Има откъде да си набавим калий и при нашия режим /болднала съм разрешените храни за втора фаза/. При по-интензивно уриниране организмът губи калий. Това може да се случи със спазващите режима /имам предвид задължителния прием на вода и съответното й отделяне/.
С много добро съдържание на калий са спанакът, лещата, сушеният грах, ръженото брашно, картофите, хайверът, а от плодовете - бананите. Те съдържат на 100 г около 400 до 600 мг калий. Могат да се препоръчат и зеленият боб, бадемовите ядки, ряпата, тиквата, медът, морковите, доматите и доматеният сок, зелето, кайсиите и прасковите, говеждото месо, различните видове риби и др. Те съдържат от 200 до 400 мг калий на 100 г продукт. Между 100 и 200 мг е съдържанието на този микроелемент в гроздето, портокалите и портокаловия сок, различните видове млека, яйцата, ябълките, зелените чушки и др. Посочените данни за съдържанието на калия в различните хранителни продукти, плодове и зеленчуци могат да варират за отделни географски райони и области, но показват, че не е трудно да се осигурят повишени количества от елемента при потребностите, породени от дехидратиращо лечение.