и т.н., които се обръщат само ВЕДНЪЖ. Някои готвачи използват термина в зависимост от количеството добваена мазнина, а други ги използват взаимозаменяемо. Сотирането се различава и от запечатването, по това че първото само сготвя повърхността на продукта.

**Форми за монтиране/аранжиране на храни


Общи условия

Активация на акаунт